Nadajnik - Futaba 8FG - jakie wrażenia?

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 18 sty 2012, o 21:08

No to chyba sprawa się wyjaśniła :masakra:

kolesia już nie ma na ebay: No longer a registered user
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 18 sty 2012, o 21:40

Tak nie chciałem krakać ale jak rano sprawdzałem jego komentarze to tak mi się rzuciło że akurat z tego asortymentu nie miał nic sprzedanego z komentarzami. Stwierdziłem że nie będę straszył i poczekam z zakupami na jakikolwiek komentarz od Was lub kilka na ebayu. A sprawdzałem bo sam się zacząłem nad Ichargerem zastanawiać. Pewnie konto zostało skradzione i tyle.

Tak czy inaczej nie martwiłbym się, zakładajcie sprawy w Paypal - miałem kiedyś takie doświadczenie i naprawdę elegancko i sprawnie to załatwiają choć bez pośpiechu.
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 18 sty 2012, o 21:50

No jak na to teraz patrzę, to przecież wiedziałem, że to nie jest prawdopodobne.
To teraz będę wiedział jak działa paypal. Ciekawe ile będzie mnie kosztowała ta nauka.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 18 sty 2012, o 22:21

Jeśli przesyłka do ciebie nie dojdzie, sprzedający nie udowodni że towar wysłał lub został doręczony to paypal zwraca 100%. Ebay zdaje się też ma swój program ochronny możliwe że powiązany z paypal. Tyle tylko że te sprawy mogą trwać nawet i 2 miesiące. Paypal zwraca ale na saldo w paypalu a nie na konto.
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 18 sty 2012, o 22:52

Dziwnie to wygląda. Na Ebay w historii nie widać żebym cokolwiek kupował. Chyba jakaś grubsza przewała była.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 20 sty 2012, o 12:50

Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 2 lut 2012, o 23:27

Wszystko dobrze się skończyło. Dla mnie. Nie dla sprzedawcy.
Kasa wróciła na moje konto.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 600
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 3 lut 2012, o 00:07

Ppal to jednak dobra sprawa. Kedyś też zaliczyłem wtopę i przy zwykłym przelewie już bym kaski nie zobaczył... a tak musiałem tylko cierpliwie poczekać ok. 2 tyg.

Cieszę się że tak się zakończyło, a morał jest taki - aż takich okazji nie ma, a jak się pojawiają to trzeba ich unikać :mrgreen:
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 10 lut 2012, o 11:37

Ponieważ transakcja z wiadomych względów nie doszła do skutku, a za namową Gmeracza nabyłem już folię na wyświetlacz - zakupiłem do folii aparaturę. :vhappy:

Wygląda, że tym razem przesyłka od sprzedawcy wyszła i leży gdzieś tam w pocztowym magazynie koło Nowego Yorku. Wczoraj znalazł się chętny na Sanwę, więc na symku chwilowo nie mam jak polatać :dk:
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Posty: 337
Rejestracja: 23-01-2012
Lokalizacja: Sulejówek
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 10 lut 2012, o 13:17

PiotrS pisze: [...]nabyłem już folię na wyświetlacz - zakupiłem do folii aparaturę. :vhappy: [...]

Można i tak :vhappy: :approve:
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 10 lut 2012, o 14:16

Apropos folii na wszelkie ekrany - nakładanie na sucho to tylko pic na wodę i fotomontaż firm sprzedających i producentów.
Nie da się położyć folii bez pęcherzyków czy małych kłaczków. No chyba że użyjemy metody na mokro, którą stosuje się nakładając napisy reklamowe.

Wystarczy na spodek dać parę kropli płynu do mycia naczyń, rozpuścić wodą i przed nałożeniem zwilżyć obydwie powierzchnie.
Raz że podczas nakładania możemy korygować pozycję, dwa że wyciskając szpatułką czy kartą kredytową płyn wyciskamy kompletnie powietrze zbierając z brzegów płyn szmatką, więc nic nigdzie nie przecieknie i nie zmoczy w środku.
Trzy, że po znalezieniu ew. kłaczka tylko odchylamy, usuwamy mokrym palcem i nakładamy. W ten sposób można uzyskać perfekcyjną jakość wykonania.

Po wyciśnięciu trzeba odczekać całą noc do kompletnego wyschnięcia, ale już po parunastu minutach trzyma się dosyć dobrze.
Dzięki tej metodzie mam folię na telefonach, apkach i wszelkiej maści wyświetlaczach gdzie jest taka potrzeba.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Posty: 337
Rejestracja: 23-01-2012
Lokalizacja: Sulejówek
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 10 lut 2012, o 14:46

A czy apka jest na tyle szczelna (aurora 9) że woda się nie dostanie pod wyświetlacz ?
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 10 lut 2012, o 19:14

Absolutnie tak. Woda nie leje się strumieniami, bo folia i ekran są tylko zwilżone palcem. Podczas wyciskania zbierasz z krawędzi to co wyciśniesz na bieżąco. Poza tym wszędzie - w komórkach, apkach, wagach, ipodach - ekrany są klejone najczęściej na taśmę dwustronną która z założenia nie przepuści wody. Dlatego generalnie urządzenia są od tej strony wodoszczelne. Już znacznie szybciej woda może się dostać podczas deszczu przez gniazda drągów.

Metoda jest na 200% pewna, bezpieczna i sprawdzona przeze mnie, więc bez obaw polecam. Nauczyłem się tego pracując kiedyś jako grafik reklam ;)

PS. Płyn dodajemy do wody w dwóch celach - 1. aby zmniejszyć napięcie powierzchniowe wody, dzięki temu pokrywa ona powierzchnię równą warstwą i 2. aby dać poślizg folii, bo inaczej folia się przyssie i dupa zbita. No i na koniec - bez płynu nie da się skorygować pozycji, a nie znam magika który położy od razu folię perfekcyjnie. Więc niektórzy głupole w UK kupują od razu 20 sztuk i ćwiczą...

PS2. Dlaczego folie ekranowe są lepsze i w ogóle potrzebne? Bo są robione ze znacznie twardszego materiału niż ekrany i praktycznie kilkukrotnie dłużej wytrzymują bez zmatowienia. Dobrej jakości są kompletnie transparentne i przenoszą też dotyk w komórkach czy padach. Poza tym można łatwo zmienić folię na nową w odróżnieniu od ekranu. Jednak jeżeli chcemy chronić już używany ekran, lepiej przed położeniem folii użyć pasty polerskiej lub do zębów aby wygładzić rysy i usunąć zmatowienie.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 16 lut 2012, o 12:42

Jest..... dostałem..... jest piękna.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 25 lut 2012, o 00:14

PiotrS pisze:Jest..... dostałem..... jest piękna.

Coż Piter... Wszycho na ten temacik... :P
zaje**scie, że jesteś Pan zadowolony. Mało która kobieta tak Ci dogodzi :hammer: :juppi: :vhappy:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 25 lut 2012, o 01:29

Jak już zaczepiłeś, to mam pytanie.
Po podpięciu Futabki do symulatora delikatnie drgają słupki przy kalibrowaniu. Poprzednio miałem tak w Sanwie, ale w Futabie jest to bardziej widoczne. Czy to normalne?

Mam teraz o czym czytać, tyle jest tego do opanowania. Instrukcja mogłaby być lepiej napisana.
Dostałem wczoraj pierwszy odbiornik, więc jutro ustawiam model. I może zdążę walizkę dostosować do apki.
Folia na wyświetlaczu już jest. Super tutek o przyklejaniu dałeś.

Czy na symulatorze jest mniejszy pobór prądu niż przy lataniu? Już 6 godzin pracuje z symkiem i napięcie mam 7,1 V (NiMH). Całkiem nieźle. Tylko ciekawe, czy na lotnisku też tyle będzie bateria trzymała.

Pozdrawiam.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 25 lut 2012, o 10:53

Dobre apki w trybie SLAVE odcinają moduł radiowy (taki tryb jest w przypadku korzystania z Phoenixa).
Zatem zużycie prądu jest znacząco mniejsze.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 25 lut 2012, o 14:45

PiotrS pisze:Po podpięciu Futabki do symulatora delikatnie drgają słupki przy kalibrowaniu.

Mam tak samo. Niestety to trochę przeszkadza ale cóż...

PiotrS pisze:Czy na symulatorze jest mniejszy pobór prądu niż przy lataniu?

Nie jestem do końca pewny ale chyba jest tak jak Mario napisał. Świadczy o tym aktywacja apki samym wtykiem od symka, bez włącznika.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 25 lut 2012, o 16:42

Dzięki chłopaki. To nawet dobrze, że sygnał radiowy jest odcinany przy symku. Dla zdrowia lepiej.

Sławek, ale te drgania są tylko na symulatorze, prawda? Na serwach już nie?
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 25 lut 2012, o 18:26

Tylko w symku i tylko w nim drgają stery. Widocznie sknocili coś z dopasowaniem czułości odczytu pozycji drągów w Futabie. Tez się tego obawiałem i szybko to sprawdziłem gdy ją kupiłem ;)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości