Nadajnik - Spektrum iX12

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1219
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: windcatcher » 4 maja 2018, o 17:08

Artja pisze:Bazując na rozpiskach pinów wyjścia crossfire iX12 wykorzystałem kabel jacka, który dotychczas używałem z DX8. Na foci widać miejsce wlutowania oporniczka 47k między masę a sygnał. Zasilanie (+) tego złącza idzie bezpośrednio z pakietu apki. W przypadku iX12 można wykorzystać 9V ze złącza cossfire

Obrazek

Oryginalny kabelek Spektrum posiada rzeczony oporniczek już wlutowany. W każdym razie tak wskazuje multimetr i oględziny koszulki, narazie jeszcze nie chcę jej pruć ;)

Obrazek

Do eksperymentów z iX12 wykorzystałem PPM Extender produkcji Misia z forum rc-fpv.pl Dynks jest świetnie oprogramowany, dzięki czemu można z sygnałem PPM zrobić praktycznie wszystko. Jeśli ta płytka zrozumie PPM który dostaje na wejściu, to każde inne urządzenie również nie powinno mieć problemów.


YouTube

Skoro działa PPM Extender to symek też musi działać, i każde inne urządzenie również. Póki co, z zewnętrznych urządzeń interesuje mnie tylko to, że działają eleresy :)


YouTube



Super!!

A to zasilanie jest do czegoś w symku potrzebne czy pod kątem modułu zewnętrznego o tym wspomniałeś?

Dorzuć jeszcze proszę jakiś prosty schemat co gdzie podłączyć do tego audio jacka.
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3950
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 227 razy
Podziękowano: 398 razy

Postautor: Artja » 4 maja 2018, o 17:32

Jack do symka oczywiście nie potrzebuje zasilania, to jest tylko na użytek zewnętrznych modułów. Podłączenie jacka:

Obrazek

Najwygodniej użyć jacka mono, stereo bywa niepewny bo sprężynka stykowa jest dość wąska. Widać to na starym zestawieniu, które wciąż jest aktualne

Obrazek

Przed chwilą ożeniłem na kablu trenera apkę DX8 z iX12, działa elegancko. W ustawieniach portu "wired trainer" trzeba wybrać opcję "programmable instructor", przypisać klawisz aktywacji oraz poustawiać zasady dla udostępnionych uczniowi kanałów :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 636
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 251 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: Damdodo » 4 maja 2018, o 20:16

Dzięki @Artja za dopracowanie tematu! Dzięki @windcatcher za doping Artji!
Teraz kolej na mnie. Ale niestety muszę na chwilę odłożyć z braku czasu.... :(
Ale jak tylko będę miał chwilę.... Na pewno sprawdzę :D
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3950
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 227 razy
Podziękowano: 398 razy

Postautor: Artja » 6 maja 2018, o 19:39

Muszę złożyć autokorektę, bo się nieco rozpędziłem z zachwytami nad PPM wyciąganym z iX12. Generalnie wszystko się zgadza i działa, z tym że maksymalnie można dostać 8 kanałów. Dodatkowe 4 kanały które widziałem u siebie zostały niestety dodane z modułu extendera. Max 8 kanałów PPM to wszystko co można uzyskać ze Spektrum, i to niezależnie od modelu nadajnika. Informację potwierdził Andy na Rcgroups oraz support Horizona. No cóż, trzeba to wziać na klatę i korzytać z łączy bezprzewodowych.

Niejako przy okazji grzebiąc w ustawieniach portu trenera przewodowego i bezprzewodowego udało się bezprzewodowo połączyć moje stare DX8 pierwszej generacji z iX12. Mile mnie to zaskoczyło, jest OK :thumb:


YouTube
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron