Odbiorniki - Spektrum

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 514
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 27 lip 2017, o 19:52

Cześć, pytanie mam odnośnie satelitki, ułamała się jedna antenka, czy można ja poprostu przylutować ? Czy może trzeba kupić jakąś antenkę ?
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 936
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 27 lip 2017, o 19:58

Zwyczajnie przylutuj, w zasadzie to możesz przylutować jakikolwiek kabel jednozyłowy byle miał identyczną długość.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7038
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 408 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 lip 2017, o 20:04

Nie, normalny nie może być. Musi być ekranowany a tylko ta część ostatnia musi być tej samej dlugosci

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 514
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 27 lip 2017, o 20:34

Dzięki :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 936
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 27 lip 2017, o 20:40

Satelitki mają tylko odsłonięte części antenek - nie mają ekranowanych odcinków jak w tradycyjnych odbiornikach.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7038
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 408 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 lip 2017, o 22:35

Nie widziałem ich z bliska ale wyglądają jak normalne.

https://goo.gl/images/7oML8G

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 lip 2017, o 01:08

Liczy się w antence to, co jest na samym końcu odsłonięte z plastiku i ekranu. Czyli ma zostać sam... Pypeć? (oj lubię te stare polskie słowa, bo potem już nikt nic nie wie hahaha)... :vhappy:
Reszta może mieć w miarę rozsądną długość... (no nie pół metra, tak?)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 936
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 28 lip 2017, o 08:40

Wojtek ale wstawiłeś zdjęcie satelitki z diversity czyli z dwiema aktywnymi antenkami i w nich te odsłonięte kabelki są aktywne reszta jest ekranowana, w starych satelitkach bez diversity są tylko te końcówki gdzie jedna jest aktywna a druga jest tzw przeciwwagą i nie mają one odcinków ekranowanych - liczy się najbardziej ich długość, a i łatwiej je polutować bo masz tylko jeden kabel, a nie kabel + ekran...
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7038
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 408 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lip 2017, o 11:01

Możliwe. Nie widziałem z bliska tej nowej. Ale częstotliwość 2.4 wymaga konkretnej długości i to chyba właśnie okolice tych paru cm. Wiec chyba nie można wlutowac zwykłego kabla. Ale się nie upieram :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 936
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 28 lip 2017, o 21:01

Ja wlutowałem zwykły cienki kabelek i działa :D oczywiście zachowałem pierwotną długość.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 994
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: msheli » 28 lip 2017, o 21:04

Pierwotna długość to bodajże 2,5cm

tapatalk
Gaui X3 (380) / Spektrum DX8 G1
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 29 lip 2017, o 07:15

Tutaj decydują ułamki milimetra długości części czynnej anteny.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 864
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 114 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 29 lip 2017, o 07:36

dawo pisze:Ja wlutowałem zwykły cienki kabelek i działa :D oczywiście zachowałem pierwotną długość.

tylko jeden jest czynną antenką więc 50% szans że urwie się niewiele znaczący kabelek

gumi pisze:Tutaj decydują ułamki milimetra długości części czynnej anteny.

podejmij się testów. Obcinaj po pół milimetra i sprawdzaj zasięg :D
fantom
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 43
Rejestracja: 21-03-2010
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: fantom » 16 sie 2017, o 17:31

Cześć,
naszło mnie na telemetrię więc tak sobie cicho w kąciku kombinuję :idea: czy da rady to zbindować w ten sposób :help:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam, Alek
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 203
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: dismalK » 16 sie 2017, o 21:54

Ja TM1000 mialem podpieta pod AR8000 i 3GX.
Bindowalem na kablu "Y" wpietym w BIND w obiorniku. Tyle.

http://youtu.be/Rv0hOIwPGTki

Z tego co pozniej prubowalem mozna rowniez zbindowac odzielnie TM1000, a pozniej odbiornik. Bindowanie odbiornika nie powoduje utraty bindu z telemetria. Odbiornik mialem Dsmx, a TM to Dsm2 o ile pamietam.
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 995
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 17 sie 2017, o 06:11

Wszystko możesz bindować osobno z jednym modelem - odbiornik, sat, TM1000. Tak jakbyś dobindowywał (fajne słowo) kolejne bez utraty poprzednich.
--
donia
=Wrocław=
fantom
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 43
Rejestracja: 21-03-2010
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: fantom » 20 sie 2017, o 12:28

Jako że pada na dworzu to zacząłem eksperymetować. Rzeczywiście to "dobindowanie " jest super. Ja chciałem móc bez zbędnych ceregieli tylko przenosić samego TM-a między modelami mając czujniki wszelakie już podpięte na gotowo w każdym heli.
I wyszło mi tak:
- najpierw normalnie zbindować z apką kolejno z każdy modelem z odbiornikiem i podpiętym TM (ale tylko wpiętym zasileniem (2 piny +/- , skądkolwiek np zamiast serwa w odbiorniku !!!),
wydaje mi się aby apka "zobaczyła" że ma telemetrię czytać.
- przy każdym powtórnym wpięciu TM (już 3pin!!!) w którymkolwiek heli pod BIND/DATA czy to w odbiorniku czy w Beastx jeżeli jest tylko z satelitą bindujemy tylko TM -tylko wciskamy
mikroswitch przy podaniu napięcia z pakietu i włączamy apkę z wciśniętym BIND.
Oczywiście w menu każdego konkretnego modelu trzeba ustawić telemetrię co ma i jak czytać i krzyczeć że np. pakiet zdycha. :banana: :dance:
Jeszcze jedna sprawa, mianowicie w heli z BEASTX + satelita zbindował się w DSM2 (bindując bez TM jest w DSMX) a w pozostałych gdzie jest odbiornik i coś jeszcze w DSMX ?
pozdrawiam, Alek
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 345
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 17 lut 2018, o 17:21

Odgrzeje temat, czy można podłączyć pomiar napięcia pod moduł TM 1000 przez wtyk balansera tylko z jednego pakietu kiedy łączymy szeregowo dwa pakiety ? Lub z jednej wtyczki balansera podłączyć + a z drugiej - ?

Pozdr.
M.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7038
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 408 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 lut 2018, o 22:05

1. można tylko po co?
2. tak, wtedy masz + i - z całości
Helikoptery
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 345
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 18 lut 2018, o 13:31

wojtekr pisze:1. można tylko po co?
2. tak, wtedy masz + i - z całości


Nie wiem czy TM1000 wytrzyma 12s.
Instrukcja podaje 0-60V.

Wiec powinno być Ok.


Ostatnio „spaliłem” telemetrie Orange po podłączeniu 6s za którymś tam razem. Nie całkiem tylko pomiar pakietu padł. Rpm i temp jest Ok.

No może trochę panikuje.

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron