Polowanie na kreta - video i foto relacje z własnych kretobić

Panie Reżyserze, ja Pana we wszystkich filmach widziałam!
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 sie 2019, o 13:12

W maxie też dzwoni. I to ejszcze jak.
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 1 sie 2019, o 14:12

Hmm. Naciągane trochę pasek wyciągając belkę do tyłu i zobaczymy. Będę musiał tylko to rozebrać bo przez pin autorotacyjny belka ani drgnie :/.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9533
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 823 razy
Podziękowano: 582 razy

Postautor: aikus » 1 sie 2019, o 15:13

Bi0ly pisze:Hmm. Naciągane trochę pasek wyciągając belkę do tyłu i zobaczymy.


Z paskami jest tak, że... no niestety - napinasz za słabo - niszczysz pasek, rolki, ryzykujesz katastrofę.
Napinasz za mocno- załatwiasz łożyska w tempie ekspresowym...

Bi0ly pisze:Będę musiał tylko to rozebrać bo przez pin autorotacyjny belka ani drgnie :/.



hmm

przez pin autorotacyjny belka ani drgnie



Jak to... ?
Kurde, znowu nie wiem jak jest w P380, ale ... chyba we wszystkich helikach jakie miałem (przynajmniej z klasyczną rurową belką ogonową) trzeba zluzować cztery śruby trzymające boomblock i wykręcic ...
... pin ... antyrotacyjny? ...
(być może o to chodzi i być może tak to się nazywa - śruba, która przechodzi przez boomblock i wwierca się w rurę, żeby rura była kompletnie unieruchomiona i żeby to unieruchomienie nie bazowało tylko na tarciu powierzchniowym, które przeważnie bywa za słabe) ...
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 1 sie 2019, o 16:48

aikus pisze:
Bi0ly pisze:Hmm. Naciągane trochę pasek wyciągając belkę do tyłu i zobaczymy.


Z paskami jest tak, że... no niestety - napinasz za słabo - niszczysz pasek, rolki, ryzykujesz katastrofę.
Napinasz za mocno- załatwiasz łożyska w tempie ekspresowym...

Bi0ly pisze:Będę musiał tylko to rozebrać bo przez pin autorotacyjny belka ani drgnie :/.



hmm

przez pin autorotacyjny belka ani drgnie



Jak to... ?
Kurde, znowu nie wiem jak jest w P380, ale ... chyba we wszystkich helikach jakie miałem (przynajmniej z klasyczną rurową belką ogonową) trzeba zluzować cztery śruby trzymające boomblock i wykręcic ...
... pin ... antyrotacyjny? ...
(być może o to chodzi i być może tak to się nazywa - śruba, która przechodzi przez boomblock i wwierca się w rurę, żeby rura była kompletnie unieruchomiona i żeby to unieruchomienie nie bazowało tylko na tarciu powierzchniowym, które przeważnie bywa za słabe) ...
Tam są dwie śruby zaciskajace belkę. A pin wkłada się z boku który blokuje belkę względem skrzynki. W belce jest już przeznaczony do tego otwór, ale z tego co sobie przypominam pin wszedł tak ciasno że zaklinowal belkę i nie da się jej ruszyć. Przynajmniej tak podejrzewam.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 1 sie 2019, o 16:48 przez Bi0ly, łącznie zmieniany 1 raz.
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2399
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 194 razy

Postautor: pkali » 1 sie 2019, o 17:25

Zaraz, zaraz... Przecież belki nie przesuwasz w skrzynce tylko do regulacji przesuwasz całą skrzynkę :)

Tapatalk
Ostatnio zmieniony 1 sie 2019, o 17:25 przez pkali, łącznie zmieniany 1 raz.
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2399
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 194 razy

Postautor: pkali » 1 sie 2019, o 17:26

Delete :)
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 1 sie 2019, o 18:08

pkali pisze:Zaraz, zaraz... Przecież belki nie przesuwasz w skrzynce tylko do regulacji przesuwasz całą skrzynkę :)

Tapatalk
Aaaa kurde no przecież, tak samo jak w mini. Teraz to zauważyłem w manualu. Luzuje te 4 śruby od spodu skrzynki i naciagam. Dzięki :D

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9533
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 823 razy
Podziękowano: 582 razy

Postautor: aikus » 1 sie 2019, o 18:09

Najpierw pin autorotacyjny a teraz skrzynka....
...
A jak sie nazywa to na końcu ogona? Na końcu belki... To w czym wirnik ogonowy siedzi...?
Nie to jest czasem skrzynka?
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 1 sie 2019, o 19:13

aikus pisze:Najpierw pin autorotacyjny a teraz skrzynka....
...
A jak sie nazywa to na końcu ogona? Na końcu belki... To w czym wirnik ogonowy siedzi...?
Nie to jest czasem skrzynka?
No dobra, po angielskiemu. Ten pin o którym mowa w instrukcji nazywa się Pin antirotation frame czyli pojebalem i napisałem autorotacyjny zamiast antyrotacyjny :P. A ta część w którą wchodzi belka i zabezpiecza się uw pinem to Tail clamp frame side czyli chyba klamra ogonowa.... Mniejsza o to, no i jak już połączymy te dwa elementy z belką to możemy go przemieszczać względem ramy zwiększając lub zmniejszając napięcie paska. A fakt skrzynka ogonowa jest na końcu belki :).

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9533
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 823 razy
Podziękowano: 582 razy

Postautor: aikus » 1 sie 2019, o 19:43

Tail clamp frame... No ni cholery mi ta nazwa nie pasuje... Zawsze nazywam to boomblock z angielska i mało kto wie tak od razu o czym mówię a polskiej nazwy jakoś nie znam... Klamra też mi nie pasuje... No weźcie, no karma? Bez jaj... Kamerka do prania...

Zawsze można powiedzieć mocowanie belki ogonowej w ramie, no ale kurde no...
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 1 sie 2019, o 20:45

To zostańmy przy boomblocku ;).

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 sie 2019, o 07:03

Clamp pasuje idealnie do elementu który mocuje się przez zaciskanie.

Wspomnę tylko nieśmiało że w 770 miałem podobny efekt w podobnej sytuacji i też maskowałem go naciągając pasek na chama. Przyczyna leżała gdzie indziej.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9533
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 823 razy
Podziękowano: 582 razy

Postautor: aikus » 2 sie 2019, o 08:09

Zawsze kiedy mam polemizować MWX, mam takie poczucie, że robię źle. Bo to tak samo jakbym polemizowal że stevenem hawkingiem. Wiadomo, że któryś z nas jest w błędzie. I wiadomo, że to jestem ja.
...



mwx pisze:Clamp pasuje idealnie do elementu który mocuje się przez zaciskanie.

.


O ile clamp być może chociaż nigdy się z tym nie spotkałem Ale prawdopodobnie to dlatego że niezbyt dokładnie czytałem manual o tyle po polsku klamra to już ni chuja nie za bardzo bo nie pasuje mi i tyle.
Może jest jakieś inne polskie słowo które by to pasowało ale nie przychodzi mi do głowy.
poza tym jak już wiemy z poprzednich postów w żadnym chyba z obecnych helikopterów nie mocuje się belki ogonowej w boombloku przez zaciskanie.
kiedyś było wiele modeli w których się tak robiło ale to było nieskuteczne.


mwx pisze:spomnę tylko nieśmiało że w 770 miałem podobny efekt w podobnej sytuacji i też maskowałem go naciągając pasek na chama. Przyczyna leżała gdzie indziej.


No ale to powiedz co było przyczyną...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 sie 2019, o 08:31

U mnie przyczyną były oscylacje prędkości obrotowej silnika (można tak powiedzieć/napisać?), spowodowane za dużą czułością governora. Występowało pod obciążeniem, np przy tictocach.
Naciąganie paska jak struny maskowało ten problem, ale to nie było rozwiązanie.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9533
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 823 razy
Podziękowano: 582 razy

Postautor: aikus » 2 sie 2019, o 09:09

Kumam. Robi sens.
Z tego powodu ja jestem zwolennikiem wszelkich czułości ustawiania na.... lepiej za mało niż choćby odrobinę za dużo.
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 2 sie 2019, o 09:18

mwx pisze:U mnie przyczyną były oscylacje prędkości obrotowej silnika (można tak powiedzieć/napisać?), spowodowane za dużą czułością governora. Występowało pod obciążeniem, np przy tictocach.
Naciąganie paska jak struny maskowało ten problem, ale to nie było rozwiązanie.


Ok, to ja najpierw sprawdzę opcję z tym paskiem, naciągnę go tak jak uważam czyli nie jakoś super mocno, tylko tak w sam raz. No i jak efekt nie ustanie o czym piszesz, to gdzie tą czułość w brain się obniża? Latam na govie z braina :)
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9533
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 823 razy
Podziękowano: 582 razy

Postautor: aikus » 2 sie 2019, o 09:45

akurat w protosie 380 poprawne naciągnięcie paska to jedna z najmniej "dylematycznych" rzeczy... właśnie dlatego, że jest te wskaźnik napięcia...
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 2 sie 2019, o 17:11

aikus pisze:akurat w protosie 380 poprawne naciągnięcie paska to jedna z najmniej "dylematycznych" rzeczy... właśnie dlatego, że jest te wskaźnik napięcia...
A po czym mam poznać że jest dobrze napięty. Rolki wskaźnika mają się ułożyć równolegle do siebie względem ramy?

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9533
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 823 razy
Podziękowano: 582 razy

Postautor: aikus » 2 sie 2019, o 18:00

Tego niestety nie wiem, ask manual...
Chyba tak...
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 2 sie 2019, o 18:48

A wuj tam o tym piszą. Jak zawsze trzeba zrobić na czuja ;) , ale myślę zapytam, bo to mój pierwszy heli z takim czarodziejstwem.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl

Wróć do „Filmy i Foty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości