PPM

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1036
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 10 sie 2017, o 09:38

Koledzy,

może pytanie jest banalne, ale ja na ppmach się nie rozeznaję.
Pojawiły się odbiorniki do Spektrum Redcon na BG, które mają 7 lub 8 kanałów pwm plus ppm.
To przez ten ppm leci 7, lub 8 w zależności od odbiornika, czy zawsze tyle samo, a odbiornik różni się tylko ilością wyjść pwm?

Swoją drogą, przetestowałem tego Redcona 7ch z satelitka w Bixlerze2 i na tyle ile wzrok pozwalał żadnych problemów z zasięgiem nie odnotowałem.

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6478
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 356 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 sie 2017, o 09:55

Prawdopodobnie ostatni kanał jest zamienny PWM/PPM ale podeślij jakiś link
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1036
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 10 sie 2017, o 09:58

a takie coś: https://www.banggood.com/REDCON-CM703-2 ... mds=search

Jednak 8ch nie ma z ppm, są tylko 6 i 7.

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6478
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 356 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 sie 2017, o 10:33

czyli 7+PPM output
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1036
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 10 sie 2017, o 10:47

ale tym ppm to ile leci kanałów?
Pisałem, że ppm obcym jest mi całkowicie :)

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6478
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 356 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 sie 2017, o 11:39

wszystkie, czymś takim podłączasz symka i masz bezprzewodowo

Obrazek
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1036
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 10 sie 2017, o 14:38

Wynika z rysunku, że 6 czyli nie wszystkie.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6478
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 356 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 sie 2017, o 14:40

taki skrót myślowy, ale co potrzebuje więcej niż 6 i działa na PPM'ie?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1036
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 10 sie 2017, o 15:36

a nie wiem, chodziło mi o zasadę, której nie znam.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 730
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 107 razy
Podziękowano: 52 razy

Postautor: omcKrecik » 10 sie 2017, o 22:33

wojtekr pisze:taki skrót myślowy, ale co potrzebuje więcej niż 6 i działa na PPM'ie?

A są na świecie tacy niedobici zboczeńcy...
Z dwunastu już jechałem i jeszcze było mi mało ;)

A na tym ostatnim wyjściu PWM to nie czasem gotowy sygnał do płynnej regulacji jakiegoś kaprysu ? Podpiąć pod oscyloskop i będzie jasność 8-)
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6478
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 356 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 sie 2017, o 22:45

omcKrecik pisze:A na tym ostatnim wyjściu PWM to nie czasem gotowy sygnał do płynnej regulacji jakiegoś kaprysu


Tam jest siedem kanałów PWM i jeden PPM

A przy ilu kanałach blanktime zaczyna być problemem?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 916
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: mwx » 11 sie 2017, o 10:03

wojtekr pisze:A przy ilu kanałach blanktime zaczyna być problemem?


Długość sygnału "końca ramki" to zwykle jest około 2,5-4ms.

Samą długość ramki można wydłużyć np do 32,3ms, tylko wtedy tracimy na częstotliwości odświeżania no i to nie jest standard który na 100% będzie obsługiwał każdy sprzęt. Generalnie do tych 6 kanałów zagada każdy sprzęt z każdym, a potem to już nie jest pewne na 100%. Zgodnie z matematycznymi zasadami w ramce 20ms mieści się na luzie 8 kanałów 1-2ms, tylko że niektórzy producenci porozciągali sobie sygnały pojedynczych kanałów np. do 0.7-2.3ms, no i kto wie jak jeszcze.
W PPMie można upchnąć nawet więcej kanałów, stosując multipleksowanie ostatniego kanału, czyli np. 8, 9 i 10 sygnał wysyłamy naprzemiennie co 3 ramki, tylko wówczas te ostatnie kanały pracują ze zmniejszoną rozdzielczością. To znowu nie jest standardowa metoda i z kompatybilnością mogą być jaja.

Wspomniany odbiornik ma wyjście PPM dla 6 kanałów, więc powinien być kompatybilny z większością urządzeń czytających PPM.
Wyjścia PWM to są po prostu porty dla serw. Ich w tym odbiorniku jest 7, więc możesz podłączyć 7 serw bezpośrednio.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości