Odbiorniki - Esky

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 16 kwie 2015, o 19:59

owieczka pisze:A Jaki odbiornik można by kupić z normalnym opisem co gdzie podłączyć ?

Praktycznie każdy odbiornik 35MHz + para kwarcy na tą samą częstotliwość, albo taki z syntezą częstotliwości.

Podłączenie (po drugiej stronie analogicznie, ale tam wychodzą sygnały na sterowanie silnikami):

Obrazek

Nie ma znaczenia, na które złącze Podasz napięcie i masę, bo są one "zmostkowane".

wojtekr pisze:Przeczytaj symbol tego regulatora


Wojtku, to nie jest regulator/stabilizator napięcia. Zasilanie 5V jest "pobierane" z płytki żyroskopów/regulatorów silników.
A ten U5 ma symbol:

3.jpg


Generalnie, aby podłączyć zasilanie, to do tego "zestawu":

Obrazek

Potrzebujesz jeszcze jakieś zasilanie 5V. Na przykład z BEC/UBEC regulatora silnika, lub osobny BEC/UBEC :thumb:
Ewentualnie układ stabilizatora 7805

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 20:31

ok. a czy ktoś może mi znaleźć jakiś tani odbiornik na allegro. bo znów kupię coś co nie będzie działać i dostanę szału . odbiornik 4 lub 6 kanałów tyle wiem reszty nie rozumie tych qwarcow itp z góry dzięki ps. nie jestem aż takim leniem tylko nie chce wywalić znów kasy w błoto
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 kwie 2015, o 20:35

No tak, to ciekawe co to.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 16 kwie 2015, o 20:40

Już patrzyłem, ale na Alledrogo są tylko drogie "syntezy" Corona :masakra:
Może któryś z Kolegów na forum będzie miał jakiś "zakurzony" odbiornik 35MHz na dnie szuflady hmm
Ewentualnie import z "trzeciego obszaru płatniczego" :rotfl2: Na przykład GWS R4 PII 4Ch FM Pico Receiver 35mhz (odbiornik musi być :!: Single Conversion :!: )

wojtekr pisze:No tak, to ciekawe co to.

Cokolwiek :grin2:

EDYTA:

Jeszcze jedna sprawa. Twój nadajnik/aparatura działa z mikserami do coaksjalnego modelu śmigłowca. Pytanie czy da sie je wyłaczyć, aby aparatura działała normalnie hmm
Otwórz klapkę baterii, i zobacz, czy są gdzieś widoczne takie małe przełączniczki :dk:

Powinno być coś takiego:

4.jpg


I opis przełączników:

Wybór MODE: TEGO NIE RUSZAJ przynajmniej na razie :grin2:
MODE 1: przełącznik lewy - dół, przełącznik prawy - dół
MODE 2: przełącznik lewy - dół, przełącznik prawy - góra
MODE 3: przełącznik lewy - góra, przełącznik prawy - góra
MODE 4: przełącznik lewy - góra, przełącznik prawy - dół

Miksowanie CCPM:
ON przełącznik czerwony dolny - po prawej (1)
OFF przełącznik czerwony dolny - po lewej (0)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 20:59 przez Artu, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 20:54

Tak ma 2 lub 3 przełączniki pod klapą baterii .
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 21:16

ma tylko dwa pionowe nie ma poziomego tego czerwonego
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 16 kwie 2015, o 21:18

Może jest zaklejony jakąś naklejką... hmm Powinien być w miejscu pokazanym na foto.
Czasami bywa podwójny (Nie musi być czerwony. Bywały czarne/szare):

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 21:29

nie ma, w miejscu przełącznika U mnie są dwa rezystor smd 10k
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 21:31

coś czuję że będę musiał kupić nową aparatura z odbiornikiem . Za tą dałem 120 zł i myślałem że to okazja a okazało się że klapa , mogłem wcześniej trafić na to forum
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 kwie 2015, o 21:32

owieczka pisze:mogłem wcześniej trafić na to forum


to napewno :D
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 16 kwie 2015, o 21:34

owieczka pisze:nie ma, w miejscu przełącznika U mnie są dwa rezystor smd 10k

Skoro tam Dotarłeś, to "cyknij" fotkę :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 21:42

laptopa ma żona a z telefonu nie wrzucę fotki na forum przepraszam pomyłką rezystory są zerowe czyli mogę jak coś je odlutowac . foto wstawię jutro .
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 kwie 2015, o 21:44

Przez tapatalka wrzucisz i to w wybranym przez siebie formacie. śmiało! A poza tym, to jestem w szoku. Myślałem że tak młode żony łatwiej sobie ułożyć ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 21:45

html]Obrazek[/url]
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 21:47

hmm żona ma tak jak ja 30 już na karku ale duchem i ciałem 18
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 16 kwie 2015, o 21:55

Górny jest (chyba hmm) "bez niczego", a dolny to nie rezystor, tylko zworka . Wystarczy ją przylutować "na prawo" :thumb:
A najlepiej "zewrzeć" obydwa piny (R58 i R59) "na prawo"

3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 22:04 przez Artu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 22:04

co dają te przełączniki rozumiem że dobrze że je Mam
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 16 kwie 2015, o 22:06

Jestem mistrzem Paint-a :dance: :swir:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
owieczka
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-04-2015
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: owieczka » 16 kwie 2015, o 22:08

gratuluję zdolności , ale proszę o przetłumaczenie na chłopski rozum to moja 1 aparatura
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 16 kwie 2015, o 22:16

CCPM, to mikser dla "tarczy sterującej" w modelu śmigłowca.
90° i 180°, to rodzaje "tarczy sterującej"
Zapraszam do lektury: CCPM i SWASH-MIX - co to jest i jakie są rodzaje?
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości