Turnigy 9X i 9XR

Tanie a działa...
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: gusto » 2 cze 2018, o 16:46

Mam nadajnik 9xR Pro z modułem FrSky DJt.
Potrzebuję odbiornik do małego samolotu czyli coś cztero kanałowego.
Do modułu pasuje V8R4 ale szukam czegoś tańszego.
Im mniejsze tym lepsze. :)
Możecie coś zaproponować.
| X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
marketleader
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 90
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: marketleader » 5 cze 2018, o 08:43

Jeżeli wystarczy zasięg jakieś praktycznie 300m to:
- 4 kanały: https://www.ebay.com/itm/2-4G-4CH-Mini- ... Sw8zNbA9vQ
- 8 kanałów, ale trzeba sobie samemu polutować wyprowadzenia: https://www.ebay.com/itm/2-4G-8CH-D8-Mi ... Sw4Q5bBA25
I oczywiście temu podobne wersje: tańsze z samym PPM lub droższe z polutowanymi wyprowadzeniami każdego kanału osobno. Albo jak Ci zależy na czasie to podobne do dostania na zaprzyjaźnionym serwisie "aukcyjnym".

Mam podobne (nie dokładnie te) kupione za jakieś 8 dolców i sprawują się poprawnie.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: gusto » 5 cze 2018, o 12:36

Dzięki właśnie o to mi chodziło :)
A możesz rozrysować schemat połączenia tego odbiornika 8ch? hmm
| X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
marketleader
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 90
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: marketleader » 10 cze 2018, o 19:09

Nie ma co rozrysowywać :D Z jednej strony wspólna masa, z drugiej wspólne Vcc, a po środku 8 kanałów numerowanych 1-8.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: gusto » 10 cze 2018, o 19:33

Aaaaa.No tak proste na maxa. :plask:
Dzięki. :thumb:
| X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1092
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 20 lis 2019, o 21:24

Panowie potrzebuje pomocy, mozecie mnie nakierowac jak najszybciej skonfigurowac apke 9xr pod helika? Prosty podstawowy konfig. Sprzedalem 450tke koledze KWIATEK z forum i poprosil mnie o ustawienie wszystkiego na gotowo. Apki nie mialem wczesniej a widze ze ilosc opcji miazdzy to co mam w swoim flysky'u :D Chcialbym mu to elegancko ustawic do lotu jednoczesnie nie doktoryzujac sie przez kilka wieczorow z obslugi nowej apki - ktora imo raczej nigdy u mnie nie zagosci.
LOGO 480 (520mm) / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 310 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 lis 2019, o 23:01

Kolega musi raczej sam ogarniać co się dzieje w jego nadajniku i ustawić to samodzielnie. Inaczej będzie krucho
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1092
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 21 lis 2019, o 08:45

No tak byloby idealnie ;) Ale skoro obiecalem zrobic podstawowy setup to dotrzymam slowa. Interfejs jak dla mnie dramat w tej apce.... Malo intuicyjna, maly wyswietlacz, duzy kloc. Dobrze ze nie kupilem jej na poczatku nauki bo pewnie bym sie zniechecil.
LOGO 480 (520mm) / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: gusto » 21 lis 2019, o 08:56

To była moja pierwsza pierwsza aparatura.
Byłem wtedy zupełnie zielony jeśli chodzi o modelarstwo. Koledzy na polu posiadali tylko spektrum.
Da radę trzeba tylko chcieć.
Dla ułatwienia mogę tobie wieczorem podesłać zdjęcie z zakładki mix. Jak już raz ustawisz taka następny raz będzie banalny.
Najlepiej tak jak pisze Mwx kolega powinien sam ogarniać swoją aparaturę. Wcześniej czy później i tak będzie musiał to zrobić.
| X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10142
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 21 lis 2019, o 10:24

Carson pisze:Sprzedalem 450tke koledze KWIATEK z forum i poprosil mnie o ustawienie wszystkiego na gotowo.


No ładne kwiatki...
Awatar użytkownika
Osa
Domownik forum...
Posty: 293
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Osa » 21 lis 2019, o 12:06

Ja dałem radę więc to nie jest trudne bardzo.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10142
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 21 lis 2019, o 13:09

Nie jest nie jest... Mialem tą aparaturę i ustawiłem w niej helika, zarówno z prętem jak i z FBLem (a FBLem wtedy był u mnie ZYX).
Ale z głowy teraz oczywiście nie powiem bo to było x lat temu...

Trudniej jest na OpenTXie ustawić helika z tarczą 120* nie mając templatu;) - Trzeba się trochę nagłowkować, żeby z głowy wymyślić miksery CCPM.
No ale templaty są gotowe... jak ktoś lekkomyślnie skasował to można sobie ściągnąć...
... a we wszystkich "normalnych" apkach, to co w OpenTX jest templatem, jest po prostu niekasowalnym rodzajem modelu. Trzeba go wybrać i skonfigurować.
No i trzeba pamiętać, że w wielu apkach w przypadku FBLa trzeba wybrać rodzaj modelu "plane", choć optymalnie jest jak jest to heli i tarcza 90* na dwóch serwach.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10142
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 21 lis 2019, o 13:15

Inaczej mówiąc, Carson, ja wiem, że obiecałeś i się poczuwasz, ale odeślij Kwiatka tutaj do tego wątku, niech pyta, niech sie nauczy, bo prędzej czy później i tak będzie musiał to zrobić... Bez sensu, żebyś Ty uczył się czegoś tylko po to, zeby zrobić to raz i zapomnieć (bo jak nie masz tej apki to zapomnisz tak jak i ja zapomniałem).
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 999
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 56 razy
Podziękowano: 52 razy

Postautor: mikegsx400 » 21 lis 2019, o 23:17

A soft turnigowy czy open?
Dorosłość jest wtedy, gdy mieszkasz sam i mógłbyś zaprosić kogo chcesz.
I nie zapraszasz nikogo...
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1092
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 30 lis 2019, o 15:31

Panowie rozkminilem prawie wszystko co potrzeba ale nie wiem jak zrobic throttle cut :) Kombinuje i jakies glupoty mi wychodza. Pomoze ktos?

dobra ogarnalem :) nieaktualne.
LOGO 480 (520mm) / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10142
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 30 lis 2019, o 20:31

Pluszowy Miś Heli Team - do usług.
;)
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1092
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 3 gru 2019, o 15:52

Chopoki krzywa w tej apce przyjmuje wartosci -100 i +100. Jak chce ustawic odpowiednik z flyskya gdzie mialem gaz na 75% to tutaj musze ustawic ile? +50?
LOGO 480 (520mm) / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10142
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 3 gru 2019, o 15:56

Nnnnooooo.... tak by wychodziło.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10142
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 3 gru 2019, o 16:01

To jest głupie, że ktoś na coś takiego pozwolił, ale natknąć się na to możesz jeszcze nie raz.
Wartość kanału gazu może być reprezentowana w postaci procentów gazu (od 0 do 100) albo w postaci wartości kanału (od -100 do +100).

Taka tabelka się wtedy przydaje:

tabelka do przeliczania.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17670
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1604 razy
Podziękowano: 783 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 gru 2019, o 17:07

Głupie nie głupie. Skąd ma nadajnik wiedzieć na którym kanale masz throttle?
Jak dla mnie logiczne jest -100 +100 bo pasuje do największości

Wróć do „Flysky, Hisky, Turnigy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość