LiPo - ładowanie i łączenie

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 23 lip 2015, o 14:34

Sorki, że wtrące, ale potrzebuję porady.
Na razie poznaję mechanikę i sztukę pilotażu, ale w niedalekim czasie pewnie będę musiał zgłębić też wiedzę nt. prądów, bo czekanie ok. godziny aż naładuje się jeden pakiet przyspiesza pojawianie się zmarszczek.
Jakie charakterystyki (minimalne) powinien posiadać zasilać i ładowarka by móc ładować jednocześnie te 6, takich hamskich klasycznych pakietów do 450 (3s 2200 25-35C)?
Moje złącza na pakietach i przy heliku to banany 6mm. Czy kupić jakiś kawałek płytki, 12 wtyków, jakieś kabelki i złącza do balancera i sobie samemu taką płytkę wymodzić, czy nie pierdaczyć się - za przeproszeniem - i kupić w HK gotowca ze złączami XT60 (zauważyłem, że dosyć popularne) i na owe poprzerabiać same wtyki? A może płytka bez żadnych złącz i pozarabiać do bananów?
Jednak w pierwszej kolejności interesuje mnie czy moja ładowarka i zasilacz da radę. Ich charakterystyki na chwilę obecną nie jestem w stanie podać, a coś w pracy trzeba robić :D
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 lip 2015, o 14:37

na jeden pakiet potrzebujesz 2,2A*12=26W
6 pakietów = 158W

czyli ładowarka 200W i taki tez zasilacz, ale lepiej większy
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 24 lip 2015, o 15:34

Dobra, moc nie jest określona na zasilaczu, ale sobie chyba mogę policzyć, bo widnieje 12V max output = 13,8A. Co ze wzoru wychodzi lekko ponad 160W. 13,8/2,2 = 6,27(27). Czyli powinienem być w stanie 6 pakietów ładować jednocześnie. Czy to wystarczy, czy muszę mieć jakiś zapas mocy? Jak napisał Wojtek - te przeszło 50 W?
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2152
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: lenu » 24 lip 2015, o 15:46

Jeśli ładowarka ma taką wydajność na kanale to pewnie tak
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 24 lip 2015, o 18:31

Przede wszystkim to mozesz ladowac 6 palietow rownolegle nawet ladowarka 50W, tyle ze bedzie to trwalo dlugo. Powszechnie przyjete optimum dla lipoli w ladowaniu to 1c. Max dla wiekszosci tanich pakietow to 2c.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 519
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: mikegsx400 » 24 lip 2015, o 21:08

aikus pisze:Przede wszystkim to mozesz ladowac 6 palietow rownolegle nawet ladowarka 50W, tyle ze bedzie to trwalo dlugo. Powszechnie przyjete optimum dla lipoli w ladowaniu to 1c. Max dla wiekszosci tanich pakietow to 2c.



dlugo czy krotko, to zalezy czy sie komus bardzo spieszy :lol:
ja laduje 6 pakietow 3S 2200 w okolo 2 godz +/- 10min, zaleznie od stanu pakietow, laduje accucelem 6, czyli ladowara 50W.

@aikus a czemu tanie pakiety mozna ladowac 2C a dla drogich optimum to 1C? :roll:
"Trenując można się wyćwiczyć, mistrzem trzeba się urodzić."
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 24 lip 2015, o 21:19

Nie tylko drogie ale dla wszystkich się przyjmuje 1c, jest to w miarę szybkie ładowanie i nie skraca żywotności pakietów.
Na większości tanich jest napisane na naklejkach charge max 2c, najwięcej widziałem max 8C na mocniejszych pakietach.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 17 mar 2016, o 00:08

Kiedyś kupiłem dwa "klocki" Turnigy 4000mAh 3S2P 20C.
QRF400.jpg

W związku z tym, że za bardzo nie mam ich gdzie wykorzystać, to postanowiłem je "pokroić" i uzyskać 4szt pakietów 3S1P :mrgreen:
Teraz szczerze powiem, że nieco zgłupiałem :o Czy po tej "operacji" uzyskam 4 pakiety 2000mAh 20C, czy 4 pakiety 4000mAh 10C :roll:
Połączenie ogniw wygląda tak:

3S2P.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 842
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 112 razy
Podziękowano: 56 razy

Postautor: Wiktor » 17 mar 2016, o 00:59

uzyskasz 4 pakiety 3s 2000mAh 20C
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2729
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 318 razy

Postautor: Artu » 17 mar 2016, o 08:14

Jak się dzisiaj obudziłem, to stało się to dla mnie oczywiste :masakra:
Dobrze, że nie wziąłem się za rozlutowywanie tej "bomby" w nocy... Zdjąłem mu tylko "ubranko" :rotfl2:

DSC01771_crop.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 26 lip 2016, o 15:44

Hej, tak się zastanawiam i doszedłem do wniosku, że powinniście szybciej rozwiać moje wątpliwości.
Zamierzam zasilić swoją zabawkę dużą ilością "paliwa".
I teraz moje pytanko:
Lepiej połączyć 2 x 5000 mAh, czy pojedynczym 10000 mAh?
Jakie są plusy i minusy, a może nie ma żadnych sensownych różnic?
Pzdr.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3576
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 26 lip 2016, o 15:48

Jestem zwolennikiem rozdzielenia na mniejsze pakiety, bo raz że ładowanie kloca trochę trwa, a dwa że wygodniej jest rozłożyć ładunek kilku pakietów względem środka ciężkości. Inna sprawa że chociaż prądowo wychodzi na to samo, to wagowo już niekoniecznie...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2152
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: lenu » 26 lip 2016, o 16:41

I dwa pakiety zawsze możesz przełożyć do czegoś co nie potrzebuje 10AH jakaś klasa 550 i 700 np.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 27 lip 2016, o 11:38

Jak Ci padnie jedna cela, to zawsze możesz na szybko jeden 5000mah podmienić na inny i dalej śmigać w międzyczasie naprawiając drugi, padnięty. Mając jedną krowę, będziesz ugotowany... Poza tym skąd weźmiesz jedną celę 10000? :/
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 27 lip 2016, o 11:42

Ok chłopy. Przekonaliście mnie do wersji "parallel". Znaczy - obie będą działać tak samo, ale ta druga ma więcej zastosowań, co jest zgodne z moją praktyczną naturą ;)
Dzięki.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1914
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 87 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 27 lip 2016, o 11:43

Jakiego masz smoka na 10 000 mah?
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 27 lip 2016, o 11:58

A jako, że wszystko już macie i rzucacie się na nowości niczym bezrobotny po zasiłek, to postanowiłem zrobić krok dalej i będzie HD Cell 750.
:swir:
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1914
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 87 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 27 lip 2016, o 12:00

ło matko :wow2:
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 lip 2016, o 12:25

Zrobisz porządnego inboxa?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 519
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: mikegsx400 » 27 lip 2016, o 12:56

Pan Byku pisze:A jako, że wszystko już macie i rzucacie się na nowości niczym bezrobotny po zasiłek, to postanowiłem zrobić krok dalej i będzie HD Cell 750.
:swir:



Harley nie robi żadnej 750tki, nie ma co się rozmieniać bierz vroda, albo nightroda :rotfl:



:dance: :dance: :juppi:

Także tak.... też zobaczę inboxa :swir:
"Trenując można się wyćwiczyć, mistrzem trzeba się urodzić."

Wróć do „Pakiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość