Nadajnik - Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5055
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 25 lut 2017, o 21:18

Nie chcę mi się wierzyć aby mixy nie były włączane przełącznikami.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3578
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 25 lut 2017, o 22:20

Oczywiście że są włączane przełącznikami. Z tym, że jedyny przełącznik 3-pozycyjny któremu można przypisać mix dla każdej z 3 pozycji to FlightMode. Nie mam zamiaru rozpieprzać sobie konfiguracji trybów lotu APM'a przypisanych właśnie do FM dla kaprysu sterowania silnikami. Tym bardziej, że APM nie wspiera obsługi 2 silników, więc z pewnością nie będzie to jakiś setup docelowy.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Bizonik
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 1 raz

Postautor: Bizonik » 5 kwie 2017, o 19:41

Mam pytanie odebrałem dziś poserwisową apkę dx6 g3. Została. Wymieniona na nową przez spektruma. Poprzednia bindowała się z dms2 i dmsx a ta nie widzi dsm2. W instrukcji jest opisane że automatycznie wykrywa dsmx oraz dms2 ale ta nie widzi dsm2. Teraz moje pytanie czy ta nowa wogóle nie współpracuje ze starymi odbiornikami.? Jeżeli tak to czy mam meczyś scorpio o wymianę apki na taką jaką im oddałem?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 kwie 2017, o 19:42

nowa wersja nie obsługuje DSM2
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 5 kwie 2017, o 19:44

Ja mam dx7 2g i niestety w 2 generacji wyparli dsm2.
2 generacja spektrum tylko działa na dsmx
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Bizonik
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 1 raz

Postautor: Bizonik » 5 kwie 2017, o 21:21

Ok i wszystko jasne. Teraz tylko muszę wymienić trzy odbiorniki dsm2 na dmsx :) albo zostać przy dwóch radiach dx6 i dx6i
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1209
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 85 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 5 kwie 2017, o 21:50

Temat przerabiany na początku 2015, osobiście zjadłem na tym zęby: http://epheli.pl/viewtopic.php?f=72&t=46086 :)

Sent from my D6633 using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
Bizonik
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 1 raz

Postautor: Bizonik » 5 kwie 2017, o 23:05

Czy sugerujesz żeby pisać maila do HH o tym że posiadam odbiorniki dsm2 od dx6i i wymienia na dsmx? Troche dziwne
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1209
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 85 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 kwie 2017, o 06:01

Po dwóch latach od wprowadzenia zmiany raczej nie zgodzą się wymienić za darmo, ale można spróbować. Ja skorzystałem akurat na tym, że zmiana była świeża, i mogłem udowodnić, że nawer polski dystrybutor w chwili sprzedaży nie wiedział o braku DSM2 i nie miałem skąd się dowiedzieć. Kiedy poza tym składałem zamówienie - był jeszcze 2014 i teoretycznie sprzedawali DSM2 w EU. Ale kiedy dopiero zrealizowali moje zamówienie przyszedł już 2015 i zmiany weszły. Trafiłem w taki okres kiedy wchodziła nowa partia na rynek a dodatkowo wymarzyłem sobie jeszcze Black Edition ;)

Sent from my D6633 using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
Scroller
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 13-05-2010
Lokalizacja: Edinburgh, Scotland
Podziękował: 3 razy

Postautor: Scroller » 6 kwie 2017, o 09:23

zborecque pisze:Po dwóch latach od wprowadzenia zmiany raczej nie zgodzą się wymienić za darmo, ale można spróbować. Ja skorzystałem akurat na tym, że zmiana była świeża, i mogłem udowodnić, że nawer polski dystrybutor w chwili sprzedaży nie wiedział o braku DSM2 i nie miałem skąd się dowiedzieć. Kiedy poza tym składałem zamówienie - był jeszcze 2014 i teoretycznie sprzedawali DSM2 w EU. Ale kiedy dopiero zrealizowali moje zamówienie przyszedł już 2015 i zmiany weszły. Trafiłem w taki okres kiedy wchodziła nowa partia na rynek a dodatkowo wymarzyłem sobie jeszcze Black Edition ;)


Ja też pamiętam tę zmianę i moje zaskoczenie, gdy stare obdiorniki nie chciały się bindować. Na szczęście na rynku jest już masa tanich odbiorników DSMX i nie ma z tym problemu. Lepiej nie kombinować i pozamieniać wszystkie odbiorniki na DSMX.
--
Pozdrawiam,
Paweł
T-REX 800 PSO AP | T-REX 500 ESP | GEKO DRONE 900 | SPEKTRUM DX7S & DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 6 kwie 2017, o 14:54

Koledzy,
takie pytanie, czy nowa DX-8 różni się tylko kanałem i brakiem jednego przełącznika od DX-9 czy np. są inne gimbale, lub brak możliwości dowolnego programowania przełączników (jak w starej).

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1540
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 6 kwie 2017, o 15:13

Donia, czyżbyś wracał?
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 6 kwie 2017, o 15:35

Coś chodzi za mną, ale jeszcze kalkuluję ile razy do końca roku bym polatał :)
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 682
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2017, o 15:35

donia pisze:Koledzy,
takie pytanie, czy nowa DX-8 różni się tylko kanałem i brakiem jednego przełącznika od DX-9 czy np. są inne gimbale, lub brak możliwości dowolnego programowania przełączników (jak w starej).

pzdrv,


Oficjalnie spektrum nie podaje ale gdzieś czytałem, że dx9 i dx18 ma lepsze gimbale niż dx8 v1 ale nie wiem co wsadzili do v2.

Soft to już chyba jest identyczny w dx8v2 jak w dx9. Nie bawiłem się ale podsyłałem model i dostałem info, że działa.

Zasadnicza różnica to jeden kanał mniej i jedna antena mniej. (edytka: DX8 gen 2 też ma 2 anteny w diversity jak dx9 ale nie wiem czy ma wibracje)
DX9, Oxy3, Gaui X3(60), Warp 360, Chase 360, Align 470, HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 22 kwie 2017, o 11:41

Koledzy,
wróciłem do DX-9 i mam pytanie.
Coś mi się kołacze, że żeby zmienić model nie trzeba było wklikiwać się w funkcje, potem system setup i model select.
Jest jakaś szybsza metoda, czy nie ma i coś źle kojarzę?

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 22 kwie 2017, o 11:47

Będąc już w menu danego modelu,trzeba wejść po kolei tak jak napisałeś w Spektrum 2gen, no chyba że ja czegoś też nie wiem hmm
Tak przynajmniej odbywa się to w moim przypadku
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1540
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 22 kwie 2017, o 11:57

Jednocześnie wciśnij clear i back

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 22 kwie 2017, o 11:59

Dzięki, właśnie dotarłem w instrukcji do tego :).
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 22 kwie 2017, o 12:09

Mamy juz wątek o dx9.
Przeniosłem.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 838
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 88 razy
Podziękowano: 26 razy

Postautor: msheli » 27 kwie 2017, o 17:00

Orientuje się ktoś, czy można zakupić i wymienić rolkę w dx8?
Gaui X3 / Spektrum DX8 G1

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

cron