Nadajnik - Graupner MX-12 / MX-14/ MX-16/ MX-20

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 17 sie 2017, o 08:47

Ta sprawa juz kiedys byla omawiana, zdaje sie ze w watku o MX-16 wlasnie.
Miru mowil, ze jest gdzies regulacja tego czasu, ja nie znalazlem, ale zwalalem to na karb starefo firmwaru.
Wczoraj zrobilem upgrade, mam firmware latest recommended (BTW upgrade zrobil sie latwo i przyjemnie, nic sie nie popsulo, ustawienia modeli wygladaja OK, aczkolwiek oczywiscie wszystko jest do przetestowania).
Opcji regulacji czasu powrotu gazu do normalnego stanu po wylaczeniu holda nie znalazlem.
Gaz wraca plynnie w czasie okolo 2 sekund i jest to obligatoryjne.
Czyli majac bailout w reglu, mam jakby dwa bailouty i to jest troche konfudujace.
Z kolei nie moge ustawic czasu bailoutu w reglu na 0 i kazdy kto wie jak dziala governor w HW - wie dlaczego.

Jak to jest? Ten czas w Graupnerze MX-16 da sie ustawiac czy nie?
I jesli tak, to gdzie?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2017, o 08:49

Najpierw zerknij czy w trybach lotu nie masz ustawionego jakiegoś czasu przejściowego.

To się dzieje na silniku czy na wyświetlaczu kanałów w nadajniku?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 17 sie 2017, o 09:48

miruuu pisze:Najpierw zerknij czy w trybach lotu nie masz ustawionego jakiegoś czasu przejściowego.


W trybach lotu... Dalbym glowe ze patrzylem i nie znalazlem nigdzie nic takiego jak jakikolwiek "czas", ale spojrze jeszcze raz.
Bo - istotnie - to jest zmiana trybu lotu.


miruuu pisze:To się dzieje na silniku czy na wyświetlaczu kanałów w nadajniku?



I tu i tu. to jest spojne.
"Odklikuje" holda i reakcja silnika jest dopiero po jakichs dwoch sekundach.
Patrze na monitor kanalow i po odkliknieciu holda gaz wraca sobie plynnie do zadanej wartosci w ciagu jakichs 2 sekund.

To jest ficzer z czasow spalin bez governorow, gdzie radio sterowalo bezposrednio serwem gazu...
Fajowo, ze Graupner przeszedl na 2,4 GHz, ze wynalazl cyfrowe apki i w ogole kupe fajnych ficzerow powsadzal do tych sprzetow, ale szkoda, ze w tej kwestii nie zauwazyl skutkow uplywu czasu :>:> m.in. takiego, ze od kilku lat operacje plynnej ragulacji gazem odbywaja sie poza aparaturą ...
... a przynajmniej jest taka mozliwosc.

No ale nic - zobacze jeszcze w tych trybach lotu jak mowisz...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2017, o 10:26

W trybach lotu - nie wiem czy zauwazyłeś, ale jak masz odpalone okienko z trybami lotu to można je przewijać w prawo i tam są dalsze ekrany :D

Aikus, ale ja nie mam takiego czegoś w żadnym modelu co piszesz. TO nie jest kwestia Graupnera, tylko jakiegoś głupiego ustawienia, które kliknąłes po pijaku i nie możesz teraz odnaleźć przyczyny. Dojdziemy do tego bo to jakiś banał, który jest pewnie zbyt banalny by go widzieć gdy się na niego patrzy...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 17 sie 2017, o 19:55

Dobra xhejn znp - koniec tematu.

miruuu pisze:[...]Dojdziemy do tego bo to jakiś banał, który jest pewnie zbyt banalny by go widzieć gdy się na niego patrzy...


Lepiej bym tego nie ujal.
Odpowiedz tkwi w w zestawieniu Twojego podpisu z tytułem wątku.
Mamy inne apki.

W MX-16 NIE MA regulacji czasu plynnego przejscia miedzy fazami lotu.
End of story.
Bye bye.
C U later.
;)
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 382
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: valoos » 3 lis 2017, o 12:13

Ktoś się już zorientował jaka jest różnica pomiędzy serią MX a MZ? (czym się różni oprogramowanie?)
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 lis 2017, o 00:53

Spotkał się ktoś z Was z takim dziwnym problemem w odbiorniku GR-16, że ustawiony SUMD się nie zapisuje?

Wybieram SUMDFS08. Kabelek z 8 kanału leci do braina. Wszystko działa.
Wyłączam model, włączam ponownie i SUMD wyłączone. Musze znowu wejść w menu telmetrii, wybrać to i wtedy znowu działa.

Nie wiem o co chodzi. Może coś powinienem jeszcze doustawić poza tym jednym parametrem?


Obrazek
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości