Nadajnik - Spektrum iX12

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 08:02

No dobra ;)

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Teraz trzeba to oblatać :)
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1808
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 kwie 2018, o 08:06

Z rzeczy istotnych - to prawda że nie da się zmienić przyporządkowania 4 pierwszych kanałów?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 08:13

mwx pisze:Z rzeczy istotnych - to prawda że nie da się zmienić przyporządkowania 4 pierwszych kanałów?


Szczerze to nie wiem ale to stało się zupełnie nieistotne dla mnie jak porzuciłem 9XR, Taranisa i OpenTX-owy świat odbiorników produkowanych w garażu.
W jakim celu chciałbyś zmieniać pierwsze 4 kanały?

Jedyne gdzie bym teoretycznie widział zastosowanie to jakieś stare odbiorniki Orange DSM2 ale do nich się kupowało dongla aby zmienić kolejność kanałów i nie ruszać radia.
Tyle, że to radio w wersji EU już nie ma DSM2.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2018, o 08:19 przez windcatcher, łącznie zmieniany 1 raz.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1808
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 kwie 2018, o 08:19

windcatcher pisze:W jakim celu chciałbyś zmieniać pierwsze 4 kanały?


30070562_1715432058494929_286247155_o.jpg


To co, można kanał przepustnicy przyporządkować jakoś do tego AUXa?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 6 kwie 2018, o 08:20

Wydaje mi się że można..., nie sprawdzałem jeszcze, ale być moze wymaga tego zachowanie wstecznej kompatybilności ze starszymi odbiornikami ;) Liczę na to, że soft airware w powłoce androida umożliwi wreszcie szybszą reakcję na potrzeby userów... lub może nawet jakies samodzielne modyfikacje (w co raczej wątpię)

To co, można kanał przepustnicy przyporządkować jakoś do tego AUXa?

Z całą pewnością można go sklonować na inny kanał

@windcatcher
Istnieje grupa kontrolerów FC które nie posiadają wewnętrznego remapowania kanałów, a na swoje potrzeby oczekują konkretnej wartości na dedykowanym kanale. Jeśli trafisz na kontroler który ma np wysterowanie trybów lotu na ch1 to ze spektrumem nie polatasz, no chyba że uzyjesz pośredniego modułu do przemapowania kanałów
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2018, o 08:25 przez Artja, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 08:24

mwx pisze:
windcatcher pisze:W jakim celu chciałbyś zmieniać pierwsze 4 kanały?


30070562_1715432058494929_286247155_o.jpg


To co, można kanał przepustnicy przyporządkować jakoś do tego AUXa?



Wygląda na to, że można co tylko sobie wymarzysz :)

Tutaj aux3 dałem na kanał 1 throttle a na kanał 8 aux3 dałem throttle..

ObrazekObrazek
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 08:30

Artja pisze:... lub może nawet jakies samodzielne modyfikacje (w co raczej wątpię)



Samemu można napisać apkę pod andka ale nie do wszystkiego będzie dostęp.
Alex z MSH Brain mocno ich ciśnie o API ale na razie nie udostępnili wnętrzności.
Jest też kilku innych userów, którzy się mocno domagają więc może kiedyś spektrum się troszkę bardziej otworzy...

Grunt, że na razie robią szybkie update-y i łatają sprawnie bugi oraz dodają praktycznie wszystko o co ludzie proszą (w swoim tempie ;) )
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2018, o 08:32 przez windcatcher, łącznie zmieniany 1 raz.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 6 kwie 2018, o 08:32

windcatcher pisze:No dobra ;)


Przekopałeś się przez cały wątek na rcgroups? Może ktoś już zgłaszał postulat żeby pole BIND zniknęło z ekranu głównego po zbindowaniu modelu, ja bym wolał żeby tego tam nie było...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 08:34

Wątek czytam z doskoku do poduszki ale takiego postulatu nie widziałem.
Czemu Ci to przeszkadza?
Nie działa na tym long press a przypadkowe bindowanie przez przejście kolejnego ekranu z long pressem mało prawdopodobne...
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7036
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 408 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 kwie 2018, o 08:36

no co ty, nie bindujesz modelu przed każdym lotem? Żeby był tak świeżo zbindowany?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 696
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 265 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: Damdodo » 6 kwie 2018, o 08:48

Pytanko takie: Jak u was z aku? Moja iX12 do jakichś 60% schodzi wolno a potem pakiet leci nieproporcjonalnie szybko... Zaobserwowaliście coś takiego?
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 6 kwie 2018, o 08:50

windcatcher pisze:Czemu Ci to przeszkadza?
Nie działa na tym long press a przypadkowe bindowanie przez przejście kolejnego ekranu z long pressem mało prawdopodobne...


Ekran główny to jak dla mnie pierwsze podstawowe źródło informacji o stanie modelu. Ten BIND wyświetlany po zbindowaniu trcohę kłóci się z logiką, no chyba że to ukłon i szacun w stronę jednego z adminów najpoważniejszego w galaktyce forum modelarskiego :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 08:56

@Artja

O statusie zbindowania świadczy ikonka łańcuszka i litery DSMX koło baterii, które powinny być tylko po zbindowaniu.

Jeśli jednak Cie to wkurza to pisz na RcGroups a zobaczymy czy inni podchwycą temat :)

@Damdodo

Rób update - oni cały czas pracują nad sleepem, wyświetlaniem poprawnym pojemności, etc Poza tym im więcej ładujesz i rozładowujesz tym to lepiej działa.


A tak w ogóle to próbował ktoś zbindować kilka modeli do jednych ustawień w radiu? Chyba quadziarze o to pytali i wydaje mi się, że odpowiedź była pozytywna...
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 696
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 265 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: Damdodo » 6 kwie 2018, o 08:59

Mi tam ten Bind n ekranie nie przeszkadza. A jakbym każdy pakiet chciał na innym nadajniku latać to nawet będzie wygodnym przyciskiem :lol:
Choć pierwsze odczucie miałem jak Artja... Pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Bardziej przeszkadza mi to szybkie rozładowanie się aku bo nie mam pewności czy szybki wyskok na przykład na 8 pakietów przy poziomie naładowania 60 - 70% się uda czy nie. A ładowanie apki jak ma jeszcze 70% jest nieco dla mnie dziwne... :dk:
Update-y oczywiście (z)robię,. Tego wczorajszego jeszcze nie mam chociaż latałam chwilkę wczoraj i przedwczoraj... Ale nadajnik załączałem na polu więc update-u nie zauważyłem.
Co do wskaźnika zbindowania to np. na Fireball-u wyświetla mi zbindowany DSMX a na Miniaku już nie. No i bądź tu mądry :dk:
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2018, o 09:03 przez Damdodo, łącznie zmieniany 1 raz.
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 09:02

Po pierwsze update usuwa ten problem a po drugie rozładuj apke w domu z 5-10 razy na półce i wszystko się powinno ustabilizować jak u mnie :)

Karta sd robi jakieś jaja w tej wersji andka i na razie lepiej ją wkładać tylko do backupu a poza tym nie trzymać w radiu. Lub w ogóle olać a backup walić łajfajem do chmury :)
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 696
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 265 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: Damdodo » 6 kwie 2018, o 09:06

No tak... Kartę mam cały czas włożoną. Ale po przeczytaniu opisu tego wczorajszego update-u stwierdziłem, że jak wrócę to ją wyjmę ;)

W sumie to moją apkę ładowałem góra jakieś 5 razy. Więc nadzieja na stabilizację wciąż jest. Byłem tylko ciekaw czy tak jest tylko u mnie.... hmm
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1392
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: windcatcher » 6 kwie 2018, o 12:20

Update działa igła jakby się ktoś obawiał to już 6 pakiecików zrobił.



A potem jeszcze naście na kilku heli i wszystko bezboleśnie :)


Miłego Weekendu!!
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 6 kwie 2018, o 19:33

Airware po aktualizacji do 2.0.62 wciąż jest problem ze wskaźnikiem połączenia z odbiornikiem :grin2:
Na pierwszym planie rozpięte złącze regla i pakietu, ikona wskazuje że link jest aktywny... I co teraz? :grin2:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 696
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 265 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: Damdodo » 6 kwie 2018, o 19:34

Albo nie ma jak jest podpięty i niepodpięty. Może tak ma być tylko tego nie rozumiemy?
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14830
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 kwie 2018, o 19:42

Ikonka została bo nadajnik jest pełen nadziei że link powróci.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości