Nadajnik - Futaba 8FG - jakie wrażenia?

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5047
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 501 razy

Postautor: Kenobi36 » 27 paź 2014, o 20:44

Miałem 8fg orzez kilka dni. Funkcjonalność ok, akurat wtedy w aurorze z alarmow nie korzystałem więc problemu z holdem w futabie nie zauważyłem.
Wszystko co potrzebowałem znalazłem i dobrze keżała w dłoniach.
To co najbardziej mi przeszkadzało to to jest stradznie mała, miałem wrazenie ze to zabawka. :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6755
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 653 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 21:14

Bo Ty masz Kenobi duze dlonie...
.. Dzizas jaki fajny avatar...:D:D
...
No wiec... masz duze dlonie to i apka wydaje Ci sie mala.

Ja mam mniejsze dlonie wiec...
... No wiesz, Taraniska - jest zerznieta z JR. Wczesniej mialem Turnigy 9x, a wczesniej E_sky. Kopyto wszystkich tych apek jest podobne.
Przyzwyczailem sie i bylo mi to wszystko OK.

Pierwsza mala apka jaka mialem w lapach to byl Kulowy Graupner i wtedy mialem wrazenie "Jeeessu, jaka fajna malutka apka".
Ta Futaba jest podobna.
Pod tym wzgledem dla mnie jest OK. Ale to jak mowie - rzecz gustu, a raczej rzecz dopasowania rozmiaru apki do rozmiaru dloni:)


@Kula dzieki za telefon... Wracaj do zdrowia!!
Awatar użytkownika
szymkar
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: szymkar » 27 paź 2014, o 22:16

Odnosząc się do Twojego podpisu Aikus, mam apkę Align T6 na wydanie...
Może przyjmiesz ją do schroniska? ;)
T-rex 450 Plus FBL
SAB Goblin 500
Futaba T10J
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6755
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 653 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 23:53

@szymkar, To takie futabowe troche chyba... Nie-ee... nie chce.


PiotrS pisze:
Kula pisze: Link FAAST jest naprawdę rewelacyjny, absolutna światowa czołówka.


To mało? Pytanie ile czasu programujesz, ile czasu latasz.
I jak leży w dłoni.... malina.


Posrane programowanie bym przebolal, ale takie babole jak warning przy wlaczonym holdzie sa dla mnie nieakceptowalne i odkad wiem, ze nie jestem jedyny ktory tak uwaza - tym bardziej tak jest.

A co do jakosci linikow to w moim odczuciu chodzi o dwie rzeczy:
1. jego stabilnosc, odpornosc na zaklocenia, szybki reset po chwilowej utracie lacznosci - i do tych linkow zaliczamy Grapnerowego HOTTa, Futabowego FASSTa, DSMXa, czy FrSky'owego ACCST. Wszystkie te linki sa dobre, oferuja zasieg lepszy niz potrzeba a modele raczej nie spadaja z ich powodu.
Linki ktore tego nie spelniaja to link Turnigy albo moze jeszcze jakis inne niskobudzetowe. Bywa z nimi roznie i latanie na nich duzymi/drogimi modelami raczej do rozsadnych nie nalezy.
2. jest jakies takie pojecie z ktorym czesto sie spotykam i jest to "szybkosc linku". Rozumiem (tak sie domyslam) ze chodzi o szybkosc reakcji serw w odpowiedzi na ruch drazka. Tu nie mam zdania - nie wiem jak wypada ACCST FrSkyowy przy FASST i jak przy nich wypada HOTT, nie sądze zeby dla takiego latacza jak ja roznica byla zauwazalna... ale moze sie myle. Ostatecznie ostatnimi czasy czesto zdarzalo mi sie miec wrazenie, ze model nie dokonca robi to co mu kaze, albo gdzies tam mu sie momentami troche cos omyka... Moze to tylko wrazenie, moze autosugestia. Nie wiem.

Wiec ... tak! Apka Futaby to dobra apka.
Ale nie jest jedyna sluszna, jedyna dobra. Gdyby tak bylo inne apki z tej polki by nie istnialy.
A istnieja.
I z jakiegos powodu ludzie czasem wybieraja inne apki.

Wszystko wskazuje ze bede sie do tych ludzi jednak zaliczal.
Malo mnie wzrusza smutny futabowy ekranik oraz fakt mojego wrednego zachowania w stosunku do niej... No ze najpierw przygarnalem, dalem jej possac mojego prądu, poprzytulalem, poglaskalem a za chwile wywiesze jej na szyji metke z cena (piąteczka Artja:) )
Trudno - taki juz ze mnie wredny członek męski.

Raczej niemilo bede wspominal tę przygodę.

Ale, zeby wszystko bylo jasne: pretensje mam wyłącznie do siebie i generalnie to jestem tym wszystkim raczej rozbawiony:)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5047
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 501 razy

Postautor: Kenobi36 » 28 paź 2014, o 08:40

Nie ma apki jedynej słusznej, nie ma modelu jedynego słusznego.
Po pierwsze każdy ma inne preferencje i zawsze coś mu będzie w apce przeszkadzać, trzeba iść na kompromis, spojrzeć co jest najważniejsze i przymknąć oko na rzeczy mniej ważne.
Akurat alarm na holdzie w czasach kiedy wszystkie regle są zabezpieczone nie jest taki ważny.

Ciesz się że nie masz takich piiiiiiiik timerów jakie są w Spektrumie :-), parzysz na wyświetlacz a tam Timer1 0:55, Timer2 0:25 i się zastanawiasz (w międzyczasie robiąc niebezpieczną figurę) - ile czasu właściwie ja piiiiiiiiiiik latam?
Ale i tak spektruma nie zmienię bo model match chroni przed głupotą, alarm alarm wibracyjny wyrwie z każdego transu i szybkość poruszania się po menu pozwala mi poprawianie parametrów nawet w locie a przede wszystkim dobrze mi się na niej lata.

Jak na mój gust mnie to kupiłeś dobrą apkę, 100% niezawodności co jest hiper ważne, perfekcyjne leżenie w dłoniach co jest super ważne, a narzekasz na dyrdymały :-). Jak jesteś tak bardzo nie zadowolony to na pewno ją sprzedasz za cenę za którą kupiłeś a jeszcze o ile pamiętam cenę możesz na niej zarobić ;-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6755
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 653 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 28 paź 2014, o 09:54

Kenobi masz bardzo duzo racji, ale zrozum moja frustracje:
Mialem kiedy Turnigy 9x i wkurzalo mnie ze mi apka krzyczy jak jest hold wlaczony.
"No ale trudno" - myslalem sobie - "Chince nie do konca przemyslaly sprawe i tyle. Tak to juz jest w tanich apkach."
Potem mialem Taranisk ez OpenTX, w ktorej tego typu problemy to byla w ogole jakas abstrakcja i myslalem, ze tak wyglada cala reszta normalnego swiata.
A teraz mam Futabe i okazuje sie, ze Chince nic nie schrzanili, tylko poprostu skopiowali glupote Japoncow.
I w dodatku glupota ta powielana jest od tylu lat... :masakra:

Narzekam na dyrdymaly, mowisz... Pewnie tez masz racje, ale co poradze...? To akurat jest dla mnie wazne i nie ma tu miejsca na jakakolwiek dyskusje. Wlasnie takie dyrdymaly bylem w stanie zaakceptowac w apce za 200 zlotych, ale juz nie w apce za dziesiec razy tyle (mowie teraz o cenach sklepowych).

Ze moglbym sprzedac ta apke z zyskiem w mojej sytuacji - wiem, ale nie po to ja kupilem, wiec jesli bede sprzedawal, sprzedam za tyle za ile kupilem. Przynajmiej tu na forum (niejako wsrod swoich).
A ja nie pojdzie wsrod swoich - pojdzie na allegro za tyle za ile ktos wylicytuje:)

O ile rzeczywiscie podejme decyzje o sprzedazy co tak naprawde w dalszym ciagu na 100% przesądzone nie jest.


Przypomnialo mi sie ze jako konsument mam prawo do zwrotu towaru w ciagu tygodnia od daty zakupu w sklepie internetowym.
W tej sytuacji nie ryzykuje nic (no dobra - koszty przesylki, ojejej... trudno, przeboleje).
Zamowilem wczoraj Graupnera.
Okaze sie ile bedzie mi w nim brakowalo do idealu, bo troche juz nie wierze, ze na chwile obecna ktorakolwiek z renomowanych apek bedzie moim idealem.

A ideal - tak naprawde jest, tylko ze jeszcze nie istnieje.
Idealem jak dla mnie jest dowolna porządna apka z softem OpenTX.
I niestety ale wszystko wskazuje na to, ze kazda inna apka to bedzie u mnie miejszy lub wiekszy kompromis i etap przejsciowy w oczekiwaniu na to az taka wlasnie apka sie pojawi.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5047
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 501 razy

Postautor: Kenobi36 » 28 paź 2014, o 10:48

OpenTX to dla Ciebie ideał, a dla innych koszmar.
Ideał nie istnieje.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6755
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 653 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 28 paź 2014, o 11:02

No tak!! Dokladnie tak.
Ja caly czas mowie o tym w kontekscie "DLA MNIE".
Bezwzgledny ideal oczywiscie ze nie istnieje i dobrze. Gdyby istnial, oznaczaloby to ze albo wszyscy jestesmy zmuszani jakims cudem do tego zeby miec identyczne poglady i upodobania albo - co chyba jeszcze gorsze - mamy identyczne poglady i upodobania.
Hehe... to bylby dopiero koszmar...
O co bysmy sie wtedy klocili... :):)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14830
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 paź 2014, o 17:10

A ja czekam na czasy, kiedy osobno będzie się kupowało nadajnik (hardware) i osobno software do niego. Takk jak w komputerach. Wtedy sytuacja byłaby idelana.
Człowiek kupowałby "pudło" z gałkami w zależności od potrzeb, mozliwosci i widzi misie. Potem wgrywałby konkretny soft, który leżalby mu najbardziej.
W sumie, gdyby nie kwestie marketingowe, to zdziwiłoby mnie dlaczego jeszcze w ten sposób sie nie kupuje nadajników. Czy nie byłoby wtedy znacznie wygodniej dla użytkownika?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1394
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 28 paź 2014, o 17:14

Tylko kto byłby winny kreta? Producent radia czy softu? I niestety ten sam soft mógłby być super na radiu A, gdzie na radiu B byłaby kaszanka... Też jak na PC.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14830
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 paź 2014, o 17:22

To wyłącznie kwestia wystandaryzowania nadajników, żeby producenci softów mogli prawidłowo komunikować się z nadajnikami.
Jeżeli wszystko jest wykonane prawidłowo to ciężko coś schrzanić. Grunt tylko, żeby soft potrafił się "zmapować" z wszystkimi drążkami.
Oczywiście to wiązałoby się z wieloma problemami, pytaniami i błędami nowicjuszy. Ale i tak wydaje mi się, że jakiej postaci by nadajniki nie miały przybrać w przyszłości, trend powinien iść w kierunku większych możliwości ustawień "pod siebie".
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
szymkar
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: szymkar » 28 paź 2014, o 18:43

Kenobi36 pisze:...Ale i tak spektruma nie zmienię bo model match chroni przed głupotą...


Ja mam futabę T10J i jak programuję dany model, to bindując odbiornik apaka podaje, ustala link ID
dla odbiornika.
To nie jest to samo co model match w spectrum?
T-rex 450 Plus FBL
SAB Goblin 500
Futaba T10J
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6755
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 653 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 28 paź 2014, o 21:53

miruuu pisze:A ja czekam na czasy, kiedy osobno będzie się kupowało nadajnik (hardware) i osobno software do niego. Takk jak w komputerach.


To sie nigdy nie stanie.
W komputerach tez by nigdy tak nie bylo, gdyby nie lekkomyslna decyzja firmy IBM o uwolnieniu architektury i86, jako bezprzyszlosciowej.
To dlatego dzis mamy Intele i mamy AMD a komputery sklada sie powszechnie z klockow.
Cala reszta (jak dowolnosc softu i cala gama roznych producentow roznych gratow do tych kompow) jest juz tylko pochodna tego.
W apkach nikt takiego bledu nie popelnil, a poza tym w komputerach ta tendencja tez zanika.
Bo jest to - niestety - patologia.
Niestety, bo jak widac kiedy juz powstanie przyczynia sie do GIGANTYCZNEGO i blyskawicznego rozwoju....
... ale normalnie sie nie zdarza, a tam gdzie sie zdarzy, predzej czy pozniej musi umrzec, przy najmniej w takim swiecie w jakim obecnie zyjemy.
Zobacz, tyle tego bylo a juz mamy zaledwie kilku liczacych sie producentow blaszakow, notebookow, tabletow, telefonow i ... cale dwa OSy do wyboru: Windows i Android.

Patenty ograniczaja rozwoj, ale chronia prawa wynalazcow a malo sposrod nich jest altruistow, ktorzy rozwoj cywilizacji postawia ponad swoim prywatnym dobrobytem.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5047
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 501 razy

Postautor: Kenobi36 » 29 paź 2014, o 06:29

szymkar pisze:
Kenobi36 pisze:...Ale i tak spektruma nie zmienię bo model match chroni przed głupotą...


Ja mam futabę T10J i jak programuję dany model, to bindując odbiornik apaka podaje, ustala link ID
dla odbiornika.
To nie jest to samo co model match w spectrum?


Tego to nie wiem. Zostaw apce jeden model a podłącz pakiet do innego.
Model match w spektrumie nie pozwoli aby odbiornik zlapał linka jak w aparaturze nie jest wybrany model na ktorym był bindowany.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3243
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 29 paź 2014, o 07:59

aikus pisze:W apkach nikt takiego bledu nie popelnil, a poza tym w komputerach ta tendencja tez zanika.
W apkach nie ma jak popełnić takiego błędu bo hardware (czyli to co było bazą eksplozji PC) JEST ZNANE (2 joysticki krzyżowe, kilka potków i przełączników) natomiast to co determinuje indywidualność to jakość i zasięg połączenia radiowego. I tu jest cały know-how firm. "Wizualizacją" tego są FASSTy, HOTTy, DSMX-y i cała reszta standardów jak najbardziej chronionych i niekompatybilnych
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6755
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 653 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 29 paź 2014, o 08:04

No i otóż właśnie.
A swoja drogą zastanawia mnie jak powstaje taki odboirnik Orange DSM... albo cala apka Orange... Albo odbiorniki FrSky do Futaby... Tez przez reverse engineering?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3243
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 29 paź 2014, o 08:19

aikus pisze:No i otóż właśnie.
A swoja drogą zastanawia mnie jak powstaje taki odboirnik Orange DSM... albo cala apka Orange... Albo odbiorniki FrSky do Futaby... Tez przez reverse engineering?

Orange to raczej odprysk produkcyjny: przecież wszyscy zlecają to komuś w CN więc co za problem "strzelilć" 20k płytek ekstra... Na RE w tym wypadku szkoda kasy raczej "wyciek" gotowych rozwiązań...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 30 paź 2014, o 19:27

Co do Futaby to powiem tak.
Używam jej od dwóch lat i latam. No bo co mam robić? Ten cały hold to już rytuał, ale rozumiem ichnią filozofię - ma być wszystko wyłączone i tyle.
Brakuje jeszcze w funkcjach spowalniacza serw, przez co trzeba dokupywać takowe do np. podwozia w samolocie. Jest jeszcze parę rzeczy któe by się przydały, no ale to marzenie tylko.
Ekran zabezpieczyłem folią i spokój.
Bateria? Nowy Lipolek starcza mi na równo 10,5 godz. Styka
Suwaki pod spodem wymagają dopracowania, bo się ruszają jak dla mnie za chropowato. Zmieniłem to i chodzą smooth ;)
Menu jest rozrzucone, ale można sobie założyć listę własnych funkcji.

Co do softu - gdy wchodziła na rynek, obiecali że dadzą telemetrię, a za to dali tylko upgrade więcej kanałów (co już było przygotowane wcześniej), a zamiast telemetrii wypuścili z nią nowy model.
Dlatego możemy psioczyć, ale biznes jest biznes - nie będą się pitolili z nami, bo 80% odbiorców to są tacy neptycy, że lepiej nie pytać. Ma to działać i latać.
Każdy ma inne preferencje i tak już będzie. Dla mnie istotne jest to, żę apka nigdy mnie nie zawiodła. Wszystkie krety zrobiłem z własnej głupoty albo niewiedzy.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2078
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 93 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 30 paź 2014, o 19:34

Jako zadowolony (bardzo) posiadacz tejże apki, bardzo dziękuję Gmeraczowi za zajęcie stanowiska w sprawie :-)
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6755
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 653 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 31 paź 2014, o 00:06

Gmeracz pisze:Używam jej od dwóch lat i latam. No bo co mam robić?


Ekhem...
Thehe... :)
hmm
:vhappy:

Dobre!:)

Gmeracz pisze:[...]Dla mnie istotne jest to, żę apka nigdy mnie nie zawiodła.


To jest cecha konieczna do posiadania przez kazda apke ktora ma byc uznana za apke ze sredniej lub wyzszej polki.
Taraniska zawiodla mnie w sumie raz (zapadnietych przyciskow nie licze, bo to nie bylo grozne, choc wkurzylo mnie zdrowo).
A wiec raz.
O raz za duzo.

Ale zgadzam sie, ze ile osob tyle preferencji.
Jak sobie pomysle tak zdroworozsadkowo to ten HOLD to rzeczywiscie pierdola...
Ale nie moge, no nie moge i nic nie poradze. Nie podoba mi sie ta apka, nie lubie jej i odrzuca mnie od niej. I wszystko przez tego HOLDa.
:dk:
Graupnera mam od wczoraj u juz przezbroilem 450tke a przed chwila pol godziny tluklem symulator.
No bajka.

Ale tez mnie ciesza wszystkie wypowiedzi "Co Ty gadasz, dobra apka!" Bardzo mnie ciesza. Wyglada na to, ze rzeczywiscie nie powinienem miec problemu ze sprzedaza.

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości