Gaui X3L

Gaui 200, Gaui 255, Gaui 425, Gaui 550, Gaui X5, Gaui X7
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2272
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 9 lip 2015, o 09:23

Ciekawa rama się pokazała:
http://www.lynxheli.com/product_info.ph ... s_id=25086
Obrazek

Teraz bez problemu da się założyć większe pakiety do X3. Do łopat 380 mm będzie jak znalazł ;)

Tylko ta cena hmm
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 9 lip 2015, o 09:30

No... i Gaui wygląda teraz jak T-Rex 450... hehe. I to wersja sport na pasek.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Posty: 739
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 9 lip 2015, o 09:45

Też sobie niszę znalazłem na rynku :) Teraz wszyscy przerabiają ramy X3ek a Lynx to już nawet dwa razy, heheh :)
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2272
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 9 lip 2015, o 10:04

Poprzednia wersja ramy Lynxa nic nie wnosiła do tematu.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Posty: 739
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 10 lip 2015, o 06:41

W tej nowej ramie to pakiety większe i owszem wejdą ale z rozmiarem regla będzie trzeba uważać... :)
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2272
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 10 lip 2015, o 08:05

HW 50A V3 powinno wejść bez problemu. Jest węższy od szerokości ramy.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 9 paź 2016, o 00:20

Witam,

Jak gdzieś tam obiecałem, kilka migawek z budowy modelu.
Schodzi się jak lego, jeden problem - instrukcja zaleca orczyki 13,5mm te łamliwe z tarota są krótsze, można ich użyć ? Jakie inne
Można zastosować ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i przymiarki Budy:

Obrazek
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2272
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 9 paź 2016, o 06:28

ja na nich latam, na tych niebieskich
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1206
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: kubacki » 9 paź 2016, o 08:15

Obrazek[/url]
Popraw te węglowe dystanse czy jak to zwał, mają być na serwie a nie pod
Oxy 2
Oxy 4
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 9 paź 2016, o 22:02

Dzięki Kubacki, już poprawione. Jedyne na co można narzekać to instrukcja.. trzeba mieć nieco doświadczenia , i etapy poukładać sobie samemu.. osłony na belkę nie ma co zakładać bez ustawienia ogona i fbl, dostęp do popychacza ogona żaden, ale pokusiłem się o spasowanie. Jutro porobie trochę zdjęć. Dziś mało czasu miałem

Obrazek
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2272
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 9 paź 2016, o 22:50

kubacki pisze:Popraw te węglowe dystanse czy jak to zwał, mają być na serwie a nie pod


Albo wywal je w ogóle. Z osłony belki też możesz spokojnie zrezygnować, tylko podpory ogona w zamian załóż.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 10 paź 2016, o 08:21

Osłona belki wygląda ładnie, ale niestety przez nią ogon trzyma dużo gorzej w fikołkach 3D, szczególnie w lejkach (przez jej potężną powierzchnię boczną). Jeśli latasz postępowo, to nie będzie przeszkadzało.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 10 paź 2016, o 08:56

Witam, stoje przed wyborem zębatki czy 12T będzie dla mnie ok ?? silnik 1860kv

Z belki nie zrezygnuje narazie, to był jeden z powodów, dla którego wziąłem x3l :), póki co interesują mnie tylko loty postępowe, na akrobacje może kiedyś przyjdzie czas, napewno nie teraz :)
Akro heli, jest dla mnie trochę nierzeczywiste, ale z czasem pewnie zmienię zdanie :)
Tak czy inaczej za cienki jestem :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1951
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 151 razy
Podziękowano: 164 razy

Postautor: pkali » 10 paź 2016, o 09:12

12t powinno Ci wystarczyć nawet do łopat 360.
protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 10 paź 2016, o 09:35

Tyle że ja mam 380..
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1951
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 151 razy
Podziękowano: 164 razy

Postautor: pkali » 10 paź 2016, o 09:42

A jakie masz do niego pakiety?
protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 10 paź 2016, o 10:40

będę miał 6s 1800mah gens 45c
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1951
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 151 razy
Podziękowano: 164 razy

Postautor: pkali » 10 paź 2016, o 10:43

Zostaw 12t.
protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 10 paź 2016, o 11:17

Przy silniku 1860 kV i łopatach 380 zdecydowanie polecam 11T. Ostatnio Lin3e wymieniał 12T na 11T. Zapytaj go czy było warto :)
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 11 paź 2016, o 08:16

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozostało ustawić, i oblatać.

Pasowalność, jest super, ale nie widzę tutaj jakiegoś wielkiego skoku jakościowego w stosunku do Tarota, może za mało doświadczony jestem, i tu i tam, otwory pasują, części do siebie również, przyznam np, że BRAIN, ma beznadziejnie USB umieszczone, zakładając go tam gdzie powinien w sumie być na belce, nie ma dostępu do portu, w przypadku VBARA, usb jest na górze.
Na tą chwilę założony jest 12T, jest bardzo fajny dostęp do silnika, i łatwo można odległość ustawić :), do tej pory nie moge sobie poradzić z gazem, silnik startuje dopiero poniżej połowy, włączenie z gazem u góry, wchodzi niby w tryb kalibracji ale nic ona nie daje.
Do czego w HW 50A, jest dodatkowy żółty kabel ? jest standardowo czarny,biały,czerwony i 4 żyła na osobnej wtyczce żółty ? (JUŻ wiem, sygnał RPM; zgaduje że można go podłączyć do BRaina, włączyć GOV ??)
Gaz można skalibrować również pod aplikacją lub kartą led do HW ??

Następne pytanie, w brainie, wystarczy np. przy setupie 2 odhaczyć autolevel, aby on działał ? czy trzeba w nim dodatkowo coś ustawiać ?
Ustawiłem to na przełącznik 3 pozycyjny, 1-żadne nie odhaczone, 2-odhaczony autolevel, 3-odhaczony autolevel i rescue, na wszystkich 3 pozycjach zaznaczone również beginner.

Dużo tych pytań.. dziś zamówię sobie pinion 11T,
Bardzo ciężko jest sprawdzić naciąg paska,
Jeszcze jedna uwaga, podkładki plastikowe, zabezpieczające boomcover, są bardzo słabe.. co można by użyć zamiast ?, plastik pewnie po to by nie zdzierać farby w miejscu wkręcenia śruby..

p.s. na zdjęciu łopatki tylne są odwrotnie już poprawiłem :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2

Wróć do „Gaui”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości