Gaui X3 - dlaczego właśnie ONA

Gaui 200, Gaui 255, Gaui 425, Gaui 550, Gaui X5, Gaui X7
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1015
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 5 mar 2018, o 14:44

Mam oba Protosy i nigdy z paskiem nie było problemów, zakładasz naciągasz i lata - co któryś lot kontrolujesz napięcie paska po stronie silnika i ogona i w razie potrzeby naciągasz - żadna magia, proste jak nie powiem co ;) a siłę naciągu z czasem sam wyczujesz, a na początek ktoś podpowie jak powinno być - nie wdając się w szczegóły. Protos 380 ma już napinacz, który sam pilnuje naciągu paska i po temacie.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6973
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 5 mar 2018, o 14:48

Protos 380, podobnie jak Goblin NIE MA NAPINACZA PASKA, lecz WSKAŹNIK NAPIĘCIA PASKA.
Ale niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę co do Protosa 380.
W kwestii goblina jestem pewien.
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1015
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 5 mar 2018, o 15:05

Na ogonie ma ramię ze sprężynką (napinacz) nie chce mi się w PDF-ie szukać.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1589
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: MacGyverek » 5 mar 2018, o 15:21

Aikus gdzie w goblinie np 380 jest wskaźnik napięcia paska?? Jak się go używa?? Możesz coś bliżej??
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: Mati » 5 mar 2018, o 16:48

aikus pisze:...No cóż, spróbuję....

I już teraz mi się rozjaśniło nieco.

To znaczy wiem, że spoko bo naczytałem się pień różnych na temat Protosów, ale brakowało mi właśnie rzeczowej wypowiedzi na temat mankamentów.
Dzięki. :piwo:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6973
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 5 mar 2018, o 17:04

MacGyverek pisze:Aikus gdzie w goblinie np 380 jest wskaźnik napięcia paska?? Jak się go używa?? Możesz coś bliżej??



W Goblinie 380 - nie wiem, nie miałem nigdy ani Goblina 380 ani Devila 380.
Mówię cały czas o Goblinie 700, konkretnie o wersji Competition. Nie wiem jak jest w innych Goblinach.
Natomiast w 700 Competition - tam też jest rolka na ramieniu na sprężynce, ale ona NIE PEŁNI roli napinacza paska. Konkretnie chodzi o to, że obecność tego wynalazku nie powoduje, że mogę złożyć ogon jak bądź i napinacz spowoduje, że pasek będzie dobrze napięty.
NIE!
To ramionko z rolką po złożeniu ogona musi przyjąć pewną ściśle określoną pozycję (konkretnie przedłużeniem ramionka jest wskaźnik, który wg. instrukcji ma być "równo z ramą"). I to oznacza, że pasek jest dobrze napięty, nie za mocno, nie za słabo.
Jeśli w czasie eksploatacji modelu, pasek się zluzuje, czy to na skutek zużycia czy z dowolnego innego powodu - wskaźnik się wpada głębiej. Wtedy muszę odkręcić śruby mocujące skrzynkę ogonową, naciągnąć pasek tak, żeby wskaźnik wrócił na miejsce i przykręcić śruby.
Obecność tego wynalazku NIE ZWALNIA mnie z konieczności kontroli stanu napięcia paska!
Rozwiązuje tylko odwieczny dylemat "z jaką siłą to zrobić żeby było dobrze".

I jestem prawie przekonany, że w Protosie 380 tak naprawdę jest dokładnie taka sama historia.
To że sobie coś nazywamy napinaczem, no to OK, możemy to sobie tak umownie nazywać, ale to nie robi za nas roboty.
A nawet jeśli to rzeczywiście jest napinacz (fajnie, OK, jest to możliwe), to ma jakiś zakres swojej pracy.
Dojdzie do końca i przestanie spełniać swoją rolę, jeśli nie będziemy tego kontrolować.

No cudów nie ma.

No ale tak jak mówię, jeśli chodzi o Protosa 380 to już wchodzę w pole spekulacji, bo nie miałem go, oglądałem tylko na polu... nie zadałem sobie nawet trudu, żeby przestudiować instrukcję (bo i po co)... więc mogę się ciutek rozmijać z prawdą ;)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7157
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 mar 2018, o 17:44

aikus pisze:To ramionko z rolką po złożeniu ogona musi przyjąć pewną ściśle określoną pozycję


Mam to samo w G650 - mam wrażenie, że dodatkowo również pełni funkcje napinacza albo raczej tłumika drgań
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6973
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 5 mar 2018, o 18:48

Skoro takie masz wrażenie, to zdejmij to.
Zdejmij to ramionko i zobacz co się stanie z modelem jak spróbujesz nim polecieć.
Odpowiem Ci: Nic. Model poleci i wszystko będzie OK.

A potem zrób drugi eksperyment: załóż ten "napinacz" z powrotem, ale popuść śruby mocujące skrzynkę ogonową, dosuń ogon na maksa w kierunku kadłuba, tak, żeby maksymalnie zluzować pasek, przykręć ...
... no i jak bardzo chcesz to spróbuj polecieć, ale żeby nie było, że to ja Ci to doradzałem...
:)


EDIT/UPDATE: Tłumik drgań... No nie wiem.. może...Sądzę, że to w tej kwestii nie ma większego znaczenia.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6973
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 5 mar 2018, o 20:25

Update2: Oczywiście wskaźnik napięcia paska MA JAKIŚ wpływ na samo napięcie paska.
Tak samo jak voltomierz ma wpływ na mierzone napięcie.
I tak samo jak amperomierz ma wpływ na prąd, albo jak termometr na temp... Albo tam już dobra, nie ważne.
;)
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 363
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 7 mar 2018, o 17:46

W Protos Max V2 wskaźnik napięcia paska ogona ma wpływ na wzrost oporu wprost proporcjonalny do siły sprzeżynki ;-)

Nie musiałem się napinać żeby ten pasek na ciągnąć, acz mam ustawienie „dla leszcza”, wedle instrukcji

Im harder 3D latamy tym należy przesuwać stałe mocowanie sprężynki o kolejne dziurki w prawo.
CD7CA07D-C81A-4A77-A794-1BABF88DA8AA.jpeg

4D1B94D7-B089-415D-B45C-41E608E83B72.jpeg

E5CE7656-F681-40C4-BAC5-94F67C6CF0E8.jpeg


Btw. Ile gauka waży po rozciągnięciu ? Z w miarę rozsądnie dobranym pakietem ? Jakiś kompromis między czasem lotu, C i wagą przy dobieraniu pakietu można wypracować ? Chiałbym żeby możliwie najdłużej latał ósemki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Protos Max V2 Leggero Evoluzione stretch, Goblin 500 Sport stretch, Puzzle Standard 210, LDARC 95GT, UR65 Miejsce na półce :-), DX18, X-Lite
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6973
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2018, o 18:01

Myszor pisze:
Nie musiałem się napinać żeby ten pasek na ciągnąć, acz mam ustawienie „dla leszcza”, wedle instrukcji


Co tłumaczy, dlaczego generalnie zakres prawidłowych sił naprężeń paska jest dość duży.
Co się stanie jak leszcz poleci na pasku napiętym dla ostrego hard 3D?
Nic. Troche szybciej będzie się wszystko zużywało.
A co się stanie jak mistrz Hard 3D poleci na pasku napiętym jak dla leszcza?
Też nic - przy ostrzejszych manewrach ogonem pasek mu będzie przeskakiwał i mistrz stwierdzi, że jest za słabo napięty.
Aż takie to proste ;)
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 363
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 7 mar 2018, o 18:59

Protos 380 ma tak samo działający mechaniczny wskaźnik napięcia paska :-) jak Protos MAX V2 różnica jest w tym że mamy jedną dziurkę :-)

W P380 można założyć silnik 890kV i zrezygnować z jednej rolki prowadzącej przy silniku ;-)

https://youtu.be/fmOxL3dHFak - P Max Auto.
https://youtu.be/d4OIOMUwo9s - P 500 Auto.

Całkiem nie najgożej z Tą autorotacją mimo tych opornych pasków :-).
Protos Max V2 Leggero Evoluzione stretch, Goblin 500 Sport stretch, Puzzle Standard 210, LDARC 95GT, UR65 Miejsce na półce :-), DX18, X-Lite
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6973
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2018, o 19:12

Wszystko się da, kwestia umiejętności.


YouTube

Koleś nie wiedział, że tam nie ma onewaya i za pierwszym razem autosek mu trochę nie wyszedł, ale za drugim już wyszedł perfekcyjnie.
:dk:

P.S. Oglądać od 2:30 ;)
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 363
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 7 mar 2018, o 22:46

Prawda, prawda skill najważniejszy ważniejszy niż najlepsze konstrukcje :-)
Protos Max V2 Leggero Evoluzione stretch, Goblin 500 Sport stretch, Puzzle Standard 210, LDARC 95GT, UR65 Miejsce na półce :-), DX18, X-Lite
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1019
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: msheli » 13 mar 2018, o 16:29

W dobrej cenie pojawiły się kabinki do X3 na BG. Cena 66zł ;)
I to chyba oryginał jest :D

https://www.banggood.com/ONERC-GAUI-X3- ... rehouse=CN
Gaui X3 (380) / Spektrum DX8 G1
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 663 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 mar 2018, o 17:29

Oryginalne to chyba nie, ale nie mają chińskiego napisu na środku "onerc" więc nie jest źle. Ciekawe jak z jakoscia.
Łopaty też chyba widziałem tej marki.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 554
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: Pietrek » 13 mar 2018, o 22:57

Z ciekawości zamówiłem czerwoną. Dam znać jak z jakością jak dotrze do mnie. Z trackingiem i ubezpieczeniem wychodzi 72,67 zł.
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:10 i 1:16
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7157
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 mar 2018, o 22:59

To i druga X3'ka będzie mogła już stać na półce?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 554
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: Pietrek » 13 mar 2018, o 23:28

Już teraz może. Jedna kabinka "robocza" a dwie "półkowe" już są. :lol:
A ta z BG to tak z ciekawości. I albo będzie kolejną "roboczą" albo kolejną "półkową". :lol:
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:10 i 1:16
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1536
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 15 mar 2018, o 17:34

msheli pisze:W dobrej cenie pojawiły się kabinki do X3 na BG. Cena 66zł ;)
I to chyba oryginał jest :D

https://www.banggood.com/ONERC-GAUI-X3- ... rehouse=CN


Mam kabinkę do trexa z tej firmy. Gruba, fajna i dobrze pomalowana.

To nie jest oryginał ale w przypadku trexa 470 jest lepsza niż oryginał :)

Kłopot tylko z BG, który kabinki wypycha lekko gąbką i wysyła w zwykłym worku :(

Kabinka przychodzi jak z gardła wyjęta a lakier lub czasem również laminat cały popękany.

Podobnie wysyłają łopaty ale ze względu na kształt z reguły przychodzą w całości.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Gaui”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości