Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Posty: 121
Rejestracja: 04-04-2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 27 kwie 2017, o 20:11

Podstawowa różnica jest fakt iż zarówno w Taranisie jak i wydaje mi sie rowniez ze w frsky x7 podstawowy moduł nadawczy jest wbudowany wewnątrz radia a dodatkowo posiadają one możliwość wpięcia dodatkowego zewnętrznego modułu np dsm, lub Lrs albo fly sky. W Turnigy z tego co się orientuje wpięty może być tylko jeden moduł. Poza tym jednak co potwierdził Kula frsky według mnie będzie lepiej wykonany niż Turnigy. Poza tym obie aparatury można aktualizować przez kompa i wgrywać modele. Decyzja należy do Ciebie.

Nastukane w Tapatalk z mojego Szajsunga SM-903F
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
kamdz
Stały bywalec...
Posty: 227
Rejestracja: 24-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: kamdz » 27 kwie 2017, o 20:18

Dziękuję, decyzję już mam nadzieję, że podjąłem ;-)
I jeszcze jedna sprawa: Czy można byłoby w oparciu o to: https://abc-rc.pl/modul-ladowania-ochro ... z4fTlUxR00 zrobić wewnętrzny moduł ładowania pakietów? Bo jego brak chyba będzie mnie trochę bolał...
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Posty: 121
Rejestracja: 04-04-2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 27 kwie 2017, o 20:55

Kupisz zwykły 2s lub 3s pakiet tak jak pisał Miruuu pasujący gabarytowo do radia i ładować go będziesz najprostszą ladowarka do modelu który będziesz posiadal. Po co kombinować?

Nastukane w Tapatalk z mojego Szajsunga SM-903F
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
kamdz
Stały bywalec...
Posty: 227
Rejestracja: 24-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: kamdz » 27 kwie 2017, o 20:56

Żeby było łatwiej ;) A wgl to planuje zasilać z 6 AA... Przynajmniej na początek, póki będę miał tylko parę pakietów 300 mAh 1S i ładowarkę od V922..
Awatar użytkownika
kamdz
Stały bywalec...
Posty: 227
Rejestracja: 24-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: kamdz » 29 kwie 2017, o 08:22

I mam jeszcze jedno pytanie co to są satelitki? Bo przeglądam forum i już kilkakrotnie na coś takiego napotkałem...
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Posty: 121
Rejestracja: 04-04-2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 29 kwie 2017, o 09:58

Jeżeli nie kupujesz aparatury Spektrum to nie zaprzątaj sobie tym głowy.

Nastukane w Tapatalk z mojego Szajsunga SM-903F
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
kamdz
Stały bywalec...
Posty: 227
Rejestracja: 24-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: kamdz » 29 kwie 2017, o 10:19

Hah no jednak jestem trochę ciekawy ;)
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2148
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: lenu » 29 kwie 2017, o 20:09

To takie dodatkowe odbiorniki dla spektrum z możliwością podłączenia do niektórych FBL z pominięciem odbiornika pełnego
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
kamdz
Stały bywalec...
Posty: 227
Rejestracja: 24-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: kamdz » 29 kwie 2017, o 20:28

Czemu mi się wydaje, że to było pisane żeby mnie zagiąć i zawstydzić? ;) Ale się nie udało :D rozumiem o co kaman :D
Dzięki ;)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6106
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 233 razy
Podziękowano: 330 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 29 kwie 2017, o 20:32

kamdz pisze:Czemu mi się wydaje...


Któż to może wiedzieć hmm
Helikoptery
Awatar użytkownika
kamdz
Stały bywalec...
Posty: 227
Rejestracja: 24-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: kamdz » 29 kwie 2017, o 20:36

Ja nie, jestem zwykłym nic nie wiedzącym kimsiem :dk:
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Posty: 121
Rejestracja: 04-04-2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 29 kwie 2017, o 21:44

Kamdz to ci sie wydaje, Lenu w przystępny i prosty sposób wyjaśnił ci co to są satelitki, a ty zaraz szukasz jakiegoś drugiego dna że niby ktoś się nabija.

Nastukane w Tapatalk z mojego Szajsunga SM-903F
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
kamdz
Stały bywalec...
Posty: 227
Rejestracja: 24-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: kamdz » 29 kwie 2017, o 21:55

Zapewne tak właśnie jest :)
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: dawo » 30 kwie 2017, o 08:39

Satelitka jest rodzajem przekaźnika sygnału i sama z siebie nie będzie działać - musi być podpięta do systemu FLB lub odbiornika, który rozdziela sygnały na poszczególne kanały (w odbiornikach służy jako kolejna antena i poprawia zasięg). Teraz jest sporo zamienników w przystępnych cenach i z dwiema aktywnymi antenami ale wcześniej jedna satelitka DSMX kosztowała około 150 zł więc opcja raczej średnio tania biorąc pod uwagę że do większych modeli trzeba było mieć dwie szt.
I nikt z powyższych się nie nabijał :)
3x450,V922, Protos mini, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, F16, quad 250, DX7S :)
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3443
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 201 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artja » 4 cze 2017, o 23:02

Czy ktoś ze spektrumowców zabawiał się może tym wynalazkiem orange telemetry station?

Obrazek

Czy to się normalnie binduje z pełnym odbiornikiem Spektrum, albo czy działa np z Brainem jako standalone? Obsługuje sensory Halla, czy tylko pomiar rpm z silników elektrycznych? :dk:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 934
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: kubacki » 5 cze 2017, o 05:50

Miałem to ustrojstwo i zbindowało się z aparaturą bez problemów (było w Gaui X3 +Brain i satelitka +właśnie to to na pokładzie)
Czujników sporo i w niskiej cenie. Jedyny minus to trzeba resetować przed lotem (przycisk "Clear" na aparaturze) aby wczytala aktualne informacje z czujników. Ogólnie polecam
Protos Mini
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum Dx7 2gen
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3443
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 201 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artja » 5 cze 2017, o 11:22

Znaczy przydałoby się kupić...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 934
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: kubacki » 5 cze 2017, o 11:39

Jeśli telemetria potrzebna to tak, miałem też 2 szt Spektrum TM 1000 i ta Orange mnie nie zawiodła, TM1000 obie się spieprzyly,dlatego TM 1000 nigdy więcej ale to jest moje odczucie (może trafiłem akurat na 2 uwalone -jedna od razu odmówiła posłuszeństwa, a druga po 3 dniach)
Edit:
Na mojej obecnie lata kolega "Donia" także możesz podpytać co i jak
Protos Mini
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum Dx7 2gen
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3443
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 201 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artja » 5 cze 2017, o 12:19

Jeden egzemplarz TM1000 lata u mnie w nitro 6 rok i jest ok, ale w gasserze w ciągu roku rozsypały się 2 sztuki. Jeśli ta oranżada zadziała, to zaleję całe wnętrze hotglutem i może wytrzyma
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3443
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 201 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artja » 13 cze 2017, o 20:55

Wygląda na to że telemetria orange obsługuje czujniki Halla. Mam odczyt obrotów, jeszcze nie wiem na ile dokładne, ale sam fakt że w ogóle działa napawa nadzieją. Pinout wyjścia RPM jest taki sam jak w TM1000 i w Brainie, czyli zrobiony pod czujnik typu Aligna z plusem na skrajnym pinie a nie na środkowym. Czujniki Halla zapłonu cdi od Century i Rexcell'a też działają, tylko trzeba im skrosować kable.
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość