Nadajnik - FlySky FS-i6 6CH

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 218
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Carson » 21 sie 2018, o 08:29

aikus pisze:
Carson pisze:hmm hmm hmm
NIEEE!!!
Przecież zakresu gazu nie ruszasz end pointami na potrzeby ZYXa bo po co?
Gaz masz powiedzmy na kanale 3, tak?
Kabelek sterujący z regla wpinasz bezpośrednio do odbiornika, tak?

ZYX nawet nie widzi tego kanału...
ZYX widzi kanał skoku (czyli pewnie 6).
ZYX Nie widzi kanału gazu. Te dwie sprawy są po prostu w tym wypadku niezależne.


TAAAKK!!! :D ruszam bo chce zeby throttle/pitch w zyxie nie wychodził poza 100% a tak bedzie jak go nie obetne lekko endpointami w apce. Teraz po pchnieciu lewego draga max w dol/gore zyx wyswietla 115-125%. A skoro je obetne do 100% to regiel tez bedzie dostawał od aparatury obciety sygnal. Chyba mowimy zupelnie o dwoch roznych rzeczach :D

Rozumiem, ze kabelek sterujacy z regla to ten sam, ktory dostarcza napiecie z wbudowanego w nim BECa do odbiornika tak? bo ja wiecej kabelkow w YEP nie mam (2 zylowy do pakietu, 3 zylowy do silnika i 3 zylowy do odbiornika). I tak jak wczesniej pisałes, bede chciał latać z reglowym governorem na idlu.

dobra w skrocie:
-zakres ruchu cykliki i ogona mam juz ustawiony za pomoca endpointów w apce tak zeby w zyxie nie wychodziły poza 100%
-teraz to samo dokanczam z kanałem throttle/pitch, które wczesniej pominąłem
-poziomuje fizycznie tarcze, dotrymowuje w zyxie
-ustawiam collective ~11-12*
-ustawiam cyklike 8*
-kalibruje drągiem gaz dla regla (krzywa gazu do kalibracji 0-100%)
-programuje regiel kartą
-podciągam helika do zawisu tak zeby zaprogramowac gov'a
-ustawiam sobie krzywe, expo i dostrajam w locie ogon

i gra i buczy!? :D
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 21 sie 2018, o 08:49

Carson pisze:
TAAAKK!!! :D ruszam bo chce zeby throttle/pitch w zyxie nie wychodził poza 100% a tak bedzie jak go nie obetne lekko endpointami w apce. Teraz po pchnieciu lewego draga max w dol/gore zyx wyswietla 115-125%. A skoro je obetne do 100% to regiel tez bedzie dostawał od aparatury obciety sygnal. Chyba mowimy zupelnie o dwoch roznych rzeczach :D


Chyba mówimy.
Powiedz mi:

1. na którym kanale masz pitch.
2. na którym kanale masz throttle.
3. Czy regiel jest wpięty bezpiśrednio do odbiornika czy do ZYXa?

Skoro używasz takiego sformuowania jak throttle/pith to tak wygląda jakbyś nie rozumiał tego co tam się dzieje...
Masz dwa oddzielne kanały. Throtle i Pitch.
Dwa oddzielne kanały i dwa oddzielne zestawy endpoitów do każdego z nich.
Rusza sobie end pointami do Pitcha, tak żeby ZYX widział od -100 do +100, ale nie ruszaj end pointami od Throttla.
A przede wszystkim ustal który kanał jest od czego.



Carson pisze:Rozumiem, ze kabelek sterujacy z regla to ten sam, ktory dostarcza napiecie z wbudowanego w nim BECa do odbiornika tak?


Tak.

Carson pisze:dobra w skrocie:
-zakres ruchu cykliki i ogona mam juz ustawiony za pomoca endpointów w apce tak zeby w zyxie nie wychodziły poza 100%
-teraz to samo dokanczam z kanałem throttle/pitch, które wczesniej pominąłem
-poziomuje fizycznie tarcze, dotrymowuje w zyxie
-ustawiam collective ~11-12*
-ustawiam cyklike 8*
-kalibruje drągiem gaz dla regla (krzywa gazu do kalibracji 0-100%)
-programuje regiel kartą
-podciągam helika do zawisu tak zeby zaprogramowac gov'a
-ustawiam sobie krzywe, expo i dostrajam w locie ogon

i gra i buczy!? :D



No gra i buczy tylko wyjaśnij mi ( i sobie w głowie) tą kwestię tych kanałów pitch i throttle!!
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 218
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Carson » 21 sie 2018, o 09:01

aikus pisze:Chyba mówimy.
Powiedz mi:

1. na którym kanale masz pitch.
2. na którym kanale masz throttle.
3. Czy regiel jest wpięty bezpiśrednio do odbiornika czy do ZYXa?

Skoro używasz takiego sformuowania jak throttle/pith to tak wygląda jakbyś nie rozumiał tego co tam się dzieje...
Masz dwa oddzielne kanały. Throtle i Pitch.
Dwa oddzielne kanały i dwa oddzielne zestawy endpoitów do każdego z nich.
Rusza sobie end pointami do Pitcha, tak żeby ZYX widział od -100 do +100, ale nie ruszaj end pointami od Throttla.
A przede wszystkim ustal który kanał jest od czego.


No moze tak byc ze cos pomieszalem :D duzo nowych informacji sie przewala przez moja glowe odkad ogarniam 450tke.

1) na 1 i 2 jest cyklika, na 4 ogon, na 5 chyba regulacja zyra, wiec jak nic nie pomieszalem throttle 3 i gaz 6. W domu jeszcze sprawdze bo pisze z pamieci.
3) regiel jest wpiety bezposrednio do odbiornika

No wlasnie dlatego pominalem grzebanie w endpointach dla kanalow pitcha i throttla bo zyx wyswietla tylko jeden i nie wiedzialem o co chodzi. Teraz juz chyba rozumiem :D Ale to, ze pitch ma swoj kanal i throttle swoj to wiedzialem. Zle zapisywalem to co chcialem powiedziec - throttle/pitch faktycznie mozna bylo zrozumiec jakbym odnosil sie do jednego kanalu :)
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 21 sie 2018, o 09:22

Carson pisze:No moze tak byc ze cos pomieszalem :D duzo nowych informacji sie przewala przez moja glowe odkad ogarniam 450tke.


No pomieszałeś pomieszałeś i dalej mieszasz :)

Carson pisze:1) na 1 i 2 jest cyklika, na 4 ogon, na 5 chyba regulacja zyra,


Sao far so good.

Carson pisze:wiec jak nic nie pomieszalem throttle 3 i gaz 6. W domu jeszcze sprawdze bo pisze z pamieci.


Nic nie sprawedzaj bo widać, że bzdura.
Throttle i gaz to to samo.
Throttle po angielsku, gaz po polsku.

Skok i pitch to to samo.
skok po polsku, pitch po angielsku.

Z pamięci strzelam, że skok (pitch) masz na ch6, a gaz (throttle) masz na ch3.



Carson pisze:3) regiel jest wpiety bezposrednio do odbiornika


Super. Czyli tak jak mówiłem, nie dotykaj w ogóle endpointów od kanału do którego wpięty jest regiel, bo ZYX tego kanału w ogóle nie widzi.
ustaw zakres gazu w reglu i cześć - po sprawie.



Carson pisze:No wlasnie dlatego pominalem grzebanie w endpointach dla kanalow pitcha i throttla bo zyx wyswietla tylko jeden i nie wiedzialem o co chodzi.


ZYX wyswietla pitch.


Carson pisze:Teraz juz chyba rozumiem :D Ale to, ze pitch ma swoj kanal i throttle swoj to wiedzialem. Zle zapisywalem to co chcialem powiedziec - throttle/pitch faktycznie mozna bylo zrozumiec jakbym odnosil sie do jednego kanalu :)


Spoko, to jest naprawdę wszystko bardzo proste tylko trzeba się oswoić ;)
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 644
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 21 sie 2018, o 09:34

ZYX wyświetla Ci Pitch.
Odpal sobie Phoenixa albo coś innego i wtedy łatwiej Ci będzie unaocznić sobie różnice i w ogóle kanałologię. Rozgraniczenie Thr i Pitch będzie Ci jeszcze potrzebne przy ogarnianiu "Holda".
Jak zaciągasz Holda, to Pitch działa (możesz zmieniać kąty łopat i wychodzi Ci autorotacja na przykład), ale w tym samym czasie Throttle jest wyłączony (zdaje się, że jest jeszcze bailout, ale to już inna kwestia).
Thro i Pith są przywiązane do tej samej lewej (w przypadku MODE2) gały poruszanej w pionie. Rozgraniczenie to pozwala na niezależną pracę Thro (krzywe gazu) i Pitch (sterowanie kątem łopat).
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 218
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Carson » 21 sie 2018, o 09:45

aikus pisze:
Carson pisze:wiec jak nic nie pomieszalem throttle 3 i gaz 6. W domu jeszcze sprawdze bo pisze z pamieci.


Nic nie sprawedzaj bo widać, że bzdura.
Throttle i gaz to to samo.
Throttle po angielsku, gaz po polsku.

Skok i pitch to to samo.
skok po polsku, pitch po angielsku.

Z pamięci strzelam, że skok (pitch) masz na ch6, a gaz (throttle) masz na ch3.


hahaha no bzdura bzdura, sam z siebie sie teraz smieje :rotfl: mysle throttle 3 i pitch 6 a napisalem co napisalem!
Co do holda to wiem, gaz ma byc na zero a krzywa pitch trzeba ustawic identycznie jak do lotu zeby przy ladowaniu na holdzie nie szarpalo helikiem albo nie spadal jak cegla (jak ktos zamiesza i np ustawi zerowy pitch na holdzie) :)
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 21 sie 2018, o 09:53

Zerowy pitch to jeszcze nie dramat, gorszy by był maksymalnie ujemny :grin2:
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 419
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Piotr_T » 21 sie 2018, o 10:13

Pitch w ZYX-ie to Collective :-)
Ustawiasz więc endpointy tak, żeby mieć na obu -100 - +100 i środek po środku, kalibrujesz zakres gazu w reglu i ognia.
A i jeszcze - na czas kalibracji FBL-a i regla krzywa skoku ogólnego i gazu muszą być liniami prostymi -100 - +100.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 21 sie 2018, o 10:30

Piotr_T pisze:Pitch w ZYX-ie to Collective :-)



:|

I potem się dziwić, że newbie ma problemy żeby się połapać o co chodzi.
Tak samo jak w systemach FBL, czy nawet z prętem, ale z miksami CPX w aparaturze nazywanie serw na tarczy w dalszym ciągu po staremu, jak za czasów tarcz mechanicznych, czyli, że jedno serwo jest pith, drugie jest roll, a trzecie jest ele...
Gdzie sens??

...i ze roll czasami nazywane jest też aile...
a rud - bywa nazywane yaw...
blać sam pamiętam jak skrętu kiszek mózgowych dostawałem próbując to zrozumieć.
:evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 218
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Carson » 22 sie 2018, o 07:14

Udalo mi sie wczoraj wszystko poustawiac. Nie bylo latwo. Po kilkudziesięciu minutach rozkminiania doszedlem do tego, ze jednak moj regiel wcale nie jest zepsuty (nie wydawal z siebie zadnych dzwiekow - yt pokazywal ze powinien), a kanaly throttle i pitch mam zamienione :lol: Szkoda, ze wczesniej nie spotkalem sie z taka informacja, ze regiel do pipczenia wykorzystuje silnik - ktory ja ze wzgledow bezpieczenstwa mialem odlaczony. Malo tego nie moglem wejsc w tryb programowania gazu z draga. Dodatkowo hold zapinal mi sie na pitchu zamiast throttle :lol: Wszystko przez pomylone kanaly w odbiorniku i calkowicie odlaczony silnik. Ale ostatecznie sie udalo, regiel zaprogramowany, katy w miare mozliwosci dokladnie poustawiane - musze kupic kątomierz bo uzywanie na lopatach poziomicy ze smartfona to koszmar (macie jakies patenty?). Dzisiaj ogarniam kabelkologie i podnosze helika
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 22 sie 2018, o 07:53

Carson pisze:[...]Szkoda, ze wczesniej nie spotkalem sie z taka informacja, ze regiel do pipczenia wykorzystuje silnik - ktory ja ze wzgledow bezpieczenstwa mialem odlaczony.

:vhappy: :vhappy: :vhappy:
DOKŁADNIE TO SAMO PRZERABIAŁEM!!!!:)
Potem dopiero do mnie dotarło "blać, debilu, a czym niby ten regiel miałby pipczeć, przecież nie ma w sobie żadnego pipczyka :wall: :wall: :wall: "

Carson pisze:Malo tego nie moglem wejsc w tryb programowania gazu z draga. Dodatkowo hold zapinal mi sie na pitchu zamiast throttle :lol: Wszystko przez pomylone kanaly w odbiorniku i calkowicie odlaczony silnik. Ale ostatecznie sie udalo, regiel zaprogramowany,


GOOOD!!

Carson pisze:katy w miare mozliwosci dokladnie poustawiane - musze kupic kątomierz bo uzywanie na lopatach poziomicy ze smartfona to koszmar (macie jakies patenty?).


Mamy.
Kątomierze ;)


Carson pisze:Dzisiaj ogarniam kabelkologie i podnosze helika


Nagraj film!!
:thumb: :thumb: :thumb:
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 419
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Piotr_T » 22 sie 2018, o 08:31

Co do ustawienia tarczy w poziomie - najwygodniejszy jest dedykowany leveler. Można bawić się tytyrtką ma wale, lub igłą mocowaną na magnesik do wału, ale... to jednak nie jest do końca to, co potrzeba. Przekonałem się :-).
Co do ustawienia kątów łopat - najlepiej mieć kątomierz, ale... "zero" łopat można próbować ustawić wkładając w okucia dobrze dopasowany, prosty śrubokręt. Wtedy widać, czy przy drążkach na środku jest on równoległy z wałem głównym, czy też nie. Poza tym niektóre modele mają podziałkę na głowicy i kreskę na wąsie okucia, co pozwala ocenić ustawienie tego kąta (Miniak ma). Kąty skoku ogólnego i cykliki - IMHO tylko kątomierz. Ja nauczyłem się mierzyć telefonem, łapiąc zero kątomierza na ramie lub belce ogonowej (zależy w której płaszczyźnie mierzę kąty - okucia ustawione wzdłuż kadłuba, czy pod kątem prostym), a potem przykładając "kątomierz" do górnej powierzchni okuć. Metoda daje radę, ale tylko dlatego, że kształt okuć w Miniaku pozwala na jednoznaczne przyłożenie do nich smartfona. Mimo to kątomierz pewnie dokupię.
Torowanie łopat - IMHO tylko na oko.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 218
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Carson » wczoraj, o 19:57

Dzisiaj w koncu wpakowalem do swojej 450tki dobre cyfrowe serwa. Cudem uniknalem kreta bo przy podmianie serw jedno ze starych rozsypalo mi sie w reku :D No ale ja nie o tym mialem. Zamontowalem kst i odpalilem zyxa zeby wszystko poustawiac. Zupelnie przypadkiem odkrylem cos takiego:


YouTube

trace na drązkach cykliki jakies 2/3 rozdzielczosci! :kopara: Czy to jest normalne? podlaczylem z ciekawosci stare analogi na ktorych latalem do tej pory i okazuje sie to samo. Musialem tego nie zauwazyc wczesniej. Chyba jest tu jakis konflikt zyx'a z flajskajem ktory bez obcietych zakresow generuje w zyxie wartosci ~125. Zyx sugeruje ustawienie w apce endpointow tak zeby przy maksymalnych wychylach drazkow kanaly w zyxie pokazywaly max 100%. Ale chyba fbl nie skaluje dobrze tego ruchu drazkow na ruch serw.
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1683
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: windcatcher » wczoraj, o 20:38

Co radio pokazuje na monitorze kanałów?
Kalibracji drągów próbowałeś?
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » wczoraj, o 20:42

Raaany Boskie Carson jak Ty dzieciaku nic o życiu nie wiesz....
Poczytaj o tym jak działa FBL, o regulatorach PID, albo po prostu rusz mózgownicą i poczuj temat...
... albo przyjmij na wiarę, że WSZYSTKO JEST OK!!!
Położenie serwa w systemach stabilizacji elektronicznej NIE JEST jedynie i wyłącznie sprzężone z położeniem drążka czy jakiegokolwiek kanału w aparaturze.
Dobrze, że w czasie poruszania drążkiem nie poruszasz jeszcze modelem bo byś chyba zawału serca dostał...

W skrócie i na tyle na ile ja to rozumiem i na ile mi wystarczy, żeby wiedzieć, że jest OK i spać spokojnie od lotu do lotu:

Zmieniasz położenie drążka -> FBL nieznacznie zmienia położenie serwa i oczekuje na zmianę położenia modelu, która w warunkach hangarowwych nie następuje, więc dokłada kolejne trochę zmiany położenia serwa. Poruszasz drążkiem gwałtowniej - FBL oczekuje gwałtowniejszej reakcji modelu ... która nie następuje - więc...

To dotyczy oczywiście nie tylko FBLi w helikopterach.
Stabilizacji w samolotach - też.
Wszystko jest OK!
Ustawiaj wg instrukcji i lataj!!!
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » wczoraj, o 20:43

Windcatcher, nie mów mu teraz o kalibracji drążków bo sobie zaraz gotów wszystko popierdzielić!!!
:masakra:
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » wczoraj, o 20:47

A i jeszcze żeby zrozumieć akurat DOKŁADNIE to zjawisko które pokazujesz na filmie: Wyobraź sobie że jest coś takiego jak klatka kompensacji. Są to dopuszczalne ever wartości wychylenia serw przez FBLa.
Słyszysz chyba, że kiedy poruszasz drążkiem w tej "martwej" jak Ci się wydaje strefie - coś tam się z tymi serwami jednak dzieje, right?
To nie jest martwa strefa.
FBL robi co może, a że helik stoi jak rzadko komu to nic nie może.
I nie próbuje robić więcej.
I dobrze.
Jeszcze by tarczę zbindował...

(no bo przecież FBL nie wie czy helik rzeczywiście lata czy stoi, tak?) ...
Ostatnio zmieniony 14 lis 2018, o 20:48 przez aikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 218
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Carson » wczoraj, o 20:48

aikus pisze:Raaany Boskie Carson jak Ty dzieciaku nic o życiu nie wiesz....
Poczytaj o tym jak działa FBL, o regulatorach PID, albo po prostu rusz mózgownicą i poczuj temat...
... albo przyjmij na wiarę, że WSZYSTKO JEST OK!!!
Położenie serwa w systemach stabilizacji elektronicznej NIE JEST jedynie i wyłącznie sprzężone z położeniem drążka czy jakiegokolwiek kanału w aparaturze.
Dobrze, że w czasie poruszania drążkiem nie poruszasz jeszcze modelem bo byś chyba zawału serca dostał...

W skrócie i na tyle na ile ja to rozumiem i na ile mi wystarczy, żeby wiedzieć, że jest OK i spać spokojnie od lotu do lotu:

Zmieniasz położenie drążka -> FBL nieznacznie zmienia położenie serwa i oczekuje na zmianę położenia modelu, która w warunkach hangarowwych nie następuje, więc dokłada kolejne trochę zmiany położenia serwa. Poruszasz drążkiem gwałtowniej - FBL oczekuje gwałtowniejszej reakcji modelu ... która nie następuje - więc...

To dotyczy oczywiście nie tylko FBLi w helikopterach.
Stabilizacji w samolotach - też.
Wszystko jest OK!
Ustawiaj wg instrukcji i lataj!!!


Caly czas czytam i caly czas cos nowego sie dowiaduje. Helikiem tez poruszalem jednoczesnie z drazkami :mrgreen: zawalu nie dostalem a efekt byl ten sam co bez ruchu helikiem. Pewnie masz racje. Chcialem zbadac to co zobaczylem. A zobaczylem wykurwistego deadbanda od 1/3 drogi drażka cykliki...
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 218
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Carson » wczoraj, o 20:50

bez jaj! nie rob ze mnie przyglupa, wiem jak ustawiac endpointy, kalibrowac drazki itd ;) przypominam ze moje pierwsze loty 450 byly bez kretow wiec to chyba o czyms swiadczy, ogarnalem setup
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » wczoraj, o 20:52

Carson pisze:
Caly czas czytam i caly czas cos nowego sie dowiaduje. Helikiem tez poruszalem jednoczesnie z drazkami :mrgreen: zawalu nie dostalem a efekt byl ten sam co bez ruchu helikiem. Pewnie masz racje. Chcialem zbadac to co zobaczylem. A zobaczylem wykurwistego deadbanda od 1/3 drogi drażka cykliki...



To NIE JEST wykurwisty deadband, zapewniam Cie ;)
Jeśli na monitorze kanałów w ZYXie jest wszystko OK to JEST WSZYSTKO OK.

Nie próbuj organoleptycznie po wielkościach wychyleń serw oceniać poprawności pracy FBLa bo nie masz szans tego poprawnie zrobić.
TYLKO KIERUNKI KOMPENSACJI i REAKCJI NA RUCHY DRĄŻKA.
TYLKO KIERUNKI!!!

W pozostałych kwestiach czy Ci się to podoba czy nie, musisz się zdać na programistów Tarota.


Carson pisze:bez jaj! nie rob ze mnie przyglupa,


Przepraszam, już więcej nie będę ;)
:piwo2:

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości