Żyroskopy - wszystko o...

Żyroskopy, governory, bece, flymentory i inne...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 11 gru 2011, o 16:10

Wygląda na to, że system ogona się ciągle wzbudza.
A czy możesz przesunąć kulkę serwa ogona do środka orczyka?
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
BartY
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 19
Rejestracja: 25-10-2010

Postautor: BartY » 11 gru 2011, o 16:14

1. Co do wibracji to sam nie wiem wydaje mi się że nie ma. Model ma całkowicie nowa głowice z wałem głównym , kupiłem go z FBL ale założyłem normalną .
Jak mam go w rękach to takie delikatne mrowienie jest. Ale nie jest chyba możliwe żeby nic nie było czuć.
2. co to znaczy zbyt duża czułość mechaniczna? :)
3. ogon działa płynnie
4. wydaje mi się ze wszystko ładnie pracuje.

Teraz odpaliłem go na podłodze czułości gyra 55 do 60 w normalu. Rybkowanie jest ogromne przy mode ma tendencje do obracania się w lewo(przeciwnie do wskazówek zegara). A chcąc obrócić model dookoła własnej osi ruch jest dość powolny obie strony (360* około 3 sek). Obroty przy drążku gazu ustawionym w połowie około 65% w trybie normal w ST1-IDE1 85%, kąt łopat 0.

@Gmeracz tak mogę i zaraz to zrobię . Jeszcze jednego nie jestem pewien czy to dobrze jak serwo ogonowe mam w punkcie "0" to łopatki ogonowe tez mają kąt 0*?

Przestawiłem kulkę do środka jest dużo lepiej.
teraz chwila przerwy i może później uda się dalej potestować.
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 600
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 11 gru 2011, o 16:41

http://www.spartan-rc.com/products/ds76 ... _guide.pdf

Tu masz to opisane. Generalnie chodzi o to że im dłuższe ramie tym serwo musi wykonać mniejszy ruch dla określonego efektu. Czasem ten ruch jest zbyt mały, czyli została osiągnięta zbyt duża czułość mechaniczna
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 600
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 11 gru 2011, o 16:44

Myślę, że ponieważ jest to bardzo mały model to kulka powinna być na jakieś 8-10 mm
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 11 gru 2011, o 18:03

BartY pisze:czy to dobrze jak serwo ogonowe mam w punkcie "0" to łopatki ogonowe tez mają kąt 0*?

To jedna ze szkół, ale moim zdaniem w twoim modelu leipej będzie jeżeli ustawisz wstępną kompensację, czyli przy 0 serwa łopatki już wychylone.
Przez to zerowe ustawienie masz efekt, że w jedną kręci szybko a w drugą powoli.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3257
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 261 razy

Postautor: Ramotny » 11 gru 2011, o 18:11

jedrus pisze:Myślę, że ponieważ jest to bardzo mały model to kulka powinna być na jakieś 8-10 mm
Albo nawet jeszcze mniej - ja mam 7,6 (środkowa dziurka długiego ramienia Futaby S3154)
W G200 jest bardzo ważne aby suwak poruszał się bardzo gładko - niestety idealny to on nie jest. Nadto często hub ogonowy jest krzywy co daje wibracje najgorsze z możliwych bo "ciepające" ogonem na boki
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
cubars
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 9
Rejestracja: 15-12-2011
Podziękowano: 1 raz

Postautor: cubars » 21 gru 2011, o 17:55

no to was teraz pociesze :)
kupiłem na allegro takie zyro, tez z nakrętka w gratisie
patrze aukcja, jest gy401, zalicytowałem, wygrałem, dziś przyszło i podłączam pod helik celem sprawdzenia a tu niespodzianka
maszynka nie działa otwieram gyro i wszystko jasne NAKRĘTECZKA :kopara:
dzwonie do sprzedającego zero odzewu, ale będę jeszcze próbował

tak wiec uważajcie bo i na allegro ludzie sprzedają nakretkowe futaby :masakra:
Hitec OPTIC 6 + FrSky

pozdrawiam Jakub
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3257
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 261 razy

Postautor: Ramotny » 21 gru 2011, o 18:04

cubars pisze:tak wiec uważajcie bo i na allegro ludzie sprzedają nakretkowe futaby :masakra:
cwaniacy są wszędzie... :wall:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 22 gru 2011, o 14:27

Podziel się nazwą sprzedawcy dla przestrogi.
Piotrek
BartY
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 19
Rejestracja: 25-10-2010

Postautor: BartY » 4 sty 2012, o 20:58

Nadal nic :(
Przeniosłem całość do nowego kita gaui 255
Przy serwie ogonowym na pierwszej dziurce kulka jest około 4,2mm na drugiej 7,2mm .
Plastikowe mocowanie serwa jest tandetne i serwo nie jest w nim sztywno zamocowane, owinąłem je na maksa taśmą klejąca do belki. Serwo ani drgnie a ogonem i tak trzepie.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 sty 2012, o 23:39

Podaj dokładnie co jak i gdzie podpiąłeś do odbiornika.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
semento
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 89
Rejestracja: 14-11-2011
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: semento » 5 sty 2012, o 00:35

Tuś mi Qugar... Świetnie że oblatałeś to żyrko. Sprowokowałem trochę temat na Epheli i czekałem aż tam się pojawi inbox. Kupiłem wprawdzie Assana GA-250 ale ten KDS kusi mnie wrecz niemożebnie. Bardzo podoba mi sie ten programator. Powiedz, trzeba restartować awionikę po zmianie ustawień żyrka?

Jeszcze kwestia serwa: tego KDS'a to planuję założyć jakby co do Gaui 425. Nie wiem czy to serwo wydoli, choć Kenobi podobno latał na tym http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6775 i twierdzi że było OK.
Awatar użytkownika
Qugar_
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 98
Rejestracja: 27-02-2010
Lokalizacja: Rogoźno
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Qugar_ » 5 sty 2012, o 08:35

semento pisze:Sprowokowałem trochę temat na Epheli i czekałem aż tam się pojawi inbox.

In-Box na EPheli
semento pisze: Bardzo podoba mi sie ten programator. Powiedz, trzeba restartować awionikę po zmianie ustawień żyrka?

Programator to bardzo przydatna rzecz :) a awioniki nie trzeba restartować, i to jest piękne
semento pisze:Jeszcze kwestia serwa: tego KDS'a to planuję założyć jakby co do Gaui 425. Nie wiem czy to serwo wydoli, choć Kenobi podobno latał na tym http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6775 i twierdzi że było OK.

Myślę że tak w końcu to serwo do 500-ty
KDS 450SV
EasyGlider PRO
Futaba T8FG
BartY
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 19
Rejestracja: 25-10-2010

Postautor: BartY » 5 sty 2012, o 16:10

odbiornik RX2801pro
elev-serwo tylne
aile - serwo lewe
thro -regulator
rudd - połączenie z R we wtyczne żyroskopu
gear-czerwona wtyczka z żyro
aux1 serwo prawe

wtyczka żyroskopu z jednej strony jedno wejście i tam wtykam wtyczkę od serwa ogonowego, z drugiej str dwa wejścia "G" i tam wchodzi wtyk czerwony a w odbiorniku w miejsce GEAR obok wtyczka R połączona z odbiornikiem w miejscu RUDD

Co mnie dziwi że żyroskop nie reaguje na zmiany czułości robię to teoretycznie z automatu tz w normalu mam czułość np 70 a pod ST1 np 20 a rybkuje tak samo.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 sty 2012, o 00:00

Żyroskop nie reaguje na zdalną zmianę czułości jeżeli jest źle wpięty wtyk GAIN z jednym przewodem.

Obrazek Obrazek



Sprawdź i potwierdź, bo z opisu to nie wynika.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
BartY
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 19
Rejestracja: 25-10-2010

Postautor: BartY » 6 sty 2012, o 15:24

U mnie w wtyczka jest z przewodem 3-żyłowym i jest wpięta jak inne czarnym na zewnątrz.

Cały czas zastanawiam się czy aby nie mam za dużych wibracji , nie wiem jak mocno może wibrować model. Jak trzymam go w ręku to nie czuję żadnego większego bicia tylko że model wibruje ale nie jest to jakieś bardzo mocne wibrowanie. I nie wydaje mi się żeby miało wpływ na pracę żyroskopu bo wtedy lampka wskazująca na ruch by migała a ona świeci się światłem ciągłym , dopiero w przypadku delikatnego obrócenia zaczyna migać i zaczyna reagować serwo.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 6 sty 2012, o 20:33

BartY pisze:U mnie w wtyczka jest z przewodem 3-żyłowym i jest wpięta jak inne czarnym na zewnątrz.


Sławkowi chodziło o żółty kabelek.... ;) jak on jest u ciebie wpięty ?
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
BartY
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 19
Rejestracja: 25-10-2010

Postautor: BartY » 7 sty 2012, o 14:51

W GY520 nie ma wtyczki z pojedyńczym żółtym kablem , ale czerwona wtyczka wzmocnienia jest dobrze wpęta.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 7 sty 2012, o 16:43

BartY pisze:U mnie w wtyczka jest z przewodem 3-żyłowym i jest wpięta jak inne czarnym na zewnątrz.

Oj Barty, ja swoje a ty swoje. Zrobiłem ci specjalnie fotki ale widzę żeś nie zauważył na nich różnicy. A napisałem i jest jak byk - "Żyroskop nie reaguje na zdalną zmianę czułości jeżeli jest źle wpięty wtyk GAIN z jednym przewodem". Więc czuję jakbym gadał do ściany :dk:. Staraj się czytać uważnie i ze zrozumieniem.

A czy to ma znaczenie czy żółty czy czerwony? Jak byk są metki GAIN, żebyś wiedział o co chodzi. No ale to już wiemy że jest wpięta do środka.
BartY pisze:I nie wydaje mi się żeby miało wpływ na pracę żyroskopu bo wtedy lampka wskazująca na ruch by migała a ona świeci się światłem ciągłym , dopiero w przypadku delikatnego obrócenia zaczyna migać i zaczyna reagować serwo.

I dobrze sądzisz że ci się tylko tak wydaje że nie wydaje... :hammer: Gdybyś miał wibracje które powodowałyby miganie diody żyrka to model już dawno rozleciałby się w powietrzu. Ta dioda wskazuje pracę żyroskopu, czyli inaczej wykrycie przesunięcia kątowego ogona a nie wibracje mechaniki.
Jeżeli tak interpretujesz wskazania żyrka to niestety jesteś w wielkim błędzie.
Każda niepotrzebna wibracja może mieć krytyczne znaczenie w ustawieniu. Dlatego np. w spalinach daje się dwie gąbki z blaszką pośrodku żeby wytłumić niektóre częstotliwości drgań. A tego na pewno nie wyczujesz trzymając model w ręku.
Więc nie wiem jak mam ci kolego pomóc...

Coś mi tu pachnie nadmierną czułością żyrka i pytanie jest, dlaczego nie możesz tego ustawić zdalnie. Powinieneś ponownie i krok po kroku sprawdzić ustawienia porządnie, zwracając uwagę na kompletny setup w apce oraz na najmniejsze problemy techniczne, bez "wydaje mi się...". Mechanika ma chodzić płynnie i bez najmniejszych oporów w całym zakresie ruchu. Ustawienia sprawdź dwukrotnie, a jak masz wątpliwości to sprawdź inną metodą. Musisz być pewny że na pewno jest OK.

Proponuję przerobić następujące tematy, szczególnie pierwszą pozycję:
- http://www.raptortechnique.com/gy520-dx7.htm
- http://www.youtube.com/watch?v=4A2cP-459uQ
- http://www.youtube.com/watch?v=jMQZuuCxIy0
- http://www.youtube.com/watch?v=3Qb-YIQ4H_s


Jak to przerobisz to daj nam znać jaki jest rezultat. Dużo cierpliwości i dokładności życzę :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
tomek68
Domownik forum...
Posty: 339
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Drogheda
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: tomek68 » 7 sty 2012, o 19:13

Podepnij kabel gain pod aux2,lub zmień ustawienia w nadajniku RTFM .
Heli pilots live in a world full of vibration

Wróć do „Elektronika pokładowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość