Pakiet wynaleziony po 7 latach Nimh

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 14 lip 2015, o 11:46

[img][img]http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0e2a61566408.jpg[/img][/img]


Witam

Swego czasu zostałem obdarowany HoneyBee. Kilka lat temu raczyłem go sponiewierać a jakoś wczoraj zapragnąłem go ulotnić , czyli wskrzesić do latających. Model posiadał pakiet Nimh 8.4 650 mah. Co radzicie zakupić w ramach wskrzeszania? Coś sięo ucho obiło że wartałoby zainwestować w LiPo , tym bardziej że posiadam ładowarkę do pakietu ASG i może można by ją wykorzystać do baterii heli. Podpowiedzcie cuś w tej materii . ładowarka to B# Pro imax RC.
Pakiet wygląda tak
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e55d4aec0b7c.jpg

Wszelkie sugestie odnośnie miejsca zakupu typu itp mile widziane , zważywszy że muszę kupić pakiety do innych modeli cena też się liczy
Ostatnio zmieniony 14 lip 2015, o 13:06 przez fajnymarian, łącznie zmieniany 4 razy.
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 14 lip 2015, o 12:29

LiPo > NiMh
Polecam zakupić lipola,
sprzęt odpowiedni do ładowania masz. NiMh ciężkie i mało wydajne w porównaniu do lipo.
myślę że coś w okolicach 1000mAh byłoby ok, ale nie jestem pewny czy 3S nie będzie miał za wysokiego napięcia (ktoś może potwierdzić)
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2167
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 14 lip 2015, o 12:49

Od biedy możesz kupić same paluszki nowe i przelutować w pakiet. Lipo 2s jeśli już, tak gdzieś pewnie 1300mha
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7146
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 679 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 14 lip 2015, o 12:58

HoneyBee latal calkiem przyzwoicie na pakietach od Lamy - 2S 800mAh.
Ale prawdziwego kopa dostawal na pakietach od BigLamy - 3s800mAh.
Niestety, pierwsza i druga wersja HB bardzo szybko upuszczala wtedy magiczny chinski siwy dymek z regulatora w kontrolerze 3w1, i bez tego dymku juz potem kontroler nie dziala.
Dopiero wersja 3 byla przystosowana do pakietow lipo 3s i seryjnie w nie wyposażana, wiec skoro ze swoim HB miales pakiet NiMH to znaczy ze masz wersje 1 lub 2.
Fajny helikopterek swoja droga... Duuuuuzo razem przeszlismy... Na nim nauczylem sie zawisow smiglowcem w ukladzie Sikorskiego :D:D
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7191
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 273 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 lip 2015, o 13:15

trzeba latać spaliną- tam dymek jest cały czas i się nie kończy.
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7146
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 679 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 14 lip 2015, o 13:34

Konczy sie konczy, trzeba uzupelniac w formie plynnej.
W sprawnie dzialajacych elektrykach dymek krązy po kablach w obiegu zamknietym, dlatego, nie trzeba dolewac paliwa...
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 14 lip 2015, o 17:00

Aikus - jakoś słabo idzie mi szukanie np na HK pakietu lipo do Lamy o któej mówisz - mógłbyś mną pokierować - jeden z kolegów robi zamówienie to może podłączyłbym się z moimi skromnymi pakietami
Mentalista
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 20-03-2015
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Mentalista » 14 lip 2015, o 18:10

Kolego, mam nadzieję, że nie wynajdziesz nowej religii w tej swojej piwnicy.
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 14 lip 2015, o 18:25

Religie to ja do piwnicy spakowałem
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15392
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 lip 2015, o 21:08

Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 657
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: mikegsx400 » 14 lip 2015, o 21:19

ja tez mialem HB, w sumie to dalej mam, nawet ostatnio sie wahalem czy nie ulotnic go znowu :D
ale do rzeczy, sprzet ktory wykopales w piwnicy, wydaje sie kompletny, nie ma tam specjalnie co regulowac, wiekszosc polaczen jest na sztywno, jedynie tarcze trzeba ustawic poziomo (na oko, bez cudowania), w kontrolerze 4w1 masz 2 pokretla: "proportional" i "gain".
pierwsze odpowiada za proporcje obrotow wirnika glownego do ogonowego, drugie to czulosc zyroskopu.
o regulacjach pozniej (jak bedziesz mial juz pakiety).
pakiety ktore powinny spoko dac rade i nie zrujnowac ani kieszeni, ani 4w1:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html

na ogon warto zalozyc upgrade Xtreme Direct Drive, lub wirnik od HB CP3.

dodam jeszcze ze nie bedzie to latwy model do nauki, stara wiotka konstrukcja z patyczkow weglowych cala plywa w locie, nawet poprawnie ustawiona, duzo lepiej pod tym wzgledem wyglada HBv2, choc tez na tle nowych helikow i tak srednio...

ed:
o juz Pan moderator pomogl :P
"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 7O 4D4P7 7O CH4NG3" - 573PH3N H4WK1NG
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 704
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 14 lip 2015, o 22:59

Hehe.. ja też miałem kiedy Honey Bee :)
Kupiłem go jako V1, ale z nimh-em ledwo się wznosił i rama się strasznie łatwo łamała.

Dostał Lipol-a 3S (nie pamiętam jakiej pojemności) i latał do końca bez palenia czegokolwiek. Na końcu to już pamiętam V2 z niego zrobiłem - wyglądał tak:
Obrazek

Do nauki model by o tyle dobry, że łatwy w naprawach, ale właściwości lotne (szczególnie odnośnie trzymania ogona i zachowaniu przy zniżaniu) pozostawiały wieeele do życzenia :)
Upgrady pt. "Xtreme Direct Drive" na ogonie też nie wiele pomagały.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7146
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 679 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 15 lip 2015, o 06:12

Trudnym i niestabilnym w locie skurczybykiem ten model jest, to prawda. Pamietam jak ... Moze ze dwa lata temu widzialem w modelarni jak chlopak tak sobie zupelnie na luzaka oblatywal w ciasnym kacie przy nodze cos o bardzo podobnej konstrukcji. Bylem w szoku ze tak stabilnie to wisi i porownalem to wlasnie do honeybee, a on mi wtedy na to "no ale przeciez honeybee to zupelnie inna epoka..."
wtedy zdalrm sobie sprawe ile sie zmienilo w ciagu kilku ostatnich lat...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7146
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 679 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 15 lip 2015, o 06:15

Znaczy sie mowiac krotko: jesli model jest kompletny i lata, wzglednie wymaga regulacji czy jakiejs prostej naprawy to ulatniaj i lataj. Ale w jakies inwestowanie czy upgrady bym sie nie bawil. Kazdy wspolczesny mikrus FP poleci duzo lepiej a bedzie kosztowal tyle samo co jakikolwiek upgrade a jednoczesnie bedzie nieskonczenie bardziej kretoodporny.
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4189
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 407 razy

Postautor: Artja » 15 lip 2015, o 06:20

@Aikus, właśnie miałem coś podobnego napisać. UWażam że reanimacja kilkuletnich trupków o zszarganej technicznej reputacji to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Właśnie z tego powodu, że trzeba je doprowadzić do dzisiejszego stanu technologicznego żeby przywoicie latały, a to praktycznie oznacza wymianę wszystkich kluczowych elementów helika. Ta uwaga nie dotyczy konstrukcji, które dobrze latały wiele lat temu, a honeybee nie zalicza się do nich.
Pozdrawiam,
Jacek
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 15 lip 2015, o 08:05

Miruu dzięki Ci bardzo za pomoc. Ja jakoś w swych poszukiwaniach kierowałem się bryłą/ kształtem pakietu. Stąd moje zagubienie w temacie . Mój pakiet ma kształt trapezu 3 ogniwa na dole 2 na górze , ale ma to chyba drugorzędne znaczenie , bo i tak trza maszynę wyważyć ?
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 15 lip 2015, o 08:12

Panowie dzięki i korzystając dalej z Waszej uprzejmości zadam pytanie

Czym się różnią te pakiety które polecacie z HB od tych któe są dostępne na Alledrogo np

http://allegro.pl/pakiet-bateria-lipo-r ... 72842.html

wydaje się być podobnych parametrów ?
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 657
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: mikegsx400 » 15 lip 2015, o 15:41

tez bedzie dobry :)
"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 7O 4D4P7 7O CH4NG3" - 573PH3N H4WK1NG
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15392
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 15 lip 2015, o 20:28

A ta wtyczka nie sugeruje ze mogą być stare? Są obecnie jeszcze z nimi produkowane pakiety?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Mentalista
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 20-03-2015
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Mentalista » 15 lip 2015, o 21:21

Miruuu, czy to pytanie jest z jakimś hakiem? Chodzi Ci o wtyk typu DEAN (T)? Spokojna głowa, nie jest to wyznacznik "starości" pakietów. Nie, nie wierzę, musi być podstęp ;)

Wróć do „Pakiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości