Nadajnik - Futaba 14SG

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 16 sty 2017, o 12:21

Chyba poza tym że trzeba nosić ze sobą 4 pakiety :-)

Już lecę kupować :-)
Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Posty: 376
Rejestracja: 04-10-2014
Lokalizacja: Wrocław/Gliwice
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Leo » 16 sty 2017, o 15:33

18MZ? Ponad 10k za aparaturę która ma GUI zrobione na Windows Mobile (bodaj) 6.5? Plus za aparat klasy VGA który robi zdjęcia modelom? Gujowo, dziękuję bardzo, obejdę się bez takich bajerów.

Co do throttle cuta, to nie przypominam sobie, żeby dalo się ustawić explicite zadziałanie "zawsze", niezależnie od drąga gazu, ale da się swobodnie ustawiać próg zadziałania, więc może da się ten próg ustawić tak, żeby cut był dostępny w całym zakresie drąga (na samą górę).

Swoją drogą, jestem ciekaw na czym chodzi soft 18SZ. I jakie ma ona możliwości ustawiania tych rzeczy o których pisał Ben :)
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 sty 2017, o 16:43

Muszę zobaczyć bo nei pamiętam czy ten próg zadziałania nie jest tylko do połowy

To jest po to aby nie włączyć TC na plecach :)
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 16 sty 2017, o 18:52

No właśnie nie widzę ustawiania progu.
Na ogół jak wisze na plecach to nie żongluję switchami :-).
Alw jak przypierdzielam w ziemie to chce aby silnik zgasł a nie żeby model robił chicken dance w momecie gdy ja się bym zastanawiał czemu się nie wyłączył ;-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 sty 2017, o 18:57

Ale Ty chcesz CUT czy HOLD ? Bo to różne rzeczy są w 14SG

HOLD dziłała w każdym położeniu ale jest tylko dla helikopterów (czy jakoś tak)

Zobacz w MODEL MENU
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Posty: 376
Rejestracja: 04-10-2014
Lokalizacja: Wrocław/Gliwice
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Leo » 16 sty 2017, o 19:17

Acro/szybowce mają jeszcze motor switch. Ja w Heli używam holda ustawionego podwójnie na różne pstryki. Cuta - nie, bo nie mam spaliny :)
A to z myślą o niej jest cut. Żebyś nie zgasił silnika na amen robiąc autosa w normalu.

Naciapciane z Redmi2
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 16 sty 2017, o 20:46

Wojtek, Hold i cut to dwie różne rzeczy w każdej aparaturze. W Hitecu Aurora byk jeszcze jeden, nie pamiętam jak się nazywal :-)
A ty rozważam działanie throttke cut który jest nieustawialny.

Leo, jak bede chciał autorotować to użyję holda. A jak rozpierdole model podczas nieudanej autorotacji to będę chciał użyc throttle cut, tylę że nie zadziała bo drązek będzie w górze :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 sty 2017, o 20:49

W elektryku jak użyjesz holda to wyłączysz silnik i będzie git. W spalinie jak nie użyjesz CUT to już hold zdejmie Ci obroty więc po chwili i tak wyłączysz
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 sty 2017, o 20:52

Kenobi36 pisze:I mam pytanie, czy Thottle Cut da się tak ustawić aby się włączał niezależnie od pozycji drążka? Bo jeśli nie to znowu plus dla spektruma.


Pytanie czy Ci chodziło o Holda czy Cut'a w tym pytaniu? Bo jak o Cut'a to faktycznie możesz podnieść próg ale tylko do 50%. Ewentualnie możesz chyba podmiksować jakiś przełącznik, który da throttle 0
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 16 sty 2017, o 21:08

Cut
Rzeczywiście, da się zmienić poziom, tylko czemu tylko do 50% :-(
Wcześniej patrzyłem na tryb multirotor, tu w ogóle się nie da zmienić :dk:
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 sty 2017, o 22:14

tak, pewne rozwiązania są dziwne ale w większości omijalne
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Posty: 376
Rejestracja: 04-10-2014
Lokalizacja: Wrocław/Gliwice
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Leo » 17 sty 2017, o 00:53

Japończycy o wszystkim pomyśleli, k*wa...
Nawet mi dzisiaj nie wspominajcie o pisaniu przez nich softu po tym jaki numer mi w firmie wywinęli w zeszłym tygodniu...
Ale to ich ugryzie w dupę, nie mnie, jak klient będzie chciał wytłumaczenia a oni nie będą w stanie odpowiednio naściemniać :D

@Ben, czy Twoje głośniczki już dotarły? Jak głośność telemetrii/timerów?
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 17 sty 2017, o 07:33

Za cicho, nie wiem czy to jest kwestia mocy wyjść słuchawkowych czy sprawności głośnika ale na telefonie ten głośnik też gra bardzo cicho.
Myślę nad tym hamburgerem co link podałeś, nic mniejszego nie znalazlem choć o same wymiary nie mogę się doprosić.

Czy dioda w ładowarce gaśnie po naładowaniu pakietu Nimh w sg14?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 sty 2017, o 07:49

nie pamiętam ale chyba zmienia kolor, może Leo pamięta
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Posty: 376
Rejestracja: 04-10-2014
Lokalizacja: Wrocław/Gliwice
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Leo » 17 sty 2017, o 11:46

Ja mam ładowarkę wtyczkową do lipo. Do NiMH nie mam, ani samego pakietu NiMH. W Lipo zmienia kolor na zielony po zakończeniu :)
Co do głośnika - to podobnego hamburgera mam, jak wrócę na chatę mogę Ci strzelić porównawczą fotkę. W każdym razie - zmieści się na pałąku :)
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 17 sty 2017, o 13:19

A zmierz średnicę
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Posty: 376
Rejestracja: 04-10-2014
Lokalizacja: Wrocław/Gliwice
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Leo » 17 sty 2017, o 23:06

Średnica - 52mm. Wysokość (złożonego głośnika) - 35mm. Drobnym problemem może być krótki kabelek który u mnie nie sięga do gniazdka. Ale i tak będę kupował drugi taki głośniczek bo w swoim mam połamane zatrzaski które utrzymują go w postaci złożonej.
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 18 sty 2017, o 16:34

Duże, zastanawiam się czy by nie zlutować jakiegoś wzmacniacza i wsadzić go z tym głośnikiem co kupiłem w klapkę od baterii.

Co myślicie na temat tda7052
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 23 sty 2017, o 02:53

Prze te nocne latanie rozregulował mi się organizm i siedzę po nocach :-)

Przyszedł TDA7052A, polutowałem z głośniczkiem 16Ohm 3cm, .... i męczyłem się przez godzinę zanim doszedłem że schemat się nie zgadza. Na początku myślałem o TDA7052 a przyszedł TDA7052A, myślałem że A to jakaś drobna zmiana ale niestety nie, dołożono regulację wzmocnienia i cały schemat się zmienił :masakra:
Więc trzeba było przelutować wszystko a potem z powodu braku potencjometra 1MOhm kombinować z opornikami. Stanęło na oporniku 100KOh pomiędzy masą i nóżką nr 4 od regulacji wzmocnienia. Oprócz tego jest jeszcze tantal 100uF do filtrowania zakłóceń zasilania oraz 100nF separujące wejście audio.
Schemat tu:
http://html.alldatasheet.com/html-pdf/1 ... 7052A.html

wygląda tak:
Obrazek

Jako że głośnik brzęczał bo głos gadającej babki z futaby jest dosyć niski (pytanie czy da się wgrać inne głosy ? )to postanowiłem mu zrobić komorę z nakrętki od wody.
Obrazek

A tak to działa. Głośnik myślałem żeby zamontować klapkę od baterii ale może go tylko przyczepię z tyłu.

YouTube

Końcowy efekt wygląda fajnie....
Obrazek

...choc jak zwyke chcąc jeszcze trochę poprawić termokurcza przytopiłem membranę.
Na aledrogo wypatrzyłem fajniejszy glośniczek 3W 8ohm 34x34mm, bedzie megabass :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: windcatcher » 26 sty 2017, o 20:11

A czemu te glosniki doczepiacie? Tam w srodku nie ma wcale czy za cichy jest?
DX9, Oxy3, Gaui X3(60), Warp 360, Chase 360, Align 470, HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron