Nadajnik - Turnigy 9x / 9xR

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 368
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 3 kwie 2015, o 13:59

Czesc,
Chce sterowac 3 pozycyjnym przelacznikiem trybami lotu w stabilizacji w samolocie (dualskyfc130)- stabilizacja ma ustalony kanal gdzie sie wpina "ten przycisk".
Tylko niewiem co w mikserach dla tego kanalu ustawic?

Moze ustawic 3 krzywe ktore byly by prostymi cos na zasadzie y=100, y=0 i y=-100 i tym przycisiem tylko przelączac ktora "krzywa" jest aktualnie aktywna?

Zadziala tak?
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 368
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 3 kwie 2015, o 14:09

Zauwazylem wlasnie (prawie dalbym se cos uciac ze wczoraj tego nie bylo:P ) ze moge ustawic jeszcze jako "Source" dla kanalu "3POS" to chyba bedzie najprostrza opcja :D - o ile bedzie dzialac...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 kwie 2015, o 15:17

Spoko. Wezme 250$ bo tyle kosztuje a turnigy na pokrycie kosztów przesyłki ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 3 kwie 2015, o 15:49

To ja jeszcze poszukam ciekawych ofert ;-)

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Posty: 142
Rejestracja: 21-12-2013
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 10 maja 2015, o 09:16

q
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 maja 2015, o 09:29

tberent pisze:q

Żeś się rozpisał
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Posty: 142
Rejestracja: 21-12-2013
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 10 maja 2015, o 09:34

Ups. Czytam wątek żeby poznać apkę. Telefon na stole a mój 18 miesięczny bobas dorwal telefon i skomentował [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND TIGHTLY-CLOSED EYES]
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1393
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 15 maja 2015, o 19:12

Xeo pisze:... Swoją drogą mi do głowy przyszedł szatański pomysł aby szarym i ponurym plastikom w mojej 9X nadać nowy wymiar.
W głowie mi siedzi aby zdjąć obudowę i ją jakoś czadersko pomalować :twisted:

A może zamiast malowania, warto rozważyć oklejenie folią (taką jaką oklejane są auta).
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 15 maja 2015, o 20:34

A może daj aikusowi, on Ci machnie.

@ aikus wiem ze to żenujące jak żarty o x3 ;) ale ciągle nie mogę się powstrzymać. Wybacz :D
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 16 maja 2015, o 15:14

Jest to jakaś idea ale chyba zostawię ja jako alternatywę :-P

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 maja 2015, o 15:18

miruuu pisze:A może daj aikusowi, on Ci machnie.


Od dzisiaj mamy nowego malarza na forum. Powłoki lakiernicze u klienta i na poczekaniu. Najlepiej zielone :)
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Cyk
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 49
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Rydzewo (Ostrołęka)
Podziękował: 3 razy

Postautor: Cyk » 17 maja 2015, o 15:32

Witam,zacząłem trochę bawić się w FPV myślę nad zmianę aparatury z turnigy 9x na turnigy 9xr z modułem fryski.
Ale po dzisiejszych testach zasięgu mojego turniga naszły mnie wątpliwości czy aby na pewno fryski będzie miało większy zasięg,bo okazało się że moja poczciwa stara apka ma całkiem przyzwoite osiągi.
Na ziemi w otwartym terenie do 1,5 km trzyma link doskonale,pierwsze utraty zasięgu zaczynają się od 1,65 km a całkowita utrata zasięgu to 1,8km,zasięg mierzony na wysokości jednego metra nad ziemią.
Czy fryski da mi lepsze osiągi ?.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Posty: 142
Rejestracja: 21-12-2013
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 17 maja 2015, o 15:40

Cyk pisze:Witam,zacząłem trochę bawić się w FPV myślę nad zmianę aparatury z turnigy 9x na turnigy 9xr z modułem fryski.
Ale po dzisiejszych testach zasięgu mojego turniga naszły mnie wątpliwości czy aby na pewno fryski będzie miało większy zasięg,bo okazało się że moja poczciwa stara apka ma całkiem przyzwoite osiągi.
Na ziemi w otwartym terenie do 1,5 km trzyma link doskonale,pierwsze utraty zasięgu zaczynają się od 1,65 km a całkowita utrata zasięgu to 1,8km,zasięg mierzony na wysokości jednego metra nad ziemią.
Czy fryski da mi lepsze osiągi ?.

Na to pytanie odpowie pewnie stara wiara , ja chcę powiedzieć ze to moja pierwsza apką i szukając informacji o niej zaskoczony jestem jak można ją rozbudować np lepsze łącze czy telemetrie. Jeżeli ci ona leży to może wzmocnić jej moc ?
Awatar użytkownika
Rychutek
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 1
Rejestracja: 17-05-2014
Lokalizacja: Chełm

Postautor: Rychutek » 9 lip 2015, o 09:41

Witam kolegów po dłuższej nieobecności ...
... i od razu proszę o pomoc:
Moje próby "współpracy" z kopterem "500-ką" wykazały niezbicie, że w tym temacie trochę mi brakuje. Dlatego kupiłem Symę X8C i ... nabieram wprawy, choć trochę mały (!) zasięg.
Po pięćsetce zostało mi radio Turnigy 9X. Czy jest możliwość zbindowania nadajnika Turnigy z Symą ? W sieci widziałem film ma którym jakiś Chińczyk pilotował X8C nadajnkiem "Devo 7".
Mam nadzieję, że taki "kolaż" zdecydowanie powiększyłby zasięg drona. Jeśli taka możliwość istnieje, to czy ktoś byłby w stanie wykonać taką usługę ? Czy taka działalność (ewentualnie) wiązała by
się z utratą gwarancji drona (jest w trakcie) ? A może ktoś z kolegów zna firmę, którą takie rzeczy wykonuje.
Jeśli redagując ten tekst popełniłem jakieś "techniczne fopa" - to bardzo przepraszam.
Liczę na wyrozumiałość bardziej doświadczonych kolegów modelarzy.
Pozdrawiam
Ryszard
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 18 sie 2015, o 17:43

Trochę odkopie temat.
Zrobiłem mały upgrade mojej Tgy9x a mianowicie dodałem moduł FrSky DHT DIY dodatkowo i teraz mam 2in1 (Turnigy i FrSky) przełączane pstryckiem on-on. Teraz kolejny upgrade to telemetria na wyświetlaczu. Schemat co z czym połączyć mam już ogarnięty ale mam jeszcze zagwostke a raczej dwie:
1. Który soft wrzucić - er9x czy opentx a może istnieje jeszcze coś innego? Co byście polecili? Wiem wiem oba są zbliżone ale jednak czymś się różnią bo po cholere były 2...
2. Druga zagwostka jaka tkwi mi w głowie to czy mając 2 moduły i przelaczajac się między nimi nie będzie zjawiska rozbindowania odbiorników?

Zanim zmienię apke mam ambitny plan z 9X zrobić mega combo (łącznie z jej przemalowaniem). W dalszych planach mam zamiar dodać 6 pozycyjny przełącznik i dzojstik z pada do sterowania kamerą/gimbalem :D
Awatar użytkownika
tom74
Elita forum...
Posty: 622
Rejestracja: 05-01-2013
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: tom74 » 30 sie 2015, o 09:42

Szanowni koledzy, jako nowicjusz zadam być może dla wielu pytanie z dziedziny "śmiech na sali". Moja apka to Turnigy 9XR i jestem na etapie konfiguracji z FPV.
Czy odbiornik Tunderbolt 905 wymaga podłączenia do apki poza zasilaniem również wtykiem 6-pinowym-to jakiś standard futaby? Powiedzcie proszę, czy w apce muszę jeszcze skonfigurować pod jakimś kanałem obsługę tego odbiornika, czy nic nie dotykać. W apce został mi wolny kanał 8. Na TX i RX ustawiłem A8, a FPV montuję na quadzie 450.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2015, o 12:21 przez tom74, łącznie zmieniany 1 raz.
moja największa pasja:
http://www.youtube.com/user/modificationsdrives/videos?view=0&flow=grid
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 sie 2015, o 10:55

W nadajniku i odbiorniku fpv masz możliwość wyboru kanału. Nie potrzebujesz do tego apki...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 6 kwie 2016, o 08:01

Czy jest sens wymieniać apkę 9x na 9XR PRO waszym zdaniem?
Albo możecie coś polecić (w granicach rozsądku)?
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 401
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 6 kwie 2016, o 08:09

Jeśli chodzi o radia TURNIGY to raczej dał bym sobie spokój, to dobre do zabawek. Jak obserwuję na polu byłych entuzjastów tego sprzętu, to raczej nikt nie pozostał wierny marce. Niby, ogólnie relacja cena do jakości; ale....... I w tym ALE ukryta jest CAŁA PRAWDA.
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 6 kwie 2016, o 08:18

No właśnie ale co to za
gumi pisze:...ukryta jest CAŁA PRAWDA.


A co byś polecił?
Taranis? Spectrum? może coś innego?

Dodam że chce do niej wsadzić moduł DIY aby mieć możliwość obsługi wszelakiej maści odbiorników czy "zabawek" jakie posiadam.

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości