Nadajnik - Futaba 14SG

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15672
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 sty 2017, o 16:40

Kenobi36 pisze:Link jest git , na Corona R4FA-SB zrobiłem 1,5km :-)


A znalazłeś potem quada? :rotfl:
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sty 2017, o 16:52

Wrócił o wlasnych siłach.

Też się zastanawialem nad tą matową przezroczystą ale ja się boję silikonów bo jak komorke w nich nosi to kurz się dostaje pod spód i rysuje obudowe.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Posty: 362
Rejestracja: 04-10-2014
Lokalizacja: Wrocław/Gliwice
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Leo » 2 sty 2017, o 17:18

Ja u siebie nie zauważyłem tego problemu, ale co jakiś czas ściągam gumę i czyszczę ptakanadajnik.
Nadajnik ma zaliczone 260 godzin pracy, bez żadnych problemów.

Sama nakładka natomiast dodaje sporo do chwytliwości nadajnika, moim zdaniem dużo pewniej trzyma się go w osłonce niż bez.
Poza tym, jeżeli nadajnik jeździł wcześniej w skrzynce z siekierą, brzeszczotem, rozrusznikiem do spaliny, itp... to po cholerę ochraniacz na ekran? :D
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sty 2017, o 17:52

Bo ekran jako jedyny nie jest porysowany :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1298
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: omcKrecik » 2 sty 2017, o 18:35

Kenobi36 pisze:Wrócił o wlasnych siłach.


Przywiązany jak nic ;)
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sty 2017, o 19:28

Jak sortować modele na liście oraz pozycje menu w custom menu ?
Co zrobić aby po włączeniu aparatura krzyczała jeśli HOLD jest nie włączony, oraz żeby ostrzegała że jakiś przełącznik jest w złej pozycji, w moim przypadku chce być ostrzegany że autolevel jest włączony.

Gdzie znajdę opis czym się różnią poszczególne typy tarczy.
Co to jest ten RESET ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2017, o 20:16 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 2 razy.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15672
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 sty 2017, o 19:55

Kenobi36 pisze:Co to jest ten RESET ?

Pytaj kowala na privie. Ma doświadczenie.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sty 2017, o 20:14

Dlaczego na privie? Myślałem że forum jest po to aby taką wiedzę gromadzić.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15672
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 sty 2017, o 20:20

Bo to forum modelarskie a nie pijackie (teoretycznie) ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sty 2017, o 20:25

To już się pogubiłem.
:masakra: dobra, załapalem :-)
Pytania nadal aktualne i nie związane z piciem. :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 sty 2017, o 21:11

Co do Holda krzyczy jak jest włączony chyba, że pogrzeb w SYS H/W REVERSE i LNK REVERSE, żeby tu pozamieniać miejscami.

Co do sortowania to nie excel- o ile dobrze skumałem o co kaman to raczej się nie da
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 sty 2017, o 21:14

I pamiętaj, że nawet wyłączone trymery przesuwają się na głównym ekranie pomimo, ze nie działają- więc melisa, browarek i luz
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sty 2017, o 21:32

U mnie po wyzerowaniu trymery nie działają, pikają ale na ekranie sie nie przesueają i nie wpływają na kanały.

wojtekr pisze:Co do Holda krzyczy jak jest włączony chyba, że pogrzeb w SYS H/W REVERSE i LNK REVERSE, żeby tu pozamieniać miejscami.

Co do sortowania to nie excel- o ile dobrze skumałem o co kaman to raczej się nie da

SYS HW REVERSE odraca przełącznik, ale teraz i przełącznik nie działa jakbym chciał oraz nadal wyje jak mam holda.

W spektrumie jest sortowanie, w aurorze też było, nie no, pierdolnik w 30 modelach jest nie do zaakceptowania.
Można by było na karte przerzucic a potem z powrotem ale to w ch... roboty.
I jak będę chciał zniwu coś w środek wcisnąć to znowu od początku jazda.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 sty 2017, o 21:34

Dlatego napisałem, żeby poknuć z odwróceniem w obu miejscach o ile to coś pomorze- teoretyzuję, nie testowałem.

Co do sortowania to bardzo mi przykro :( Może na karcie łatiwej- w sumie w spektrum to chyba były pliki xml czy jakies tam tekstowe więc może i tu można je pozamieniać
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sty 2017, o 21:39

Wątpię bo hold to hold, problem tyczy się condition an nie przełącznika.

W spektrumie po prostu sie wybierało model i przesuwalo na liście.
I były rzeczywiście oddzielne pliki aczkolwiek nie miało to znaczenia. A tu jest wrzucone do jednego molocha. Widziałem że na stronie futaby jest jakiś programik ale nie sprawdzałem jeszcze co on potrafi..

Edit
Link reverse dotyczy kanałów (serw)
Po odwroceniu przełącznika w HW można dla HOLDa wybrać przeciwną pozycję i wszystko wraca do normy. Niestety nadal alarm jest gdy HOLD jest wybrany.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Posty: 362
Rejestracja: 04-10-2014
Lokalizacja: Wrocław/Gliwice
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Leo » 2 sty 2017, o 22:41

Co do alarmu na wyłączonego holda, to była o tym dyskusja. Zrób sobie drugiego holda tam, gdzie masz normala i zmień mu nazwę :)
Alarm na autolevel da się zrobić, jeżeli podepniesz to pod fazę lotu, na indywidualne przełączniki chyba się nie da (a przynajmniej nie rozgryzłem jak).
Edycję menu użytkownika masz opisaną tu: http://manuals.hobbico.com/fut/14sg-manual.pdf.
Sortowanie modeli niestety trzeba opierdzielić przez kopiowanie i nadpisanie istniejących pozycji (menu model select), co kasuje całkowity czas nalotu wyświetlany w tym menu.
Typy tarczy - strona 73 ww. instrukcji. Reset służy tylko do wyczyszczenia ustawień tarczy jeżeli zmieniasz jej typ podczas edycji istniejącego modelu.

Ech, przyznaję że ten soft coraz bardziej zaczyna mnie wk*rwiać... Sprzęt zaje**sty, ale usability... japońskie. Trzeba hakować.
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sty 2017, o 23:00

Edytować wiem jak, chodzi o to że jak się powrzuca to potem nie można kolejności zmienić, trzeba wywali i na nowo powrzucać.

No niby można był Normal jako Hold zapisać ale to prowizorką trąci. Brak alarmu na autolevel przeżyję, najwyżej częściej będę zawału serca dostawał.

Rzeczywiście tarcze są opisane, szukałem opcją search w PDFie ale tam słowo swash na tej stronie jest zapisane dziwną czcionką w dziwnym kodowaniu :-)

Powiem że aż żałuję że link tak dobrze wypadł, gdyby mi spadł przy 800m to by je już sprzedał :-)

Jeszcze muszę jakoś ocenić jak jest z latency na wyjściu PPM na trenerze, bo moduł FrSky nadal będę potrzebował do mikrusów czasem założyć.

Ten konserwatyzm jest wkurzający, szkoda że nic nie próbuja wprowadzać w nowszych softach, mogliby wziąć czasem radio konkurencji do ręki.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 4 sty 2017, o 09:36

Co do pakietu okazało się że posiadany przeze mnie pakiet Turnigy Life s2000 idealnie pasuje do komory 14SG. Ale póki co nie planuję wymiany, zresetowałem timer globalny, naładowałem pakiet na full i zobaczymy ile pociągnie. W necie doczytałem że powinien wystarczyć na 10 godzin, jeśli to prawda to na razie zostanę przy oryginalnym NiMH.

Zamówiłem też 2 głośniczki 16łomów. 3cm i 5cm, jak będą za ciche to trzeba będzie kombinować z aktywnymi.

Nie wiem czemu nikt nie produkuje micro odbiorników FASST, są DSM, FrSky ACCT, Flysky. To samo dotyczy kontrolerów ze zintegrowanym odbiornikiem. Chyba jedyny mi znany to Align.
Dlatego nie mogę chwilowo zrezygnować a FrSky wiec podbnie jak w DX18 wpiąłem się z modułem się w port trenera.

Port trenera w futabie jest bardzo fajny, nie wiem na ile jakość styków ale pinologia bardziej rozbudowana. Oprócz masy i PPM mamy też zasilanie oraz pin do włączania aparatury. Dzięki temu nie muszę wyprowadzać zailania z pakietu oraz mogłęm przylutować włącznik, dzięki temu nie musze wyciągać wtyczki z portu trenera jak to się dzieje w Spektrumie. Przełączenie włacznika uruchamia aparaturę oraz zasila moduł nadawczy.
Zrobiłem to na przejściówce z gniazdem na jacka, dzięki temu moduł mogę przenieść szybko z powrotem do DX18, ewentualnie wpiąć się kablem od symulatora który też jest zakończony jackiem :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 sty 2017, o 23:15

Jak mialem pierwszy kontakt z FG8 to wydawało mi się że to bardziej zaawansowana aparatura niż Spektrum. Teraz widzę że funkcjonalność obu jest podobnie ograniczona. Trzeba się pogodzić z tym że nie dopasujemy ich do siebie w 100℅.
Aktualnie w SG14 brakuje mi :
Sortowania modeli. Pierdolnik do kwadratu.
Timer, brak rozsądnego resetu. Postanowiłem zrobić jak proponował Wojtek czyli przy okazji dorzucić throttle cut skoro trzeba machać przełacznikem 3pozycyjnym w te i wewte. Na razie tylko zastanawiam się czy to zrobić na przełączniku czy może na guziku trymera.
Timer - nie da się przypisać włączania timera tak aby reagował na drążek i na tryb lotu, tzn albo mamy na switchu i w normalu z drążkiem gazu na dole timer bedzie dalej liczył albo mamy na drążku i w odwróconym locie na full gazie timer się bedzie wyłączał. Szukałem na forach i znalazłem tylko sporo przypadków że ludzie pisali do futaby. A pisli już o tym już kilka lat temu jak była tylko 8fg ale futaba ma to dupie.
Wkurza mnie ekran z małymi cyferkami timera. Jest niby drugi z dużymi ale jest tam trochę zbędnych informacji a brak tak ważnej jak jaki model jest wczytany. Ogolnie nie da się właczyć i latać, zawsze trzeba coś poklikać, na szczęście jeśli lata się jednym modelem to tylko raz.

Co do Nimha , dziś apka wytrzymała 11g 50min . Z jednej strony dużo z drugiej strony ostatnio mnie zaskoczyła alarmem. Pakiet był na full, po 6g przerwalem test i zostawilem do ładowania na noc , była podłączona ze 11g ,bo nastepnego dnia szykowało się latanie. Następnego dnia spędziłem 4g na polu, a potem wieczorem po 2g w garażu apka zaalarmowała o niskim napięciu. Może stało się tak bo latalem z modulem frsky który dodatkowo też coś ciągnie albo może Nimh bardziej nie lubi niskiej temperatury.

Przyszly mi screen protectory, dzieki Wojtek za linka. Apka już nje straszy wystającą slomą :-)

I mam pytanie, czy Thottle Cut da się tak ustawić aby się włączał niezależnie od pozycji drążka? Bo jeśli nie to znowu plus dla spektruma.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Extra330
Stały bywalec...
Posty: 248
Rejestracja: 23-05-2015
Lokalizacja: Jabłonna
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Extra330 » 16 sty 2017, o 12:01

Wszystkie lub prawie wszystkie twoje problemy rozwiąże MZ18 ;).
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Goblin 420, 500HPS3, 700C

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości