Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
alex23
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 30-08-2017
Lokalizacja: Poznań

Postautor: alex23 » 3 wrz 2017, o 16:38

Witam
Czy któryś z forumowiczów miał styczność z tą aparaturą
https://www.banggood.com/RadioLink-AT9- ... 33054.html
Warta swojej ceny ??
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3123
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 3 wrz 2017, o 17:01

A nie lepiej dołożyć pięć dych i kupić FrSky ACCST Taranis Q X7 hmm Wiem, że wygląda "zabawkowo", ale znam przynajmniej dwóch zadowolonych użyszkodników... A poza tym FrSky to FrSky :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
alex23
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 30-08-2017
Lokalizacja: Poznań

Postautor: alex23 » 3 wrz 2017, o 17:43

Tylko jest problem z odbiornikiem w polskich sklepach ciężko z dostępnością
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 wrz 2017, o 17:43

Pytanie czy na chwilę czy na lata. Nawet Taranis raczej na chwilę
Helikoptery
Awatar użytkownika
alex23
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 30-08-2017
Lokalizacja: Poznań

Postautor: alex23 » 3 wrz 2017, o 17:49

coś na lata chyba trzeba będzie się rozejrzeć poważnie za spectrum 7ch
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 wrz 2017, o 19:40

nie jestem pewien czy spektrum jest na lata- moje doświadczenia z trzema spektrumami raczej dowodzą, że nie są na lata (przynajmniej nie na więcej niż dwa)
Helikoptery
Awatar użytkownika
alex23
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 30-08-2017
Lokalizacja: Poznań

Postautor: alex23 » 3 wrz 2017, o 20:54

To co proponujecie na lata
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 wrz 2017, o 21:05

Obecnie na tyle szybko się wszystko zmienia, że "na lata" brzmi coraz mniej przekonująco.
Ja bym celowal w kierunku Frsky, Graupner, Futaba.
Spektrum jest be ( moim zdaniem).
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 626
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bizon220 » 3 wrz 2017, o 21:26

alex23 pisze:Tylko jest problem z odbiornikiem w polskich sklepach ciężko z dostępnością

Nie jest źle z odbiornikami do Frsky.
Ma nasz kolega z forum Kenobi w sklepie RCmaniaka i jest nawet oficjalny dystrybutor tej marki 77hobby.pl.
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 380, Gaui X3 380
Bixler 3, Quad 220 FPV
Traxxas E-Revo
Taranis
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 wrz 2017, o 21:28

Mam (subiektywne) wrażenie, że Futaba (14SG) jest na lata.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 3 wrz 2017, o 22:21

alex23 pisze:To co proponujecie na lata


Na lata, tzn ile? 3? 4? Skąd wiesz czy za rok, dwa nie zmieni się jakiś cholerny standard kodowania sygnałów... Przykładowo eksploatacyjnie Spektrum wytrzymało 2 lata w rękach kolegi, który lubił ekstremalnie szarpać drążkami. Mniejsza o to z jakim skutkiem w powietrzu, ważne że gimbale miały niezły łomot. Przy moich spokojnych lotach emeryta gimbal Spektrum padł po 5 latach. Uważam że to niezły wynik patrząc wstecz na przyrost zapotrzebowania na możliwości aparatury w miarę nabywania doświadczenia. Padaczka nadajnika idealnie zbiegła mi się w czasie z kresem jej możliwości funkcjonalnych. Tak że nie widzę powodu żeby nie polecić spektrum nowej generacji, ja jej nie kupię, bo chciałbym spróbować czegoś odmiennego.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 21 sty 2018, o 13:54

Mam wrażenie, że w którymś o tym czytałem, ale jak na złość nie mogę trafić. :oops:

Kiedy poruszam throttlem to "skacze" mi rudder. Dostaje krótkich nerwowych drgawek. Rudder również nie porusza się płynnie, ale w tym czasie throttle nie wariuje.
Zanim zacznę dłubać lutownicą w celu usunięcia zimnych lutów i szarpać kabelkami na okoliczność zdiagnozowania uszkodzeń, chciałbym przeczyścić potencjometr ruddera.
Tylko czym?
Czy mogę użyć do tego alkoholu izopropylowego? Pytam ponieważ takowy posiadam akurat. Czym to potem wysmarować? Jak rozumiem WD40 to nieeleganckie rozwiązanie?
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 21 sty 2018, o 16:04

Miałem tak na prawym gimbalu w Spektrum. Czyszczenie potków pomogło mniej więcej na jeden sezon, potem problem wrócił rozbijając mi kilka razy modele. Może być trudne do namierzenia jeśli przeskoki sygnału zdarzają sie losowo. U siebie podejrzewałem raczej elektronikę pokładową i własne błędy zanim zlokalizowałem przyczynę. Nie wiem o jakiej apce piszesz, gimbale do Spektrum są praktycznie nieosiągalne stad próba czyszczenia, ale myślę, że jak jest możliwość to lepiej wymienić niż czyścić i ryzykować przetarcie ścieżki jakimś paprochem. U siebie ostatecznie podmieniłem gimbal z zapasowej apki.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3636
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 sty 2018, o 17:00

Wymieniałbym potencjometry a nie czyścił. Jeśli się zabrudził tzn. że jest juz mocno wytarty. Te potencjometry nie są łatwo rozbieralne, jeśli w ogóle się da to trzeba rozginać blaszki, potem zaginać... duże ryzyko.
Co to za apka?
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 21 sty 2018, o 18:08

To TGY i10. W zasadzie radio nie było wiele używane bo trochę pomęczyłem na symku, latałem bardzo niewiele, a potem poszła w pudło i leżała tam prawie dokładnie rok. Wiem, że to Turnigy, ale chyba od takiej ilości używania to nie zużyło się toto tak normalnie. Albo to leżenie pozwoliło zaśniedzieć temu ustrojstwu, albo spartoliło się bo było wadliwe. Teraz trudno mi cokolwiek powiedzieć.
Nie szukałem jeszcze potencjometrów, więc nie wiem czy są dostępne w jakikolwiek sposób.

EDIT:
Znalazłem szybciorem na BG taki od FSi6 i wygląda bardzo podobnie, ale oczywiście jest under restocking. No cóż - jest jakaś szansa. Poszperam jeszcze i może będzie łatwiej niż do Spektrum.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2018, o 18:33 przez Mati, łącznie zmieniany 1 raz.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 21 sty 2018, o 18:32

Gimbale spektrum można kupić bez większego problemu. W Polsce sprowadza je Adam rcf lub Scorpio Polska i kosztują około 100 złotych. Taniej bywają na ebay.

Skoki i wariactwa potków w stosunkowo młodym radiu to może być przecięty lub przetarty kabel a częściej wilgoć lub utlenianie na łączach. Rozebrać radio, wysuszyć, wypiąć i kilkakrotnie wpiąć wtyczki gimbali do gniazdek. Przeczyścić i przesmarować bieżnie a potem przetestować.

Z reguły pomaga :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 21 sty 2018, o 18:36

windcatcher pisze:... Przeczyścić i przesmarować bieżnie a potem przetestować.

Z reguły pomaga :)

Czy trzeba do tego jakichś wyszukanych specyfików? Co lepiej użyć, a czego lepiej nie?
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 21 sty 2018, o 19:44

Te bieżnie to tylko przy okazji bo to raczej nie ma związku z Twoją dolegliwością. Smar teflonowy lub mody z teflonowymi taśmami się robi do gładkiego gazu.

Na Twoje skoki może pomoże suszenie, może kilkukrotnie wypięcie lub wyczyszczenie styków. Jak znajdziesz głupio poprowadzone, przycięte kable to wymiana. Jak nic nie pomoże to podmieniasz drugi gimbal z pierwszym i wiesz czy to problem gimbala czy elektroniki...
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 sty 2018, o 19:54

Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 21 sty 2018, o 20:03

windcatcher pisze:Gimbale spektrum można kupić bez większego problemu. W Polsce sprowadza je Adam rcf lub Scorpio Polska i kosztują około 100 złotych. Taniej bywają na ebay.

Jakiś czas temu rozmawiałem ze Scorpio, nie było szansy na nowe gimbale do DX8. Dogadałem się że dadzą znać i ewentualnie odkupię ze złomu reklamacyjnego, ale cisza jest. U Adama nie próbowałem, dzięki za trop :)
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość