Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3248
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 264 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 maja 2019, o 13:42

ja wyłącznie z powodu niskiej ceny w stosunku do możliwości i linka :D
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 726
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: gcze » 9 maja 2019, o 14:45

Chyba zdecyduje się na X9D+ SE z lepszymi pstrykami i na hallach. Jaką grubość ma ta apka? Szukam i szukam, za cholerę nie mogę znaleźć jej wymiarów.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 726
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: gcze » 9 maja 2019, o 19:48

Chyba na razie jestem 1k zł do przodu. Przeglądałem net w poszukiwaniu opinii o taranisie, przy okazji trafiłem na rózne mody i mnie olśniło. Rozebrałem T12 i poprzekładałem przełączniki, udało mi się wyeliminować tym główną wadę T12, przełożyłem hold i cut off bliżej gimbalii, 3 pozycyjne na miejsce holda i cutoff i tadaam, teraz szczypiąc mogę używać wszystkich przełączników w dodatku hold jest teraz pod palcem jednocześnie w takim miejscu, że nie ma szans abym przez przypadek go załączył co mi się już 2 razy przytrafiło :-)
Odwróciłem też hold i teraz apka nie pluje mi się, że przełącznik jest w niewłaściwej pozycji kiedy jest zapięty na starcie. Nie dało się softwearowo to zrobiłem to hardwarowo :-) Teraz pozostał zasięg i pewność linka, to załatwię zamieniając moduł na ten od frsky w miejsce multiprotocol.
Niestety pozostaje cały czas brak wsparcia dla companion, gdyby ktoś napisał konwerter z Taranisa 7 na t12. No nic, nie można mieć wszystkiego.

Tak na marginesie to materiały z jakich jest wykonany t12 jednak wyglądają na lepsze od Taranisowych, obudowa jest czarna, matowa i nic się nie wyciera, plastyki nie skrzypią. Apka wyglada jak nowa, a kilka miesięcy ją używam, w tym codziennie w symku.
Popatrzyłem na tych co szczypią i wygląda na to, że z dużą apką bez smyczy nie jest to wygodne.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3248
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 264 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 maja 2019, o 21:28

Nie wiem jak dżampery ale sporą zaletą Fryskaja jest szeroka gama tanich jak barszcz odbiorników i czujników telemetrycznych.

Jak zaczną Cię kusić kombinacje to pewnie temat Frajerskaj wróci
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17060
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1552 razy
Podziękowano: 752 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 maja 2019, o 21:29

Nie wiem jak masz po zmianie bo nie wiem jak miałeś przed zmianą, ale holda załączać jest dobrze "do siebie".
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3248
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 264 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 maja 2019, o 21:32

Kwestia przyzwyczajenia. Załączanie "do się" wymaga ruchu palca najpierw "od się", złapania pstryka i następującego po tym ruchu "do się". Na logikę więc szybsze powinno być jednak załączanie "od się". Problem w tym że nasze paluchy, dłonie, ramiona i charaktery są tak zbudowane że naturalniej jest zgarniać wszystko do siebie.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17060
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1552 razy
Podziękowano: 752 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 maja 2019, o 21:45

Nie wiem jak twój paluch, ale mój zagarnia zdecydowanie mocniej, szybciej i pewniej niż odgarnia.

A jeśli pstryk jest od strony anteny, wtedy holda lubie zapinac do góry, bo łapy leżą pod nim trzymając nadajnik.

Każdy lubi inaczej, grunt żeby hold byl ułożony tak by to zapiąć zawsze w dobrym momencie. Sporo oszczędza.
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 726
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: gcze » 9 maja 2019, o 22:54

mwx pisze:Nie wiem jak dżampery ale sporą zaletą Fryskaja jest szeroka gama tanich jak barszcz odbiorników i czujników telemetrycznych.

Jak zaczną Cię kusić kombinacje to pewnie temat Frajerskaj wróci


Jumper T12 to technicznie to samo co FRSKY, funkcjonalnie to Taranis Q X7, wszelkie telemetrie, szmery, bajery z OpenTX i FRsky działaja na tym jumperze, tylko moduł, który mam to multiprotocol, wspiera w pełni FRSky łącznie z telemetrią, ale nie ma tak dobrego zasięgu, więc chcę tam wpakować to:
https://77hobby.pl/frsky-xjt-modul-nada ... r-p-2.html
Mogę też z poziomu radia normalnie programować odbiorniki FRSky (już to robiłem) Jedyny problem to brak wsparcia z poziomu companion i to niestety minus. Z jakiegoś powodu devsi companiona się obrazili na jumpera.

miruuu pisze:Nie wiem jak masz po zmianie bo nie wiem jak miałeś przed zmianą, ale holda załączać jest dobrze "do siebie".


Przełączniki hardwarowo przełożyłem, ale sam hold w OpenTX też odwróciłem bo to akurat nie problem. Problemem jest to, że nie mogę zmienić kierunków przełączników przy którym się pluje alarm na starcie. To akurat jest chyba zależne od konkretnej wersji OpenTX.

Teraz hold zapinam tak:


YouTube

Czyli hold zapinam do siebie, ale apka myśli, że to od siebie i przy właczeniu jak jest alarm na przełącznikach wymaga, aby ten konkretny przełącznik był z pozycji do siebie. W niektórych apkach i wersjach opentx można to zmienić, niestety u mnie nie więc tak sobie z tym poradziłem i jest ok :-)

Przełącznik 3 pozycyjny wylądował z tyłu apki, tam gdzie zwykle jest hold. Ten wariant wydaje się sensowniejszy, bo można hold zapiąć bardzo szybko, a praktycznie nie ma możliwości zrobienia tego przez pomyłkę.
Oczywiście trzymając apkę do szczypania, na kciukach tak byłoby niewygodnie.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3248
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 264 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 maja 2019, o 12:11

A dlaczego nie chcesz włączać przy załączonym HOLDzie? To jest bezpieczna i dobra praktyka
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 726
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: gcze » 10 maja 2019, o 13:29

No właśnie, chcę włączać przy załączonym HOLDzie :-) Alarm mogę ustawić tylko gdy włącznik jest w innej pozycji niż do góry, czyli hold jest właśnie wyłączony. Zmieniłem to tak, że odwróciłem fizycznie przełącznik, działanie HOLDa odwróciłem i teraz jest tak jak powinno być. Apka pluje się, jeśli włączę ją z wyłączonym HOLDem. W Taranisie, przynajmniej na większości wersji OpenTX, można ustawić dopuszczalną pozycję włącznika, w T12 może być tylko do góry i jest to do kitu. Inne przełączniki mnie nie obchodzą ale chciałbym, żeby HOLD sprawdzała na starcie.
Odkryłem, że T12 dla FRSky ma coś takiego jak frequency tune, ustawiłem to tak jak internety zalecają i jeszcze raz przetestuję zasięg. Może nie trzeba będzie wymieniać tego modułu.
Mieliście do czynienia z R9M, tym modułem dalekiego zasięgu? Jakie są jego minusy, że jest mało popularny. Wydawałoby się, że zasięg 10km powinien zamknąć problem zakłóceń, działa na nietypowej częstotliwości, ma regulowaną moc, aż do 0,5W a w wersji US aż do 1W. Wydawałoby się, same plusy. Odbiorniki są trochę droższe, ale jest taki jeden w cenie poniżej 150zł. Jaki w tym jest hak?
Zastanawiam się czy do 600 nie kupić takiego zestawu, a resztę ciorać na multiprotocolu dalej. Tym bardziej, że sam moduł jest o połowe tańszy od XJT, zupełnie tego nie rozumiem.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 726
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: gcze » 10 maja 2019, o 15:17

No to teraz rozumiem, zostawię tutaj dla potomności, żeby nikt się nie naciął przez przypadek.
Problemem są normy EU, ten system ma sens głównie w wersji US, gdzie jest dostępna moc do 1W i telemetria jest dostępna w pełnym zakresie. Niestety w wersji EU telemetrię mamy tylko wtedy gdy ustawimy w nadajniku moc na 25mw oraz 8 kanałów.
W wersji US nie ma tych restrykcji i mamy pełną funkcjonalność na 1W 16ch. Dodatkowo wersja US i EU działają na innych częstotliwościach, US jest u nam mooocno nielegalna bo działa na częstotliwościach GSM. Obie wersje różnią się też antenami, jeśli podmienimy tylko firmware (poza nielegalnością) i tak zasięg będzie gorszy ze względy na źle dobrane anteny. Szkoda, bo już się napaliłem :-/ Swoją drogą ciekawe czy na tych 25mW i tak nie byłby dużo lepszy zasięg.

Skubany na 25mW też prezentuje się nieźle:

YouTube
Chyba jednak go zaryzykuję
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość