T-Rex 700

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 21 sty 2013, o 11:13

Witam,

Słowem wstępu:
Nie posiadam zbyt dużej wiedzy na temat heli, latam od kilku miesięcy (wcześniej na sym Phoenix RC v3)

Sprzęt którego problem dotyczy:
Trex700 V2 elektryk - po kilku mniejszych odbudowach, Flybarless IKon (MSH Brain), mod. głowica DFC, dx8, bez trimów

Problem:

Heli w zawisie ściąga w lewo, głowicę poziomowałem metalowym levelelem i na bank jest poziomo, ostatnio wymieniałem śruby trzymające ramiona w głowicy dfc (były lekko skrzywione) i problem dalej występuje.
na weekend (bo pewnie w tedy będę miał na to czas, sprawdzę jeszcze czy problem występuje na starej standardowej głowicy flybarless). Do tej pory latałem delikatnie i akomodując to przechylenie drążkami, ale na dłuższą metę to męczy zamiast dawać frajdę z lotu.

Tak naprawdę moja wiedza kończy się w tym miejscu i nie mam pojęcia dlaczego heli dryfuje w lewą stronę. Co może być nie tak ?


// Edit
Dodam że łopaty nie były wyważane. Heli Wyważyłem przesuwając baterię (przód tył).
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 21 sty 2013, o 11:16

Neomutant pisze:Witam,

Słowem wstępu:
Nie posiadam zbyt dużej wiedzy na temat heli, latam od kilku miesięcy (wcześniej na sym Phoenix RC v3)

Sprzęt którego problem dotyczy:
Trex700 V2 elektryk - po kilku mniejszych odbudowach, Flybarless IKon (MSH Brain), mod. głowica DFC, dx8, bez trimów

Problem:

Heli w zawisie ściąga w lewo, głowicę poziomowałem metalowym levelelem i na bank jest poziomo, ostatnio wymieniałem śruby trzymające ramiona w głowicy dfc (były lekko skrzywione) i problem dalej występuje.
na weekend (bo pewnie w tedy będę miał na to czas, sprawdzę jeszcze czy problem występuje na starej standardowej głowicy flybarless). Do tej pory latałem delikatnie i akomodując to przechylenie drążkami, ale na dłuższą metę to męczy zamiast dawać frajdę z lotu.

Tak naprawdę moja wiedza kończy się w tym miejscu i nie mam pojęcia dlaczego heli dryfuje w lewą stronę. Co może być nie tak ?


Wytrymuj go na apce tak az bedzie wisial sam.
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 21 sty 2013, o 11:19

AdamskY pisze:Wytrymuj go na apce tak az bedzie wisial sam.


Wydaje mi się że na początku po zakupie i złożeniu nie znosił w żadną ze stron, Natomiast trimowanie chciałem potraktować jako ostateczność.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 21 sty 2013, o 11:24

Na wstępie to cześć !
Warto, żebyś się przedstawił i coś nam o sobie napisał, a żeby było trudniej, to zrób to w odpowiednim dziale. Tyle na wstępie.

Odnośnie twojego problemu. Spróbuj powalczyć z wibracjami, które przenoszą się na FBL, jest to znany problem tych urządzonek. Nie wiem jak masz przymocowanego fbl, ale spróbuj go lepiej zabezpieczyć przed wibracjami, albo wręcz przeciwnie. Beasta chlopaki montowali prawie na sztywno, żeby nic się nie działo. Ktoś od nas z pola miał już problemy z wibracjami w Ikonie, jakoś tam je zwalczył.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 21 sty 2013, o 11:46

Kowal pisze:Na wstępie to cześć !
Warto, żebyś się przedstawił i coś nam o sobie napisał, a żeby było trudniej, to zrób to w odpowiednim dziale. Tyle na wstępie.


Z pewnością to uczynię jak tylko znajdę odpowiednią chwilę czasu na to.

Kowal pisze:Odnośnie twojego problemu. Spróbuj powalczyć z wibracjami, które przenoszą się na FBL, jest to znany problem tych urządzonek. Nie wiem jak masz przymocowanego fbl, ale spróbuj go lepiej zabezpieczyć przed wibracjami, albo wręcz przeciwnie. Beasta chlopaki montowali prawie na sztywno, żeby nic się nie działo. Ktoś od nas z pola miał już problemy z wibracjami w Ikonie, jakoś tam je zwalczył.


// Edit
Ikona mam przymocowanego z przodu w standardowym miejscu, na sztywno (2strony czerwony plaster dołaczony do Ikona)

Zakładam żeby sprawdzić tą teorię to wystarczy że zamiast modułu flybarless zamontuje sam najprostszy odbiornik bez funkcji poziomowania, ustawił miksowanie w apce i sprawdził czy dalej się przechyla tak ?
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 21 sty 2013, o 12:03

Neomutant pisze:Zakładam żeby sprawdzić tą teorię to wystarczy że zamiast modułu flybarless zamontuje sam najprostszy odbiornik bez funkcji poziomowania, ustawił miksowanie w apce i sprawdził czy dalej się przechyla tak ?



No nie. W ten sposób nie sprawdzisz w jaki sposób amortyzacja flybarlessa wpływa na jego pracę. Masz pewnie przyklejonego fbla na jakiejś gąbce, pokombinuj z jej twardościa. Ewentualnie przymocuj go na sztywno.

Pytanie kolejne. Jak bardzo musisz walczyć z uciekającym śmigłowcem? Problemy z wibracjami zazwyczaj objawiały się tym, że po przekroczeniu pewnych obrotów model dość szybko uciekał. Możesz też rozkrecić model na ziemi, bez łopat głównych i ogonowych. Będziesz potrzebował do tego drugiej osoby, która będzie trzymać model. Gdy już go rozkrecisz na wyzsze obroty, patrz co się dzieje z tarczą, jeżeli zacznie uciekać, przytrzymaj odbiornik flybarlessa, zachowanie tarczy powinno się w jakiś sposób zmienić. Pamiętaj, że taka operacja nie należy do bezpiecznych. Mi udało się w ten sposób rozwiązać problem z X50 kumpla, którego BeastX miał spore problemy z uciekającą tarczą.

Trymowanie pomoże, jeżeli nie jest to kwestia wibracji. W w/w przypadku trymowanie nie pomagało, model uciekał w lewo bez wzgledu na trymy, poniewaz tarcza pod wpływem wibracji przechylała się maksymalnie w lewo.

Kolejna sprawa, kiedy model Ci się przechyla? Na każdych obrotach, czy jakichs konkretnych. W normalu, idlu?
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 21 sty 2013, o 12:26

Kowal pisze:Pytanie kolejne. Jak bardzo musisz walczyć z uciekającym śmigłowcem?

Trymowanie pomoże, jeżeli nie jest to kwestia wibracji. W w/w przypadku trymowanie nie pomagało, model uciekał w lewo bez wzgledu na trymy, poniewaz tarcza pod wpływem wibracji przechylała się maksymalnie w lewo.

Kolejna sprawa, kiedy model Ci się przechyla? Na każdych obrotach, czy jakichs konkretnych. W normalu, idlu?


Ciężko powiedzieć, bo nie testowałem go przy różnych ustawieniach prędkości, latałem do tej pory bez Governera. Musiałbym wyliczyć na podstawie krzywej gazu jakie są. Na razie na trening miałem założone gorszej jakości łopaty 700, Heli miał stretch do 800 i latałem już na większych łopatach z mniej agresywną krzywą gazu.

Heli ucieka i nabiera prędkości dość mocno, po puszczeniu drągów w ciągu sekundy jest już kilka metrów w lewo. strach robić jest jakiekolwiek piruety tak aby mieć kontrolę nad heli, jeden taki piruet w trakcie jak trenowałem pod silny wiatr na ciasnej przestrzeni skończył się tym że przeleciałem heli centralnie przez koronę małego drzewka.

Potestuję dzięki za szybką reakcję :)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 551
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 21 sty 2013, o 12:38

Nie jestem absolutnie specjalistą i jedyny system FBL z jakim miałem styczność to BeastX ale w manualu wyraźnie zaznaczone było że nie należy stosować trimów w aparaturze bo traktowane są jako sygnał sterowania. Czy FBL nie jest od tego żeby po poprawnym setupie mechanicznym i elektronicznym wyczuwał i korygował takie odchylenia?

Jak ta sprawa wygląda?
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 21 sty 2013, o 12:50

lethe pisze:Nie jestem absolutnie specjalistą i jedyny system FBL z jakim miałem styczność to BeastX ale w manualu wyraźnie zaznaczone było że nie należy stosować trimów w aparaturze bo traktowane są jako sygnał sterowania. Czy FBL nie jest od tego żeby po poprawnym setupie mechanicznym i elektronicznym wyczuwał i korygował takie odchylenia?

Jak ta sprawa wygląda?


Dlatego tym bardziej wydaje mi się że to może jest kwestia wibracji która oddziałuje na FBL (najprawdopodobniej wynikająca z niewyważonych łopat),
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 21 sty 2013, o 13:38

Czy można kupić jeszcze wysokie podwozie (non F3C) do Trex 700? (przeglądałem ofertę kilku sklepów ale nie mogłem namierzyć)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15239
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 662 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 sty 2013, o 15:58

Nie wiem czy można kupić, ale wiem że można szybko i tanio zrobić...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 21 sty 2013, o 16:29

Miodne, dzięki za to info :)
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 21 sty 2013, o 17:52

Miałem taką samą sytuację w moim trexie 500. Miałem wszystko poustawiane, wytorowane, wyważone, helik wisiał stabilnie, latał tak sobie (760 3g aligna). Po kilkunastu lotach zaczął ściągać mocno w lewo. Wiedziałem już że ten system fbl nie jest doskonały więc postanowiłem się tym nie martwić i podkręciłem na trymerech ile trzeba. Po kolejnych kilkunastu lotach rozsypały się łożyska wału głównego. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się że wtedy pierwszą oznaką siadających łożysk było te ściąganie... chyba zaczęły powodować jakieś mikrowibacje i fbl to odczuł.
Jestem pewien że u ciebie też problem tkwi w wibracjach. Rozwiązanie nie polega raczej na montowaniu fbl'a na gąbce, na dwóch czy wogóle bez. Wibracje poprostu trzeba zniwelować maksymalnie jak się da.
Najpierw łopaty (ogonowe też!) na wyważarkę, poziomowanie tarczy i torowanie łopat, sprawdzenie łożysk (w silniku i na ogonie pracują na strasznie dużych obrotach, trzeba o nie dbać).
Nie wiem bo nie napisałeś jak to było z tym drzewkiem... Nic się nie skrzywiło, np główny wał? Po kretach nawet tych niegroźnych potrafi się coś "pierdzielić"

ps- MSH Brain to bardzo bardzo fajny system, stary co prawda ale dobrze poprawiony i powinien dawać radę sobie z wibracjami, sprawdź raz jeszcze ustawienia...

pozdro i napisz co było! :thumb:
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 21 sty 2013, o 20:04

Panowie, systemów FBL nie trymujemy !!!
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2211
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 121 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 22 sty 2013, o 00:27

crash pisze:
ps- MSH Brain to bardzo bardzo fajny system, stary co prawda ale dobrze poprawiony i powinien dawać radę sobie z wibracjami, sprawdź raz jeszcze ustawienia...


:dk: :dk: :dk:
coś mi się zdaje, że nie jest taki stary :hammer:
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 22 sty 2013, o 01:28

nowy też nie jest.
msh brain to "przeaktualizowany", legendarny juz w niektórych środowiskach IKON.
Ikon zle znosił wibracje a i nazwa sie ludziom znudziła, sprzedaż spadła, a że wciąż to sprzęt nie najgorszy, zmienili oprogramowanie i coś tam jeszcze w srodku, obudowę i nazwę handlową... teraz sprzedaje się jak ciepłe bułeczki :approve:
chyba jeszcze ma opcję samopoziomowania, taka funkcja "panic". niestety nie działa gdy występują nadmierne wibracje...
polecam helifreak :mrgreen:
pzdr
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 22 sty 2013, o 08:56

crash pisze:nowy też nie jest.
msh brain to "przeaktualizowany", legendarny juz w niektórych środowiskach IKON.
Ikon zle znosił wibracje a i nazwa sie ludziom znudziła, sprzedaż spadła, a że wciąż to sprzęt nie najgorszy, zmienili oprogramowanie i coś tam jeszcze w srodku, obudowę i nazwę handlową... teraz sprzedaje się jak ciepłe bułeczki :approve:
chyba jeszcze ma opcję samopoziomowania, taka funkcja "panic". niestety nie działa gdy występują nadmierne wibracje...
polecam helifreak :mrgreen:
pzdr


Kurde, to który mam kupić? Mówili mi, że właśnie Ikon jest bardziej odporny na wibracje niż Beast.....
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2211
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 121 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 22 sty 2013, o 09:32

crash pisze:nowy też nie jest.
msh brain to "przeaktualizowany", legendarny juz w niektórych środowiskach IKON.
Ikon zle znosił wibracje a i nazwa sie ludziom znudziła, sprzedaż spadła, a że wciąż to sprzęt nie najgorszy, zmienili oprogramowanie i coś tam jeszcze w srodku, obudowę i nazwę handlową... teraz sprzedaje się jak ciepłe bułeczki :approve:
chyba jeszcze ma opcję samopoziomowania, taka funkcja "panic". niestety nie działa gdy występują nadmierne wibracje...
polecam helifreak :mrgreen:
pzdr


A możesz podać jakieś źródło swojej wiedzy na ten temat? Według mnie, Ikon wszedł do sprzedaży w październiku 2012, więc trochę później niż Brain.

Na stronie www.ikonflybarless.com jest napisane:

iKon - Are You Ready?

Brought forth by MSH - the makers of the 'Brain' - the iKon represents a new leap in flybarless control. Bert Kammerer, in cooperation with MSH, worked tirelessly to fine tune the iKon flybarless controller to perfection. Every aspect of firmware has been fine-tuned and optimized, and in the end, we can say this system simply has no equal on the market today. The iKon is ready to change everything. Get ready for the iKon - it's ready for you.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 22 sty 2013, o 18:11

może po nocnych łowach na zagranicznych forach pomyliłem co było pierwsze, "jajko czy kura"? :oops:
może to msh brain był pierwszy a ikon się "podpiął"...? tak czy siak to jest to samo. widziałem filmik kammerera jak śmiga na msh właśnie i śmigał... :thumb:
wibracje w jakimś stopniu psują wydajność fbl'ów a microbeastx czy ar7200beastx nie identyfikują wibracji jako wibracji i mylą się przez to czasami... nowe systemy (drogie) już mają sobie z tym radzić. widziałem różnicę gdy wywaliłem z reksia alignowskie 760 3g a założyłem skookum 540. przestało ściągać mi helikopter w lewo. technika gna do przodu i cieszę się że "w ostatniej chwili" poznałem dość prymitywny (jak na dzisiejszy punkt widzenia) fbl system aligna! nauczyłem się dzięki niemu rozmawiać z moim modelem ślęcząc nad poziomowaniem tarczy i resztą ustawień. całe godziny spędzone na poprawkach i ponownych próbnych zawisach. na dzień dzisiejszy potrzebny jest kabel usb a reszte robi komputer... ponad połowe funkcji w mojej apce mam powyłączane, żadne trymery ani swash mixy. czy drogie systemy stabilizacji rozpoczną erę tanich apek? jeszcze trochę a będziemy w radiu potrzebować tylko dwóch drągów i anteny :lol:
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 551
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 23 sty 2013, o 10:21

crash pisze:wibracje w jakimś stopniu psują wydajność fbl'ów a microbeastx czy ar7200beastx nie identyfikują wibracji jako wibracji i mylą się przez to czasami... nowe systemy (drogie) już mają sobie z tym radzić.


Być może mam skrzywienie na tym punkcie ale nawet przy takiej funkcjonalności starałbym się maksymalnie zniwelować wibracje. Wiadomo że nie da się ich kompletnie wyeliminować ale przecież mają wpływ nie tylko na system FBL.

crash pisze:na dzień dzisiejszy potrzebny jest kabel usb a reszte robi komputer... ponad połowe funkcji w mojej apce mam powyłączane, żadne trymery ani swash mixy. czy drogie systemy stabilizacji rozpoczną erę tanich apek? jeszcze trochę a będziemy w radiu potrzebować tylko dwóch drągów i anteny


Miałem bardzo podobne wrażenie składając śmigłowiec, najpierw dwa dni dokładnie studiowałem instrukcję od aparatury żeby poznać wszystkie opcje a potem okazało się że i tak najważniejszą robotę odwala FBL i spora część z nich nie będzie używana.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.

Wróć do „Align i jego klony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości