Lipo - rozładowywanie

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 152
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: tmgofer » 14 gru 2014, o 20:56

Z manuala ładowrki iCharger 106 b+

Obrazek

To samo jest w wersji angielskiej...

Chyba mieli na myśli obciążenie rezystancyjne? Albo ze mną coś nie tak :P
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 14 gru 2014, o 22:13

:masakra: ale tłumaczenie.

Tak, trzeba podłączyć opór o dopasowanej rezystancji i mocy.
Przy 3s możesz zastosowac żarówkę samochodową. Jesłki prąd ma być spory to halogenową.
Przy 4s..6s dwie w szeregu
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, o 22:49 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 14 gru 2014, o 22:39

Korzystałem z tego. Jest jeszcze jedna przydatna opcja (nie pamiętam czy jest w 106) to "reverse discharge" gdy zasilanie jest z akumulatora - wtedy energia z pakietu zamiast być "spalana" jest zwracana do aku zasilającego.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 152
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: tmgofer » 15 gru 2014, o 12:07

Kenobi36 pisze::masakra: ale tłumaczenie.

...tylko że to nie tłumaczenie. W angielskiej wersji jest "capacitive load". Może trzeba podłączać kondensator z dużą upływnością :D
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 gru 2014, o 13:16

Aż tak dobrze szczegółów języ ka angielskiego nie zanm i być może piszący instrukcje też nie znali ale wydaje mi się że "expanding capacity resistance" oznacza "rezystancję która zwiększa wydajność" (zwiększa pojemność mocy jaką taki układ jest w stanie rozproszyć).

A co do konkretów to jest przykłąd któy wszystko wyjaśnia
For example: discharge a pack of 20V lithium battery at 7A
R = 20V / 7A = 2.85 Ω
P = 20V×7A = 140 W
Czyli przy oporniku 2,85Ohm moc rozładowania będzie 140W z czego część (mniej niż 20W) weźmie ładowarka a resztę oporniki czyli w zasadzie opornik też powinien mieć prawie 140W.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 15 gru 2014, o 15:52

Typowy kiepski chiński przekład (a i tak nie najgorszy) - oczywiscie że chodzi o "discharge capacity" czyli zdolność rozładowania (moc rozpraszania) a obciążenie jest czysto rezystancyjne.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 sty 2015, o 19:58

Postanowiłem zrobić rozładowarkę dużej mocy. Obecnie do 3S używałem żarówki halogenowej 100W i lipo monitora ale teraz przy różnych pakietach 3S i 6S planuje zrobić jakieś kompaktowe urządzenie.
Zagadnienie, które mnie nurtuje jest następujące: czego użyć jako obciążenie.

pomysł 1
to drut oporowy 1,2Ohm co daje od 20A przy 6s i 10A przy 3s. Zrobi się z tego grzałka ale to ciepło da się odprowadzić. Zwłaszcza zimą :)

pomysł 2
moduły peltiera połączone radiatorem (coś w kształcie U z modułami w środku) tak aby część chłodząca chłodziła tą cześć nagrzewającą.
I tu jest pytanie czy dobrze myślę, że w takim układzie energia będzie się wytracała? Jeżeli tak to odpowiednie przełączanie modułów pozwoli na regulacje prądu rozładowywania.

Do tego jakieś sterowanie, pomiary i alarmy ale to już proste
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 sty 2015, o 20:19

znalazłem nawet fajny układ do pomiaru prądu zamiast bocznikowego rezystora: ACS756
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 382
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: valoos » 11 sty 2015, o 20:41

Ja Ciebie bardzo przepraszam, ale czy większość ładowarek nie posiada funkcji discharge?
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 sty 2015, o 20:52

tak ale pakiet 6s rozładowuje się 2.5 tygodnia :) A konkretnie prąd rozładowania to od 0.7 do 1A czyli jak masz 5 pakietów 6s 3000 to zajmie ci to 15h.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 11 sty 2015, o 20:53

Posiada, ale proces rozladowywania jest czesto ograniczony. Np moja 2x200W ma max rozladowywanie 5A. To juz lepiej miec jednego zapasowego heli bez lopat i na nim szybko rozladowywac ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 sty 2015, o 21:01

Testowałeś to?

5a - nie ma opcji 5Ax11V=55W :wow2:

5A może i tak ale dla 1s- 5A*4V=20W. Jednak to tez mało prawdopodobne.

Raytronic C60, który jest dużą ładowarką ma max 2A przy 6S (25V) co daje 50W rozładowywania.

Nadal to jest mało jak masz 5 pakietów.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 11 sty 2015, o 21:06

Nie testowalem i mysle ze jest dojladnie jak piszesz. Te max parametry podowane sa z reguly na kombinacji, ktora da max efekt. Inaczej mowiac, promocje nie lacza sie. Dlatego o tym napisalem, ze Twoja rozladowywarka jak najbardziej mialaby zastosowanie praktyczne.

A, przypomnialo mi sie. W zeszlym tygodniu rozladowywalem Twoje gensy. Szly dwa na raz ustawione po 1A. W takiej kombinacji dawalo rade.

Czyli: 2 x (1A x 11v ) = 22W.

Tyle szlo. Wiecej nie sprawdzalem. A mam tą turnigy 2x200W srebrno-szarą.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 11 sty 2015, o 21:08

wojtekr pisze:moduły peltiera połączone radiatorem (coś w kształcie U z modułami w środku) tak aby część chłodząca chłodziła tą cześć nagrzewającą.
I tu jest pytanie czy dobrze myślę, że w takim układzie energia będzie się wytracała?


Rozumując tak samo ale odwrotnie zbudowalbys perpetum mobile :rotfl2:

A tak powaznie, to tak, bedzie sie wytracala, ale cudow nie ma, gdzies musisz rozproszyc ta cala energie w postaci ciepla - poprostu grzejaca czesc bedzie dawala duzo wiecej ciepla niz odbierala chlodzącą, bo bedzie oddawala cieplo ktore odbierze plus jeszcze swoje , wiec ogniwa peltiera to jak dla mnie zbedne kombinowactwo.

Moze by tak jakąs farelke przerobic? Pociac w srodku druty i polaczyc rownolegle... Potem zostanie tylko zasilic silnik i wio - masz rozladowywarke nie tylko 200W ale i 2000W ... Jak trzeba.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 sty 2015, o 21:09

czyli zostaje grzałka?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 sty 2015, o 21:12

przy 6s/3000 raytronic daje 1mV/4s czyli z 4.2 do 3.8 to jest 0.4V co daje ~1600 sekund. 400w Turnigy rozładowywał prądem 0.7A czyli dało by to 5800sekund
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 11 sty 2015, o 21:31

Tylko grzalka - tak czy siak ta energia na koncu pojdzie w cieplo. Jak swieciles halogenem to tez ostatecznie poszla w cieplo. Jak latasz helikiem to tez idzie w cieplo. W 100%.

Natomiast co do czasu to ... nie liczylbym tego tak...
Raczej bym policzyl tak, ze masz, powiedzmy ... 6s5Ah do rozladowania, czyli z grubsza, jest to 23V*5Ah = 115Wh do wytracenia zeby wydrenowac pakiet do zera.
115 Watow przez godzine.
Dalej: Nie rozladowujesz pakietu do zera tylko do jakichs 40%, a wiec zostaje 69W przez godzine.

Poza tym wszystkim, jesli pakiety maja byc rozladowane w celu "storydżowania", to nie szalalbym z duzymi prądami... nie potrafie tego naukowo uzasadnic, ale wydaje mi sie ze storage po rozladowaniu malym prądem jest lepszy... Jakos tak moja meska intuicja to czuje, ze ten pakiet jest w srodku bardziej jakis taki ustabilizowany...
(pomijajac juz fakt, ze w ogole im mniejszy prad tym lepiej)...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 sty 2015, o 21:51

Grzałka - energia pójdzie w ciepło ale o to chodzi, to jest chyba najefektywniejszy sposób rozładowywania.
Jak latasz helikiem to tez idzie w cieplo. W 100%.


Absolutnie nie, większość idzie w energię (jakaś tam), która porusza moją 500- ciepła tu nie jest za dużo- na reglu pewnie z 2% a na silniku nie wiem ale też nie za dużo.


4-6c (20A) to właśnie mały prąd w modelu jest to parę razy więcej, po za tym pakiet 5000 wydrenowany do zera to właśnie od 4.2 do około 3.5- zobacz na krzywe rozładowywania. Czasy i prądy w modelach liczymy właśnie w tym zakresie a nie od 4.2V do 0V czy do 3V.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5625
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 12 sty 2015, o 00:06

wojtekr pisze:
Absolutnie nie, większość idzie w energię (jakaś tam), która porusza moją 500- ciepła tu nie jest za dużo- na reglu pewnie z 2% a na silniku nie wiem ale też nie za dużo.



:)
To moze sie zalozymy?
Energia, ta wlasnie "jakaś tam" ktora porusza Twoja 500tka... co sie z nia pozniej dzieje?
Straty na reglu i silniku to jedno - tak wiem, to jest w sumie pewnie jakies 40% (tak tak, 40%, nie 2%).
Ale pozostale 60% tez koniec koncow staje sie cieplem.
Rozproszonym, w 100% (bo z lopat trących o powietrze, owo cieplo tez jest odbierane natychmiast przez powietrze i rozpraszane, tak samo z lozysk i z przekladni).
I z silnka i z regla - tez.

Poruszanie helika to tylko element posredni przez ktory ta energia przechodzi.

Ostatecznie praca jaka jest wykonana przez pakiet regiel i silnik do spolki wynosi rowniotko 0, bo helik wyladowal dokladnie w tym samym miejscu z ktorego wystartowal.

A energia - w calosci idzie w cieplo. Posrednio lub bezposrednio, ale w calosci.
Co do Dżula.
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 382
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: valoos » 12 sty 2015, o 11:32

aikus pisze:A energia - w calosci idzie w cieplo. Posrednio lub bezposrednio, ale w calosci.
Co do Dżula.
u mnie jeszcze idzie we wrażenia estetyczne... :rotfl:

... trochę filozoficzny bełkot się zaczyna... :swir:

Co do 5 pakietów 6s po 3Ah. Tak, zajmuje mi to 15h, ale rozładowuję te nieużyte. Nigdzie przecież się nie spieszę. Co innego ładowanie jak za 1,5h jesteś umówiony na latanie...
W celu rejestracji zużycia pakietów w zależności od liczby lotów robię sobie cienkim flamastrem na pakietach kreski - takie jak więzieniu. I "puste" cykle oznaczam specjalnie inaczej, gdyż zakładam, że spokojnie rozładowany do storydża pakiet traci znacznie mniej ze swojej żywotności niż "wylatany". Storage to u mnie jakieś 50% naładowania.
Dlatego cały czas nie mogę pojąć koncepcji "maszyny do wypalania pakietów"...
Jeżeli naprawdę nie masz czasu na storage'owanie pakietów to może powinieneś pomyśleć o jakiejś chłodziareczce.
Tabeleczka
Bezposrednie źródło - Tabelka 2
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...

Wróć do „Pakiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości