LiPo - ładowanie i łączenie

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 1 sie 2016, o 09:16

Kenobi36 pisze:Nie zgodzę się z tym że balansowanie w ostatnim etapie (CV) jest lepsze.
.


Masz racje to zalezy od przypadku. Ja osobiscie nigdy nie uzywalem pakietow tak ze z zalozenia podczas pracy sie rozbalansowywaly a w takiej sytuacji i przy celach o rownej pojemnosci balansowanie przez caly czas jest rzeczywiscie lepsze.

natomiast mowie z doswiadczenia ze starszymi pakietami. Imax i turnigy mega potrafily sie z nimi meczyc po kilka godzin a reaktor laduje i balansuje je w normalnym czasie, no powiedzmy do godziny.
sam wiekszy prad balansowania to nie wszystko.

natomiast przy nowych dobrych rownych pakietach sposob balansowania poprostu nie ma znaczenia bo przewaznie jest to kosmetyka.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 1 sie 2016, o 10:08

A obserwowałeś jak jak pracuje turnigy A6 A6200, mega i pewnie też imax?
Jak byś się przyjrzał to byś wiedział czemu tak długo, prawie w nieskończoność balansują.
Po prostu mają prymitywny algorytm.
Szczególnie te mocniejsze które mają większy prąd balansowania mają problemy z małymi starymi pakietam, na A6 tego nie zaobserwowałem ale na A6-200 już tak ale przy bardzo kiepskim pakiecie A6 i B6 będą miały ten sam problem.
Jak podłączysz stary pakiet i jak już jest naładowany to jak jedna cela ma wyższe napięcie to ładowarka załącza tam pobór prądu, napięcie na celi mocno spada i na innych jest wyższe, wtedy ładowarka wyłącza na tej celi pobór prądu, napięcie na nie znowu wzrasta i włącza na innych pobór, oczywiście tam gdzie załącza się pobór to spada napięcie :-). I tak w kółko, a że wszystkie cele nie chcą równo osiągnąć 4,20 tylko im skacze na zmianę 4,17 pod prądem balancera i do 4,22 bez obciążenia to ładowarka uważa że pakiet jest niezbalansowany i robi to w nieskończoność.
Raytronic C60 balansuje od samego początku i nie ma tego problemu aczkolwiek akurat nie jest najszybszą ładowarką ale tu mniejsza szybkość jest poparta większą precycją , jedne ładowarki po prostu kończą szybciej a raytronik jszeszca balasuje i doładowywuje bardzo małym pradem. Jest to kwetja zdecydowania się przez producenta czy ma być lepiej czy szybciej. No może jest jeszcze jeden aspekt , reaktory pozwalając na przekroczenie sumarycznego napięcia na celach (4.2) mierzonego na przewodach pradowych co oczywiście troszkę przyśpiesza etep CV.
Osobiście używam Reaktora 2x300W i Reytronika C60. C60 jest do pakietów 6s a Reaktor używam do 4s gdzie przy 4s, C60 nie wykorzysta swojej pełnej mocy.
Ale jak nie ładuję 6s to do starych pakietów preferuję jednak C60 bo nie dość że balansuje precyzyjniej to też ma funkcję trickle która działa na programie lipo więc jak nie ma potrzeby odłączania pakietów to można je zostawić na dłużej i się jeszcze ciut doładują i wyrównają :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 1 sie 2016, o 11:24

wiem ze tam sie niezle jaja dzialy z tymi napieciami ale az tak dokladnie tego nie obserwowalem... no jak tak to rzeczywiscie algorytm jest gowniany. ladowarka powinna po pierwsze raz na jakis czas mierzyc napiecie na celach bez obciazenia i bez ladowania, a po drugie prad balansowania ppwinien tez byc regulowany plynnie a nie zero jedynkowo.

BTW Reaktor tez ma trickle charge w trybie balance, przynajmniej tak mi sie wydaje: najpoerw pika ze pakiet naladowany ale na mierniku jeszcze przez jakis czas jakis malutki pradzik sobie plynie i pradzik jest tym wiekszy i tym dluzej plynie, czym starszy i lichszy pakiet.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 1 sie 2016, o 11:50

U mnie pika że naładowany a potem 0,00
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 1 sie 2016, o 14:16

A bo nie wiem czy to nie jest tak, ze trzeba to wlaczyc - domyslnie jest chyba wylaczone.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 sie 2016, o 14:33

No jest w setupie Balance Trickle i jest ON.

Może za dobre pakiety na razie mam :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 2 sie 2016, o 14:49

a to na pewno, u mnie w nowych pakietach jest tez od razu zero.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 5 sie 2016, o 22:02

Lipa panie.

Pakiet kichowaty, skończył się ładować, po 10 minutach podchodzę, na celach 3,18, na jednej 3,17, ładowarka podazuje 0.00A i nic najwyraźniej nie próbuje doładować.
Balance trickel ON - pewnie jest to jakaś inna funkcja. Może trzeba do instrukcji sięgnąć :-)

EDIT
Sprawdzałem jeszcze później i na jednej celi było 3.15 więc mam wrażenie ze Reaktor nie ma tickle dla lipo.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 sie 2016, o 20:04

I co tam w temacie? Kupiłeś? Jaki tam setup planujesz?
Helikoptery- Fireball for sale

Wróć do „Pakiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron