Odbiorniki - Spektrum

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2137
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 59 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 18 lut 2016, o 21:03

Właśnie tak myślę tyle ze nie wyświetla rzeczywistego napięcia...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 lut 2016, o 21:35

Wyswietla ale do 50v :)
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 152
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: tmgofer » 3 mar 2016, o 20:09

Mam dwie takie piękne satelitki. Ponoć modulacja DSM2 - ale czy to oznacza, że będą współpracowały z aparaturami Spektrum?

Ktoś z Was używał takiego sprzętu? Można na tym polegać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2866
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 199 razy
Podziękowano: 218 razy

Postautor: Kowal » 4 mar 2016, o 05:22

Przecież to JR to raczej można.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 152
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: tmgofer » 4 mar 2016, o 11:54

Marzy mi się apka Spektrum DX6, ale z tego co widzę to nie obsługuje modulacji DSM2, więc moje satelitki pewnie się nie przydadzą...
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2653
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 165 razy

Postautor: Jazz » 4 mar 2016, o 12:18

Miałem niespodzianki w modelach gdzie miałem odbiorniki z modulacją DSM2, a z DSMX żadnych.
Nie wiem czy wogóle warto na tym latać :-)
Jazz
Dyplomata.
--------

Heliki/samoloty
Zanim kupisz cokolwiek do hobby, zapytaj o opinie na temat sklepu.
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 152
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: tmgofer » 4 mar 2016, o 12:25

"A takie byly ladne, japońskie" - dobra, idę w DSMX
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2866
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 199 razy
Podziękowano: 218 razy

Postautor: Kowal » 4 mar 2016, o 14:37

Ja z DSM2 nigdy nie miałem problemów. Najlepszy link to chyba Graupner ma.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2653
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 165 razy

Postautor: Jazz » 4 mar 2016, o 15:02

Z moich obserwacji problemy się pojawiały jak latało więcej niż niz osoba - nie wiem czy to może mieć wpływ.
Jesli chcesz na dodatek zamontować w helika który jest w czesci z karbonu, i jest jednak cenna maszynką to tym bardziej bym nie ryzykował
Mi dms2 traciło link w samolotach.
Jazz
Dyplomata.
--------

Heliki/samoloty
Zanim kupisz cokolwiek do hobby, zapytaj o opinie na temat sklepu.
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1393
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 8 mar 2016, o 17:28

tmgofer pisze:Marzy mi się apka Spektrum DX6, ale z tego co widzę to nie obsługuje modulacji DSM2, więc moje satelitki pewnie się nie przydadzą...

Hmm - mam spektrum DX6 - o taką:
Obrazek
i 450-kę mam w dsm2 (BeastX + satelitka), a 500-kę w dsmx (Ikon + satelitka)
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 152
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: tmgofer » 8 mar 2016, o 18:34

Pytanie czy masz wersje europejska czy US. Ta druga ponoć obsługuje oba systemy.
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1393
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 8 mar 2016, o 20:39

tmgofer pisze:Pytanie czy masz wersje europejska czy US. Ta druga ponoć obsługuje oba systemy.

A pytaj mi się .... powiedz jak, to mogę Ci sprawdzić jaką mam ;)
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 519
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: mikegsx400 » 23 mar 2016, o 18:57

Tak mi się przypomniało :)
EU ma na plecach pod uchwytem że jest eu :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Trenując można się wyćwiczyć, mistrzem trzeba się urodzić."
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1364
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 25 sie 2016, o 09:36

Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 28 sie 2016, o 11:05

Koledzy jedno pytanko, czy zasilanie TM 1000 w brainie powinienem wpiąć w ch2/aux?
Rozumiem że podczas bindowania muszę też zbindowac satelitke na nowo (w sensie cały zestaw satelitka +TM1000)?
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 sie 2016, o 12:51

Nie, możesz bindowac osobno.
A zasilanie gdziekolwiek. Tylko jak połączyć z sygnałem to wtedy bindujesz wszystko razem

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2137
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 59 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 sie 2016, o 17:12

a co to znaczy diversity - w sensie odbiornika?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2653
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 165 razy

Postautor: Jazz » 28 sie 2016, o 17:14

2 aktywne anteny zamiast 1 (a druga to masa ;-) )?
Jazz
Dyplomata.
--------

Heliki/samoloty
Zanim kupisz cokolwiek do hobby, zapytaj o opinie na temat sklepu.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5055
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 28 sie 2016, o 17:18

Spektrum obudził się z ręką w nocniku :masakra:
Latam na takiej od 2 lat. Tyle że od OrangeRX.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5055
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 24 wrz 2016, o 20:26

Jest takie coś
http://rcmaniak.pl/pl/p/OrangeRX-Teleme ... egowa/3061
Obrazek
Tylko cholera wie co to potrafi monitorować, niby wtyczki są opisane ale należy bardzo ostrożnie wejścia posprawdzać. Sprawdzone podłączenia znalezione na necie są takie jak na schemacie. Pinout temp/bat jest taki sam jak w TM1000, pewnie RPM też, curent można się domyśleć że przetwornik prąd -> napięcie (do 3V) jest potrzebny
Obrazek

Leży m taki wyjęty od pół roku na biurku bo chciałem do miniaka zamontować i przetestować ale coś się za leniwy zrobiłem ostatni :-).
Dopiero kolega który wziął na testy mnie zmobilizował.

Jako że nie mam żadnych czujników to mogłem tylko spróbować monitorować napięcie z BECa oraz główne.

Na samym początku miałem problemy ze zbindowaniem, czasami się udawało ale rwało link nawet na metrze odległości. Okazało się że winę ponosić satelitka Orange. Wsadzenie spektrumowej satelitce DSMX, po pierwszym zbindowanie 11ms/DSMX hula wszystko cudnie.

Obrazek

Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron