Nadajnik - Futaba 16sz

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Extra330
Stały bywalec...
Posty: 247
Rejestracja: 23-05-2015
Lokalizacja: Jabłonna
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Extra330 » 16 maja 2017, o 01:29

Nowy sprzęcior od Futaby nadchodzi
http://www.futabarc.com/systems/futk9460-16sz/index.php



Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Goblin 420, 500HPS3, 700C
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1149
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 16 maja 2017, o 05:25

Pewnie tanio nie będzie :-(
Oxy 2
Oxy 4
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
kamsolik
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 44
Rejestracja: 18-02-2015
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 1 raz

Postautor: kamsolik » 23 lis 2017, o 22:30

Nie jest drogo:) choćby w porównaniu do Jeti
Ma już ktoś i coś napiszę
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1823
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 lis 2017, o 14:10

Nie może być za drogo. Za duża konkurencja się zrobiła a prawda jest taka, że z nowymi modelami niewiele przybywa użytecznych funkcji i trochę nie daliby rady sprzedać tego za 1500$ jak kiedyś.

No bo spójrzmy prawdzie w oczy - wielki dotykowy kolorowy wyświetlacz nie robi dziś na nikim wrażenia a na dodatek nie zapobiega w najmniejszym stopniu rozpirzeniu helika o glebę :D
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7038
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 408 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 lis 2017, o 17:36

A do tego taki wyświetlacz jest niepraktyczny i słabo go widać na polu.
Helikoptery
Awatar użytkownika
kamsolik
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 44
Rejestracja: 18-02-2015
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 1 raz

Postautor: kamsolik » 24 lis 2017, o 18:35

wojtekr pisze:A do tego taki wyświetlacz jest niepraktyczny i słabo go widać na polu.

A miałem już w koszyku :wall2:
Skąd takie przekonanie, miałeś w rękach ten sprzęt?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7038
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 408 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 lis 2017, o 19:55

Widziałem Graupnera LCD/Touch z patyczkiem do macania a sam mam 14SG- w moim radiu bateria wystarcza na tygodnie (>4) a tam chyba nie. Poza tym ja podczas lotu mogę zerknąć na wyświetlacz a tam nie bardzo- również dlatego, że menu nie jest dotykowe (nie wiem jak w tej 16'stce jest)
Helikoptery
Awatar użytkownika
kamsolik
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 44
Rejestracja: 18-02-2015
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 1 raz

Postautor: kamsolik » 16 gru 2017, o 14:35

Ja dziś odebrałem paczuszkę z USA
Obrazek
a w niej
Obrazek
Niestety nie obyło się bez opłat dodatkowych
Obrazek
Mimo wszystko aparatura wyszła w cenie 14sg w Polsce
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14844
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 gru 2017, o 20:23

Czekamy na inbox :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 145
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Zybidk » 9 sty 2018, o 22:49

Czy jakieś pierwsze wrażenia odnośnie 16sg już są? Fajnie wygląda.
Zybidk
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5047
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 501 razy

Postautor: Kenobi36 » 9 sty 2018, o 23:39

Ja czekam aż Mirek kupi , zrobi relację i będzie za pół ceny sprzedawał :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 145
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Zybidk » 16 sty 2018, o 15:59

Stałem się posiadaczem 16sz. Radio w wyglądzie i dotyku jest takie samo jak 14sg. Instrukcja obsługi jest o wiele bardziej czytelna. Pasek który załączają do radia moim zdaniem jedna wielka porażka. Pasek nadaje się tylko do kluczy żeby se powiesić. Napewno ciężar radia odznaczyłby się na karku. Baterie nimh o pojemności 1800mah. Zobaczymy jak długo będzie trzymać. Przeraża mnie tylko informacja na bateri „charging 170ma-15h”. W 14sg był lipo. Ładowarka to chyba dali po to by okna móc wybijać taka ciężka. Na razie tyle wniosków odnośnie radia zobaczymy na wiosnę jak będzie się sprawować.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zybidk
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1823
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 sty 2018, o 21:15

Ładuj normalną ładowarką, nie rób se jaj z tym 170mA. Ja cisnę NiMhy w swojej T8FG 0.5-1A i od lat mają się dobrze.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 145
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Zybidk » 16 sty 2018, o 21:42

Dlatego pisze że to porażka ta ładowarka nie dość że waży tyle co radio to jeszcze prąd ładowania to śmiech na sali
Zybidk
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5047
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 501 razy

Postautor: Kenobi36 » 16 sty 2018, o 21:57

Jak mialem aurore9 z nimhami to na noc zostawiałem na oryginalnej ładowarce i stykało.

Aktualnie do 14sg mam dwa life ( były wystawione na gieldzie po 20zł i nikt nie chciał kupić wiec jak juz mialem dość nimh to wykorzystałem :-) ), jak jeden sie skonczy to przekladam i po powrocie laduje rozladowany, wymiana nastepuje raz na 2..3 wypady bo na polu apki nie wyłączam.

Daj lepiej znać jak tam ten ekran, jak z precyzją, czy każde klikniecie zaskakuje, czy czasem trzeba poprawić, czy obsluga intuicyjna?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, o 22:00 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1823
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 sty 2018, o 22:00

Pewno chodzi o to, żeby było ultrabezpiecznie. No nie ma opcji żeby Ci te aikusy eksplodowały w nadajniku przy 0,1C.

Mnie interesuje czy gimbale chodzą jak w 14
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5047
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 501 razy

Postautor: Kenobi36 » 16 sty 2018, o 22:02

Ogilnie ladowanie nimh 0.1C powoduje ze wytrzymują 1000 cykli.

Ciekaw też jestem czy wspołpracuje z nieoryginalnym odbiornikami.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1823
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 sty 2018, o 22:24

A dlaczego nie? Skoro obsługuje FASST i FASSTest pod który FrSky zmajstrowało odbiorniki to powinno działać
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 145
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Zybidk » 16 sty 2018, o 22:26

Jutro ściągnę folie i pobawię się. Mam jakiś jeden odbiornik z hk to wypróbuje go. A wyświetlacz to trzeba sprawdzić na słońcu. W domu działa ok. Póki co w Dani deszcze i nie mam jak sprawdzić. Jutro opisze więcej jak się pobawię.
Zybidk
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 145
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Zybidk » 16 sty 2018, o 22:36

mwx pisze:Pewno chodzi o to, żeby było ultrabezpiecznie. No nie ma opcji żeby Ci te aikusy eksplodowały w nadajniku przy 0,1C.

Mnie interesuje czy gimbale chodzą jak w 14


Tak jak pisałem to radio jest połączeniem 14sg obudowa i gimbale plus oprogramowanie z 18MZ. Plusem jest żeby trykotke ustawić nie trzeba rozkręcać nadajnika. Są z zewnątrz śrubki dostępne którymi regulujemy docisk sprężyny. Bynajmniej tak z instrukcji wynika
Zybidk

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron