Gyro - HK 401

Żyroskopy, governory, bece, flymentory i inne...
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 869
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 20 maja 2014, o 11:54

1. obróć orczyk o 180 i sprawdź jak to wygląda/ nie masz okrągłego?/
2. ODLEGŁOŚĆ KULKI OD OŚKI SERWA 8,5MM a nie 12mm
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 maja 2014, o 11:55

Obrazek

Czy taki kąt łopatek w neutrum wystarczy ? Czy jest za duży ?
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 869
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 20 maja 2014, o 12:03

DLA NEUTRUM USTAW ŚLIZGACZ OGONOWY W POŁOWIE / po środku/ZAKRESU RUCHU i nie wnikaj w kąt łopatek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 maja 2014, o 12:14

Ramotny napisał(a):


Jeśli wirniczek kręci się CCW patrząc od strony łopatek (prawej patrząc od tyłu na model) a to jest pozycja neutrum to jest do d..y. Przy takim kącie ogon będzie uciekał w prawo a cały model obracał w lewo.
Trzeba przeregulować mechanikę tak by przy zerowej pozycji drążka/serwa (ramię serwa prostopadle do popychacza) łopatki miały mniej więcej taki kąt jak na fotce ale w drugą strone - na odpychanie ogona w lewo (a obracanie modelu w prawo).

Dlatego przesunąłem serwo na belce . Założyłem kątomierz na łopatkę , jest jakies 3-4 stopnie . Może tak być ? Czy za dużo ?
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 869
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 20 maja 2014, o 12:40

Wiktor napisał:
Obróć orczyk o 180 i sprawdź jak to wygląda/ nie masz okrągłego?/
ODLEGŁOŚĆ KULKI OD OŚKI SERWA 8,5MM a nie 12mm
DLA NEUTRUM USTAW ŚLIZGACZ OGONOWY W POŁOWIE / po środku/ZAKRESU RUCHU i nie wnikaj w kąt łopatek

wszystkie czynności spokojnie robisz w 5 minut. Ty wolisz robić opwieść z noweli
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 maja 2014, o 12:53

Teraz jeszcze pytanie odnośnie tego trybu H/H . Żyro w ten tryb przechodzi podczas zwiększania czy zmniejszania czułości . Bo już się pogubiłem . Dioda ma się palić czy ma być zgaszona ?
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 869
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 20 maja 2014, o 13:08

bejo
żyroskop ma 2 tryby tj normalny i HH. i maxymalna czułość-wzmocnienie uzyskuje dla sygnału 0 lub 100. w zalesci od skali w nadajniku może to być 0 i 100+ a może to być minus 100 i +100. tak więc przy wartości 50 lub 0 w zależności od skali bedzie następowała zmiana trybów. Gdzie 0 / minus 100/ to 100procent wzocnienia dla danego trybu, 50 / 0 / to minimalne wzmicniena i 100 / +100/ to 100procent następnego trybu. To w której części skali znajdzie się tryb HH zależy od rewersu kanału. dla rewersu NOrm hh znajduje się od50do 100 lub 0do+100/ dla skali-+100/
dla HH ma się świecić
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 maja 2014, o 13:29

Czyli wszystko jasne . U mnie jest na pokrętle SUB TRIM od - do 0 H/H ( dioda się świeci ) . I od 0 do + Normal ( dioda gaśnie ). Miałem na odwrót ustawioną plusowa kompensację łopatek ogonowych . :oops:

W zasadzie zamiast plusa to był minus . :mrgreen:
Z tego co mówi Ramotny tak właśnie było . Dlatego helik kręcił bączka . :plask:
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 20 maja 2014, o 14:30

Wiktor pisze:DLA NEUTRUM USTAW ŚLIZGACZ OGONOWY W POŁOWIE / po środku/ZAKRESU RUCHU i nie wnikaj w kąt łopatek

Generalnie są dwie szkoły
1 - ustawić suwak/serwo w połowie wałka (wolnej przestrzeni na wałku)
2 - ustawić suwak/serwo tak by łopatki w neutrum serwa miały już pewien kąt dodatni.
Ja jestem zwolennikiem #2 z ponieważ bardzo rzadko suwak w położeniu środkowym daje odpowiedni kąt łopatek kompensujący podstawowy moment od wirnika - zwykle jest on dla zerowego kąta łopatek i de facto pierwsza rzecz jaką zrobi żyro to to skompensuje - więc czemu nie zrobić tego samemu?
Kiedyś zrobiłem taki szkic różnych metod ustawiania ogona:
Obrazek

STOP = brak obracania się modelu w powietrzu w zawisie
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 20 maja 2014, o 15:22

Wiktor pisze:dla HH ma się świecić
zgodnie z instrukcją żyra HH jest wtedy gdy LED świeci się na stałe (w spoczynku po włączeniu i inicjalizacji - w locie/pracy może migać)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 maja 2014, o 16:14

Obrazek

Takie ustawienie orczyka przyjąłem jako neutrum dla ślizgacza ( lewy drążek jest w pozycji neutralnej ). Co prawda nie jest to takie idealne neutrum gdyż orczyk serwa w jedną stronę wychyla sie więcej , a w drugą mniej . Inaczej się nie dało .

W tym położeniu dałem kompensację dla kąta łopat +3 stopnie (łopatki są obrócone zgodnie z ruchem wzkazówek zegara tak jak na 3 zdjęciu). Po obróceniu ogona helika w lewo łopatki wirnika ustawiają się tak :

Obrazek

A w prawo tak :

Obrazek

Czy teraz jest już wszystko dobrze patrząc po zdjęciach ? Czy może muszę dać revers dla żyra ?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2014, o 16:26 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 20 maja 2014, o 16:25

bejo pisze:Obrazek

Takie ustawienie orczyka przyjąłem jako neutrum dla ślizgacza ( lewy drążek jest w pozycji neutralnej ). Co prawda nie jest to takie idealne neutrum gdyż orczyk serwa w jedną stronę wychyla sie więcej , a w drugą mniej . Inaczej się nie dało .

W tym położeniu dałem kompensację dla kąta łopat +3 stopnie . Po obróceniu ogona helika w lewo łopatki wirnika ustawiają się tak :
Obrazek A w prawo tak :Obrazek

Czy teraz jest już wszystko dobrze patrząc po zdjęciach ?


Jeśli "lewo/prawo" dotyczyło ogona (a nie modelu) to TAK. Zwróć uwagę że jak ogon poszedł w lewo to wirnik ma kąty łopatek próbujące przesunąć go z powrotem w prawo i to samo w druga stronę - oznacza to że działanie żyra jest stabilizujące ogon. Poprawne.

Co do położenia orczyka serwa: ja bym raczej dla pozycji suwaka w środku ustawił orczyk w stronę ogona ponieważ podstawowy kąt łopatek jest dla suwaka przesuniętego w stronę belki czyli popychacza (o orczyka) do przodu modelu. Oznacza to że neutralna robocza pozycja orczyka będzie nieco obrócona CCW czyli wtedy w pionie (a raczej nie pion jest istotny tylko prostopadłość do popychacza)
I jak napisał Wiktor - przesuń kulkę bliżej osi serwa - na moje oko (bez okularów ;) ) jest za daleko (mały ruch orczyka = duży ruch suwaka = duże wzmocnienie = rybkowanie i problemy z regulacją)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 869
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 20 maja 2014, o 16:42

bejo
zapomniałeś przykręcić orczyk
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 maja 2014, o 16:43

Zrobiłem tak jak mówił Wiktor , dałem kulkę o jedną dziurkę bliżej osi serwa . Poszukam też okrągłego orczyka . Orczyk jest już przykręcony .

Chyba już teraz wszystko będzie OK ? :thumb: Tak że dzięki Wam " Chopy" :nw: .
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 20 maja 2014, o 21:25

Wspominaliśmy już, że chcemy w końcu zobaczyć 450tkę w locie ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 lip 2014, o 18:05

Witam . Chcę tylko się upewnić czy wszystko jest dobrze ? Żyro HK 401 B , apka TG 9X .
Zmniejszając czułość żyra pokrętłem w apce żyro przechodzi w tryb HH ( zapala się dioda ).
Zwiększając czułość żyro przechodzi w tryb Normal (dioda gaśnie ).

Czy tak jest prawidłowo ? Czy może powinno być na odwrót ? Przy zwiększaniu czułości żyro powinno przechodzić z trybu Normal w HH .
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7165
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 lip 2014, o 18:13

chłopie to bez znaczenia- to zależy od reversu na kanale.

Zamieścisz jakiś film z oblotu?
Helikoptery
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 lip 2014, o 18:31

OK. Rozumiem . Dzisiaj zrobiłem parę zawisów . Duży upał dzisiejszego dnia , o godzinie 18,30 było 30 stopni w cieniu . Po trzech minutach latania aku z pełnego 4,2V / ogniwo spadło do 3,8 V/ ogniwo .

Aku było letnie , ale za to regiel gorący . W tej chwili aku się ładuje . W chłodniejsze dni regiel tak bardzo się nie grzał .
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 20 lip 2014, o 19:18

Nie wiem czy nie padł regiel albo odbiornik ? Podpiąłem w pełni naładowane aku do helika i nie chce się zbindować odbiornik z apką ( miga dioda w odbiorniku ). Podładowuję jeszcze aku (NiMH ) w apce . W tej chwili apka pokazuje 9,1V.

OK ! Wszystko już działa . :thumb: Wtyczka od regla w odbiorniku dobrze nie łączyła. :mrgreen:

Wróć do „Elektronika pokładowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość