Nadajnik - Spektrum iX12

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1810
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 118 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 19:47

Ta ikonka faktycznie pojawiała się i znikała wcześniej. Po update widzę, że na razie wszędzie jest gdzie być powinna.

Wydaje mi się, że ona nie służy do informowania o aktywnym linku w danej chwili tylko informuje, że dany model został zbindowany i w jakim trybie.

Jak weźmiesz inny model bez bindu to mam tam ... czyli trzy kropki.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4218
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 6 kwie 2018, o 19:54

To się zgadza, też mam symbol [...] dla niezbindowanych modeli. Znaczy się chłopcy muszą jeszcze trochę popracować nad międzymordziem, ale najważniejsze żeby RC banglało ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
hawx87
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 34
Rejestracja: 10-01-2012
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 5 razy

Postautor: hawx87 » 6 kwie 2018, o 22:56

Mam ją... Apka dla entuzjastów amerykańskich plastików, system sie strasznie tnie, zawiesza wiele razy mialem crash na wyświetleniu krzywych, procesor tam ledwo ciagnie, wrzócili najtańszy z isniejących na rynku ( for budget tablets on the market) trochę mam z nią problemów. Po włączeniu do pełnego wrzucenia androidowych śmieci mija 2 minuty. Dwa razy już mialem że model szlak trafił wraz z ustawieniami ( previous model was corupted cant recovery model)
Z poważaniem
Maurycy

IX12, Goblin 700 Carbon Edition,Goblin BT T-line 700, Takumi 700 CF Prototype
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4218
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 6 kwie 2018, o 23:32

Długi zimny start to fakt, ale tak ma prawie każdy tabletoid, poza tym nie doświadczyłem nic z tego co opisujesz. Moja jeszcze nie oblatana, intensywnie do bólu piłuję ją na ziemi z różnymi modelami i usiłuję wywołać zwiechę systemu groźną dla modelu. Muszę nabrać zaufania zanim dopuszczę do lotów. Jedyne co uzyskałem to padaczka googla i aplikacji tower podłączonej via BT do Pixhawka. Airware cały czas działało i przełączanie do tej aplikacji również. Miałem momentami jakieś błędy przy zmianie modelu na inny ale zniknęły po wyjęciu karty SD. Karta jest przełożona z DX8 G1 stockowe 128Mb zapchana prawie całkowicie co może być przyczyną problemów. Narazie nie podoba mi się tylko interfejs głównego okna, do działania póki co nie mam zastrzeżeń. Jutro mam nadzieję na testy w locie :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
hawx87
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 34
Rejestracja: 10-01-2012
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 5 razy

Postautor: hawx87 » 7 kwie 2018, o 00:01

Niestety wrzucony procesor Allwinner A33 jest 5 letnim procesorem m, a jego cena detaliczna to 4 dolary, i należy do najtańszych istniejących procków na świecie używanych do chińskich tabletów noname, nie chodzi mi żeby miał proc z kosmosu i ładować apki z google bo to radio, ale dla stabilniejszej pracy, i prędkości
Z poważaniem
Maurycy

IX12, Goblin 700 Carbon Edition,Goblin BT T-line 700, Takumi 700 CF Prototype
Awatar użytkownika
hawx87
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 34
Rejestracja: 10-01-2012
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 5 razy

Postautor: hawx87 » 7 kwie 2018, o 00:29

No niestety aparatura jeszcze utyka.... jako pierwsza z Androidem, nawet im się nie chciało dostosować go do apki i nie usunęli gpsu, dyktafonu i innych funkcji ktorych nie da sie odinstalować, a w nazwie modelu urządzenia niestety pisze tablet A33, mam nadzieje, że pierwszy wypust zostanie poprawiony początkując lepszą serię nadchodzących IX’ów na lepszych podzespołach i Androidzie specjalnie przypisanym do wykorzystania mozliwosci radia
Z poważaniem
Maurycy

IX12, Goblin 700 Carbon Edition,Goblin BT T-line 700, Takumi 700 CF Prototype
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1810
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 118 razy

Postautor: windcatcher » 7 kwie 2018, o 07:12

hawx87 pisze:No niestety aparatura jeszcze utyka.... jako pierwsza z Androidem, nawet im się nie chciało dostosować go do apki i nie usunęli gpsu, dyktafonu i innych funkcji ktorych nie da sie odinstalować, a w nazwie modelu urządzenia niestety pisze tablet A33, mam nadzieje, że pierwszy wypust zostanie poprawiony początkując lepszą serię nadchodzących IX’ów na lepszych podzespołach i Androidzie specjalnie przypisanym do wykorzystania mozliwosci radia


Kolego, zrób sobie odtworzenie fabrycznych a potem WYŁĄCZ aktualizacje automatyczne w Google Play, zaktualizuj tylko Airware do najnowszej wersji sprzed 2 dni a Twoje problemy znikną.

Udało im się fajnie zoptymalizować ten procek i wreszcie prawidłowo uaktywnili deep sleep. Radio mam włączone od 22 godzin z czego ponad 3 godziny latania i ponad 18 godzin spania a bateria dalej ma 80% i 3.9V :)

Obrazek

Aktualizacje większości innych programów poza Airware są zbędne i mogą zaszkodzić. Myślę, że to powód zwiech i crashy u wielu userów.

Niepotrzebnych funkcji Andka bez roota nie da sie odinstalować ale większość można wyłączyć i zablokować. Dodatkowo można wyrzucić aplikacje z Dragon-em w nazwie bo to jakieś śmieci od Allwinner z pełnymi uprawnieniami.

Karta musi być porządna lub wcale bo jaja robią te karty.. Format chyba xfat najbezpieczniejszy ale głowy nie dam bo wyjąłem a backup rzucam przez WIFI lub tylko czasem zapinam kartę lub nowokupiony pendrive otg.

Obrazek

Porobiłem jeszcze jakieś zmiany w ustawieniach developerskich ale już nie pamiętam co - w razie potrzeby mogę zajrzeć.

Andiego używam pierwszy raz i dopiero poznaję na czuja ale pooptymalizowałem go sobie trochę i nic nigdy mi się nie zawiesiło w tym radiu ani nie wywaliło a latania i zabawy już było kilkanaście - kilkadziesiąt godzin.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2252
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 165 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 kwie 2018, o 09:50

Całe te kombinacje żeby działało dobrze przywodzą na myśl... porzucony OpenTXowy świat xD
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1810
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 118 razy

Postautor: windcatcher » 7 kwie 2018, o 10:01

mwx pisze:Całe te kombinacje żeby działało dobrze przywodzą na myśl... porzucony OpenTXowy świat xD


Też jestem w szoku, że Andek to taki system ale z iOS-em radia nie planują ;)
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2252
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 165 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 kwie 2018, o 10:05

Dziwne jest to, że nie okroili softu do potrzebnych rzeczy.
Pierwsze co robię po nabyciu nowej słuchawki z androidem to root i wywalenie tony śmieci z softu.

Przecież jak ktoś chce mieś stoper, kalendarzyk menstruacyjny i newsy cnn to może sobie sam doinstalować..
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1900
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 7 kwie 2018, o 10:08

mwx pisze:Dziwne jest to, że nie okroili softu do potrzebnych rzeczy.
Pierwsze co robię po nabyciu nowej słuchawki z androidem to root i wywalenie tony śmieci z softu.

Przecież jak ktoś chce mieś stoper, kalendarzyk menstruacyjny i newsy cnn to może sobie sam doinstalować..

Dokładnie - Qpa śmieci jest poinstalowana w tych telefonach (nie wiedzieć po co)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1810
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 118 razy

Postautor: windcatcher » 7 kwie 2018, o 10:10

Aż takich syfów tam nie było. Standardowy ROM ale kupę map, gmaili i innych apek zablokowałem a co się dało odinstalowałem.

Nie wiem czy trzeba to robić ale wolałem i jest spokój oraz szybki system.

Poza tym gdyby okroili to byłby płacz, że wybrakowane...

Co do wycięcia funkcjonalności, o których pisał @hawx87 jak gps czy dyktafon to bez sensu to było usuwać bo nadal można podpiąć gps i mikrofon poprzez BT i korzystać z tych funkcji dyktując text aby potem zmienić na text to speech ;)
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4218
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 7 kwie 2018, o 15:35

Po dzisiejszym dniu jestem bardzo zadowolony z radyjka. Gauka i kombacik w postawione w roli mięcha armatniego cało i zdrowo wróciły do hangaru :thumb:

Obrazek

Teraz pora na spaliny i rozkminkę złącza crosswire. To ostatnie jest dla mnie nowością jako takie, ale skoro to port szeregowy to nie powinno być większych problemów. Jedyne czego nie mogę się doczytać wprost w żadnym manualu, to jak wyciągnąć PPM bezpośrednio z nadajnika gdyż nie ma już jacka na porcie trenera. Jeśli PPM idzie wprost na któryś z pinów złącza szeregowego, to czemu nie ma o tym wzmianki w manualu :dk:

Edit: cwaniaki zrobili zwykłą przejściówkę na port trenera i chcą za nią 8 dolczasów :kopara: Niedoczekanie, macanko pinów nieuniknione :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1810
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 118 razy

Postautor: windcatcher » 7 kwie 2018, o 15:51

Bo spektrum sprzedaje kabel do symulatora i tbs wiec nie chce aby ktoś samodzielnie rozkminiał nowy port, w którym również idzie zasilanie

Obrazek

Ktoś to jednak rozkminił wstępnie ale pytanie naszej ekipie się uda dopasować odpowiednią wtyczkę i zrobić kabel... bo można natykać pojedyncze kabelki ale to tak jakoś niefajnie...

Zastanawiam się też jakie tańsze moduły oprócz crossfire się uda popędzić z tego radia? Na przykład frsky z telemetrią czy by poszedł
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4218
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 7 kwie 2018, o 16:03

Właśnie mierzę suwmiarką rozstaw pinów i kmbinuję z 4pinowymi DF13 i JST ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1810
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 118 razy

Postautor: windcatcher » 7 kwie 2018, o 16:06

Artja pisze:Właśnie mierzę suwmiarką rozstaw pinów i kmbinuję z 4pinowymi DF13 i JST ;)


Zdawaj relację bo teraz latam na bezprzewodowym donglu OrangeRx na AccuRc ale kabel do Phoenixa też bym chętnie zrobił.

A jak się uda jakiś tani LRS ogarnąć to będzie fajna alternatywa dla TBS xfire
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4218
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 7 kwie 2018, o 16:26

Obudowa wtyczki 8,6x4,9mm rozstaw pinów w kolumnach 1,56mm; rozstaw rzędów 1,9mm. JST i DF13 nie pasują. Wydłubałem żenski konektor ze złącza balansera i siedzi dobrze. Póki co zrobię sobie wtyczkę w nawierconym plastikowym klocku i będę się bawił. Mając PPM na wyjściu można już podłączyć wszystko, ja potrzebuję do eleresa :) Równie dobrze można zrobić przekaźnik z odbiornika i konwertera PWM->PPM ale wyjdzie drogo, no i szkoda odbiornika.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1680
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: MacGyverek » 9 kwie 2018, o 13:32

Recenzja radyjka.
http://fpvcentral.net/2018/01/spektrum-ix12-review/

Czy jest to prawdą, że zmienia model od 20s do 1 minuty??!!
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1810
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 118 razy

Postautor: windcatcher » 9 kwie 2018, o 13:38

MacGyverek pisze:Recenzja radyjka.
http://fpvcentral.net/2018/01/spektrum-ix12-review/

Czy jest to prawdą, że zmienia model od 20s do 1 minuty??!!


Po upgrade około 15-20 sekund klikając bez pośpiechu.
Trzeba zrobić 3 kliki. 2 długie i 1 krótki.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4218
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 9 kwie 2018, o 18:01

U mnie ok 20sek, pasek postepu optycznie sprawia że czas się dłuży ;)
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości