Walkera - Master Cp

Po prostu Walkera.
Awatar użytkownika
zbig
Stały bywalec...
Posty: 231
Rejestracja: 02-01-2015
Lokalizacja: Montreal-Kanada
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: zbig » 30 lip 2015, o 15:06

witam.
czy ktos posiada walkere master cp i przerobil na bezszczotke :)
czy mozna przeprogramowac regiel (typowy z HK )
Gajos

Postautor: Gajos » 31 lip 2015, o 06:07

Przerobiłem oba Super CP i obstawiam, że w Master CP będzie to samo, czyli inny standard sterowania 'reglem' - napięciem, a nie PWMem. Nigdy nie widziałem w HK regulatorów sterowanych napięciem (jedna, co najwyżej dwie żyłki, ale nie trzy).
Awatar użytkownika
zbig
Stały bywalec...
Posty: 231
Rejestracja: 02-01-2015
Lokalizacja: Montreal-Kanada
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: zbig » 14 sie 2015, o 15:10

Gajos pisze:Przerobiłem oba Super CP i obstawiam, że w Master CP będzie to samo, czyli inny standard sterowania 'reglem' - napięciem, a nie PWMem. Nigdy nie widziałem w HK regulatorów sterowanych napięciem (jedna, co najwyżej dwie żyłki, ale nie trzy).

wiec przerobilem ,wykorzystalem kit walkery szczotka pozostala na tylku,helik z bezszczotka z przodu wyglada dosc zgrabnie i lekko mam tylko problem ze po odcieciu napiecia lub holdzie ,helik ma dosc denerwujacy czas zatrzymania wirnika ,zebatka mieli dobre 3-4 sek.podobno tak z nim jest i to normalka :?: korzystalem z karty do prog.ale nie ma zmian :wall2: .
Gajos

Postautor: Gajos » 14 sie 2015, o 15:36

zbig pisze:wiec przerobilem ,wykorzystalem kit walkery szczotka pozostala na tylku,helik z bezszczotka z przodu wyglada dosc zgrabnie i lekko mam tylko problem ze po odcieciu napiecia lub holdzie ,helik ma dosc denerwujacy czas zatrzymania wirnika ,zebatka mieli dobre 3-4 sek.podobno tak z nim jest i to normalka?
korzystalem z karty do prog.ale nie ma zmian :wall2: .
Domyślam się, że to coś takiego:
http://www.banggood.com/Walkera-Master- ... 87308.html
Ja bym się tym nie przejmował, ponieważ w razie czego zadziała toto jak namiastka jednokierunkowego łożyska autorotacji, ja w każdym razie tak wolę. O ile to z racji inercji, a nie podtrzymywania obrotów przez ESC...
- czy bez łopat (albo wręcz silnik trzymany wręcz) też jest to opóźnienie?
A startowanie wygląda prawidłowo? U mnie w Super CP, góra 3 sekundy po zbindowaniu/bipnięciu trzeba na chwilkę dać ciut gazu, bo inaczej cuda będzie wyprawiał.
Jeśli chciałbyś ogon też przerobić na bazszczotkę, to poszukaj tylko pasującego silniczka. Ogonowy ESC 10A Walkera też robi i nie potrzeba już konwertera, ma go w sobie. Ja zrezygnowałem i założyłem najmocniejszy obecnie szczotkowy, bo na bezszczotkowym był niemożliwy do usunięcia 'rybi ogon', a i trzymanie ogona było kiepskie.
Awatar użytkownika
zbig
Stały bywalec...
Posty: 231
Rejestracja: 02-01-2015
Lokalizacja: Montreal-Kanada
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: zbig » 30 sie 2015, o 01:45

Gajos pisze:
zbig pisze:wiec przerobilem ,wykorzystalem kit walkery szczotka pozostala na tylku,helik z bezszczotka z przodu wyglada dosc zgrabnie i lekko mam tylko problem ze po odcieciu napiecia lub holdzie ,helik ma dosc denerwujacy czas zatrzymania wirnika ,zebatka mieli dobre 3-4 sek.podobno tak z nim jest i to normalka?
korzystalem z karty do prog.ale nie ma zmian :wall2: .
Domyślam się, że to coś takiego:
http://www.banggood.com/Walkera-Master- ... 87308.html
Ja bym się tym nie przejmował, ponieważ w razie czego zadziała toto jak namiastka jednokierunkowego łożyska autorotacji, ja w każdym razie tak wolę. O ile to z racji inercji, a nie podtrzymywania obrotów przez ESC...
- czy bez łopat (albo wręcz silnik trzymany wręcz) też jest to opóźnienie?

no wlasnie ,problem wtym ze silnik dostaje napiecie ,co przejawia sie tym opoznieniem,
wystepowalo to samo zjawisko na szczotkowym ,gdzies to bylo typowane jako wada tego heli.nie jest to szczegolnym problemem
jezeli nie masz ladowania przypadkowego w terenie np. trawiastym.
A poza tym ten heli bardzo przypomina V977 w skali 3x :thumb:
Awatar użytkownika
Buszmen
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 59
Rejestracja: 23-11-2014
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Buszmen » 24 sie 2016, o 21:19

Cześć!
Na początek prośba do Admina: nie wywalaj od razu wątku, niech powisi ze 2 dni, a potem ewentualnie do "wora" z Master CP.

Potrzebuję pomocy technicznej, w moim Master CP zainstalowałem:
w ogonie silnik HobbyKing BL1230 (inrunner 5300kv)
ESC XP-12A z zainstalowanym softem BLHeli do silnia ogonowego,
signal converter od X-Treme

ale efekt jest taki: https://youtu.be/XcfKoG0EoxU

Śmigło ogonowe "pompuje", trudno opanować start. W zasadzie nie da się kierować.
Już próbowałem: wymiany ESC (Turnigy PLUSH 10A) oraz konwertera sygnału (Z zestawu Banggood), zmieniałem ustawienia softu BLHeli 14.6 w ESC (moc startowa i wszystkie inne) - bez rezultatu. W apce Devo7e mam zainstalowany soft Deviation, ustawienia wg TomZ (http://www.deviationtx.com/forum/model- ... uad-models).

Nie mam już żadnych pomysłów co dalej. Może coś pogrzebać w ustawieniach w apce? Poczekam z tydzień na dobre rady, a potem wracam do szczoty.

Z góry dzięki,
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 12306
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1267 razy
Podziękowano: 554 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 sie 2016, o 21:53

Buszmen pisze:Cześć!
Na początek prośba do Admina: nie wywalaj od razu wątku, niech powisi ze 2 dni, a potem ewentualnie do "wora" z Master CP.

Tamten wór ma 4 posty, dlatego uważam że w takich sytuacjach lepiej kontynuować wątek o kontretnym modelu... ale moge te dwa dni poczekać ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Fireball - w oczekiwaniu... | Reaktor 3D - jest co bić | HPI Bullet ST Flux - FOR SALE | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Buszmen
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 59
Rejestracja: 23-11-2014
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Buszmen » 24 sie 2016, o 22:25

miruuu pisze:
Buszmen pisze:Cześć!
Na początek prośba do Admina: nie wywalaj od razu wątku, niech powisi ze 2 dni, a potem ewentualnie do "wora" z Master CP.

Tamten wór ma 4 posty, dlatego uważam że w takich sytuacjach lepiej kontynuować wątek o kontretnym modelu... ale moge te dwa dni poczekać ;)


Dzięki,
niech będzie, że do sakiewki
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 764
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 106 razy
Podziękowano: 53 razy

Postautor: Wiktor » 25 sie 2016, o 00:05

a skąd wziąłeś tego moda?
ten konwerter jest do silników głównych a nie ogonowych ( jest powolny) i na 2s a nie 3s. w blade mcpx na 1s działał ale kable były podpięte odwrotnie do wyjścia na silniczek i nie było podpięte do niego zasilanie z beca tylko wychodził sam sygnał do esc
Awatar użytkownika
macdos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 92
Rejestracja: 02-03-2016
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: macdos » 25 sie 2016, o 13:29

U mnie takie rozwiązanie działa, ale w heliku 4CH MJX F45.
Mam zainstalowany "Xtreme Production Brushed to Brushless Signal Converter" wpięty z jednej strony w złącze serwa płytki sterującej, a z drugiej do ESC Tutnigy Plush 10A z wgranym właśnie softem BLHeli (nie pamiętam jaka wersja) i dalej połączony z silnikiem Turnigy 1230 (inrunner 4500kv). Całość zasilana baterią 2200mAh 2S. Sprawdzałem też, czy działa na 3S i działa tyle, że w moim przypadku generuje za dużą moc, więc wystarczy mi bateria 2S.
Sprawdź, czy wgrałeś prawidłowy soft BLHeli do ESC - może pomyłkowo wybrałeś "main" zamiast "tail" ESC.
Awatar użytkownika
Buszmen
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 59
Rejestracja: 23-11-2014
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Buszmen » 25 sie 2016, o 20:04

HA!
Działa! :banana: Gra i buczy :thumb:

Wystarczyło zmniejszyć Gyro gain (w apce) i trochę zmniejszyć żyro w Rx.
Jak pisałem, w apce mam soft Deviation 5. Gyro gain jest w kanale 7. Kolejność ustawiania to:

Model Menu>Mixer>Ch7>Complex>Scale>8 (wcześniej Scale było 60 - to jest właśnie poziom Gyro)
W odbiorniku zmniejszyłem pokrętła Ale/GS i Elev/GS o ok. 15 stopni.

BTW, chłopaki z RTFHeli uważają, że mod bezszczotkowy z Banggood nie pozwala na poprawne działanie bezszczotkowego ESC dla silnika ogonowego :mrgreen:

Dodaję fotki z moją robotą.

Miruuu - można zamiatać :dance:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Buszmen
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 59
Rejestracja: 23-11-2014
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Buszmen » 25 sie 2016, o 22:28

Wiktor pisze:a skąd wziąłeś tego moda?
ten konwerter jest do silników głównych a nie ogonowych ( jest powolny) i na 2s a nie 3s. w blade mcpx na 1s działał ale kable były podpięte odwrotnie do wyjścia na silniczek i nie było podpięte do niego zasilanie z beca tylko wychodził sam sygnał do esc


Sorry, że nie odpowiedziałem od razu:
Najpierw przerobiłem na bezszczotkę silnik główny, a potem po lekturze HeliFreak (http://helifreak.com/showthread.php?t=489577) i potwornego flejma z RCGroup (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1664447) postanowiłem spróbować sił z ogonem.

Konwerter X-Treme jest wpięty do wyjścia (zasilania silnika ogonowego, szczotkowego) z konwertera Banggood (http://www.rcnhobby.com/walkera-master- ... s-kit.html)
ESC ogonowy (XP-12A) z softem BLHeli jest zasilany z baterii, z rozgałęzienia widocznego na 3-ciej fotce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Walkera”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości