Lipolskrzynka do ładowania na polu

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2167
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 16 paź 2016, o 08:57

Fiat 126p
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 7747
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 717 razy
Podziękowano: 492 razy

Postautor: aikus » 16 paź 2016, o 09:10

@Lenu, Maluszek... Chyba jedyny samochod ktory nie ma wspomagania hamulcow. Nie masz pojecia jaki mam sentyment do niego, pewnie podobnie jak dla wielu z nas byl to pierwszy samochod i ile tego kiedys jezdzilo... a teraz zobaczyc maluszka na ulicy to :kopara: ...
A mialem zapytac juz dawno: Czym tankujesz tego maluszka? Przeciez one nie mogly na PB jezdzic... Jakies dodatki sa czy co?

@Ben, Hamulce sa tylko musisz mocniej deptac, bo nie ma wspomagania. Tak samo jak kierownica. Gasisz silnik i dziala mocniej cisnac trzeba.
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2167
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 16 paź 2016, o 09:20

95 + dodatki ołowiowe. Na zwykłej też jeździ tylko nie ma tyle mocy :P od biedy jak się wacha skończy można czystej nalać.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 7747
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 717 razy
Podziękowano: 492 razy

Postautor: aikus » 16 paź 2016, o 09:43

A to nie jest tak, ze od zwyklej sie gniazda zaworow wypalają?
I skad bierzesz te dodatki olowiowe? To jest czteroetylek olowiu, czy cos innego? To mozna gdzies normalnie kupic?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5077
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 16 paź 2016, o 09:51

Kupuje się, na każdej stacji można dokupić w buteleczce.

aikus pisze:@Ben, Hamulce sa tylko musisz mocniej deptac, bo nie ma wspomagania. Tak samo jak kierownica. Gasisz silnik i dziala mocniej cisnac trzeba.

Nie wiem jak jeździsz i jaki stan hamulców uznajesz że można napisać że nadal są :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 7747
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 717 razy
Podziękowano: 492 razy

Postautor: aikus » 16 paź 2016, o 10:25

Kenobi36 pisze:Kupuje się, na każdej stacji można dokupić w buteleczce.


a no spoko...

Kenobi36 pisze:
aikus pisze:@Ben, Hamulce sa tylko musisz mocniej deptac, bo nie ma wspomagania. Tak samo jak kierownica. Gasisz silnik i dziala mocniej cisnac trzeba.

Nie wiem jak jeździsz i jaki stan hamulców uznajesz że można napisać że nadal są :-)


Jak wciskasz pedal i samochod zwalnia to są ;)
Nie no zartuje, zasadniczo to tez zalezy od samochodu.
W Uniaczku niby bylo wspomaganie, ale roznica pomiedy jazda z a bez byla niewielka.
W wiekszych / lepszych samochodach bez wspomagania zaczyna byc trudno, ale najwiekszym problemem jest tak naprawde element zaskoczenia. Chcesz hamowac, wciskasz hamulec tak jak zwykle, a tu sie okazuje ze pedal twardy i samochod nie hamuje.
W dostawczaku moze byc problem.
Dramat zaczyna sie w ciezarowkach...
Kiedys wyjezdzalem takim 9 tonowym mercedesem z jednej fabryki po takim dlugim lagodnym luku z gorki i mi silnik zgasl to myslalem, ze sie posram - stanalem na nogi i obiema rekami z calej sily ciagnalem kierownice zeby sie w linijkach wyrobic. Moglem w prawdzie zahamowac bo tam byl uklad cisnieniowy a taki uklad dziala na dobrych kilka czy kilkanascie hamowan po zgasnieciu silnika, ale droga byla naprawde wąska - balem sie, ze zanim bym zdarzyl usiac i siegnac noga do pedalow - bylbym juz poza "czarnym" ...

No ale wracajac do Twojego pytania: Ja podchodze do tematu tak: jesli jestes w stanie wcisnac hamulec tak, ze zablokujesz kola na suchym asfalcie (wzglednie zadziala ABS) to hamulce dzialaja i sa sprawne, a tyle w kazdej osobowce zrobisz, zawsze.
Reszta to kwestia Twojego komfortu.
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 58
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 1 raz

Postautor: JurekG » 5 sty 2019, o 18:00

Czy tego typu Power Bank rozruchowy nadał by się zasilania ładowarki pakietów na lotnisku ? Czy ktoś coś podobnego stosuje. Przydatne też do awaryjnego rozruchu samochodu w zimie.
https://smartmoto.pl/product-pol-11155- ... A-12V.html
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7465
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 285 razy
Podziękowano: 426 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 sty 2019, o 19:05

Jakaś lipa. Sensu brak - nawet nie podają pojemności ale obstawiam 2s 7000mAh :D

Do ładowania na lotnisku musisz mieć odpowiednią pojemność - czytaj objętość.

Zobacz na początku tego wątku co Ken miał w skrzynce i co mógł (i ile) ładować.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5077
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 5 sty 2019, o 21:04

Aktualnie 40 pakietow 4s1300 daje radę.
Przed latem skrzynka miała serwis bo 2 cele w ktoryś pakietach padły i powoli rozładowywały resztę, no i sie grzały podczas ladowania. W jednym pakiecie wymienilem cele, drugi pakiet podnieniłem.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 58
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 1 raz

Postautor: JurekG » 5 sty 2019, o 21:29

Lipa to taka nie jest, bo stworzona do rozruch odpala rozładowane Audi A8 bez zająknięcia. Widziałem to osobiście. Stąd mi przyszedł pomysł, że takie mało "cosik" może by się nadało do ładowania moich SLS Quantum 2,2Ah 3S na lotnisku. Może mi się uda to praktycznie sprawdzić. Pojemność ponoć ponad 20Ah.
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15963
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1469 razy
Podziękowano: 688 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 5 sty 2019, o 21:43

No nie wiem

Z tej grafik wynika ze pojemność o wiele niższa

A rozmiar i brak tak kluczowego parametru mówią same za siebie ;)Obrazek
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15963
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1469 razy
Podziękowano: 688 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 5 sty 2019, o 21:44

To wystarcza na naładowane dwóch telefonów. A jeden telefon to jedna któraś Twojego pakietu.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1447
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 184 razy
Podziękowano: 66 razy

Postautor: omcKrecik » 5 sty 2019, o 21:49

Cuś za małe na 20Ah... Błędy i niejasności w opisie, kabelki jak na 1 kA to cieniutkie też cosik... Chyba zaświeciłyby przy takim prądzie. A benzyniaka V12 5 litrów to z SLS 3S 5200 40/80C też odpalałem bez problemu, zmierzony średni prąd rozruchu to 190A, w szczytach kompresji 320A. Audica A8 chyba i z mniejszego by poszła... Może to nie Lipolka jest, tylko jakiś superkondensator ? Jeżeli tak, to pojemność bardzo mała.
Tak czy siak, marketingowa ściema w pełnej okazałości. Dla nie-fachowców i tych wierzących w cuda.
Na powerbanki najlepiej nadają się Li-ion 18650 3600 mAh złożone w odpowiednie pakiety. Mam sporo starszych typów LG i BK 18650 2200mAh, jak potrzebujesz to daj znać na PW.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7465
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 285 razy
Podziękowano: 426 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 sty 2019, o 22:17

Gdzie Wy widzicie 20Ah? A poza tym może być 20Ah ale przy 3.7V :D :D
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15963
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1469 razy
Podziękowano: 688 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 sty 2019, o 09:48

Dokladnie. To się ładuje ładowarka do telefonu. Juz widzę jak ktoś to podłącza na kilka dni żeby naładować ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 7747
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 717 razy
Podziękowano: 492 razy

Postautor: aikus » 6 sty 2019, o 11:10

Tak się kończy podawanie pojemności w Ah zamiast w Wh - oczywista furtka dla marketingowców.

@Jurek, pożyj trochę, a zobaczysz, że to zwykła praktyka jest taka, że jak na polu wyładujesz samochód ładując z niego pakiety, to potem z tych teoretycznie rozładowanych pakietów odpalasz samochód.
Ergo, prędzej w zapasie pakietów i odpowiedniej ładowarce bym szukał funkcjonalności boostera do samochodu.
Nigdy odwrotnie.
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 58
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 1 raz

Postautor: JurekG » 6 sty 2019, o 12:45

Przyznam, że szukam jakiegoś wygodnego i pewnego rozwiązania. Stąd takie trochę "szalone" pomysły. Marzy mi się taki power bank mobilny.
Plusem tego jest to że przy okazji przypomniałem sobie, że na kempingu na Gardnie w przyczepce mam dobry 3 letni akumulator 40Ah AMG. Tam jest prąd więc zbędny i ewentualnie do wykorzystania od maja do pakietów. Jedna wada to waga, ale do przyjęcia.
Dopiero zaczynam przygodę z większymi helikami i zbyt wielu pakietów nie mam. Na dziś 4 sztuki ale coś na pewno będę dokupywał.
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1447
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 184 razy
Podziękowano: 66 razy

Postautor: omcKrecik » 6 sty 2019, o 14:24

3-letni aku PbS 40Ah pewnie nie ma nawet połowy tej pojemności.
Za to z połowy jego wagi aku Li-ion 4S to ponad 100 Ah.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 767
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 276 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 6 sty 2019, o 15:00

Zawsze można ładować na włączonym silniku...
A tak na poważnie to trzeba zbierać na pakiety. Dociagnij przynajmniej do 8-śmiu. Na początku to zawsze jest mało, ale ja zauważyłem, że po 8 da się już wracać do domu. Choć gdyby było 10 albo 12.....
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."

Wróć do „Pakiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości