Odcinanie silnika podczas lotu

Jak nie podepniesz to nie zaiskrzy.
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 90 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 29 sie 2015, o 20:28

Od dłuższego czasu męczę się z pewną usterką w swoim Dominatorze. Odcina mi czasem silnik w locie.

Po locie nie mogę dojść do tego co było tego przyczyną. Regiel, który mam (Align RCE-BL45X) nie pozwala na wyciągnięcie informacji co było przyczyną odcięcia. Zacząłem więc szukać metodycznie po kolei:

Na początku myślałem, że może jest problem z BECem. Odkryłem, że BEC podaje zawsze 5V, nawet jak w setupie chciałem ustawić więcej (ten regiel umożliwia ustawienie 5-6V). Pomyślałem, że coś jest walnięte w stabilizatorze napięcia więc niewiele wnikając, wymieniłem regiel.

Problem występował dalej. Wymieniłem satelitkę.

Wydawało się, że wszystko jest OK ale dziś znowu to samo. Trzy razy odcięło mi silnik w locie. Na szczęście za każdym razem udało mi się w miarę bezszkodowo spaść.

Na pewno nie jest to problem z przegrzewaniem się regla albo z lipo protection bo raz zdarzyło mi się to w spokojnym zawisie na plecach, a raz również na samym początku podczas rozkręcania wirnika.

Wróciłem do domu i postanowiłem znaleźć w końcu to paskudztwo. Odkręciłem półkę regla, zdjąłem łopaty i snapa z popychacza ogona i wio. Podczas pracy ruszałem kablami (myślałem, że może jakiś przewód fazy do silnika jest ułamany w środku), przechylałem helika, wszystko po prostu. No i oczywiście co? Nic. Cały czas kręcił się stabilnie jak skała.

Odkryłem jednak pewną rzecz, która być może ma jakiś wpływ. Otóż latam na govie z Braina i czujniku RPM spektrum. Przy pierwszej prędkości Brain zaleca płaską krzywą THR 30%. Ja miałem 50%. Według instrukcji do 49% jest RPM1. U mnie było tak, że gov trzymał RPM1 ale w kompie pokazywał na zielono, że wybrane jest RPM2. Więc może coś z tym? Może przez to, że byłem z krzywą na granicy gov głupiał?

Przestawiłem krzywą na 30% i teraz jest OK (na zielono pokazuje RPM1). Ale może macie pomysł co to może jeszcze być? Najgorsze są tego typu problemy - coś jest na rzeczy ale za chiny ludowe nie mogę dojść co. Jak to się znowu powtórzy to spróbuję bez gova. A jak dalej to samo to już tylko Brain zostaje...
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 29 sie 2015, o 20:51

Ostatnio też z czymś takim walczyłem - odcięcie silnika w locie bez powodu, a nawet po chwili rozkręcił z softstartem na nowo. Żadnego pikania po locie o przegrzaniu, przeciążeniu czy innych błędów regla. Moim zdaniem była to chwilowa utrata zasięgu -> failsafe -> thr na 0 i regiel prawilnie wyłączył silnik. Zasięg wrócił, a silnik dalej wyłączony. Wymieniłem dość mocno przechodzone anteny w odbiorniku i zrobiłem ponad 20 lotów i nic się nie dzieje. Może to jakoś naprowadzi...
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Mentalista
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 20-03-2015
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Mentalista » 29 sie 2015, o 22:00

Pawczu, rzuć okiem na ten wątek (jeśli oczywiście już go wcześniej nie znalazłeś):

http://heli.waldorf.pl/viewtopic.php?t=10331

Wniosek był taki, że ten regulator nie lubi dużych kątów przy niskich obrotach. Nie wiem, w jakich warunkach odcina Twój
regulator, ale warto spróbować.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 30 sie 2015, o 04:57

45A przy 6s to świat i ludzie w 450L.

Teoretycznie po przejściu rpm1 / rpm2 obroty powinny się płynnie zmieniać a nie wyłączać, więc nawet przy ustawieniu na granicy bym tego nie podejrzewał.

Natomiast zmam 2 przypadki odcinania gazu i raz to była uszkodzona antenka w dx8 a raz uszkodzona antena w JR coś tam 9 czyli podobnie jak u Shackera.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 30 sie 2015, o 08:09

W przypadku Spectrum, to chyba rzeczywiście stawiałbym na antenki (czyli przerwy w zasięgu). To chyba Marcin na Pałacowej spadał kilkadziesiąt razy przez antenkę nadajnika.

Ja za to miałem problem z reglem z Gaui X3 (czyli GE-502). Odcięło mi silnik w locie, ot tak bez przyczyny. Pogadałm z Danielusem, który miał podobny problem, ale nie rozwiązany.

Postawiłem na to, że regiel źle zachowuje się przy funkcjach Temprerature cut off i low voltage protection (obie defaultowo były wyłączone (sic!) więc włączyłem je przed pierwszym lotem).
Po wyłączeniu zabezpieczeń, regiel działa bez problemu, czyli chłopaki ze Scorpiona skopali soft (GU-502 jest robiony przez Scorpiona dla Gaui) i zamias ograniczać moc obcina silnik przy zadziałaniu zabezpieczenia.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 30 sie 2015, o 09:24

Nie wiem czy to identyczny regiel jak Twój :

http://www.espritmodel.com/hes45x01---a ... -mode.aspx

Ale w opisie jest napisane :

ESC Align RCE-BL45X
Manufacturer Align
Applications Heli/Airplanes/Sailplanes
Special Features Governor Mode
Cont/Max Amp 45/60A
Cells NiMH/NiCD 4-12 cells
Cells Li-poly 2-4 cells
Programming Fully Programmable
Type/Max BEC (A) Linear/3A
Max #Servos/V 2-4/6V
Weight 47g

Czyli max do 4cel i bec 3A .

Jeśli to taki ja Twój to Bec jest za mały pewnie i stąd problemy.

Tak czy siak jeśli chcesz mogę Ci pożyczyć na testy regiel HW50A v3 - ma beca 7A (peak do 15A) i działa mi bez zarzutu.
Konektory do silnika mam goldy 3,5 a złącze prądowe XT60.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15404
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 sie 2015, o 09:27

A może paralotniarze nam jakieś zaklucacze zainstalowali? ;) mi też ostatnio odcielo na chwilunie zasięg. Chociaz u mnie to raczej kwestia źle ułożonych antenek (lenistwo).
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 30 sie 2015, o 10:33

za 15 min jade na palacowa, regiel spakowalem to podjedz Pawczu i zrobimy test.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 90 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 30 sie 2015, o 11:03

Dzięki za sugestie. Ponieważ większość była o traceniu linka, przyjrzałem się jeszcze kabelkowi z satelitki do Braina i... to chyba to!

Po podłączeniu apki i lekkim ruszaniu kabelka przy gnieździe Braina, lampka w satelitce migała. Zmieniłem sposób prowadzenia kabelka, dogiąłem blaszki i wszystko jeszcze raz złożyłem. Teraz jak ruszam nic nie miga więc jest nadzieja, że w końcu znalazłem :)

Będę na Pałacowej za godzinę to przeprowadzę test.
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 90 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 30 sie 2015, o 11:09

@Jazz to ten regiel ale napewno 6s obsluguje. Byl w combo do Dominatora na 6s :) W jego instrukcji tez podaja, ze 6s ogarnia. Tam na stronie jest blad.
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 8 lip 2016, o 21:00

Znów odgrzeję temacik. Mam regiel Redoxa 40A. Od ostatniego dzwona dość często odcina zasilanie. Być może uszkodzony, a może po prostu za słaby, a zrobiło się dość ciepło. Silnik zimny, regiel dość ciepły, ale nie jakiś wrzątek. Pytanie teraz czy kupić Redoxa 60A jak taki http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/W ... G-60A.html ? Brać inną firmę ? Na pokładzie odbiornik, 4 x KST115, GP750, NEO 3500kV.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 8 lip 2016, o 21:10

Zanim kupisz większy (prawdopodobnie przewymiarowany) regiel pobaw się w zmianę parametrów. Np. Timing. Aczkolwiek jeżeli do tej pory latał i nagle po krecie mu się odwidziało, coś może być na rzeczy. Oglądałeś go? Coś się uszkodziło?
Mierzyłeś kiedyś jakie faktycznie prądy idą przed ESC?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 8 lip 2016, o 21:18

Nie mierzyłem. Zaliczyłem dobrą glebę, miałem problemy z serwem ogonowym, uwaliłem serwa cykliki - wszystko na raz. W końcu wymieniłem wszystkie serwa, a teraz to. Teoretycznie wygląda OK, ale go nie rozcinałem. Latam względnie spokojnie, żadne 3D. Założyłem go pół roku temu, dostałem używkę. U mnie obecnych temp powietrza nie widział jeszcze dopiero teraz. Nie wiem na ile to dobra firma pod heli więc wymyśliłem, że przewymiaruję.

Edit: nawet zlutowałem go na sztywno z silnikiem. Nie pomogło.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1155
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 8 lip 2016, o 22:38

Redoxa miałem tylko jednego i na szczęście, tylko w samolocie. Od samego początku były z nim problemy. Części tej firmy nie cieszą się zbytnim powodzeniem. Jednym się trafi, innym juź nie. Spora loteria i wiele osób potwierdza, że to słaba jakość.
Nie baw się w większego Redoxa, tylko poszukaj jakiegoś Yepa 40, albo Sunrise Ice 40. W okolicach 100 zł powinieneś wyrwać nówkę, a może ktoś z forum ma na zbyciu, i będziesz zadowolony. Do 450 w zupełności wystarcza. Align w reksiach 450 montuje bodaj 35A i dają radę.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 9 lip 2016, o 09:08

OK. Rozejrzę się. Dzięki.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 2 sie 2016, o 19:45

No więc zakupiłem sobie Sunrise Ice 40A. Chwilę było w porządku. Teraz problem: regulator odcina mi na mniej więcej 150m (sporadycznie). Dziś przerwał na sekundę dwa razy, zrobiłem kółko i znów w tym samym miejscu (na ok 150m) odciął całkowicie. Znalazłem model, załączam jeszcze raz i regulator po logowaniu pika 5 razy. Gaz działa, ale mulaście z dużym opóźnieniem (jakby bez "plane fast" - jak @Kenobi w instr pisał). Rozprogramował się. Problemy zawsze pojawiają się w tym samym miejscu w tej samej odległości ode mnie. Trójkąt bermudzki czy problemy z łącznością ? Macie jakąś koncepcję ? Może przewody od silnika za blisko odbiornika ?

20160802_211051.jpg


20160802_211902.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sie 2016, o 20:47

Co to za system? (jaka apka i odbiornik)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1058
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 2 sie 2016, o 21:11

Wizualnie wygląda jak turnigy i odbiornik 6cio kanałowy...
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sie 2016, o 21:26

Antenka pasuje.
Pytanie drugie gdzie latasz że tak zrywa?
Bo znane są przypadki że Turnigy v2 tracą link blisko bloków lub chat nabitych sieciami wifi.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 3 sie 2016, o 16:55

Nadajnik i odbiornik to ZD Fly T6a. Takie "coś":

1.jpg


2.jpg


Kupiłem od razu z modelem. Jak latam: stoję 4-5m od budynku i latam w promieniu 100-120m (nie 150, mierzyłem). W budynku jest WiFi, raptem jeden router D-Linka. Natomiast na dachu budynku jest antena odbiorcza WiFi radiowego 5 GHz. Spadam właśnie jedynie w osi nadajnik-antena 5GHz powiedzmy te 100-120m od anteny odbiorczej. Do nadajnika powinno być min 1 km.

EDIT: ta apka to chyba jakiś klon Fly Sky CT6 - nawet soft jest identyczny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2016, o 20:41 przez Adam12, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i

Wróć do „Silniki elektryczne i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość