Nadajnik - JR DSX9 / DSX9 II

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 26 mar 2012, o 18:53

Poprzestawiaj to tak, żeby tarcza ruszała się poprawnie z poprawnym ruchem drążka. A co masz w apce, czy jest to rewers czy normal, to nie ma znaczenia.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3261
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 26 mar 2012, o 20:36

GRACZ76 pisze:tak,tak .W apce JR DSX9 II w menu pozycja /STICK Dir/ i tam ustawiam kierunek działania drążka
THRO na REV./NORM ?
Gdy zostawię na NORM co jest jak by oczywiste to apka pokazuję poprawny kierunek drążka /od siebie/ale tarcza pracuje odwrotnie .I co ty na to? :dk:

Zostaw STICK DIR i THRO REV tak żeby gaz działał poprawnie a w SWASH MIX zmien znak miksu PIT(pitch, trzeci od góry) z np +60 na -60 i będzie dobrze

PS: mam tą ape i znam dość dobrze (tak mi się wydaje ;) ) więc możesz pytać bez obaw
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
GRACZ76
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 28
Rejestracja: 18-09-2011
Lokalizacja: Otwock
Podziękował: 4 razy

Postautor: GRACZ76 » 26 mar 2012, o 20:52

Bardzo ci dziękuję Grzegorz. I jak ręka odjął.
Hm no po pacz zmieniałem AILE na - , a dalej mnie przytrzymało ;)
______________________
Pozdrawiam-Grzegorz

Align T-Rex 550 E
Spektrum DX7s
Phoenix RC
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2083
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 mar 2012, o 22:53

stuf pisze:Zaraz zaraz... jak "thro" gaz może być na rewersie ??

Ano może... I to nie rzadko... :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Posty: 337
Rejestracja: 23-01-2012
Lokalizacja: Sulejówek
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 29 mar 2012, o 08:30

Gmeracz pisze:
stuf pisze:Zaraz zaraz... jak "thro" gaz może być na rewersie ??

Ano może... I to nie rzadko... :thumb:

Sławciu możesz jaśniej ?? :nw:
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2083
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 30 mar 2012, o 21:06

Np. w Raptorze tarcza idzie na dół przy dodawaniu gazu.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
rrradek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 29-01-2014
Lokalizacja: KOSTKOWICE/CIESZYN
Podziękowano: 3 razy

Postautor: rrradek » 29 sty 2014, o 10:20

masz jakiś opis szerszy obsługi tego menu?
heliki jednak nie dla mnie
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3261
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 29 sty 2014, o 10:24

Tego nie ma nigdzie a wszędzie gdzie dyskutowano o używaniu tego menu zalecano tylko zmiany w gimbalach (neutrum i skrajnie) bez ruszania czegokolwiek. JR nigdy nikomu nie udostępnił opisu funkcji tam zawartych (a przynajmniej do czasu jak pisałem tamten post - nic się nie pojawiło)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
rrradek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 29-01-2014
Lokalizacja: KOSTKOWICE/CIESZYN
Podziękowano: 3 razy

Postautor: rrradek » 29 sty 2014, o 10:44

w takim razie lepiej w ogóle nie wchodzić, jak się namiesza, to jedynie zostanie serwis
heliki jednak nie dla mnie
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3261
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 29 sty 2014, o 10:53

rrradek pisze:w takim razie lepiej w ogóle nie wchodzić, jak się namiesza, to jedynie zostanie serwis

takie jest ogólne zalecenie. Ja korzystałem z obu kalibracji tj neutrum i skrajnie oraz napięcia aku (po zmianie na LiPo) ale innych opcji nie ruszałem.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
rrradek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 29-01-2014
Lokalizacja: KOSTKOWICE/CIESZYN
Podziękowano: 3 razy

Postautor: rrradek » 29 sty 2014, o 12:15

możesz opisać, może z fotkami jak zmieniałeś to napięcie, przy zmianie na lipo, właśnie się przymierzam do tego.
Dzięki
heliki jednak nie dla mnie
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3261
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 30 sty 2014, o 21:34

Przed ustawianiem miernika baterii należy dać jej odpocząć (nie brać świeżo z ładowania) tak by napięcie na niej było ustabilizowane. Następnie trzeba włączyć nadajnik i zmierzyć jej faktyczne napięcie - będzie potrzebne za chwilę.

Po wejściu w menu serwisowe jw zobaczymy:

Obrazek

gdzie wybieramy "Stick Ga":

Obrazek

A tam ustawiamy "Battery" na takie napięcie jakie zmierzyliśmy wcześniej.
oraz "LOW" na 10,5 (co daje 3.5V/celę)

Potem ENT żeby wyjść do główego ekranu menu serwisowego "Factory setting" i wyłączamy nadajnik.
Koniec.

PS: naciśnięcie CLR spowoduje przejście do kalibracji skrajni drążków - pokażą się wszędzie wartości 125% na ciemnym tle. Trzeba wtedy każdy drążek oraz oba boczne pokrętła przesunąć w skraje pozycje.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
rrradek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 29-01-2014
Lokalizacja: KOSTKOWICE/CIESZYN
Podziękowano: 3 razy

Postautor: rrradek » 1 lut 2014, o 11:03

super dzieki za tutorial, napewno w najbliższym czasie będe kupował lipola więc się przyda :)
heliki jednak nie dla mnie
Awatar użytkownika
rrradek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 29-01-2014
Lokalizacja: KOSTKOWICE/CIESZYN
Podziękowano: 3 razy

Postautor: rrradek » 1 lut 2014, o 11:04

a jeszcze jedno pytanko podświetlanie sam dorabiałeś?
heliki jednak nie dla mnie
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3261
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 1 lut 2014, o 11:18

rrradek pisze:a jeszcze jedno pytanko podświetlanie sam dorabiałeś?

w mojej "Limited" jest fabrycznie:
Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
rrradek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 29-01-2014
Lokalizacja: KOSTKOWICE/CIESZYN
Podziękowano: 3 razy

Postautor: rrradek » 1 lut 2014, o 11:48

ja mam zwykłą DSX9, przypuszczam, że będzie można dokupić i dorobić jak w popularnych Turnigy
heliki jednak nie dla mnie
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 3 lut 2014, o 17:27

Działa również w JR X9303 z tą różnicą, że przed wszystkim trzeba przełączyć przełącznik MIX/TR HOLD w pozycję ON.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości