Turnigy 2215 + Turnigy Super Brain ESC-40A coś nie działa

Jak nie podepniesz to nie zaiskrzy.
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2339
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 3 lip 2011, o 16:14

Cześć,

Mam zestaw Turnigy 2215 + Turnigy Super Brain ESC-40A, który nie działa.
Jakiś czas temu przed programowaniem zestaw działał bez problemu, tzn. silnik kręcił.

Zaprogramowałem regiel za pomocą Turnigy USB Linker for AquaStar/SuperBrain http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... duct=10628 na następujące wartości:

LVC - Auto
Current Limiting - Standard
Brake Types - No brake
Timing Adance - Middle
Cutoff Type - Soft cutoff
Startup Type - Soft start
Governor mode - Low
PWM Rate - 8kHz
Throttle Range - 656 uS

Throtle Range niestety jest ustawiony fabrycznie, bo mam Sanwę która ma blokadę sygnału przy włączeniu z wychylonym drążkiem.

Po programowaniu zestaw przestał działać, choć być może nie to jest powodem problemu.
Zasilanie serw i gyro działa.

Jak sprawdzić, czy za brak pracy odpowiada silnik, regiel, a może ustawienia apki (CNT 0%, EPA 100%)?

Z góry dziękuję za pomoc,
Piotr
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 3 lip 2011, o 19:19

Zresetuj do ustawień fabrycznych lub spróbuj zaktualizować firmware. Ewentualnie wywal linkerem te ustawienia Throttle Range - wróć do domyślnych z którymi działało. No i wyłącz governor - na początek będzie bardziej Ci przeszkadzał niż pomagał.

Na waldorfe Clooser ma ten regiel w swojej 450 jeśli dobrze pamiętam.
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2339
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 3 lip 2011, o 21:39

Dzięki,

Próbowałem powrócić do ustawień fabrycznych, ale nie pomogło. Linkerem nie mam dostępu do Throttle Range niestety.

Czy miernikiem elektrycznym mogę sprawdzić, czy na reglu jest napięcie? Słabo się znam na prądzie, ale jeżeli silnik zasilany jest trzema fazami, to miernik trzeba nastawić na prąd zmienny? Dobrze kombinuję?

Spróbuję się podpytać na Waldorfie.

Pozdrawiam,
Piotr
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 3 lip 2011, o 22:00

Po podpieciu pakietu zestaw wydaje jakieś dzwięki czy milczy?
edit:
czy ten regulator ma programowanie zakresu gazu (podpięcie pakietu przy gazie na max, po pik pik gaz do minimum)
może esc się nie loguje ze względu na położenie trymera gazu (np. potrzebuje trymer na min)
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2339
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 3 lip 2011, o 23:12

Wiktor pisze:Po podpieciu pakietu zestaw wydaje jakieś dzwięki czy milczy?
edit:
czy ten regulator ma programowanie zakresu gazu (podpięcie pakietu przy gazie na max, po pik pik gaz do minimum)
może esc się nie loguje ze względu na położenie trymera gazu (np. potrzebuje trymer na min)


Po wpięciu pakietu słychać tylko ustawiające się serwa.

Regulator ma programowanie zakresu, ale na 90% z Sanwą tego nie przeprowadzę, bo ta ma alarm, gdy drążek jest powyżej zera przy uruchomieniu.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 4 lip 2011, o 02:34

na 90% z Sanwą tego nie przeprowadzę, bo ta ma alarm, gdy drążek jest powyżej zera przy uruchomieniu

Przy uruchamianiu czego? Aparatury? Apke uruchamiasz normalnie a następnie dajesz gaz na max...

sprawdź jeszcze czy oby na pewno jest dobre połączenie regulatora z silnikiem . Może się to wszystko trzyma na koszulce a w środku wyrwał się któryś kabel. Co prawda nie miałem zbyt wiele regulatorów i silników ale zawsze problem był zgłaszany dźwiękowo więc ta cisza jest podejrzana (bo to silnik wydaje dźwięk)
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 4 lip 2011, o 07:00

I jeszcze rewers gazu mógł się przestawić. Alarmowi w apce to ja bym nie wierzył. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego że to ona powoduje problemy a przedtem działało to możesz spróbować ponownie zbindować odbiornik już z reglem i serwami podłączonymi.

Mój regiel jak silnik jest podłączony to nawet jak odbiornik coś nie teges to przynajmniej daje sygnały że poprawnego sygnału gazu nie dostaje, nie masz może innego silnika aby spróbować podłączyć? Nie musi być nawet odpowiedni do helika, wystarczy aby był 3-fazowy i miał dobre wtyczki. Zobaczysz wtedy czy regiel z silnikiem grają muzyczki czy nie.
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2339
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 4 lip 2011, o 08:10

Drugiego silnika nie mam. Dopiero zaczynam zabawę z modelami.

A jak z tym miernikiem, dam radę nim zmierzyć, czy prąd z regla wychodzi?

Dziękuję za wszystkie rady. Wieczorem będę wprowadzał w życie.

Pozdrawiam,
Piotr
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2339
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 4 lip 2011, o 22:17

Niestety poddałem się :masakra: .

- Nadajnik i odbiornik ponownie zbindowane
- Kable polutowane są poprawnie (w desperacji zdjąłem koszulkę termokurczliwą z regla aby to sprawdzić)
- Na wyjściu do silnika nie ma żadnego napięcia
- Na wyjściu z BEC napięcie jest poprawne
- Tryb programowania przez linkera działa (można ściągać i uploadować dane)
- Tryb programowania przez aparaturę nie działa
- świecą się dwie malutkie diody - zielona i czerwona
- zestaw nie wydaje żadnych dźwięków

I to tyle, nie mam więcej pomysłów poza zakupem nowego regla i silnika.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 4 lip 2011, o 22:25

Zanim zaczniesz kupować nowe wszystko naprawdę pożycz silnik albo regiel żeby wyeliminować wadliwy komponent... szkoda kasy na dwa na raz...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 4 lip 2011, o 22:33

Najlepiej by było jakbyś mógł podjechać na jakieś lotnisko co heliki RC latają i na miejscu pewnie by przyczynę dało się ustalić.
Piotrek
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 5 lip 2011, o 00:05

może wtyczka od esc odwrotnie wpięta do odbiornika?
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2339
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 5 lip 2011, o 09:21

Dziękuję Panowie za rady.
Jestem w gorącej wodzie kąpany, więc oba elementy zamówiłem wczoraj w nocy.
A w międzyczasie faktycznie pojawię się na lotnisku, to może uda się wtedy zdiagnozować przyczynę problemu.

Do następnego razu.
Pozdrawiam,
Piotr
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2339
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 19 lip 2011, o 14:37

No to się wyjaśniło.
Padł mi Turnigy Super Brain ESC-40A. Tyle, że częściowo. BEC i część odpowiedzialna za programowanie działają.
Ciekawe co było powodem, bo nie latałem na nim (tylko mała próba na stole bez łopat) i nie ma śladów spalenia (zapach, dym).
Po podłączeniu nowego regulatora silnik ruszył.

Teraz wstawiłem Hobby King 50A.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550

Wróć do „Silniki elektryczne i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron