Nadajnik - Turnigy 9x / 9xR

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 kwie 2016, o 09:00

Bez przesady. Nie jest taki tragiczny. Helika większego bym sie bal, ale wszystkie piankoloty i inne male modele - czemu nie?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 6 kwie 2016, o 09:39

Jeszce nawet do średnich helików jeszcze nie doszedłem, a co to dopiero wspominać o dużych :D
Czy niecałe 300 plnów za 9xr bez modułu to sensowna cena waszym zdaniem? Dla mnie spoko biorąc pod uwagę że 9x są w tej cenie.
I jeszcze to co mnie zastanawia a czego nie doczytałem to czym się różni wersja 9xr od pro...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 6 kwie 2016, o 09:59

Masz obecnie "promocję" w HK EUrope na TGY9XR PRO za jedyne $69.99 (z wysyłką $81.34) nówka sztuka nie śmigana :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 6 kwie 2016, o 10:05

Wczoraj miałem kolejny raz styczność z Turnigy 9. Kolega prosił o ulotnienie samolotu. Kilkanaście minut i setup gotowy. Żeby każdy mógł zaczynać chociaż z tym nadajnikiem. Za tą kasę? Super sprawa.
Xeo Tobie nie pomogę, nie miałem w ręku 9X.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 6 kwie 2016, o 10:08

Fakt atrakcyjniejsza oferta. Może jak zabije cenę do 200plnow tej 9xr to by się opłacało zastanowić nad tą co znalazłem w necie.
Awatar użytkownika
macdos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 02-03-2016
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: macdos » 6 kwie 2016, o 10:46

Xeo pisze:Jeszce nawet do średnich helików jeszcze nie doszedłem, a co to dopiero wspominać o dużych :D
Czy niecałe 300 plnów za 9xr bez modułu to sensowna cena waszym zdaniem? Dla mnie spoko biorąc pod uwagę że 9x są w tej cenie.
I jeszcze to co mnie zastanawia a czego nie doczytałem to czym się różni wersja 9xr od pro...


Mam Turnigy 9XR od około 3 lat oraz 9XR pro od kilku miesięcy. Generalnie wersja pro to rozszerzenie starej wersji o (najważniejsze wg mnie):
lepsze przyciski w porównaniu do starej wersji, złącze USB, którym możemy wgrywać nową wersję softu, obsługę kart microSD (2GB w zestawie), komendy głosowe, telemetria z FRSky na ekranie (potrzebny do kupienia dodatkowy kabelek).

Najciekawsze jest jednak jest to, że można tę aparaturę stosować dla różnych systemów, zwyczajnie zmieniając moduł. Dzięki temu jest bardzo uniwersalna. Przez cały czas użytkowania nie miałem z nią żadnych problemów.

Jeszcze jedna informacja, którą podałem już w "Ciekawostki i niusy". Na Banggood będzie dostępny multi-moduł, którym będziesz mógł obsłużyć praktycznie wszystkie zabawki latające na różnych systemach. Zerknij na to:
http://www.banggood.com/DIY-2_4G-CC2500 ... 46308.html
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 6 kwie 2016, o 14:52

Co do multi-modułów to ja zakupiłem DIY na sąsiednim forum i teraz czekam tylko na 3 moduły (A7105, CC2500, NRF24L01), które obsłużą mi co potrzebuję a jak coś będzie potrzeba to tylko dorzucę kolejny :banana:
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 kwie 2016, o 15:46

a do czego ten NRF24L01? On ma jakiś mikro zasięg
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
macdos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 02-03-2016
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: macdos » 6 kwie 2016, o 16:01

wojtekr pisze:a do czego ten NRF24L01? On ma jakiś mikro zasięg


Ten chip wykorzystywany jest to sterowania większości WLToys'ów np. helika V977. Dlaczego piszesz, że ma mikro zasięg? Z tego co kojarzę to działa normalnie na full range. W moim Devo7E (jeżeli dobrze pamiętam) mogę nawet zmieniać moc sygnału wyjściowego w zakresie 50-150mW.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 kwie 2016, o 16:02

kolega kiedyś budował na tym jakiegoś robota czy coś i miał na tym <5m zasięgu ale może taka jakaś seria była.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 401
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 7 kwie 2016, o 12:03

Xeo; pomimo wszystko pomyślał bym do heli nad np. Spectrum, na początek może DX6. System posiada wiele implementacji przyjaznych dla heli a i cena nie powala. Jeśli kasa pozwala to można wybrać coś z wiekszą ilością kanałów 7 lub 8. Jest takie powiedzenie, jak chcesz mieć urządzenie dobre i tanie to musisz nabyć dwa: jedno dobre a drugie tanie. I nie jest to prawda wyssana z palca.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 7 kwie 2016, o 12:13

gumi pisze:I nie jest to prawda wyssana z palca.
Nie będę dociekał skąd tę prawdę "Ssałeś"... :swir:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 7 kwie 2016, o 13:13

gumi pisze:Xeo; pomimo wszystko pomyślał bym do heli nad np. Spectrum, na początek może DX6. System posiada wiele implementacji przyjaznych dla heli a i cena nie powala. Jeśli kasa pozwala to można wybrać coś z wiekszą ilością kanałów 7 lub 8. Jest takie powiedzenie, jak chcesz mieć urządzenie dobre i tanie to musisz nabyć dwa: jedno dobre a drugie tanie. I nie jest to prawda wyssana z palca.


prawda stara jak ludzkość i nie wnikam skąd wyssana...

Co do apki to zastanawiałem się nad DX6i ale u mnie na tapecie poza helikami są też inne zabawki które z najbliższym czasie mogą potrzebować więcej niż 6 kanałów, a nie chciałbym szukać kolejnej apki jeszcze w tym roku.
Zastanawiam się jeszcze nad Taranisem ale koszty nie porównywalne z 9XR Pro
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 7 maja 2016, o 21:08

I stanęło na 9XR Pro + FrSky DJT.
Fajna sprawa że tele jest tylko drażni mnie kabelkologia. Na RCG znalazłem wątek jam przerobić moduł aby tele działało bez kabla - http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2329376. Czy może ktoś z was testował to rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 12 maja 2016, o 13:20

Mam do was pytanie czy ktoś może robił moda w DJT aby nie trzeba było używać kabla do telemetrii?
Znalazłem na RCG wątek z instrukcją HK i chce to u siebie zastosować.
To czego potrzebuję to 2 rezystory:
  • R43: 2,700 Ohm ½ Watt resistor
  • R44: 4,700 Ohm ½ Watt resistor
Na TME znalazłem ale min 100 sztuk trzeba zamówić
http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_catego ... 2C24605%3B

Może ktoś z was ma i może odsprzedać mniejsze ilości?
Awatar użytkownika
kwiatek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski

Postautor: kwiatek » 11 lut 2017, o 07:59

Panowie mam tg9x i problem z kursorem a w zasadzie jednym przyciskiem kursora klawisz klika a nie działa czy idzie to wyczyścić czy trzeba nowy jestem laikiem w elektronice a więc pytam
Awatar użytkownika
bizon220
Domownik forum...
Posty: 329
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: bizon220 » 11 lut 2017, o 08:37

Ja bym to rozebrał i zobaczył. Skoro nie działa, to popsuć nie popsujesz. Jak switch uszkodzony, to zawsze można go wymienić.
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 500,Protos Mini 6S,Quad 220 FPV
Taranis
Awatar użytkownika
kwiatek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski

Postautor: kwiatek » 11 lut 2017, o 09:20

rozbierałem i na oko laika nie widać uszkodzeń dla mnie jest ok a nie działa czy sam mikro styk mógł paść ?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 lut 2017, o 10:12

mógł, zewrzyj styki pod spodem (jeżeli to przewlekany) i zobacz czy działa
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 11 lut 2017, o 10:17

Przewlekany, i raczej obstawiał bym "zimny lut RHOS" :wall: Ale mógł się też "skończyć" tact switch, który kosztuje ok.1zł.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość