CC Phoenix ICE 100 - auto-rotation enable

Jak nie podepniesz to nie zaiskrzy.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 25 cze 2011, o 11:14

Czy ustawiał ktoś funkcję auto-rotation enable ?
Wydaje mi się, że rozumiem ideę (szybki start silnika po wyłączeniu hold do ratowania nieudanego autosa), ale nie chcę ogolić zębatki...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 25 cze 2011, o 12:34

Mario, prawdopodobnie chodzi o skrócenie czasu hibernacji a nie o danie natychmiastowego poweru. Normalnie reglery po holdzie potrafią budzić się kilka sekund (u mnie w Alignie ok. 7-miu!!!).
Więc jeżeli aktywowałeś soft-start powinno być oki.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 25 cze 2011, o 23:16

super_mario2 pisze:Czy ustawiał ktoś funkcję auto-rotation enable ?
Wydaje mi się, że rozumiem ideę (szybki start silnika po wyłączeniu hold do ratowania nieudanego autosa), ale nie chcę ogolić zębatki...

Owszem. I faktycznie chodzi o szybsze "wybudzenie" silnika. Sęk w tym że to jest gówno a nie pobudka... Jak mawiają rodacy zza Buga: I'm disappointed :/ - działa i oczywiście robi to co się chce ale nadal dość niechętnie i trzeba "przerywać" z wyprzedzeniem a nie tuz nad ziemią....
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 26 cze 2011, o 21:18

Pooglądałem video tutoriale i może spróbuję ustawić.
Na pewno widzę jeden zasadniczy problem: Ląduję po 20 sekundach celem sprawdzenia/drobnej regulacji. Przełączam na hold (mam już taki nawyk).
Jeśli puszczę hold przy niezerowym gazie to żegnamy zębatkę...

Jeszcze to sprawdzę przy odsuniętym silniku...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 26 cze 2011, o 21:22

super_mario2 pisze:Jeśli puszczę hold przy niezerowym gazie to żegnamy zębatkę...
niestety ;) nieprawda.
Jak będziesz miał AUTOROTATION wyłączony to przy HOLD (zakładając =0-5%) regiel sie wyłączy i po wyłączeniu holda rozpocznie normalny softstart.
Jak będziesz miał AUTOROTATION włączony to po wyłączeniu holda silnik się "wybudzi" tak jak w SoftStarcie tyle że szybciej.

Co więcej - w ustawieniach CC jest parametr Speed Change - tam ustawiasz "prędkość" zmiany prędkości :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 29 cze 2011, o 15:05

Grzegorz - miałeś całkowitą rację.
Dla ciekawych tak działa ta funkcja:

YouTube

Zwróćcie uwagę, że przy włączonej funkcji autorotacji przełączałem hold 3 razy (przy naprawdę szybkich przełączeniach nawet nie było słychać spadku obrotów.
Co ciekawe zmienił się też poziom MIN (fixed end-points) z 86% do 113% (funkcja TA)
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 29 cze 2011, o 15:09

super_mario2 pisze:Co ciekawe zmienił się też poziom MIN (fixed end-points) z 86% do 113% (funkcja TA)

a to zaskok bo nie powinien. Pola charakterystyczne regla nie sugerują zależności MIN od Autorotation:

Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 29 cze 2011, o 15:13

Też byłem zdziwiony, ale po podłączeniu Lipola nawet się nie uzbroił.
Gdzieś w instrukcji na sieci znalazłem info, że po włączeniu tej funkcji należy ponownie ustawić end-pointy.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 25 wrz 2011, o 18:58

Czuję się w obowiązku podać wyniki próby autorotation bailout
Test zrobiłem naprawdę wysoko - po włączeniu holda odczekałem parę sekund i na nowo uruchomiłem silnik.
Pełen rozruch nastąpił po około 4-5 sekundach i po utracie 10-15 m wysokości.

Zatem właśnie minimalnie tyle trzeba mieć w zapasie przed przerwaniem autosa...
Zresztą w ogóle przerywanie jest niezdrowe :D
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 25 wrz 2011, o 19:12

super_mario2 pisze:Pełen rozruch nastąpił po około 4-5 sekundach i po utracie 10-15 m wysokości.
Tak to niestety działa w CC :(
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 26 wrz 2011, o 17:03

Heh... Tyle zapasu to ja mam bez żadnych tam bajerów w reglerku. Chyba szkoda sobie zawracać gitarę. Już lepiej kupić zapasowe auto łożysko i zrobić ze 100 autosów więcej :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo

Wróć do „Silniki elektryczne i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość