Odbiorniki - Spektrum

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 lut 2016, o 23:26

Mam proste pytanie na które nie mogę znaleźć tak samo prostej przesłanki
moduł telemetrii TM100 ma osobne gniazdo na tak zwany czujnik temperatury i tak zwany czujnik napięcia na pakiecie głównym - czyli kabelek do włączenia równolegle z ESC
pytanie brzmi czy można tam podłączyć 14S z LIPo
pytanie po-dyktowuje tym że jak ustawiamy telemetrie w apce to dla rekordu "Volts" możemy wybrać jedynie do 12S
a ponieważ spektrum jest znane z kilku bezsensów - chciałbym wiedzieć czy to tylko ustawienia min/max dla alarmu napięcia w apce
czy wskazówka ze np. moduł telemetrii obsługuje napięcia tylko do 12S a powyżej się np. sfajczy?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 lut 2016, o 09:31

o ile ne zjarasz to pokaę Ci i tak max 50V
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 lut 2016, o 09:49

W manualu do tm1000 jest podane do 60V
Zawsze można dać dzielnik opornikowy i będzie podawać napięcie np z 7s
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 lut 2016, o 09:56

u mnie nie widziałem więcej jak 50V- ale sprawdzę
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 15 lut 2016, o 13:06

Ja w manualu też znalazłem 60V - ale tak jak pisałem wolę zapytac
czy ktoś ma doświadczenie ... jakieś
Obrazek
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 lut 2016, o 21:57

wojtekr pisze:u mnie nie widziałem więcej jak 50V- ale sprawdzę

To co jeszcze jakieś podpowiedzi czy po prostu zrobić test łosia?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 664 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 lut 2016, o 08:22

Jesli to drugie to tylko z kamerką ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 lut 2016, o 08:29

Sprawa wygląda tak że:
- moduł telemetrii się nie spalił powyżej 50V
miruuu pisze:Jesli to drugie to tylko z kamerką ;)
więc nie będzie wodotrysków na filmie
- na apce mozna ustawić max 60V ( po tym jak dojedziemy w min powyżej 52V)
- skubana podaje że napiecie wynosi 50V
więc zapewne tyle podaje moduł telemetrii
Kenobi36 pisze:W manualu do tm1000 jest podane do 60V
Zawsze można dać dzielnik opornikowy i będzie podawać napięcie np z 7s

czy jesteś mi w stanie podac jaki opornik wlutować? żeby dostać 7S
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 lut 2016, o 08:40

MASA pisze:czy jesteś mi w stanie podac jaki opornik wlutować? żeby dostać 7S


http://www.raltron.com/cust/tools/voltage_divider.asp
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 lut 2016, o 09:05

Podziękował - bardzo; ale niestety elektronika to przedział którego nie ogarniam bardziej niż użytkownik gotowych rozwiązań
podstawiłem dane które mam Vin=58.8, Vout=29.4, dalej poprostu nie wiem - chciałbym się dowiedzieć ilo omowe oporniki...
z tego co widze to w takim układzie musża być dwa takie same / niezaleznie ilo omowy opornik się podstawi drugi wychodzi taki sam
pytanie jaki podstawić ?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 296
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 17 lut 2016, o 16:52

Ale po co chcesz zmiejszac napiecie, ktore chcesz mierzyc i przekazywac modulem TM1000? Ja mam u siebie w reksiu ustawiony alarm o spadku napiecia ponizej zadanej wartosci, i jak zaczyna pikac, to wiem ze trzeba ladowac. Nie wypowiadalem sie bo mam reksia na 9S.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 lut 2016, o 17:51

9s czy 6s?
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 lut 2016, o 17:52

Masa jakie masz napiecie alarmu przy 14s?
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 lut 2016, o 20:16

Syfon pisze:Ale po co chcesz zmiejszac napiecie, ktore chcesz mierzyc i przekazywac modulem TM1000? Ja mam u siebie w reksiu ustawiony alarm o spadku napiecia ponizej zadanej wartosci, i jak zaczyna pikac, to wiem ze trzeba ladowac. Nie wypowiadalem sie bo mam reksia na 9S.

Bo telemetraia spektrum jest zrobiona do 12S ...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 lut 2016, o 20:17

wojtekr pisze:Masa jakie masz napiecie alarmu przy 14s?

Pytasz o to jakie chcę mieć czy jakie mogę ustawić w apce...?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 lut 2016, o 23:31

MASA pisze:
wojtekr pisze:Masa jakie masz napiecie alarmu przy 14s?

Pytasz o to jakie chcę mieć czy jakie mogę ustawić w apce...?



Przy jakim ma Ci trąbić?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 296
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 18 lut 2016, o 13:19

wojtekr pisze:9s czy 6s?


9S tak nietypowo 5S + 4S.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 18 lut 2016, o 13:37

Syfon pisze:
wojtekr pisze:9s czy 6s?


9S tak nietypowo 5S + 4S.

już miałem zapytać czy masz 2x4,5S
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 18 lut 2016, o 13:38

wojtekr pisze:
MASA pisze:
wojtekr pisze:Masa jakie masz napiecie alarmu przy 14s?

Pytasz o to jakie chcę mieć czy jakie mogę ustawić w apce...?



Przy jakim ma Ci trąbić?

zwykle ustawiam alarm na 3.2na celę
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 lut 2016, o 20:45

To spoko ogarniasz bez dzielnika
Helikoptery

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość