Błędy laika, czyli na co uważać ;-)

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Posty: 383
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: armagedon » 30 wrz 2014, o 20:22

donia pisze:Ja bym dodał odtłuszczenie gwintów wewnętrznych przed klejeniem śrub.

Mam właśnie taki problem w moim reksie 600,co 30 lotów nagminnie odkręca mi się jedno okucie,muszę dokręcać śrubę trzymające okucie do głowicy :D kurcze a ja myślałem że ten typ tak ma, :plask: ;)
że tak zapytam jak to pikadełko się załącza?jakoś samo czy po włączeniu Holda :?:
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2795
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 30 wrz 2014, o 20:34

armagedon pisze:że tak zapytam jak to pikadełko się załącza?jakoś samo czy po włączeniu Holda :?:

Podłącza się pomiędzy dowolny używany kanał odbiornika (serwo, thr)
Zaczyna pikać, jak zaniknie sygnał PPM, czyli jak nie Machasz drągami...
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4116
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 30 wrz 2014, o 20:40

Artu pisze:
armagedon pisze:że tak zapytam jak to pikadełko się załącza?jakoś samo czy po włączeniu Holda :?:

Podłącza się pomiędzy dowolny używany kanał odbiornika (serwo, thr)
Zaczyna pikać, jak zaniknie sygnał PPM, czyli jak nie Machasz drągami...


Tak to powinno wyglądać w teorii, a w praktyce zależy jaki kanał się wybierze, i czy aby w ogóle zareaguje na zanik PWM. W moim egzemplarzu nie wiedzieć czemu pipczyk nadaje cały czas. Na koniec lotu, zupełnie od czapy, wygrywa jeszcze jakąś hiphopową melodyjkę, którą tłumaczę sobie, że helik jest happy z okazji lądowania nie dalej niż pół metra od miejsca skąd startował ;-)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7116
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 411 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 wrz 2014, o 23:09

Jak się nie macha drogami to i tak jest sygnał PWM
Helikoptery
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 paź 2014, o 18:20

> 14) Nie bierz ze sobą na lotnisko małych dzieci, szczególnie tych kompletnie niezainteresowanych helikopterem – wku….ją niemiłosiernie.

Tutaj bym dodał jeszcze: to samo dotyczy obcych psów. Potrafią być nie tylko wkurzające, ale mieć niepohamowaną ochotę na odcięcie łba łopatami :)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Posty: 731
Rejestracja: 12-08-2013
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 14 paź 2014, o 06:57

Dodano pkt 19)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 14 paź 2014, o 07:51

Luki35 pisze:19) Uwaga na przewody wszelakie, zwłaszcza kabli regla i pakietu. Czasem się zdarza, że źle ułożone pod kabinką, dotykają zębatki odbiorczej, co nie jest korzystne i dla zębatki, i stanu izolacji samych przewodów elektrycznych.


Pół biedy jak obciera. Ja na początku nie chciałem zmieniać wtyku w pakiecie, więc kupiłem przejściówke, która dała ekstra 6-8 cm kabla między reglem a pakietem. Zbyt długi kabelek wszedł w locie między zębatkę silnika i odbiorczą , co oczywiście skończyło się nagłym zatrzymaniem silnika i spaleniem regulatora.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Posty: 731
Rejestracja: 12-08-2013
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 14 paź 2014, o 07:59

Ja kiedys , nie zauważyłem, że izolacja dotyka zębatki. Latam sobie , latam. Po powrocie, zobaczyłem, że przeżarło izolację jednego kabelka, więc zaizolowałem go ponownie. Potem starałem sie zwracać na to uwagę, ale któregoś razu, pewnie na szybko zakładałem kabinkę i znów to samo. Dobrz ,że przyjrzałem sie w końcu samej zębatce odbiorczej - zeby były prawie kompletnie spiłowane :shock:
Obecnie zabezpieczam przewody regla opaskami i zadładając kabinkę, dwa razy sprawdzam, jak sie układają
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Posty: 731
Rejestracja: 12-08-2013
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 20 paź 2014, o 07:53

Dodano punkt 20)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3246
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 20 paź 2014, o 08:03

Luki35 pisze:Mimo, że producent gwarantuje pewne ustawienia fabryczne – zawsze sprawdź wszystko przed startem. Nie zawsze jest tak, jak podaje manual.

Oj tak. Moja przygoda z heli zaczęła od 7-sekundowego "lotu" zakończonego solidnym kretem bo zbyt zaufałem napisowi na pudełku "Ready-to-fly". To mnie nauczyło NIGDY nie wierzyć w żadne "Ready" (PS: P&P też rozwijam nie jako Plug&Play ale Plug&Pray)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Posty: 731
Rejestracja: 12-08-2013
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 20 paź 2014, o 08:12

Dodano punkt 21)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6850
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 660 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 24 paź 2014, o 09:43

donia pisze:Ja bym dodał odtłuszczenie gwintów wewnętrznych przed klejeniem śrub.
Ja po alignie, gdzie nie użyłem ani razu spirytusu w 450 i 550 (nic się nie odkręciło) żyłem w błogiej nieświadomości, do momentu jakby mi sie X3 omal nie rozprysnęło z powodu jak sie okazało bardzo tłustych gwintów w szpindlu.. W Goblinie już wymoczyłem co sie dało w spitytusie :)).



Moglbys Donia rozwinac temat odtluszczania tych gwintow?
Skad wiesz ze to akurat z powodu zatluszczonego gwintu X3 omal nie rozprysnela Ci sie w locie?
Generalnie czytajac spotkalem sie z dwiema opiniami:
1. Nalezy odtluszczac gwinty
2. Dobry klej bedzie trzymal, a kiepski pusci, nie zaleznie od tego czy sruba byla odtluszcana czy nie (no powiedzmy o ile nie bedzie poprostu wsadzona w tawot przed skreceniem).

Kiedys odtluszczalem gwinty, ale potem przestalem.
Zdarzalo mi sie wyciagac z woreczka tluste szpindle i sruby do nich.
Nie odtluszczalem ich. Kleilem skrecalem i latalem.
Nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby szpindel puscil (tfu tfu), ale to jeszcze nic: nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby szpindel odkrecal sie jakos lekko albo cos takiego.

Moze mam szczescie... Natomiast ... zastanawia mnie tak naprawde jedna rzecz: czy klej do srub nie ma w sobie (albo nei powinien miec) takiej wlasciwosci, ze jakos wiaze tluszcz czy tam w inny sposob sobei z nim radzi?
No bo dla odmiany jak mi kiedys wplynelo troche kleju w lozysko, ktore, owszem, bylo nasmarowane, czy w slizgacz ogonowy to myslalem, ze tego nie doczyszcze... nie moglem ruszyc!
Uzywam niebieskiego Jokera.
Wczesniej uzywalem niebieskiego Pelikana - dzialaja bardzo podobnie jesli nie tak samo.




wojtekr pisze:Jak się nie macha drogami to i tak jest sygnał PWM


Jest, ale sie nie zmienia i to wlasnie to wykrywa LPA.
Ja we wszystkich samolotach mam takiego:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... inder.html

Nie jest idealne, bo piszczy dzwiekiem ciaglym (moze byc gorzej to uslyszec niz dzwiek przerywany), ale jest glosne i dzialanie na zanik sterowania (zmian) PWM wykrywa idealnie, rowno po minucie, wystarczy machnac drazkiem i milknie.
To co ma Artja i co piszczy caly czas nadajac sygnal SOS, nie zagrzaloby u mnie nawet pol minuty :evil: :gas:
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 24 paź 2014, o 10:02

aikus pisze:Kiedys odtluszczalem gwinty, ale potem przestalem.
Zdarzalo mi sie wyciagac z woreczka tluste szpindle i sruby do nich.
Nie odtluszczalem ich. Kleilem skrecalem i latalem.
Nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby szpindel puscil (tfu tfu), ale to jeszcze nic: nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby szpindel odkrecal sie jakos lekko albo cos takiego.


Ja mam jeszcze inaczej - wycieram gwint w chustkę, nakładam trochę loctite, po czym wycieram nadmiar palcem, niejako zatłuszczając klej. Robię to z premedytacją, bo inaczej nie idzie śruby odkręcić, a tak trochę osłabiam klej. W końcu klej jest tylko dodatkiem i przenosi niewielkie siły.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6850
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 660 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 24 paź 2014, o 10:31

O to to to to - dokladnie tak samo robie:)
Dobry i dobrze uzyty klej - ktos gdzies kiedys uzyl takiego porownania - jest jak worek z mąką: walniesz z calej sily pięścia to połamiesz rękę. Ale jak wcisniesz powoli palec to wejdzie.
Sruba w kleju nie powinna siedziec mocno i sztywno, tak ze nie da sie jej odkrecic i mozna urwac - nie nie. Ona powinna nie dac sie odkrecic szybko i nie dac sie odkrecic pod wplywem wibracji.
Ale jak zlapie srubokretem i zaczne ciagnac to powoli pusci.

Z tego powodu nie klei sie srub w plastiku.
Nie dlatego, ze Loctite rozpuszcza plastik - nie nie. Gdyby to byl jedyny powod to zaraz powstalby klej odpowiedni do gwintow plastikowych. Poprostu klejenie srub w SPRAWNYCH gwintach plastikowych nie jest potrzebne.
Awatar użytkownika
hevi
Stały bywalec...
Posty: 151
Rejestracja: 20-10-2013
Lokalizacja: Rogoźno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: hevi » 1 lis 2014, o 16:14

Generalnie klej nakładasz tylko na 2-3 pierwsze zwoje gwintu , reszta się równomiernie rozprowadzi po całej długości gwintu , i to jest prawidłowe nakładanie kleju do gwintów , a nie nawalenie tyle ,że musisz szmatą wycierać bo łba śruby nie widać. Klej ma tylko zabezpieczać gwint przed wykręceniem samoczynnym , nic więcej.
Raptor 50 Titan
Raptor 50 SE
Blade 130X
Spektrum DX 7S
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6850
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 660 razy
Podziękowano: 467 razy

Postautor: aikus » 1 lis 2014, o 17:34

A to juz nie zawsze prawda. Znaczy generalnie - tak. Ale jesli gwint jest juz wyrobiony albo fabrycznie nie do konca dobrze spasowany (co niestety sie zdarza) to trzeba dac troche wiecej kleju (choc oczywisce nie tyle zeby kapalo - jak ktos kiedys sobie skleil slizgacz ogonowy tak jak ja :D to wie dlaczego nadmiar kleju nie jest zalecany:D:D )
Tym nie mniej zadanie jego jest dokladnie takie jak mowisz - ma zabezpieczyc przed samoczynnym wykreceniem.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 995
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 12 lis 2014, o 22:41

Jeszcze mi się przypomniało:
podpiłuj orczyki (dot. w zasadzie małych modeli), oszczędzisz na kołach zębatych w serwach i pewnie na jeszcze innych elementach głowicy :)

Obrazek

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Posty: 731
Rejestracja: 12-08-2013
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 21 lut 2015, o 15:15

donia pisze:Jeszcze mi się przypomniało:
podpiłuj orczyki ...

L


Byle nie za bardzo :thumb:
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Posty: 731
Rejestracja: 12-08-2013
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 1 cze 2015, o 19:13

Dodano punkt 22)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15087
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1440 razy
Podziękowano: 657 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 cze 2015, o 19:37

Myślałem ze dorzucisz coś o prawidłowym zakładaniu łopat w nieprotosach ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość