Odbiorniki - Spektrum

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 24 wrz 2016, o 21:15

Podepne się swoimi spostrzeżeniami, jako że dostałem do testów ponieważ mój Spektrum TM1000 jest uszkodzony, a Kenobi uzyczyl mi swojego. Zbindowal się bez problemów, jako że jedynym czujnikiem który mam wpiety jest pomiar napięcia na pakiecie to mogę powiedzieć że wyświetla wszystko ok(pomiar napięcia z braina pobiera z wtyczki zasilającej) . Jedynie minusem było że nie pokazywał minimalnych wartości po zakończonym locie, jedynie odczyt w trakcie,ale była to moja wina ponieważ po zbindowaniu, okazało się (wyczytałem w instrukcji, oczywiście po czasie) że trzeba w Spektrum Dx7 wczytać ze zbindowanej telemetrii jakie czujniki obsługuje i dopiero po tej operacji pokazały mi się napięcia min/max ale to potwierdzę dopiero po kolejnym oblocie. Tak czy siak za te pieniądze warte uwagi. Teraz kolej na dokupienie oryginalnych w sensie firmy Orange czujników telemetrii.
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3576
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 25 wrz 2016, o 12:34

Rozpiska tych pinów w pomarańczy u Kenobiego jest trochę enigmatyczna. Czy moglibyście sprawdzić gdzie tam się podłącza czujnik obrotów i jakie on ma napięcie na wyjściu? Wyjścia opisane na obudowie niebieskimi etykietkami to są całe gniazda, czy tylko piny sygnałowe? W jakim standardzie wtyczek są gniazda czujników?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 25 wrz 2016, o 15:50

Rozpisałem to co było sprawdzone przez innych użytkowników. Przypuszczam że piny są ułożone tak jak w telemtrii spektrum. Standard gniazdek jest taki sam jak w telemterii spektrum czy satelitek spektrum. Jedyynie zasilanie jest standardowe jak w klasycznych odbiorniach.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3576
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 25 wrz 2016, o 16:00

Dzięki, a sprawdzałeś jak sobie radzi z danymi które idą przez spektrumowy Data Port? Zlicza utracone ramki, albo daje wskaźnik zasięgu na ekranie telemetrii?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 25 wrz 2016, o 16:30

Nie, na razie mam tylko w parze z satelitką.

Zrobiłem 8 lotów. I znalazłem trochę upierdliwą wadę.
Po włączeniu przekazuje do apki zerowe wartości więc po włączeniu modelu trzeba przed lotem zresetować pomiary.
Jeśli nie zresetujemy i coś się wydarzy to nie będzie wiadomo czy nie było spadku napięcia bo minimum RX i minimum Voltage będzie 0.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 152
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: tmgofer » 25 wrz 2016, o 20:44

A jak najpierw się włączy model a później aparaturę :D ?
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 paź 2016, o 06:34

Jak ktoś chce tanio monitorować temperaturę w spalinie oraz napięcie pakietu to jest i czujnik.

http://rcmaniak.pl/pl/searchquery/tempe ... ducer_29/1

Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 152
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: tmgofer » 7 paź 2016, o 08:16

tmgofer pisze:A jak najpierw się włączy model a później aparaturę :D ?

Sam mogę sobie odpowiedzieć: "To wtedy jest OK" :)

Zainstalowałem w G700c takową telemetrię. Na razie przeprowadziłem testy tylko w hangarze (wygląda, że wszystko działa - zbindowało się za pierwszym razem z moją DX9), a w weekend mam nadzieję przetestować w polu.
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: windcatcher » 14 gru 2016, o 21:12

Spektrum robi niespodziankę i wypuszcza odbiornik SPM4649T z wbudowaną telemetrią.
http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPM4649T

Do tego 2 długie anteny i full range.
Nie wspominają o diversity ale może mieć, podobnie jak jakiś czas temu wydana satelitka SPM4648

Zrobiony pod quadziarzy ale inni też na tym skorzystają :)
Developerzy Braina już pracują nad pełną obsługą protokołu Bi-directional SRXL, która powinna wyjść w kolejnym apdejcie razem z yeti.
DX9, Oxy3, Gaui X3(60), Warp 360, Chase 360, Align 470, HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Sulim
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 62
Rejestracja: 28-07-2015
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Sulim » 14 gru 2016, o 22:13

A co to jest to diversity ?
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: windcatcher » 14 gru 2016, o 22:41

Diversity jest w SPM4648 czyli 2 aktywne anteny, które powinno się ustawić pod kątem 90 stopni do siebie a odbiornik się między nimi przełącza i wybiera tę z lepszym odbiorem w danym momencie.
DX9, Oxy3, Gaui X3(60), Warp 360, Chase 360, Align 470, HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2137
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 59 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 gru 2016, o 23:05

właśnie się zastanawiałem czy kupować dwie satelitki pod nowy modele

z tą info pod braina - to masz sprawdzone?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: windcatcher » 14 gru 2016, o 23:17

Zarówno ta nowa satelitka jak nowy odbiornik z telemetrią są trochę inne od poprzednich satelitek.

Teoretycznie da się je przypiąć do portu satelitki i kilku gości już tak lata na hf ale informacje są niejasne dla mnie i sam czekam.


Programiści braina obiecywali to w pełni zaimplementować. Podawali termin na listopad, potem na grudzień ale podobno najpierw chcą yeti wrzucić i nie wiadomo czy w tej samej aktualizacji to wejdzie.

Już dość długo braina nie aktualizowali więc powinno wkrótce być.

Edytka: link do hf
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=763317
DX9, Oxy3, Gaui X3(60), Warp 360, Chase 360, Align 470, HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2137
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 59 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 gru 2016, o 23:55

właśnie sobie upgrade wgrałem do DX9 - spektrum już wszystko ma w radiu pozmieniane pod te nowe odbiorniki
już najbardziej z tego wszystkiego jest atrakcyjna satelitaka z telemetria

Z ciekawostek - spektrum dodało Model Match ID override - chyba da się wyciąć taki numer żeby z jednego ustawionego modelu albo radia móc sterować kilkoma modelami :shock:
i w ogóle wyczyścili większość bzdur w telemetrii (np 14S) i dobrze bo mocno odstawali od Futaby albo Graupnera
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: windcatcher » 15 gru 2016, o 09:34

A to wszystko dzieki quadom i racerom, które fundują nam ten postęp ;)

Widziałeś ile nowych funkcji się w menu pojawiło.... No i wszędzie licznik okrążeń dodają ;)


trzeba pomęczyć msh aby jak najszybciej zrobili upgrade braina i dodali te nowe funkcje :)
DX9, Oxy3, Gaui X3(60), Warp 360, Chase 360, Align 470, HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 8 cze 2017, o 15:57

Witam kolegów używa ktoś tego w helikach z Brainem?
https://www.spektrumrc.com/Products/Def ... ID=SPM4648
images.jpg

Zastanawiam się nad zmianą ze standardowych satelitek właśnie na ten odbiornik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 837
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 88 razy
Podziękowano: 26 razy

Postautor: msheli » 8 cze 2017, o 16:34

A co się dzieje z aktualnymi satelitkami że chcesz zmienić?

Tapatalk
Gaui X3 / Spektrum DX8 G1
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 8 cze 2017, o 16:49

Nic ale te są nowsze i pewnie lepsze
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1209
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 85 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 8 cze 2017, o 19:43

Mają napis "AUTOBIND" - czy to oznacza, że nie wymagają już odbiornika do zbindowania?
Dla kogoś kto ma w zasadzie tylko drony i heliki (które w większości mają własne stabilizacje coraz częściej gadające od razu z satelitką) to byłoby całkiem wygodne rozwiązanie.
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 559
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 228 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Damdodo » 8 cze 2017, o 20:26

Ja mam dwie w Goblinie. Podpięte pod Braina 2BT. Nie ma problemów. Teoretycznie ponieważ mają diversity to tak jak bym miał cztery normalne satelitki....
Mając dwie jesteś w stanie ogarnąć nie tylko 90 stopni ale pełny układ xyz :geek:
Dłuższe kable antenek pozwalają na większe kombinacje z ułożeniem i teoretycznie na takie wystawienie poza np. ramę, że nic ich nie przysłania.
Przy heliku tyle. Dla dronów pewnie jeszcze lepiej. Więcej kanałów i takie tam.... :swir:
G500 SPORT, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości