Nadajnik - Graupner MX-12 / MX-14/ MX-16/ MX-20

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
morfeo2000
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 20-09-2013
Lokalizacja: Wągrowiec/Rąbczyn
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 4 razy

Postautor: morfeo2000 » 25 gru 2013, o 13:45

Witam, mam aparaturę jak w temacie i moje pytanie jak to podłączyć do kompa by działało z symulatorami, w chwili obecnej komputer nie wykrywa aparatury jako kontroler, w instrukcji nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 689
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 26 gru 2013, o 23:51

Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 2 paź 2014, o 19:51

aikus pisze:W tej chwili pierwszy wiekszy zakup jaki planuje przed przyszlym sezonem to bedzie nowa apka.
I researchu ktory prowadze w tej sprawie od jakiegos czasu moge powiedziec, ze na 95% bedzie to Graupner MX-16.
Czy możesz powiedzieć co Cię do niej skłania?
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 2 paź 2014, o 20:37

Pasuje mi do reki, chyba lepiej niz Taraniska.
Podobnie jak w Taranisce moge w niej poustawiac wszystko tak jak chce - holdy idle i inne pierdoly - tam gdzie chce tam bede mial.
Jest to jedna z tych markowych apek w ktorych nie musze sie martwic o jakosc wykonania.
Cena - choc tu sprawa jest dyskusyjna jesli wziac pod uwage pozniejsza cene odbiornikow oraz fakt, ze do graupnera chyba nie ma tanszych zamiennikow, ale...
... biorac pod uwage ile problemow maja ludzie czasem z jakimis roznymi zamiennikami - i tak nie zamierzam ich uzywac.
8ch. W tej cenie. Wsrod apek z tej takiej no raczej gornej polki. Niby nie potrzebuje 8ch, max co potrzebowalem to bylo 7 jak mialem Braina, a teraz we wszystkim wyrobilbym sie w 6ch, ale jak znam Zycie kupie apke 6ch i zaraz mi tego jednego kanalu do czegos zabraknie... Chocby do Braina jak postanowie pod koniec przyszlego sezonu jednak do niego wrocic:D

Pewnie znalazloby sie cos co w Taranisce moge ustawic a w Graupnerze nie moge, ale pytanie ktore sie nasuwa: po co mi to?

A kolejna rzecz ktora Graupner ma - logowanie drazkow.
Kiedy Kula mi o tym powiedzial, powiedzialem od razu "O wlasnie, genialna sprawa, zaraz sobie ustawie bo przeciez na pewno w Taranisce tez mam"... i okazalo sie ze gucio! Gucio a nie mam.
OpenTX daje ogrom mozliwosci, ale akurat tego jednego ficzeru nie ma (przynajmniej nie znalazlem).


To oczywiscie nie sa wszystkie czynniki, ale wszystkich teraz nie spamietam... W kazdym razie bralem pod uwage Futabe, JR, Hiteca (Hitec odpadl bardzo szybko, ale tez nie pamietam dlaczego)... Nawet zastanawialem sie nad Spectrumem, ale tez ostatecznie odrzucilem.
A graupner jako jedyny sie ostal.


Na koniec jeszcze warto dodac, ze NAJCHETNIEJ wymienilbym sama apke na jakas zgodna ze standardem JR, zeby moc do niej wsadzic modul TX FrSky, ktory mam. Linkowi radiowemu FrSky nie mam nic do zarzucenia i fajnie by bylo nie musiec przezbrajac calej floty w nowe odbiorniki.
Ale ... Apka ma byc nowa i nie ma skad takiej kupic:)
A samej apki JR ... no tez jakos nie chce:)
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1105
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 2 paź 2014, o 20:45

Ramotny pisze:
aikus pisze:W tej chwili pierwszy wiekszy zakup jaki planuje przed przyszlym sezonem to bedzie nowa apka.
I researchu ktory prowadze w tej sprawie od jakiegos czasu moge powiedziec, ze na 95% bedzie to Graupner MX-16.
Czy możesz powiedzieć co Cię do niej skłania?


Może to że MX-16 i MX-20 to naprawdę super radyjka z bardzo dobrym i szybkim linkiem HOTT za rozsądne pieniądze.
To temat co prawda na oddzielny wątek, ale parę słów mogę napisać:

Na "+"dla Graupnera:
- dowolne porządkowanie kanałów
- dowolne przypisywanie przełączników i kanałów do funkcji
- bardzo wygodna, intuicyjna obsługa
- pełna telemetria (zużycie prądu, GPS, Vario, paliwo, RSSI, itd...)
- bardzo duży zasięg (sam sprawdzałem z odbiornikiem GR-16 ponad 1,5 km)
- szybki link HOTT
- programowalne odbiorniki (można w odbiorniku zdefiniowac kolejnośc kanałów, miksery, wychylania i szybkość serw, itd)
- możliwość zaprogramowania odbiornika tak, by na jednym z kanałów był SUM PPM lub SUMO czyli można podłaczać sterowniki do platform lub FBL jednym kabelkiem do odbiornika
- odbiorniki z wbudowanymi gyro i ACC do stabilizacji i przyszłościowo FBL do śmiglaków

Jedyny minus jaki widzę użytkując MX-20 od ponad 2 lat, to dość drogie odbiorniki (nie ma podróbek). No i że link nie jest kompatybilny z DSM2/DSMX co wymusza koniecznośc podłączania zewnętrznego modułu TX (oczywiście można) jak ktoś lata mikrusami.

Sorki za OT
Ostatnio zmieniony 2 paź 2014, o 22:05 przez Kula, łącznie zmieniany 1 raz.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 2 paź 2014, o 21:43

O, wlasnie, zapomnialem jeszcze dodac ze Kula ma tą apke i mi o niej duzo opowiadal i mocno polecal, a Kula jest jednym z tych ktorzy wiedza co mowia.
:)
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1375
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: VaderJK » 27 paź 2014, o 23:40

Mam prośbę o pomoc... Mam graupnera mx-16 hott i odbiornik gr-16. Jak podłączenia openpilota 6kabelkami to failsafe działa - wyłącza throttle a jak na 8 kanale ustawiam sumo to ustawienie jest tylko hold czyli throttle działa na tyle ile było... Co z tym zrobić?

VaderJK
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 27 paź 2014, o 23:43

Co to jest logowanie drążków?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1105
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 27 paź 2014, o 23:53

@ Vader...

W trybie SUMO masz masz trzy mozliwości przy zaniku linku z nadajnikiem:
SUMO HD (czyli HOLD) - zatrzymuje kanały w ostatniej pozycji jaka była
SUMO FS - Fail Safe zatrzymuje drągi w takiej jak zapiszesz w sail safe adjust
SUMO OF - wyłącza sygnał - potrzebne dla niektórych autopilotów i FC do dronów

Ustaw sobie SUMO FS i zapisz pozycje drągów jaką chcesz zapisując ją w menu fail safe

@Kenobi

Logowanie drążków to nic innego jak zapisywanie na karcie pamięci położenia drągów w czasie lotu. Można potem odczytać to sobie w specjalnym programie i przekonać się, czy np. byjanie ogonem w tic-tokach to źle trzymający ogon, czy nasze niewytrenowane paluchy wychylają ogonek a model posłusznie robi co trzeba
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1375
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: VaderJK » 28 paź 2014, o 20:53

No to mam problem.... Mogę wybrać : once, same, sumo 8, sumi, sumd fs/hd/of 8..... Przy sumo nie ma tych opcji... Co to jest sumd? Jak ustawie sumd to nie działa w openpilot... Kula u Ciebie jest sumo i można wybierać fs/hd/of?

VaderJK
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1105
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 29 paź 2014, o 10:19

Cześć,

Sorki, oczywiście walnąłem literówkę. Żeby było na 100% czytelnie:

SUMD - cyfrowy sygnał ze wszystkich kanałów - bardzo szybki i bardzo dokładny. Większość markowych FBL go obsługuje (Brain, V-bar, BeastX). Niektóre FC do platform też.

I teraz wybieramy:
SUMD HD (czyli HOLD) - zatrzymuje kanały w ostatniej pozycji jaka była
SUMD FS - Fail Safe zatrzymuje drągi w takiej jak zapiszesz w sail safe adjust
SUMD OF - wyłącza sygnał - potrzebne dla niektórych autopilotów i FC do dronów

sygnał SUMO to klasyczny sygnał PPM, który rozumieją FC Mikrokoptera, OpenPilot, wiele systemów FBL (np Robird G31)

W trybie SUMO, przy zerwanie linku wprowadza odbior nik w normalny Fail Safe, czyli jeśli dobrze zdefiniowałeś (i zapamiętałeś) w odbiorniku położenia kanałów przy fail safe, to powinno działać ok.
Platformy Mikrokoptera podłączam właśnie po SUMO i fail safe łącznie z Return Home działa bardzo dobrze.

Napisz czy ci się udało.

A teraz ciekawostka. Wczoraj chciałem zaprogramować SUMD w jednym z odbiorników GR-16 i okazało się, że NIE MA tej opcji... jest tylko SAME, ONCE i SUM1. Nie ma SUMD... Ciekawe czy to kwestia firmwaru w odbiorniku, bo pozostałe 4 sztuki GR-16 działają w SUMD bez problemu. Muszę podrążyć temat...
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1375
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: VaderJK » 29 paź 2014, o 13:31

No właśnie nie działa w sumo failsafe pomimo że jest ustawiony i na pwm działa.... Właśnie z tym mam problem... Sumd nie działa z openpilotem...

Możesz u siebie zobaczyć czy w sumo faktycznie działa Ci failsafe tak jak ustawiasz. U mnie zawsze jest hold....

Robiłeś może upgrade firmware odbiornika? Próbuje zrobić, mam program, jest sterownik, daje program i uruchamiam gr-16 z wciągniętym set ale nic się nie dzieje.... Nie wiem o co chodzi....


VaderJK
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1375
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: VaderJK » 29 paź 2014, o 19:42

No to działa.... 3 dni się męczyłem.. W końcu udało się zrobić update odbiornika ale na innym laptopie. No i w trybie sumo 08 działa failsafe tak jak go sobie ustawie w menu failsafe nadajnika.

A mam jeszcze pytanie odnośnie trybu ppm - czy to normalne że jak ruszam np 1 kanałem to 2 i 3 minimalnie się ruszają tzn jak skala jest 1100 do 1900 a neutrum 1500 to lata o 2-3?

VaderJK
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 29 paź 2014, o 19:50

Jeśli 1=joystick to drugi kanał joysticka ma prawo lekko dograć - to kwestia palców na drążka. Ale pozostałe nie powinny.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 29 paź 2014, o 22:43

VaderJK pisze:No to działa.... 3 dni się męczyłem..

Tym się różni Spektrum od innych apek, że wszystko ma być proste, a jak ma być trudne to danej funkcji po prostu nie ma :D
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1375
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: VaderJK » 29 paź 2014, o 22:48

No gdybym zaczął od upgradu softu to by fakt się to prosto konfigurowalo....

VaderJK
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 30 paź 2014, o 15:08

No, to dopisuje swoje, bo mam o czym:)


Po jednym wieczorze i ustabilizowaniu sie ambiwalentnych uczuc w stosunku do apki Futaby (szczegoly w tym watku: viewtopic.php?f=42&t=3217 ) przyszedl czas na zabawe upragnionym Graupnerem.
Pomine etapy posrednie ktore tej zabawie towarzyszyly, bo one zwykle bywaja skrajnie rozne i zwykle nie maja wiekszego znaczenia. Istotne jest to co czuje jak juz sie z apka przynajmniej wzglednie oswoje.
POstaram sie krotko, najkrocej jak sie da. Najpierw ogolne wrazenie:

Nie ma apki idealnej dla mnie. Poprostu taka nie istnieje.
Taka apka musi miec OpenTX, a jedyne apki ktore maja OpenTX to apki ktore maja badziewnie wykonane obudowy (FrSky Taranis, Turnigy9X i jej mlodsza siostra Turnigy9XR, przy czym Taraniska rozsypuje sie od samego patrzenia na nia, Turnigy9X w zasadzie jest calkiem porzadna, ale troche do zyczenia pozostawiaja potki w gimbalach, a Turnigy 9XR jest nieakceptowalna jesli chodzi o ergonomie. Do tego nalezy jeszcze zwrocic uwage na fakt, ze decydujac sie na apke Turnigy i chcac miec w miare pewny link, pierwsze co trzeba zrobic to wymienic Rx-Tx na cos innego niz stockowe, np. na FrSky.)
O Futabie rozpisalem sie w w.w. watku, wiec tu skupie sie tylko na Graupnerze.

Najpierw roznice w stosunku do OpenTX:
- Nie, to nie jest tak, ze kazdy przycisk mozna sobei przyporzadkowac zupelnie dowolnie.
To znaczy, niby mozna, ale ...
... np Helikopter.
Ma predefiniowane cztery tryby lotu. POwiedzmy normal, hover speed i autorotacja (czyli hold).
Hover, speed i autorotacja moga byc uruchamiane dowolnymi pstryczkami - tu jeszcze jest OK.
Nie wlaczenie zadnego z nich skutkuje uruchomieniem trybu normal - to rowniez jest OK.
Do tego uruchomienie trybu autorotacja (hold) ma najwyzszy priorytet, wiec nie zaleznie od tego co jeszcze jest wlaczone - aktywnym trybem bedzie hold.
Do tej pory wszystko jest OK.
Problem zaczyna sie w momencie w ktorym chce na jednym trojpozycyjnym przycisku miec:
1. na dole normal
2. w srodku hover
3. na gorze speed

Okazuje sie ze specyfika dzialania trojpozycyjnych przyciskow jest taka, ze NIE DA SIE tego zrobic, bo normal MUSI byc w srodku.
Oczywiscie to nie jest problem krytyczny - musze poprostu odpowiednio w trybach normal, hover i speed podefiniowac sobei krzywe i olac to jak sie poszczegolne tryby nazywaja, a patrzec tylko na polozenie pstryczkow i bede mial to co chce.

- zmiany pomiedzy trybami lotow odbywaja sie plynnie. To niby zaleta, ale gdybym tego nie chcial - nie moge tego wylaczyc.

- Ogolnie pojeta elastycznosc Graupnera w stosunku do OpenTX to jest ZADNA elastycznosc. W OpenTX jak tworze nowy model to jedyne czym rozni sie samolot od helikoptera to ikonka. NIC, kompletnie NIC nie jest narzucone ani zdefiniowane. Tutaj pewne rzeczy sa jednak narzucone. Nie sa glupie, nie sa zle - tak ok, ale są. I trzeba je rozgryzc zeby wiedziec jak dzialaja i jak z nich korzystac, zamiast poprostu zrobic swoje.
No ale to jest niemiecka apka. Bardzo elastyczna, tyle ze jest to taka wlasnie niemiecka elastycznosc.

Teraz podobienstwa do OpenTX:
- Wybieranie pstryczkow czy galek, tam gdzie mozna je wybrac, dziala tak jak w OpenTX - czyli poruszam ustawiam dany pstryczek w taka pozycje w jakiej chce zeby dana funkcja byla "ON" i od tej pory tak wlasnie jest, choc nie do konca tak jak w OpenTX, ale kwestia wyboru pstryczka dziala podobnie.
Boski ficzer.


Roznice w stosunku do Futanby:
- powyzsze podobienstwo do OpenTX jest zasadnicza roznica w stosunku do Futaby.
- Nie ma nieakceptowalnej dla mnie durnoty pod tytulem ostrzezenie przy włączonym HOLD podczas wlaczania apki. Jest ostrzezenie o gazie na kanale gazu powyzej jakiejs wartosci i nie wazne z czego ten gaz wynika, z drazka, z idla czy z wylaczonego holda. Gaz ma byc na zero, inaczej apka nie uzbraja nadajnika. To jest mądre.
- W Futabie wszystkie ustawialne parametry modelu sa w moim odczuciu zmieszane i podzielona na "model setup" i "linkage setup". bez ladu i skladu, bez zandego logicznego wytlumaczenia dlaczego co jest gdzie. Oddzielnym menu jest "system setup" gdzie sa ustawienia samej apki. A Graupnerze jest skrajnosc w druga strone - wszystkie ustawienia sa totalnie w jednym worku. Jedyny wyjatek to ukryte menu systemowe gdzie sa opcje zmiany jezyka, upgradu firmwaru i chyba kalibracji drazkow (nie mam pewnosci - pisze z pamieci).
Jak dla mnie filozofia Graupnera jest lepsza - szukam jakiejs opcji i nie musze sie zastanawiac gdzie ona jest. Wchodze do menu i jest. Wyzej lub nizej, ale jest.

Rzecz ktora w Graupnerze mnie zaskoczyla (ale byc moze jest to norma w apkach ze sredniej / wyzszej polki). Apka przyszla z drazkami w MODE 0.
Mode 0 - tak nazywam tryb ktory nie istnieje: obydwa drazki mialy wlaczone sprezyny centrujace i wylaczone hamulce.
NIe mam wiec dylematow czy wolno mi otworzyc obudowe w celu ustawienia drazkow "pod siebie". Musze to zrobic. Inaczje nie polatam.
Jedna z pierwszych storn instrukcji rozwiewa resztki watpliwosci.
Fajne podejscie!


Ostatnia rzecz, ktora w przypadku Graupnera miazdzy system i w zasadzie zamyka temat jesli chodzi o jakiekolwiek dylematy.
Odbiornik. Domyslny ktory przychodzi z apka i jeden z wielu dostepnych w ogole.
Odbiornik z telemetria i z wbudowana stabilizacja trojosiowa, ktora - uwaga - moze pracowac jako FBL w helikopterze.
Miazga!
Kiedy rozmawialem z Kula kilka dni temu przedstawil mi to jako wizje przyszlosci, a tu sie okazuje ze o ile dobrze doczytalem to to juz jest i ja w zestawie dostalem ten odbiornik, tylko musze mu firmware zupgradowac do najnowszej wersji.

W apce juz zupgradowalem - latwo i przyjemnie.
Moze w odbiorniku bedzie podobnie.
Co prawda jeszcze nie nacieszylem sie nowymi ZYXami, ale gdyby to dobrze dzialalo to pozbylbym sie dodatkowej puszki i wiachy kabli bez wahania.
Sie okaze.
Jak przetestuje to napisze.

P.S. Mialo byc krotko... Ups!! Nie wyszlo... :D
Anyway, mimo ze ta apka tez nie jest idealna to wszystko wskazuje na to, ze u mnie zostanie i zagosci na dluzej.

EDIT: Zapomnialem o jednej funkcji ktora jest, zarowno w Taranisce jak i w Futabie a nie ma tego w Graupnerze i troche mi tego bedzie brakowalo.
Chodzi o boczne suwaki ktore mam pod palcem wskazujacym jak trzymam apke.
Uzywalem tego do klap, ktore dzieki temu moglem wysuwac plynnie bez odrywania rak od drazka.
Tutaj bede musial sie zadowolic albo trzema pozycjami albo przypisac sobie klapy do potka co bedzie mniej wygodne, ale pewnie tak wlasnie zrobie.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, o 16:02 przez aikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 30 paź 2014, o 15:27

a propos OpenTX i FixTX - myślę że odpowiedź na Twoje dylematy jest dość prosta: wszyscy markowi producenci zakładają że apek uzywają użytkownicy - powiedzmy łagodnie - niezaawansowani i trzeba im ograniczyć możliwość popełnienia błędu czy głupoty.
Użytkownik zaawansowany poradzi sobie z pełnym skonfigurowaniem nadajnika (bo rozumiem że w OpenTX to nie jest wybór z dostępnych opcji tylko pełne zaprogramowanie od zera konkretnego modelu.
ALe to tak jak w życiu - jeśli WIESZ I UMIESZ możesz mieć narzędzie wielofunkcyjne i elastyczne ale danie takiego cuda komuś kto się na tym nie zna w najlepszym razie skończy się jego frustracją a w najgorszym - wypadkiem.
A tak wracając do wątku głównego - kupić tanią, używaną Futabę wypruć z niej oryginalne bebechy i wsadzić OTX
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1375
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: VaderJK » 30 paź 2014, o 17:04

Mam tak zrobione że na 3 pozycyjnym mam 3 fazy lotu i normal jest na dole....

VaderJK
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, o 18:17 przez VaderJK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1105
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 30 paź 2014, o 17:40

Ja też mam normal (który u mnie jest idle1) na dole i potem 2 stopnie w gore na kolejne tryby lotu. Aikus, powalcz trochę dłużej to ci się uda :).

Czytalem trochę o FBL w tym odbiorniku GR-18 ale jest nowością i mało kto może sensownie odpowiedzieć. Musialbym dostac go w swoje ręce żeby ocenic. Może dogadamy się z Aikusem :)
Musialby latać co najmniej tak dobrze jak Brain żebym był sklonny płacić 150 Euro. Jeśli przetestuje to na pewno podzielę się opinią
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości