T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1796
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: windcatcher » 28 maja 2017, o 18:57

Galo82 pisze:Słuchajcie, ja chcę tylko doprowadzić by działał rescue.
Brain 2 jest nowy.
W p380, po włączeniu. Al, helik wisi poziomo
Tu sobie latam w idlu, na programie 3d bez al, przełączam na program z al i przechyla tak prawie o 90° na prawy bok..


Przewalanie na bok w rescue to praktycznie zawsze wibracje (i to duze).

Brain 2 ma analizę wibracji. Włącz logowanie na najwyższej rozdzielczości i polataj a potem przejrzyj te loty pod kątem wibracji... Zobaczysz jak są duże, w której osi i w którym miejscu.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 548
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Adam12 » 29 maja 2017, o 16:29

@Galo - a może prozaicznie masz coś w ustawieniach skopane ? Ja tak walczyłem 2 tyg z oscylacjami ogona. A potem wyszło, że gain 65% typowy jest w FB, a nie FBL :) Skopiuj nastawy do pliku, daj fabryczne w Brainie i zmień tylko to co musisz dokładnie sprawdzając.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 29 maja 2017, o 17:18

Kurde latam na fabrycznych.. fabrycznie na trybie 3d dla 450 jest 31gaina, mi się udało podnieść na 37 bez żadnych oscylacji w modelu..
Wynmieniłem wałek ogona, łozyska x2 na wałku dałem bliżej środka, zmieniłem wałek napędzający wirnik, dałem jedną podkładkę, na zębatke długą..
efekt na żelku taki:
w auto level, nie ucieka przewala go juz na bok, tylko delikatnie leci do przodu co da się skontrować..
w rescue, minimalnie podbija go do góry, a z plecków obraca.. tylko że jak na moje oko, rescue, za mało wyrzuca model do góry.. i za wolno..
Więc jest lepiej..
Kupiłem białą piankę w opakowaniu KDS, ale to 3M jest grubiści: ok 5mm, planuje na tym przetestować

Macie jakiegoś linka do krok po kroku wyważania łopat głównych ??
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
Radziaf
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 54
Rejestracja: 10-04-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 6 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 29 maja 2017, o 18:55

Pamietaj, ze lokalizacja lozyska na walku musi byc ustawiona tak jak podaje instrukcja a dodatkowe lozyska dokladasz symetrycznie miedzy koncami walka...

Lopaty glowne wywazaj jak pokane jest na filmie.
https://youtu.be/DgOxjuyDs54

Z lopatkami ogona dzialaj podobnie ale pomin krok szukania srodka ciezkosci lopatek. Skup sie na zrownowazeniu lopatek zmontowanych na wirniku ogona i to najlepiej na wywazarce magnetycznej.
W moim przypadku 3 lozyska na walku i wywazenie wszystkich lopat zamknelo temat wibracji. Gainy mam przy 3000obr na 61.

Zwroc jeszcze uwage na kable przy brainie, moze one zbieraja duzo powietrza z lopat i to powoduje wibracje. Moj brain jest z boku ramy na poziomie ploz.
V977
Tarot 450 PRO V2 DFC 3S
Tarot 480 PRO V2 FBL 6S
SAB Goblin 700 Competition
Graupner MX-16
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1089
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: dawo » 29 maja 2017, o 19:01

Galo w rescue masz % kątów do podbicia w tej opcji - jak za wolno go podbiją do góry to daj z 5-10% więcej i będzie szybciej się unosił...
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1276
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 96 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 29 maja 2017, o 22:07

Radziaf pisze:Zwroc jeszcze uwage na kable przy brainie, moze one zbieraja duzo powietrza z lopat i to powoduje wibracje


Ha! Zapomniałem o tym, a już ze trzy razy mi się zdarzyło, że wibrowały właśnie kable wchodzące do żyroskopu. Nie mogą być bardzo mocno napięte, ani zbyt luźne. Chociaż gorzej, jak są zbyt sztywne (bo to tak, jakby nie działała zupełnie żadna żelowa taśma - masz po prostu 100% wibracji z ramy przeniesione na obudowę żyro). Kable zbyt luźne nie powinny mieć znaczenia, ale raz (jeden jedyny raz) miałem w Belcie taką sytuację, że delikatne napięcie kabli właśnie stabilizowało żyroskop (KDS), który zostawiony zupełnie "luźno" wariował od Beltowskiego "bujania". A znowu zbyto mocne sprzężenie z ramą (gdy np. obudowę żyroskopu na sztywno połączyłem z ramą kawałkiem drewienka) powodowało mega głupawkę ogona. I tak - okazało się, że aby żyro pracowało idealnie - to wibracje ramy muszą być wytonowane, ale nie za bardzo, żeby sam FBL nie wpadł "w bujanie". A temu "bujaniu" właśnie zapobiegało niewielkie napięcie kabli :)

Tak czy owak, zostaw mały luz na kablach do Braina :)
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 maja 2017, o 07:00

Ja nie wiem co wy macie z tymi zelkami. Od zawsze kleje na zwykłą dwustronna, piankowa o grubości ok 1mm a braina/zyxa/kbara dociskam do niej jeszcze mocno zaciśniętą trytytytką. Działa ok.
Moze trza po prostu model przejrzeć bo coś koleboce?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1276
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 96 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 30 maja 2017, o 07:35

Zgadzam się z miruuu, z wibracjami lepiej walczyć przyczynowo a nie skutkowo.

Zdarzało mi się bawić w patenty typu blaszki, żelki, "studzienki" z taśmy dwustronnej itp. Okazywało się, że większość tych sposobów działa, ale jest to doraźne działanie. Wibracje w modelu są niepożądane i nie wyeliminowane mogą powodować zużycie i uszkodzenia w modelu.

Ale nie-naciąganie kabelków przy żyroskopie to moim zdaniem podstawa, takie helikowe BHP :)
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1082
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: msheli » 30 maja 2017, o 20:35

Gaui X3 (380) / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 15 lip 2017, o 09:07

Ma ktoś wiedzę czy SLS 1450 mAh zmieści się pod kabinkę w Tarocie PRO ?
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1082
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: msheli » 15 lip 2017, o 09:10

W450tce na pewno zmieści się 1250mah 6s, bo na takim latałem, a co do 1450mah no to nie wiem, ten 1250mah za lekko nie wchodził... ;)
Gaui X3 (380) / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Posty: 122
Rejestracja: 04-04-2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 15 lip 2017, o 09:13

Ja mieszcze do Reksia 450 pro gens 1600 mah co prawda wchodzą na styk ale wchodzą.

Nastukane w Tapatalk z mojego Szajsunga SM-903F
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1082
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: msheli » 15 lip 2017, o 09:16

I kabinkę też da się założyć ? :kopara:
Gaui X3 (380) / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Posty: 122
Rejestracja: 04-04-2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 15 lip 2017, o 09:18

Jakżesz by inaczej. Bez kabinki nie latam.

Nastukane w Tapatalk z mojego Szajsunga SM-903F
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Posty: 122
Rejestracja: 04-04-2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 15 lip 2017, o 09:19

Tylko nie wiem Jak się mają wymiary sls do gens.

Nastukane w Tapatalk z mojego Szajsunga SM-903F
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
Mustaf90
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 85
Rejestracja: 06-07-2016
Lokalizacja: Szaflary (Małopolskie)
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Mustaf90 » 15 lip 2017, o 10:32

Bi0ly pisze:Ma ktoś wiedzę czy SLS 1450 mAh zmieści się pod kabinkę w Tarocie PRO ?


Wg specyfikacji SLSy są 9mm dłuższe i po 1mm szersze i wyższe od gensów 1250, Przy gensach kabinkę się trudno zakłada ale bardziej przeszkadzają kable niż sam pakiet. Powinien wejść, ale na 100% potwierdzić nie mogę bo nie przymierzałem, też się trochę zastanawiam co wziąć (obecnie mam 3szt gensów).
Flota: 600N Pro, 600N Super pro, Aelous 50, T-rex 450SE
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 15 lip 2017, o 10:45

Ja 2. Ale chcę już kupić pakiety takie żeby i fajnie do galy pasowaly. Nic, trzeba Bedzie kupić jeden i zobaczyc. Jak nie wejdzie to zostanie do x3. Albo bedzie latal bez kabiny w tarocie choć trochę strach przy krecie.


Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Radziaf
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 54
Rejestracja: 10-04-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 6 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 15 lip 2017, o 17:07

Wchodza, mam takowe do tarota i nie ma problemu z upchnieciem. Kabinka wchodzi z lekkim luzem.
V977
Tarot 450 PRO V2 DFC 3S
Tarot 480 PRO V2 FBL 6S
SAB Goblin 700 Competition
Graupner MX-16
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 15 lip 2017, o 18:01

Ja do tarota 450pro , ładowałem gensy 1450mah 6s, są prawie identyczne jak slsy
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 15 lip 2017, o 18:38

No i dobra. Wiem co zamawiać. Podziękował :)
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)

Wróć do „Align i jego klony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości