NiMH - wszystko o...

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 8 cze 2015, o 16:00

Filo1 pisze:[...]
nimh to do aut i płatowców bardziej mi się wydaje że lepszy :D

Juz nie... Przez jakis czas jeszcze byla argumentacja ze tansze. Ale teraz juz nawet tansze nie sa...
Ale czasami poprostu nadal sa wystarczajace.
Do aut, do lodzi, do szybowcow - duzo ludzi nadal je uzywa.
No bo juz są... i sa pancerne.
ALe jak sie zurzyja to przewaznie wszyscy przechodza na lipo.

Filo1 pisze:swoją drogą niech mi ktoś złe słowo na lipo powie :D
a to że wybuchają, że puchną. Prawda pod warunkiem że się je źle traktuje
[..]



To jest raz, a dwa ta ich skrajna niebezpiecznosc to cecha ktora dotyczyla raczej starych lipoli, w sensie tych pierwszych generacji.
Potem oni zaczeli robic jakies domieszki czy tam cos - nie wiem dokladnie, w kazdym razie cos co mialo znaczaco poprawic bezpieczenstwo ich uzywania i dzisiejsze lipole tak naprawde ciezko jest zmusic do zaplonu.
Do wybuchu i zadymienia - tak, ale do zaplonu - ciezko.
jakis czas temu widzialem filmik na YT gdzie zdaje sie nie kto inny jak Alishanmao bardzo brzydko traktowal lipole... Robil zwarcia, przebijal gwozdziami... wszystkie dymily, puchly wybuchaly, ale zadnego mu sie nie udalo zapalic.
Tym nie mniej oczywiscie srodkow ostroznosci nigdy za wiele.
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 12 cze 2015, o 22:31

po dwóch całonocnych + część dnia ładowaniach
raz 0.1C drugi raz 0.2C pojemność powraca i co raz lepiej trzyma
muszę skołować zasilacz jakiś bo tak się nie da co któryś dzień accucelem :D
jakie najlepiej żeby miał napięcie ten zasilacz jakieś porady?
z 8V czy może 9-10V
oczywiście o mocy 100-300 mA chyba
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 13 cze 2015, o 00:04

W mA mierzymy prąd, a nie moc :>

Rozumiem, ze 7,2 to napiecie nominalne pakietu, zatem jest to 6s, zatem maksymalne napiecie ladowanego pakietu moze dochodzic nawet do 9V.
WIec potrzebujesz zasilacza o napieciu 9V lub WYZSZYM.

Zas prąd zasilacza musi byc tez wyzszy niz ten ktorym zamierzasz ladowac akumualtorek.
A ograniczyc go musisz odpowiednio dobranym rezystorkiem.

Typowo zasilacz o maksymalnym pradzie powiedzmy 200mA jest w stanie wydac z siebie 400mA lub wiecej, ale przez krotka chwile.
Obciazony w ten sposob na dluzej bedzie sie grzal i moze sie spalic.
(mowie tu o zasilaczach klasycznych - transformator, mostek prostowniczy, ewentualnie jakis stabilizator. Przy przeciazonych zasilaczach impulsowych to juz w ogole kosmiczne jaja sie dzieją, ale dobrego tyle, ze raczej sie nic nie spali)

Wiec...
Bierzesz zasilacz powiedzmy 12V, 500mA, dobierasz rezystorek tak zeby przy naladowanym pakiecie prąd nie byl wiekszy niz 150mA (przy rozladowanym prad bedzie wiekszy i dobrze - szybko Ci go naladuje a potem bedzie podtrzymywal).

I gotowe.

P.S. gratulacje ozywienia pakietu!!:)
Mowilem ze sie uda!
:thumb:
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 13 cze 2015, o 00:28

Dzięki :P
Co do mocy, oczywiście chodziło mi o prąd :D
rozumiem, czyli zasiłką 100mA to słabo deczko :D
i dobrze wiedzieć żeby rezystor dobrać, pewnie bym tego nie zrobił
To korzystając z chwili jeszcze jedno pytanie
Apka Sanwa SD-10G, pakiet jest od niej. Ma gniazdo do ładowania, ja w żadnej apce go nie używałem
nawet w swoim spektrumie. Czy wystarczy że podepnę do niej zasilacz ok 9-12v 200-300 mA i ona sama będzie regulowała?
czy po chłopsku gniazdo podłączone bezpośrednio z pakietem :D?
Chyba muszę w manualu poszukać specyfikację jej ...

Dobra to już chyba mam odpowiedź :D
Technical data
Power source: 100 - 240VAC
Brief load: 150mA
Output Voltage: 8,5V
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 13 sie 2015, o 02:20

Odświeżam
ładuje teraz takim zasilaczem
Out: 12V 200mA
ładuje fajnie ale bardzo się nagrzewa i dziwny zapach z niego (zasilacza się wydobywa).
Dobrać jakiś rezystor żeby ograniczyć prąd? Zda to się na coś?
Mam jeszcze 12V 300mA, może będzie lepszy pod przeróbkę
wg moich obliczeń (pod zasilacz 300mA)
potrzebuję rezystor 60 Ohm 3W = 200mA
jak coś źle napisałem to poprawcie :P
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 13 sie 2015, o 06:27

Filo1 pisze:Odświeżam
ładuje teraz takim zasilaczem
Out: 12V 200mA
ładuje fajnie ale bardzo się nagrzewa i dziwny zapach z niego (zasilacza się wydobywa).


A meirzyles prad?
Stawiam, ze tam idzie okolo 400mA.

Filo1 pisze:Dobrać jakiś rezystor żeby ograniczyć prąd? Zda to się na coś?
Mam jeszcze 12V 300mA, może będzie lepszy pod przeróbkę


Jelsi prad ma byc <200mA to bez znaczenia czy wezmiesz zasilacz 300mA czy 200mA. Zaden z nich nie bedzie przeciazony.
Ergo - trzeba brac mniejszy - bedzie ekonomiczniej pracowal.

Filo1 pisze:wg moich obliczeń (pod zasilacz 300mA)
potrzebuję rezystor 60 Ohm 3W = 200mA
jak coś źle napisałem to poprawcie :P


A jak to policzyles?
Nie wiem... ja nie umiem policzyc rezystora do ladowania pakietow...
Jak kiedys ladowalem w ten sposob pakiety to rezystor dobieralem eksperymentalnie.
Dobralem tak, zeby prad wynosil przy pustych pakietach cos okolo 0,2C.
Potem jak pakiety sie ladowaly to prad stopniowo spadal (bo ich napiecie roslo) i w koncu przy naladowanych pakietach wynosil AFAIR jakies 0,02C, czyli stanowil taki idealny prad podtrzymujacy. Moglem bez obaw podlaczyc pakiet i zostawic ... na 10 godzin albo na trzy dni (jakbym zapomnial).
Jednak takie cwane dobranie rezystora jest mozliwe tylko wtedy kiedy napiecie zasilacza NIEZNACZNIE przewyzsza napiecie pelnego pakietu.
U Ciebie raczej musisz celowac w 0,1C, bo prad bedzie z czasem spadal nieznacznie, bo napiecie zasilacza jest duzo wyzsze niz pakietu.
Oznacza to tez, ze wiecej mocy musi sie wydzielic na rezystorze.
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 13 sie 2015, o 10:16

Prosty układ do ładowania akumulatorów można zbudować łącząc szeregowo z ładowanym akumulatorem żarówkę (lub kilka żarówek) dobranych tak, aby prąd znamionowy żarówki odpowiadał oczekiwanemu prądowi ładowania a napięcie żarówki było przynajmniej dwukrotnością napięcia ładowanego akumulatora. Świecąca żarówka to opór nieliniowy, która w pewnym zakresie stabilizuje prąd w obwodzie.
Taki układ skosowany był w starych ładowarkach Graupnera typu Multilader z lat 70-80tych. Pomijam oczywiście niską sprawność energetyczną takiego układu.
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 13 sie 2015, o 12:18

No niestety, nie dysponuję zasilaczem ~8.5V (gdzie ~ to nie prąd zmienny, tylko około :P to samo oznaczenie)
Policzyłem kalkulatorem na jakiejś stronie, ze wzoru na prawo Ohma.
Muszę koniecznie coś wykombinować bo jeszcze kilka ładowań i pewnie padnie ten zasilacz, a ja nie chciałbym pożaru w domu itp.
Mimo wszystko jak bym wziął 300mA i ograniczył, to na pewno będzie miał mniejsze obciążenie jak 200mA.
Z ciekawości zaraz pomierzę ile ten 200mA oddaje w rzeczywistości.
Aaaaa wróc, nie sprawdzę bo pakiet jest naładowany. Ale kiedyś to sprawdzę.
No ja nie mogę zostawić tego tak, proces ładowania trwa 3-5 godzin (więc wydaje mi się że więcej jak 200mA nie daje :P), i jak się skończy to akumulatory oddają energie w formie ciepła tak jak mówiłeś.
Problem jest, a raczej byłby gdybym zostawił na dłużej. Bo powyżej jakiejś temperatury jakieś reakcje zachodzą w ogniwach. Nie sprawdzałem czy się mocniej zagrzeje niż po skończeniu ładowania (na czuja to było 50-60 st) może mniej
będę kombinował z rezystorami ..
ale faktem jest że zwykły zasilacz lepiej ładuje ni-mh niż ładowarka procesorowa :P na pewno szybciej tym samym prądem niż accucell
bo przy 300 mA Delta Peak dosyć szybko przerywa ładowanie nawet po zmianie ustawień
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 29 sie 2016, o 18:55

czy nimhy się formatuje?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1105
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 29 sie 2016, o 19:12

Zdecydowanie tak. I to najlepiej zrobić im ze 2-3 cykle typu:
Ładowanie - rozładowanie do 0,9 V na ogniwo.
Jeśli chodzi o ładowanie, to też przed każdym ładowaniem nalezy pakiet rozładować do 0,9 V na ogniwo. W przeciwnym razie wykaże po ładowaniu mniejszą pojemność.

Trzeba też zwrócić uwagę jak jest ustawiona ładowarka. Nie każda ładuje tak samo dobrze. Np iCharger radzi sobie słabiej z ładowaniem niż Raytronic C60. Chodzi o ustawienie tzw. Delta-peak czyli spadku napięcia przy końcu ładowania.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 29 sie 2016, o 19:19

tzn ja kupiłem pakiet do graupnera. i zastanawiam się czy nie potraktować go po prostu ładowarka z nadajnika, tak jak i ten oryginalny...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 30 sie 2016, o 08:22

Do nadajnika dobre są aku nimh w wersji enelop, nie tracą tak mocno ładunku w procesie samowyładowania, który w przypadku zwykłych nimh jest stosunkowo duży. Warto się trochę potrudzić przy lutowaniu pakietu do nadajnika z pojedynczych ogniw jeśli nie mamy gotowego pakietu z ogniw enelop. Poprawnie uformowane i co jakiś czas formatowane mają tę przewagę nad lipo w nadajniku, że nie potrzeba się przejmować balansem i ładowaniem do przechowywania.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 sie 2016, o 08:59

Ja wziąłem po prostu tą: Turnigy Receiver Pack 2300mAh 4.8v NiMH

Specifications:
Category: Rechargeable Ni-MH
Capacity: 2300mAH
Voltage: 4.8V
Chemistry: NiMH Low Self Discharge
Weight: 120g
Dimensions: 58x52x15mm
Discharge plug: JR


Obrazek

Pojemnosć zbliżona do oryginalnej, więc dupy nie będzie urywać, ale bardziej mi chodziło o to, żeby mieć dwie - jedną do używania, a drugą jako back up w razie lotniskowej bubki.

Mając na uwadze pewne magiczne słowo znajdujące się na naklejce tej baterii chyba dokupie jeszcze jedną taką Kowalowi...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 30 sie 2016, o 15:04

LSD maja i tak mniejsza pojemnosc niz zwykle NiMHy - technologia tego wymaga. Eneloopki tez maja okolo 1800, podczas gdy zwykle NiMHy dobijaja do 2500.
Inna sprawa ile prawdy jest w tym 2500... Kiedys jak chcialo mi sie w to bawic to mialem ladowarke technoline ktora mierzyla faktyczne pojemnosci akumulatorkow.. Bardzo rzadko trafialo sie akumulatorki ktore mialy pojemnosci faktycznie tyle ile bylo na nich napisane. Zawsze bylo mniej.
Wyjatkiem byly ... Eneloopki, ktore mialy tyle albo wiecej.
Tych LSD (Low Self Discharge) z HK nie testowalem, ale Kula je chwalil swego czasu.

Osobisice w Apce mam caly czas tylko jeden oryginalny pakiet Graupnera.
Laduje go wylacznie ogyrinalna ladowarka. Jedno ladowania wystarcza mi na cztery krotkie lub dwa dlugie wyjscia na lotnisko. No albo na jedno calodniowe.
Staram sie wylaczac apke miedzy lotami, ale nie zawsze o tym pamietam - czasami lezy i pika sobie radoscnie az sie sama wylaczy.
Nigdy jeszcze nie zabraklo mi pradu w apce.
Nie dbam tez o to, zeby pakiet zawsze byl rozladowany do zera przed ladowaniem. Poprostu jesli planuje byc dlugo na lotnisku a napiecie na pakiecie mam 4,9V lub mniej to podlaczam na noc do ladowania i tyle.
Efektu pamieci jak do tej pory nie zauwazylem... z reszta efekt pamieci to zaden problem o ile sie wie jak ogniwa z niego wyleczyc.

IMHO przechodzenie na LiPO albo LiIon w apkach ktore nie supportuja ladowania takich pakietow nie ma sensu.
Bardzo cenny jest dla mnie system w ktorym nie wyjmuje pakietu z apki za kazdym razem tylko podlaczam cala apke do ladowarki.
Dzieki temu nie wyrabiam sobie tego polaczenia pakiet-apka i zmniejszam ryzyko awarii apki w czasie lotu.

We wszystkich apkach do tej pory tak wlasnie mialem, ze pakiet byl na stale w apce.
IMHO jest to najlepsze i jedyne sluszne rozwiazanie.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 sie 2016, o 16:16

W przypadku graupnera mam podobne podejście do Ciebie. Jedyna różnica jest taka, że ja dodatkowo chce mieć w torbie jedną baterię zapasową. Tylko po to, żeby nie spprawdać dla pewności stanu baterii przez każdym wyjściem i nie bać się bubki w postaci rozładowanego nadajnika. Tylko takie zabezpieczenie.

A w ogól to w jakims zakresie te Nimhy pracują... albo pracować powinny. Do jakiego poziomu napięcia jest bezpiecznie nimi schodzić? Nie chodzi mi nawet o ich żywot. Tylko i wyłącznie o ryzyko, że padną w trakcie lotu...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 30 sie 2016, o 16:59

ja mam alarm ustawiony najnizej jak sie da. apka pracuje zdaje sie juz od 3,5volta. ciezko jest do tego stopnia nieswiadomie rozladowac pakiet...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 sie 2016, o 17:25

ale mi właśnie chodzi o to do jakiego poziomu ona rozładować nimha.
nadajnik pracuje do ok 3.5v (sprawdzałem w wątku o graupnerze) bo chodzi też na lipo 1S.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 sie 2016, o 17:27

Kula pisał: 900mV/ogniwo
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 sie 2016, o 17:29

tej informacji potrzebowałem
dzięki
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1105
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 30 sie 2016, o 18:12

W Graupnerze przy ustawionej opcji Nimh alarm możesz ustawić na min 4,5 V.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT

Wróć do „Pakiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron