T-Rex 450L

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5612
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 534 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 4 cze 2017, o 19:49

Nie wiem czy dobrze liczysz, ale taka rezystancja jak najbardziej moze powodowac ze regiel Ci bedzie odcinal z powodu spadku napiecia.
Jak chcesz latac na tych pakietach zeby je dorznac to wylacz odciecie w reglu.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1355
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 7 cze 2017, o 21:52

No to pakiety do hasioka (czyt. kosza).

Z wibracjami dalej walczę. Troszkę je zniwelowałem przez dodanie drugiego łożyska. Raczej trzeba się z nimi pogodzić :vhappy:. Dam większe oborty to są dużo mniejsze - widzocznie taka zaleta głowic "DFC". Odnośnie ogona to już bardziej chyba dopieścić go nie można.


YouTube .

Jeszcze wpadłem dziś na pomysł, żeby zmiejszyć mechaniczy gain ogona. Był lekki tail wag podczas zawisu. Zobaczymy czy pomoże. Kulka snapa poleciała z 10mm na 7.5mm.
A tym czasem czekam na nowe pakiety z RCForever.....
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1355
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 19 cze 2017, o 19:23

KOŃCZE Z HELI!!!!!

Pozbyłem się pakietów 1400mAh bo napięcie na nich siadało w oczach i regiel je odcinał (tak myślałem). Zamówiłem więc nowe gensy (rezystacja wewnętrzna nowych pakietów to ok 60mOhm). Gdzieś czytałem, że nowe lipole tak mają i potrzebują czasu aby ich rezystancja spadła do ok 42mOhm. Dziś pogoda piękna i poszedłem polatać. Robie zawis i to samo odcinanie. Wkurzony wziałem inny pakiet podłączyłem i wywysiałem cały pakiet 1m nad ziemią, bez problemu. Następnie nowy pakiet i w góre. Robie powolne przeloty i nagle znowy odcinka. Zrobiłem test zasięgu, wszystko ok.
Co się dzieje!!!!!!!!!!???? Wygląda to tak jakby ktoś nagle holda odpalił.

- ESC padło, kondensatory na wejściu wyschły?????
- Brain świruje ?? Mam wersję 1 którą nie upgradowałem. Zmieniłem jedynie podwozie na krzywe z 470L. Czy coś mu odwala, że jest krzywo położony podczas startu??
- satelitka swiruje ?? Nie mruga czyli link jest. Rozkreciłem wirnik i odeszłem na kilka metrów i wirnik ładnie kręci.
- silnik żre dużo prądu ??!!

Sam już nie wiem co zrobić :( :( Sezon w pełni a ja wiszę 1m nad ziemia juz z 9 pakiet. Najlepsze jest to, że na jednym pakiecie szarpałem troszkę kątami i nie odcinał. Poleciałem wyżej i nagle odcięcie. Tak jakby czujnik wysokości był......
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1002
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 19 cze 2017, o 19:49

Podmień regulator, wydaje mi się że on jest winny. Jak coś mogę pożyczyć MSH Yge 60A
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 395
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 20 cze 2017, o 07:09

Jeśli latasz na stabilizacji obrotów (gowernor) spróbuj zmniejszyć parametr P (czułość) w ustawieniach.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1355
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 20 cze 2017, o 08:02

Nie mam governora, i w moim reglu nie ma takiego parametru P ;)
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 919
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: mwx » 20 cze 2017, o 09:54

MacGyverek pisze:K
- ESC padło, kondensatory na wejściu wyschły?????
- Brain świruje ?? Mam wersję 1 którą nie upgradowałem. Zmieniłem jedynie podwozie na krzywe z 470L. Czy coś mu odwala, że jest krzywo położony podczas startu??
- satelitka swiruje ?? Nie mruga czyli link jest. Rozkreciłem wirnik i odeszłem na kilka metrów i wirnik ładnie kręci.
- silnik żre dużo prądu ??!!


Kondensatory na wejściu możesz zapobiegawczo podmienić, ale o ile nie ma na nich jakichś zwarć, to nie powinny powodować obcinania. To jest kilka groszy, warto spróbować.

Wczoraj było gorąco.
Wywal ESC w miejsce, w którym jest duży przepływ powietrza, wytnij w folii otwory w miejscu w którym jest radiator, jeśli jest nią zakryty.
Bateria też ma ciężej jak jest ciepło - spróbuj polatać bez kabinki.

Następnym krokiem powinna być podmiana ESC na inny
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1305
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 20 cze 2017, o 10:12

Wepnij Panie pierwej jakiś wattmeter pomiędzy pakiet a esc ażeby wykluczyć pakiety, które raczej są dobre. Natomiast zobaczysz jaki był max poziom natężenia prądu płynącego z pakietu, napięcie minimalne i ilość zużytych mah.

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1355
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 20 cze 2017, o 10:26

Latałem bez kabinki, więc przepływ był. Kondensatory podejrzewam, że to jedyna rzecz która najbardziej dostaje w dupę podczas podłączania/rozłączania pakietów. Troszkę się boje ryzykować z testami, bo może odciąć nie w tym momencie i będą większe koszty niż nowy regiel. Jeśli chodzi o pakiety to na startych jeszcze pakietach testowałem jak wygląda spadek napięcia. Odpaliłem bez łopat na pełnym gazie napiecie schodziło do 3.5V bez obciążenia. Także byłem pewny, że to pakiety. Może problem leży w pustych kondensatorach wejściowych i brakiem dobrego odfiltrowania napiecia. Regiel widzi jakąś szpilę która schodzi poniżej 3V i odcina....

Muszę sie chyba zaopatrzyć w taki Watt meter :(
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 557
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 227 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Damdodo » 20 cze 2017, o 11:01

A ktoś ma jakiś godny polecenia wattmeter?
G500 SPORT, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 919
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: mwx » 20 cze 2017, o 11:09

Nie ma co kombinować z pomiarem mocy, wystarczy sprawdzić czy nie spada napięcie pakietu pod obciążeniem.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 434
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 20 cze 2017, o 14:14

Jaki masz regiel? Stockowy? Jesli tak to wymien go np na HW. Mialem podobnie i u mnie to byl regiel
Pozdrawiam,
Paweł

T450L / PMAXv2*2 / DX9, vC / RF7.5
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1355
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 20 cze 2017, o 14:17

Ooo.. próbuje się dobić do ciebie przez FB ale dzięki że tutaj napisałeś. A możesz podać zaraz jakie masz ustawione parametry w hw dla silnika? Odnosnie regla aligna to podejrzewamy jakoś kondensatory na wejściu, że wyschły...
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 434
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 20 cze 2017, o 14:25

W hw domyslne. Kombinowalem z parametrami w reglu aligna i nic to nie dalo (nie pamietam teraz niestety co mam ustawione w hw). Ale ogolnie HW60 pasuje na polke 450L idealnie, governor spoko. Polecam :)
Pozdrawiam,
Paweł

T450L / PMAXv2*2 / DX9, vC / RF7.5
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13418
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1339 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 20 cze 2017, o 14:26

Nie ogarniam dlaczego Align przez tyle lat nie nauczył się firmować dobrych regli. Nawet nie tyle dobrych co po prostu działających...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 919
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: mwx » 20 cze 2017, o 15:11

MacGyverek pisze: Odnośnie ogona to już bardziej chyba dopieścić go nie można.


Wyjaśnij, bo nie kumam - co pokazujesz na tym filmie?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 434
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 20 cze 2017, o 17:15

ze chodzi jak maslo
Pozdrawiam,
Paweł

T450L / PMAXv2*2 / DX9, vC / RF7.5
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1355
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 20 cze 2017, o 19:25

Dokładnie o to mi chodziło prezentując film.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 919
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: mwx » 22 cze 2017, o 07:28

Aha, ok. trochę zbiło mnie z tropu to, że inni wcześniej sugerowali Ci żebyś sprawdził jego wyważenie. Myślałem że to jakaś turbonowoczesna metoda sprawdzania wyważenia :P
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
Myszor
Stały bywalec...
Posty: 216
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Myszor » 22 cze 2017, o 11:59

1
Ostatnio zmieniony 29 cze 2017, o 15:19 przez Myszor, łącznie zmieniany 2 razy.
Blade 230S, OXY 3 TE, DJI Spark i DX18
Protos Max V2 Evoluzione - Leggero (w budowie),

Wróć do „Align i jego klony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron