Skrzynka/panel startowy

Miałeś motorynkę za młodu? To dział dla Ciebie!
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7384
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 10 lis 2014, o 17:43

Zobaczylem u kolegi Adama na Palacowej takie fajne cudo:
Skrzynka plastikowa, w skrzynce wszystkie szpeje potrzebne do spaliny, rozrusznik, grzalka pompka, akumulator....
W sumie jeszcze nic nadzwyczajnego.
Fajnosc zacyzna sie w momencie w ktorym przyjrzymy sie panelowi ktory jest wbudowany w pokrywe tej skrzynki. Jest z niego wyjscie do grzalki, jest amperomierz, wyjscie 12V do rozrusznika i jeszcze chyba jedno do pompki.

Skrzynke mam ale chce miec taki wlasnie panel do niej...
Koledzy cos tam mowili, ale ... nie sluchalem :oops:

Gdzie mozna kupic taki panel?

W sumie to moge sobie tez zrobic ...
Potrzebuje tylko...
1. Zmierzyc rezystancje swiecy zarowej - oszacowac prad jaki tam plynie przy 1,5V (albo prosciej poprostu zmierzyć prąd przy rozzarzonej swiecy).
2. Dobrac odpowiedni opornik i amperomierz do tego, zeby to pedzic z 12V.
3. Reszta to odpowiednie gniazda / wtyczki...

Dobrze mysle?



EDIT: Pewnie dobrze, ale juz znalazlem.
Wkleje, moze komus sie przyda:
http://www.nastik.pl/panel-startowy-mospower-p-228.html

Jak dla mnie najlepszy z mozliwych.
No bo tak, sa panele niby jeszcze lepsze, za ~120 zeta z pompka... ale ja pompke, mam. I jak mi sie ta pompka skonczy ta ja wymienie a tak - mialbym caly panel moze do wymiany albo musialbym tam ostro kombinowac cos.
No! Idealna sprawa!
O taki wlasnie panel mi chodzilo.
:)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 lis 2014, o 18:01

Ja walczyłem z zapalarką i moim zdaniem masz następujące możliwości: (opornik odpuść- to musi być stabilizacja prądowa a nie napięciowa)

kupić gotowy panel: http://hobbyking.com/hobbyking/store/RC ... glow+panel
zasilać świecę z osobnego ogniwa NiMh
zasilić świecę czymś takim lub podobnym: hobbyking.com/hobbyking/store/__17157__On_Board_Glow_Igniter_1_5V_4A.html
Helikoptery
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 652
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 74 razy
Podziękowano: 81 razy

Postautor: AdamP » 11 lis 2014, o 22:26

aikus, ten z linku to dokładnie taki jak mój
zaletą paneli jes to, że można odpalalać nimi każdy model włącznie z samolotami
jakbyś potrzebował żelówki to daj znać, zostały mi jeszcze dwa po Ś.P. upeesie
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7384
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 14 lis 2014, o 07:44

Wiem, ze dokladnie taki sam i wlasnie dokladnie taki sam chcialem:)
I wiem, widzialem, ze masz tam zelowke, ja akurat planuje wykorzystac lipolka 3s, bo mam ich duzo, duzo zjezdzonych, ktore latac juz srednio chca, ale rozrusznikiem daja rade krecic.
I wlasnie to jest to, glowna przyczyna tego ze chce miec taka skrzynke. Bez tej skrzynki, zeby latac spalina, o zgrozo, potrzebowalem az czterech pakietow! Cztery pakiety, zeby latac spalina... No jakis absurd... ale tak bylo.
Do rozrusznika, do pompki paliwa, do awioniki... i jeszcze musialem pamietac, zeby grzalke naladowac.
Cztery pakiety albo non stop majtanie kablami i przelaczanie. Rozrusznik z wiecznie uczepiona niewygodna cegla... No beznadzieja, az sie odechciewa latac spalina.
A teraz bedzie kulturka - jeden pakiet mi wszystko opedzi, drugi w awionice... Nic nie przelaczam, Tylko tankuje paliwo i latam.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 wrz 2016, o 18:34

Postanowiłem zbudować własną skrzynkę.

generalne założenia:


- zasilanie z lipo lub akumulatora samochodowego
- zbiornik 2.5l
- wyjście na ładowarkę
- wyjście na rozrusznik
- żarzenie
- pompka
- wskaźnik napięcia zasilania
- wskaźnik natężenia żarzenia
- łatwe podłączanie do samochodu (zamontuje tam takie samo gniazdo)


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Schemat w załączniku.

W zależności od źródła prądu można go dodatkowo przekierować na ładowarkę lub tylko żarzenie, rozrusznik, pompka.

Żarzenie płynnie regulowane za pomocą potencjometru wieloobrotowego. W zależności od napięcia zasilania (~11V lipo 3S lub samochód ~14v) żarzenie powinno się wachać pomiędzy 0,5 a 0,7A co będzie oznaczone na wskaźniku natężenia. Oczywiście zastosowanie innej świecy niż OS8 wymaga dostosowania prądu indywidualnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Helikoptery
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 652
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 74 razy
Podziękowano: 81 razy

Postautor: AdamP » 11 wrz 2016, o 19:21

Czy nie prościej by było klupić gototowy panel startowy zasilany 3s i wsadzić do skrzynki
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 wrz 2016, o 19:27

prościej :) tylko one nie działają- zapytaj Aikusa
Helikoptery
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 652
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 74 razy
Podziękowano: 81 razy

Postautor: AdamP » 11 wrz 2016, o 19:35

Dobrze wiesz, że mój działa z 600n już 3 lata a jak kiedyś przez pomyłkę zamieniłem polaryzację na rozruszniku to też miałem hot kable ;)
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 wrz 2016, o 19:37

zobaczysz jak skończę :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 wrz 2016, o 19:59

Chyba główne założenie to jak bezpiecznie wozić paliwo w samochodzie - a ta skrzynka to zapewnia. Jest hermetyczna, i mocna

Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 11 wrz 2016, o 20:02

A arduino... Czy będzie tam jakieś arduino? Albo chociaż Raspberry i podświetlany monitorek? Uwielbiam te kolorowe ledki sygnalizacyjne, a tutaj aż się prosi o monitoring poziomu paliwa w bańce, przecież będzie zamknięta w walizce :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 wrz 2016, o 20:05

myślałem o tym ale olałem, głównie dlatego, że nei znalazłem taniego dużego OLED'a a TFT, LCD to lipa na słońcu z widocznością.
Co do poziom to niestety fikcja jak się używa gotowe zbiorniki a nie robi samemu- nie ma jak zamontować czujnika.

Panel będzie taki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Posty: 254
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 11 wrz 2016, o 21:45

Niezły projekt, trzymam kciuki. Trzeba jednak przyznać, że będziesz miał z tym chwilę dłubaniny. Ja w końcu też muszę zrobić porządek ze swoją skrzynką. Mam do niej sentyment, ale ma być przede wszystkim funkcjonalna i poręczna.

wojtekr pisze:prościej :) tylko one nie działają- zapytaj Aikusa

U mnie taki panel działa już chyba z 20 lat :-) Raz coś źle podłączyłem i popaliło ścieżki i coś tam jeszcze w środku, ale naprawiłem. Bardziej wkurza mnie temat pompek do tankowania. Ciągle są z nimi problemy (od spryskiwacza), a te modelarskie też wytrzymują podobno sezon albo dwa i kosztują kilka razy więcej (bo modelarskie).
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 11 wrz 2016, o 21:52

Ręczna pompka działa u mnie 4 rok, czasem tylko trzeba nią porządnie zakorbić żeby załapała o co chodzi. Teraz używam jej już tylko do benzyny. Elektryczną mam ponad 2 lata i narazie nie mam zastrzeżeń.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 wrz 2016, o 22:12

panel mam ale wydłubałem z niego tylko system żarzenia- reszta to radosna twórczość
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 12 wrz 2016, o 00:15

Mój pierwszy panel działał 14 lat, rozrusznik chyba 10. Obydwa były z drugiej ręki, sprzedałem sprawne. Teraz niby mam "nowe", lepsze. Ale nie wróżę długiej kariery....
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 wrz 2016, o 18:13

Dzisiaj przyszedł panel

Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Posty: 254
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 12 wrz 2016, o 22:51

Eee, no elegancko to wygląda. A pompka do tankowania jest ukryta gdzieś pod spodem? Pozostaje jeszcze podłączyć i gotowe! Czy już zrobiłeś instalację ze schematu?
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 wrz 2016, o 22:59

chyba lekko zmienię ten schemat- zobaczę. Pompka niestety będzie tam gdzie miejsce na kable- po panelem będą przekaźniki i układ do żarzenia.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7280
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 wrz 2016, o 18:17

Obrazek

Obrazek

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery

Wróć do „Silniki spalinowe i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron