Nadajnik - Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4218
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 27 sie 2017, o 08:40

Pewnie wgrałeś jakiś gotowy preset dla modelu. Stockowo apka przychodzi goła i wesoła, a utworzenie nowego typu modelu również nie wprowadza żadnych ustawień domyślnych na przełącznikach. Co do przełącznika RATE, możliwe jest również, że nic się nie wydarzy bo jest przypisany do kanału którego odbiornik albo FBL nie przetwarza. W niektórych FBL wartość czułości można wbić na sztywno i zwolnić sobie kanał radia na inne potrzeby, to dobra cecha przy radiu 6ch
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 27 sie 2017, o 10:54

No powiem szczerze że przełączałem i nic się nie działo. Model był składany i ustawiany przez Adama RCF :)
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Crazy_fly
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 09-11-2012
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Crazy_fly » 10 cze 2018, o 12:53

Czy ktoś podpowie jak ustawić HOLD, na DX6i DSMX,
dla samolotu ? Na szybko znalazlem tylko mozliwosc trzymania wcisnietego przycisku "thro cut"
DX8
500PRO+ar7200bx
450proV2+ZYX-S2 "glebogryzarka"
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 373
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 17 cze 2018, o 02:05

Flight Mode tam bodajże możesz hold wybrać pod którym ma być przełącznikiem. Albo tak jak na filmie:


YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=RccB2ElKINg



Wie ktoś jak otworzyć na PC plik danych telemetri który zapisuje się na SD?

Pozdr.
M.
Protos Max V2 Leggero Evoluzione stretch, Goblin 500 Sport stretch, X360, Puzzle 190 PRO, Betafpv 75X, Puzzle 210, Merica, Hantu, 2 x Legit 3, Lynx GosH 2. Coraz mniej miejsca na półce :-), DX18, X-Lite.
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 4 gru 2018, o 08:56

Moja DX9 leżakuje już 3 miesiące. Z uwagi że na razie warunki pogodowe nie sprzyjają i czekam na pokrowiec do Apki, postanowiłem w końcu przesiąść się z DX6 aby ją spieniężyć na coś przyjemnego. Mam Pytanie czy mi ktoś podpowie jak zresetować Radio i przesłać Dane z DX6 na DX9. Może nie trzeba wszystkiego ustawiać od zera.
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1796
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: windcatcher » 4 gru 2018, o 09:49

Bi0ly pisze:Moja DX9 leżakuje już 3 miesiące. Z uwagi że na razie warunki pogodowe nie sprzyjają i czekam na pokrowiec do Apki, postanowiłem w końcu przesiąść się z DX6 aby ją spieniężyć na coś przyjemnego. Mam Pytanie czy mi ktoś podpowie jak zresetować Radio i przesłać Dane z DX6 na DX9. Może nie trzeba wszystkiego ustawiać od zera.


Masz DX6 pierwszej generacji czy drugiej?
Jeśli drugiej to modele wyeksportowane na kartę SD powinny zostać rozpoznane i zaimportowane do DX9, które zapoczątkowało 2 generację.
Przed importem zarejestruj DX9 na stronie spektrum i zaktualizuj do najnowszej wersji http://www.spektrumrc.com/myaccount/login.aspx

Jeśli masz DX6 pierwszej generacji to jest konwerter online, który przerobi modele na nowszą wersję odpowiednią dla dx9.
https://spmtool.azurewebsites.net/ @wojtanek ostatnio używał i poszło bez problemu
dodatkowo warto przed sprzedażą radio DX6 wyrejestrować na stronie spektrum http://www.spektrumrc.com/myaccount/login.aspx
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 611
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: Pietrek » 4 gru 2018, o 17:05

Potwierdzam, jeśli masz nowej generacji DX6 to bez najmniejszego problemu zgrywasz na kartę SD i przerzucasz na DX9. Zrobiłem swego czasu ten sam manewr i wszystko przeniosło się jak trzeba.
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:10 i 1:16
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 4 gru 2018, o 19:47

NO i super. Modele przegrane :banana: :piwo: . A jak zresetować radio po poprzednim właścicielu? W sensie przywrócić ustawienia fabryczne i usunąć modele ?
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1796
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: windcatcher » 4 gru 2018, o 20:02

Bi0ly pisze:NO i super. Modele przegrane :banana: :piwo: . A jak zresetować radio po poprzednim właścicielu? W sensie przywrócić ustawienia fabryczne i usunąć modele ?


Jeśli nie ma opcji przywrócenia do fabrycznych w menu to po prostu musisz wykasować wszystkie modele..
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 611
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: Pietrek » 4 gru 2018, o 20:16

Nie ma opcji resetu do fabrycznych ustawień. Ale mozesz po prostu skasować wszystkie modele.
Czyli...
1. System setup
2. Model utilities
3. Delete all models

Jesli na głownym ekranie ktos się "podpisał" i chciałbyś to zmienić...
1. System setup
2. System settings
3. User name.

Warto też zapisać sobie na kartę jak juz sobie wszystko poustawiasz. ;)
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:10 i 1:16
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 4 gru 2018, o 20:46

A co, sprzedajesz jako nieuzywane? :D
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 4 gru 2018, o 23:25

Heheheh, nie. Kupiłem używkę i chciałem zrobić reset. Ale zrobię tak jak mówi Pietrek. Dzięki za podpowiedzi :piwo:
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 5 gru 2018, o 11:39

Ok. Wszystko poszło gładko, modlę przegrałem bez problemu . Aparatura już wypróbowana . Lata się nieco przyjemniej. Trochę lżej chodzą gimbale. Teraz w związku z tym że przybyło mi trochę kanałów zamierzam ustawić dodatkowe setupy. Mam pytanie czy da się tak apke ustawić albo braina żeby na każdym idlu był inny setup. Tzn inne wartości gaina i np czułości. Czyli na idle up1 sport 3d a na idle UP 2 hard madafaka. Czy musi być to zrobione na innym przełączniku. Jak macie to ogarnięte u siebie?. A i jeszcze jedno rozumiem że hedlocka na gain mogę wyłączyć i ustawiać sobie już z apki?

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 5 gru 2018, o 11:42

Gimbale to se po prostu ustaw pod siebie.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 5 gru 2018, o 11:48

miruuu pisze:Gimbale to se po prostu ustaw pod siebie.
A to się jakimiś śrubami w środku ustawia. Tzn zmienia się naciąg sprężyn?

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 5 gru 2018, o 11:54

Tak. Dla każdego kierunku masz śrubeczkę krótą kręcisz i zmieniasz opór.
Dla throttle dodatkowo regulujesz trytkę (którą zakładam, że już masz wyłączoną...).

To dwie minuty roboty (zdjąć tył obudowy, pokręcić 4 śrubki) a masz nadajnik, który działa idealnie dla Ciebie. Polecam. Robię to z każdym nadajnikiem od razu po zakupie.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 611
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: Pietrek » 5 gru 2018, o 12:50

miruuu pisze:Tak. Dla każdego kierunku masz śrubeczkę krótą kręcisz i zmieniasz opór.
Dla throttle dodatkowo regulujesz trytkę (którą zakładam, że już masz wyłączoną...).

zgadza się

miruuu pisze:To dwie minuty roboty (zdjąć tył obudowy, pokręcić 4 śrubki)

Nie Mirek, żeby wyregulować sprężynki nie ma potrzeby zdejmować obudowy. W zależności od tego co chcesz wyregulować to albo zdejmujesz gripy albo te małe kwadratowe gumeczki na tyle. Bierzesz mały krzyżaczek i regulujesz. Pobaw się nimi to zobaczysz różnicę.

Natomiast nie wiem jak starą masz DX9 ale sugerowałbym na początku zdjąć obudowę w celu wyczyszczenia blaszek, które dociskasz/luzujesz właśnie podczas regulacji. Po pewnym czasie użytkowania zbiera się tam brud i drążki nie działają płynnie. Polecam zdecydowanie ten zabieg.

Wrzucam filmik z tego zabiegu. :)


YouTube
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:10 i 1:16

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości