Nadajnik - Turnigy TGY-i10

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 2 gru 2015, o 17:45

VaderJK pisze:Na pfmrc jest cały wątek o tym radiu, tam jest przynajmniej kilka osób które go używają.

Dzięki. Ułatwiło mi to podjęcie decyzji. :)
Pomyślałem sobie, że mam gdzieś trochę żywicy którą mógłbym wykorzystać do wzmocnienia portu USB, to co się tak będzie marnować... hmm
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 12 gru 2015, o 23:59

No moim zdaniem apka zajebiaszcza. ;) Możliwości kombinowania jest cała kupa (z przewagą możliwości), a wszystko... no jak na dłoni. Kiedy próbowałem rozpracowywać Futabę to lewą ręką próbowałem ujarzmić manual, a prawą klikałem niemrawo z czołem zroszonym potem z powodu przeciążenia szarych komórek, a tu? No po prostu bajeczka :banana: - wszystko na tacy - no po prostu cacy. :thumb: Jak na razie jestem zachwycony. :banana: I nawet nie ruszyłem manuala. ;)
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15428
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1445 razy
Podziękowano: 669 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 gru 2015, o 00:23

No to super :) W końcu trafiłęś coś dla siebie...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mbrawanski
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 26-03-2010
Lokalizacja: Łomianki
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: mbrawanski » 14 sie 2016, o 19:04

Myślę, że znalazłem babola (o ile nie znalazł go ktoś wcześniej) .
W wersji 1.08 nie działa import modeli(zachowanych na karcie flash w wersji 1.07) - wgrywają się bzdurne wartości, a chodzenie po menu kończy się restartem radia...


YouTube
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4202
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 14 sie 2016, o 19:24

Momencik, co w tym radyjku robią opcje GPS i Altitute? Co to jest?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mbrawanski
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 26-03-2010
Lokalizacja: Łomianki
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: mbrawanski » 14 sie 2016, o 19:53

Artja pisze:Momencik, co w tym radyjku robią opcje GPS i Altitute? Co to jest?


to tylko nazwa trybów lotu.

Z niewątpliwie ciekawych funkcji FW 1.08 należy wymienić analizator widma (zajętości kanałów radiowych) w pasmie 2.4 GHz
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 14 sie 2016, o 20:24

Już myślałem, że tylko ja latam na tym radyjku.
Ja w 1.07 mam problem ze zliczaniem timerów, a dokładniej z zapamiętywaniem wartości w timerze model/engine. Za każdym razem trzeba go włączyć.
Drugi babol to telemetria. Dokładniej czujnik napięcia pakietu. Niby działa, ale jakoś tak koślawo mierzy i nijak nie jestem w stanie określić dolnego napięcia w celu wywołania alarmu i albo radio wyje przy obciążeniu modelu, albo śpi spokojnie i nie przeszkadza w locie. Jest szansa, że czujnikowi się coś pomieszało od jednego z kretów. Poza tym czasem czujnik się... wyłącza i nie przekazuje danych.
Na szczęście link jest bez zarzutu bo miałem z tym wcześniej problemy w poprzednich radiach. :banana:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
mbrawanski
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 26-03-2010
Lokalizacja: Łomianki
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: mbrawanski » 28 sie 2016, o 22:32

Wczoraj ukończyłem naprawę radyjka.
Wróciło z serwisu rok temu (zamiana na nowy egzemplarz) i działało dobrze aż do sierpnia. Po czym problem ujawnił się i w tym egzemplarzu (w wilgotne dni).
Objaw taki jak pokazałem kilka postów wcześniej - niekontrolowane zmiany Ruddera podczas manipulacji gazem.

Oględziny mikroskopem wykazały niedbale zaciśnięte kabelki łączące potencjometr rudd z płytką "przejściową" (po obu stronach!)
Zdecydowałem się z jednej strony przylutować kabelki prosto do płytki potencjometru (zabezpieczając ciepłym klejem przed złamaniem kabelków przy samym druku) a z drugiej strony rozebrałem łącze i delikatnie przylutowałem kabelki do styków (luźno zaciśniętych) we wtyczce.
Problem ustąpił.
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 17 paź 2016, o 06:32

Witam,

Ja mam brata bliżniaka tej aparatury fs i10, problem z nią mam taki że punkt 50% gazu rzeczywisty nie odpowiada 50% na apce, w menu display servo, jak drążek jest na połowie, to gaz w apce jest sporo przed połową, i zanim ustawiam fbl, muszę subtrimem zjechać jakieś 25%..
Da się może coś z tym zrobić ? spotkaliście się z czymś takim ?
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15428
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1445 razy
Podziękowano: 669 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 paź 2016, o 06:39

Ne ma jakiegoś "ukrytego menu" do kalibracji?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 17 paź 2016, o 08:42

Niewiem, wertuje zagraniczne fora, może ktoś już miał taki problem, w zasadzie to nie problem, można to subtrimem wyrównać.. ale tak nie powinno być, zwłaszcza że wszystkie inne ładnie trzymają środek i zero w fbl, czy zakładce display servo
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15428
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1445 razy
Podziękowano: 669 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 paź 2016, o 11:33

Tutaj masz opisane jak to zrobić:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 3170X2.pdf

Szukaj hasła "stick calibration" :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 17 paź 2016, o 11:39

Super, dzięki ! po pracy spróbuje.
Drugie pytanie mam takie..
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... eiver.html
Jest taki odbiornik, PPM/SBUS, czy będzie można połączyć go z Brainem 2, poprzez SBUS ?? czy futaba to inny standard SBUS, może głupie pytanie, ale jeśli by działało i połączę odbiornik, jednym kablem z brainem.. trochę tych kabelków odpada.

Miruu, wszystko zadziałało :) punkty zerowe w odpowiednich miejscach :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
wariat1986
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 19
Rejestracja: 31-08-2016
Lokalizacja: Białystok
Podziękowano: 1 raz

Postautor: wariat1986 » 23 paź 2016, o 18:49

mbrawanski pisze:Myślę, że znalazłem babola (o ile nie znalazł go ktoś wcześniej) .
W wersji 1.08 nie działa import modeli(zachowanych na karcie flash w wersji 1.07) - wgrywają się bzdurne wartości, a chodzenie po menu kończy się restartem radia...


Potwierdzam babola, wszystkie modele musiałem ustawiać na nowo, polecam zapisanie ustawień starą metodą na kartce.
Timer również prawidłowo nie działa.
Tarot 450 DFC 6S
Align 450 FBL 3S
Raptor 50 Titan
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 lis 2016, o 22:14

http://rcmaniak.pl/pl/p/OrangeTX-DSM2DS ... rnigy/1926

czy takie coś umożliwi mojej fs-i10 korzystanie z satelitek dsm2 ? np ?
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 153
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: El Grey » 23 lis 2016, o 12:04

Podobne, ale zgodne z twoją apką i wtedy i rex 150 polata ;)
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Protos 380, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15428
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1445 razy
Podziękowano: 669 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 23 lis 2016, o 12:17

A 150 nie wymaga futabowego modułu?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
sl8er
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 20-05-2018
Lokalizacja: Drezno
Podziękowano: 2 razy

Postautor: sl8er » 18 lip 2018, o 19:36

Apka fajna, latwosc obslugi, nie trzeba intrukcji bo w menu jest ikonka pomocy i wszystko zrozumiale wyjasnione. Lezy nawet calkiem elegancko w lapach, cienka, lekka, krotkie dragi gimbali, gimbale chodza miekko, lata sie jakby padem od playstation :) . Telemetria dziala dobrze, czujniki od 2 euro, model match, wylaczyc mozna tylko wciskajac dwa przyciski jednoczesnie, nie wylaczy sie jezeli odbiornik ma zasilanie (sporo drogich apek nie takich zabezpieczen). Wady: w sloncu troche slabo widac ekran, nie gada, wyglada troche jak z odpustu, ekran rusza sie troche w sumie pierdoly, czujniki obrotow tylko magnetyczny lub optyczny, optyczny czesto warijuje, z magnesem, trzeba przykleic i najlepiej 2 przeciwlegle aby wywazyc i dzelic rpm na dwa, czasami magnes odpada, ale jest kilka z sensorem :) Nigdy nie stracila zasiegu czy jakiekolwiek problemy. W srodku elektronika wyglada ,,drogo,, nie to zebym sie znal na elektronice ale takie mialem wrazenie. Glupio umieszczony na dole port, mozna go wykruszyc jak bedzie chcialo sie polozyc na plasko z wpietym kablem, na szczescie mi sie nie przytrafilo. Dalem za nia z odbiornikiem i cala masa czujnikow 75€, promocja hobbyking, a mam glupio zakodowane ze jak tanio to lipa:) Kupilem taranisa i mam w wiekszosci modeli. A i10 jest podpieta tylko w jednym ale za to najwiekszym assaut 700. Jeden bardzo wazny szczegol decyduje dla mnie o wyzszosci taranisa to ten przelacznik samowracajacy hmm pod prawym paluchem ktorym moge instynktownie wlaczyc rescue.

w sumie to pewnie mozna wywiercic dziure na przelacznik i go umiesic tez pod paluchem ale byloby za prosto, dlatego przezbroilem w taranisa
T rex/Gartt 700 - skookum 720
T rex 600 6s - spirit pro
Goblin/Devil 380 - spirit pro
Tarot 450 - spirit

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości