PIGUŁKA - tu czytaj i pytaj jeśli jesteś nowy :)

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 511
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 5 sty 2017, o 14:42

standardowy zestaw imbusów, ja mam 1,5mm - 2mm - 2,5mm - 3mm ,raczej poszukać lepszych.. śruby w kitach 450, są z gumy chyba i łatwo.. się wyrabiają gniazda, najlepiej od razu śruby wymienić.
Napewno przydadzą się szczypce do snapów, kątomierz jeśli FBL to raczej elektroniczny, i opcjonalnie leveler do tarczy.
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14617
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1427 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 5 sty 2017, o 18:17

Te mniejsze imbusy x 2 - bo szpindel ma dwa końce...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3220
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 5 sty 2017, o 22:42

miruuu pisze:bo szpindel ma dwa końce...
i się obraca...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1095
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 147 razy
Podziękowano: 57 razy

Postautor: omcKrecik » 5 sty 2017, o 23:25

Ramotny pisze:
miruuu pisze:bo szpindel ma dwa końce...
i się obraca...

Więc nim zaboli...
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3220
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 5 sty 2017, o 23:26

omcKrecik pisze:
Ramotny pisze:
miruuu pisze:bo szpindel ma dwa końce...
i się obraca...

Więc nim zaboli...

trzeba mieć dwa imbusy... :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1095
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 147 razy
Podziękowano: 57 razy

Postautor: omcKrecik » 5 sty 2017, o 23:57

Ramotny pisze:
omcKrecik pisze:
Ramotny pisze:
miruuu pisze:bo szpindel ma dwa końce...
i się obraca...

Więc nim zaboli...

trzeba mieć dwa imbusy... :)

Ze stali, nie z plasteliny...
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
gusto
Domownik forum...
Posty: 322
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: gusto » 8 sty 2017, o 01:04

Ok dzięki zapamientam.
Stwierdziłem że trzeba najpierw poćwiczyć i ograniczyć koszty na symku tym bardziej że pogoda na dworze słaba na latanie :(
T-Rex 500 Dominator | Tarot 450 Pro FBL | Jet Pro HK |
9XR PRO + FrSky Djt
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 496
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 11 sty 2017, o 07:35

Nikt tutaj nie wspominał, że będzie tanio.
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1095
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 147 razy
Podziękowano: 57 razy

Postautor: omcKrecik » 11 sty 2017, o 12:26

gumi pisze:Nikt tutaj nie wspominał, że będzie tanio.

Na łatwe też się nie umawialiśmy z Mocami ;)
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
manner
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 40
Rejestracja: 27-12-2017
Lokalizacja: Orzesze
Podziękował: 5 razy

Postautor: manner » 31 gru 2017, o 01:10

pomóżcie dobrzy ludzie - nie wiem co prawda czy to dobre miejsce na to pytanie, ale cóż ;) jestem nowy i pytam ;)

otóż po dzisiejszym rozczarowaniu spowodowanym odfrunięciem goowienka v911 na skrzydłach wiatru w kierunku wschodnim postanowiłem zainwestować w aparaturę w celu poprawienia umiejętności w symulatorze. minus jest taki że na maku. wstępnie wybrałem (ze względu na opensourcowe oprogramowanie) Taranis -- X7 lub X7S -- skłaniam się ku temu drugiemu choć trzy stówy drożej, ale powiedzmy że kwestie finansowe oraz wygląd zewnętrzny pomijamy ---- co brać?

pierwszy tu --> https://www.gearbest.com/multi-rotor-pa ... 04500.html
drugi tu --> https://www.banggood.com/Frsky-2_4G-16C ... rehouse=CN

z tego co wyczytałem x7 działa z makiem i z Heli-X ten nowszy też powinien dodatkowo ma jakiś interfejs bezprzewodowy, aku i walizę ... help :)
oczywiście zamierzam to kiedyś w przyszłości wykorzystać do sterowania modelem, tylko jeszcze nie wiem jakim ;)
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1095
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 147 razy
Podziękowano: 57 razy

Postautor: omcKrecik » 31 gru 2017, o 14:00

No to Poroszenko niebawem postawi swoje siły specjalne na baczność :rotfl2:

O ile się na tym znam (a nie znam się wcale), to współpraca apki z kompem na symulatorze zależy tylko od interfejsu. Większość nadajników podaje na wyjściu m.cz. czysty sygnał PPM, ale niektóre mogą sypać kodowanym. Tak czy siak dalej to robota interfejsu.
A z symków polecałbym Ci Phoenixa. Korzystnie jest upolować v4.0 (tanio) i upgrade'ować do v5.5 za free.
McIntosh ma normalne wejście USB ? Jest zdolny rozkminić normalną szeregową transmisję danych ? Jeżeli tak, to będzie chodził z każdą apką. Wszystkie interfejsy jakie znam tłumaczą z "apkowego" na taki sam protokół. Czytają to wszystkie od W7 w górę (XP miał trochę inaczej).
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
manner
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 40
Rejestracja: 27-12-2017
Lokalizacja: Orzesze
Podziękował: 5 razy

Postautor: manner » 31 gru 2017, o 16:39

no tak, Mac ma normalne USB, zapewne skoro piszą że X7 działa to ta druga (nowsza) też zadziała - chodzi mi głównie o korzystniejszy wybór aparatury, skłaniam się ku tej droższej, ale to tylko dlatego żeby się nie okazało za rok że będę musiał wymieniać tą tańszą kiedy już powiedzmy nabędę jakiś model do latania ;)

a co do symulatora to z tego co widzę Phoenix nie ma wersji makowej, a odpalania Windowsa w jakiejkolwiek postaci wolałbym uniknąć, takie mam skrzywienie zawodowe :)
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1095
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 147 razy
Podziękowano: 57 razy

Postautor: omcKrecik » 31 gru 2017, o 18:51

Też się kiedyś nagrzałem na Taranisa, ale jak go wziąłem pod lupę (zanim kupiłem), to ostygłem od razu. Ma bardzo dużą zwłokę transmisji, nie ma przymiarki do Futabki czy Graupiego. Mam te i te z drugiej ręki za nieduże ciaćki, są raczej trudne do zaje... zużycia.
Dokładnie rozeznaj sprawę przed zakupem, to nie będziesz dłuuugo musiał zmieniać. Przyzwyczajenie do nadajnika ma swoje zalety, ale trwa rok-dwa, zależy ile kto lata i jak mocno angażuje się w tę zabawę.
Spotkałem też odmienne opinie, więc sam określ sobie dokładnie, czego chcesz. Nie kupuj tylko oczami albo za dobre brzmienie nazwy. Za firmę - to co innego...
Nie latałem żadnym symkiem na Macu i nie wiem, które na nim chodzą.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości