LiPo - wszystko o...

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 lut 2016, o 21:28

Ehh, a juz mialem nutke nadzieji.
No nic. Walic to w takim razie.

Gyverek:
- lipo: nie chcialoby Ci sie podeslac jednego na kilka dni? Chetnie bym porownal i sie upewnił ze moje pakiety zdechły ze starosci...
- reaktor 250W: nie mialem nigdy zadnej firmowej ladowarki. Wczesniej ladowalem tylko na podrobie imaxa 50W, hk eco 200W i turnigy 2x200W. Z tych trzech jest zdecydowanie najcichsza i co mnie pozytywnie zdziwilo polowe mniejsza od hk 200W. Wiec jestem bardzo zadowolony, tym bardziej ze w czarny piatek dalem za nia cos kolo stówki.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1364
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 14 lut 2016, o 18:40

Chyba się nie zrozumieliśmy :) "mam zato nowe" chodziło mi o pytanie, a nie pakiety :) hehe
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 lut 2016, o 19:03

Łeeeeee
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 844
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 112 razy
Podziękowano: 56 razy

Postautor: Wiktor » 14 lut 2016, o 19:29

miruuu
a czy w mikrusie nowe pakiety spisują się lepiej niz oryginał? z tego co mi się pamięta to w nowych tgy 300mah 45c od mcpxa napięcie też sporo spadało nawet przy stosunkowo niskim prędzie rozładowywania ale w mikrusie power było czuć
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 lut 2016, o 19:36

No jest odrobine lepiej ale generalnie padaka. Na plecki jeszcze sie obroci niby, ale trzeba hamować dosc dlugo :D
Te pakiety sa na bank rozjebane. Przy pradzie 10C pelny pakiet po kilku sekundach potrafi pokazac napiecie 3.5v a drugi nawer nizej.
Wiesz jalby napiecie spadlo do 4.0 to spoko. Ale 3.5v? Nie ma bata. Po prostu dostalem gowno nie pakiet.

No nic, bede polowal az sie na hk eu cos pojawi...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 546
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Czeladź/Katowice
Podziękował: 100 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 27 lut 2016, o 11:55

Panowie Koledzy.
Liczę na to, że wyjaśnicie mi gdzie leży pakiet pogrzebany. :)

Otóż jakiś czas temu w Brudnopisie opisywałem jak to mi pewna Skoda roplaszczyła helika. Chodzi właśnie o pakiet, który uczestniczył w tym zdarzeniu i nie bardzo wiem co jest grane. Nie chodzi tutaj o jakieś smutki z powodu padnięcia, ale o zjawisko, którego nijak nie potrafię sobie wytłumaczyć.

Chodzi o pakiecik 1S 520mAh taki:
http://www.banggood.com/5-x-V930-V977-R ... 23558.html

Zjawisko polega na tym, że pakiet ma napięcie jakby był świeżo naładowany (4,2V) przynajmniej tak wynika ze wskazań miernika. Nie wiem czego mu brakuje i jak to zmierzyć, ale standardowy miernik uniwersalny pokazuje napięcie, ale już taki mikro z piszczkiem do lipoli nie. Chodzi o natężenie prądu?

Po rozjechaniu przelatałem na nim jeszcze kilka cykli bez jakichś niespodzianek i już się nawet ucieszyłem, że przetrwał, jednak wczoraj pakiet zdechł. Z czystej ciekawości rozbebeszyłem żeby sprawdzić czy coś może z kabelkiem, albo lutem, ale wszystko wygląda ok. Przelutowałem przedzwoniłem kabelki i są na 100% ok.

Co się dzieje?
Qrcze - Misie, a może mi to śni się? ;)
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5626
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 27 lut 2016, o 14:34

Nie zgadniesz dopoki nie podlaczysz do niego normalnego voltomierza i nie zaczniesz mierzyc napiecia pod obciazeniem.
Moglo sie stac tak, ze on tam jednak oberwal, ale przezyl choc do zwarcia miedzy elektrodami brakowalo jakichs mikrometrow, po czym przy ktorejs ookazji wkladania / wyjmowania z modelu ta granica tych kilku mikrometrow zostala przekroczona i pakiet dostal zwarcia. Zwarcie wypalilo dziury w elektrodach i sie samozgasilo i teraz niby wszystko jest pakiet stracil moc... Nie wiem - tak tylko snuje hipotezy.
Generalnie na pewno li-po alarm z pipczykami bierze wiekszy prad niz miernik uniwersalny ktory bierze prad pomijalny... wiec podlaczajac chocby te dwa mierniki rownolegle, z miernika uniwersalnego dowiesz sie jakie faktycznie na pakiecie pojawia sie napiecie.
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 546
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Czeladź/Katowice
Podziękował: 100 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 27 lut 2016, o 18:11

aikus pisze:...i sie samozgasilo

W sumie z dwojga złego to lepiej w tą stronę niż odwrotnie. :)

Twoja hipoteza jak najbardziej się sprawdza. Po około 6h podłączyłem, żeby ją sprawdzić. Tym razem lipo alarm pokazał 3,55V i każdy pomiar, czyli co 2-3 sekundy był mniejszy o 0,01v. Podłączenie zwykłego miernika sprawiło, że teraz nie wiem który jest rozkalibrowany... :masakra: Rozjazdy w pomiarach były w okolicach 0,05v. :) Będę musiał prześledzić który przekłamuje.

Wielkie dzięki - chciałem się dowiedzieć co się stało temu pakietu, a teraz już posyłam go do krainy wiecznych kretów. :)
Qrcze - Misie, a może mi to śni się? ;)
rckuba

Postautor: rckuba » 31 mar 2016, o 09:48

Cześć,

znalazłem bardzo fajny poradnik o akumulatorach lipo z którego dużo się dowiedziałem: http://abc-modele.pl/akumulatory-li-po- ... ium-wiedzy
Myślę, że warto podlinkować dla początkujących.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1364
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 31 mar 2016, o 11:15

Hej Kuba. Zapraszamy do powitalni. Może coś napiszesz o sobie.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 mar 2016, o 11:45

a konkretnie czego się dowiedziałeś?
Helikoptery- Fireball for sale
rckuba

Postautor: rckuba » 31 mar 2016, o 12:37

Opor wewnętrzny był dla mnie niezrozumiany. Ten art rozjaśnił mi temat. Jasne, postaram się znaleźć czas wieczorem i myknę krótko coś o sobie :P
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 31 mar 2016, o 12:41

I jakbyś mógł uzupełnic profil (awatar + lokalizacja)...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 mar 2016, o 19:10

rckuba czy można ładować takie pakiety normalnymi ładowarkami?

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Pack_.html

Według tego "poradnika" nie można:
Tak wygląda pakiet połączony zarówno szeregowo (co jest dozwolone ze względu na balanser) jak i równolegle (co już nie jest akceptowalne)

a jednak takie pakiety istnieją

Obrazek
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
StRess
Domownik forum...
Posty: 261
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 10 kwie 2016, o 07:53

Pany, chciałbym kupić pakiety, które będą współdzielone pomiędzy Protosem 500 a Agile 5.5 (tą drugą przerobiłem na 12s).
Na tą chwilę mam nanotechy 45C 2650mAh oraz zippy 40c 2700mAh. Pakiety pokroju nanotechów byłyby ok, zippy są po prostu do dupy, zdecydowanie za słabe. No a z nanotechami to wiadomo jak jest, sam 2 z 4 uśmierciłem...

Chcę kupić 4 sztuki i nie zbankrutować. Optymalne byłyby pakiety z przedziału 2700-3000mAh. Podobają mi się Turnigy HD, ale one są tylko w wersji 3300. Do Protosa podejdą, ale z Agile zrobię jeszcze cięższą krowę.
Rzeźbić w hobbykingu czy się przemóc i kupić droższe Gensy albo slsy?
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1105
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 10 kwie 2016, o 12:06

Zdecydowanie polecam Sls a w drugiej kolejnosci gensy. Nie bedziesz żałował. Na dłuższą metę dobre pakiety okażą się tańsze bo dłużej pożyją.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 191
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: dismalK » 21 kwie 2016, o 07:27

Panowie pozwolę sobie włączyć się w dyskusje.

Czy przy słabym, uszkodzonym,wadliwym lub inne tego typu pakiecie może wachlować/rybkować ogon?

Mam 2 sztuki Zippy 2700 6s, twarde, niespuchnięte po około 30 cyklach. Balansują się idealnie, trzymają napięcie ale przy nawet delikatnym locie od czasu do czasu ogon rybkuje :( Przy mocniejszych pompkach czy pikach w górę jest moc, obroty się wkręcają, heli zachowuje się niby normalnie... tylko to rybkowanie. Czemu tak jest ??? :wall2:
Rezystancja na celach jest w granicach 16-18 om na celę - trochę dużo.
Mam jeszcze 3 sztuki tych chinoli i są OK, pomimo że 2 z nich są już nieco spuchnięte i dojechane (kupiłem jako używane) Na tych rezystanjca jest około 4-6 om na celę.
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum, Msh Brain, Rail...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2653
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 165 razy

Postautor: Jazz » 21 kwie 2016, o 07:59

Rybkowanie ogona nie ma nic wspolnego z tym.
Jazz
Dyplomata.
--------

Heliki/samoloty
Zanim kupisz cokolwiek do hobby, zapytaj o opinie na temat sklepu.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 kwie 2016, o 08:02

Od slabego pakietu ogon by mogl puszczac przy szybkich zmianach kątów jesli dusiłbys silnik...
Gaina na ogonie sprawdziles?
A opory na walku ogonowym jak zdejmiesz popychacz?
Luzy?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 191
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: dismalK » 21 kwie 2016, o 08:46

Jazz pisze:Rybkowanie ogona nie ma nic wspolnego z tym.

Na pozostałych 3 pakietach ogon stoi jak skała, nawet przy ostrych szarpnięciach.
miruuu pisze:Od slabego pakietu ogon by mogl puszczac przy szybkich zmianach kątów jesli dusiłbys silnik...
Gaina na ogonie sprawdziles?
A opory na walku ogonowym jak zdejmiesz popychacz?
Luzy?

Oporów absolutny brak, mechanika jak nowa, okucia bez popychadła same latają swobodnie lewo - prawo, wszystko chodzi elegancko. Gain dobierałem dla wszystkich obrotów w IDLE, osobno i jest git.
Problem jest zawsze na tych 2 pakietach :dk: Ładowałem je nawet prądem 0,5 Amp ale to nic nie zmieniło :(
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum, Msh Brain, Rail...

Wróć do „Pakiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość