OSD - wszystko o...

Trackery, anteny, gimbale, eLeReSy, gimbale, nagrywarki i inne bolączki...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 cze 2016, o 20:00

Spoko
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 8 cze 2016, o 08:20

Ciezki ten los padawana oj ciezki :). Miszczu, czy spoko oznacza, ze mam sie nie martwic i lutowac?
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 12 cze 2016, o 07:52

Wszystko bangla jak nalezy, moge PIDy sobie zmieniac nawet z OSD, ale ale prad pokazuje jak mam zaznaczona opcje "USE FC" wtedy pokazuje, jak mam off to pokazuje zero "0" jakby byl odlaczony od pakietu, a jest pociagniety przewod do GND i BAT1. Moze ktos sie spotkal z czyms takim?
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Posty: 122
Rejestracja: 04-04-2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 12 cze 2016, o 09:23

Jeżeli zaznaczysz opcje use FC ( Flight controller) wtedy osd będzie czytało napięcie z naze32 pod warunkiem że masz podłączona baterie bezpośrednio do pinów w nazie gnd i bat. Jeżeli natomiast nie zaznaczyła tej opcji to żeby widzieć napięcie to musisz podać napięcie bezpośrednio do pinów gnd i bat 1 w osd .
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 13 cze 2016, o 13:40

No kurde gdzies czytalem, ze jest siakis problem z monitorowaniem napiecia na BAT1 w OSD i ze trzeba do BAT2 podlaczyc, ale kurde jak pomysle, ze mam to wszystko znow wydlubywac, zeby przelutowac 2 kabelki....
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 16 cze 2016, o 12:06

Syfon, BAT1 jest wyświetlany w OSD jako napięcie video, BAT2 jako napięcie pakietu. Efekt jest tylko taki, że obok napięcia wyświetla się inny napis, bo użytkowo jest tak samo.
W programie MW OSD GUI możesz to sobie uaktywnić, no i masz także do każdego z tych napięć programowy dzielnik napięcia. Czyli podpinasz do baterii multimetr i dzielnikiem korygujesz wyświetlaną wartość.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 16 cze 2016, o 15:26

No i o takie wytlumaczenie mi chodzilo, dzieki. Jutro potestuje. Jeszcze raz dzieki :thumb:
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 16 cze 2016, o 22:24

No to jeszcze dopowiem, że ja tak sobie zrobiłem, iż wlutowałem kątowe piny tylko do górnego rzędu, gdzie masz DTR, TX, RX, +5V, GROUND x 2.
Normalnie FC ma podpięte wtykiem zrobionym samemu, a gdy chcę używać program, wypinam to ustrojstwo i wpinam dynksa USB, a ten podaje też DTR.
Wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



No i możesz sobie konfigurować OSD jak chcesz na PC-cie, bo z gogglii to cienko jest i nie wszystko można. No i wszystkie przewody skręcamy, żeby zminimalizować zakłócenia.
Ja z resztą używam płytki zasilania z filtrowanym zasilaniem firmy MATEK i potem w locie nie ma niespodzianek:

Obrazek


Takie rozwiązanie jest chyba najbardziej optymalne.

No i polecam jak najbardziej "glutowanie" przewodów. Po paru rozbiórkach wszystkie oprócz silikonowych odłamują się i później jest zonk, bo obraz wcina (parę włosków się urywa).
A pady są malutkie :wall2:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 17 cze 2016, o 08:11

No jeszcze raz bardzo dziekuje. I pozwole sobie jeszcze pociagnac temat: moglbys polecic co uzywasz do "glutowania"?
Apropos kabelkow, to ja tez sobie zostawilem te od TX, RX i DTR, tzn TX i RX mam wpiete pod flipa32 a DTR sobie gdzies tam lezy i jak potrzebuje podlaczyc do PC, to przepinam te z flipa i luzny od DTR dopinam GND i +5V i dziala.

A jaki masz sposob na zabezpieczenie "bebechow"? Kenobi pisal, ze on wycina z butelki PET, ale ja jakos tego nie widze. Na razie stosuje metode owijania tasma klejaca dookola, ale nie jestem jakos specjalnie zadowolony z tego sposobu.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 18 cze 2016, o 00:57

Do klejenia używam zwykłego hot glue. Stosunkowo łatwo go zdjąć paznokciem, gdyby co.
Co do bebechów - nie mam drukarki 3D, więc robię kopytko z drewna balsa o rozmiarach takich, aby zmieściły się płytki i słupki trzymające płytki. Taki zaokrąglony kwadrat.
Potem obkurczam dwie warstwy termokurczki i robi mi się ramka, którą przycinam i robię kanały na przewody. Na razie jeszcze nie mam tego do tego modelu, ale to jest proste do zrobienia. Robiłem też tak obudowę do GPS+baro na maszcie i przetrwało parę kraks.

Tu jest pokazana technika: http://heli-team.pl/forum/viewtopic.php?f=107&t=2256&start=40

Widziałem na zawodach też patenty z osłonkami drukowanymi na 3D.

A tak poza tym ten cały makaron mnie już wkurzył i zamówiłem FC SKyline32 z wbudowanym minimOSD. Na FC są otwory do wlutowania padów do dynksa USB, a z prawej pady do kabli sygnałowych. I tylko tyle zabawy. FC obsługuje Cleanflight, więc wszystko co trzeba na początek i do treningów. Fakt, że dopiero wersja v3 będzie miała szybszy procek, ale kogo to obchodzi, gdy kręcisz praktykę na polu :dance:

Obrazek

Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 20 cze 2016, o 08:28

A to jeszcze podpytam przy okazji o ten FC. Trzeba do niego miec FTDI, czy po wlutowaniu zlacza USB, wszystko mozna przez nie ustawiac, zarowno sam FC jak i OSD?
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus

Wróć do „FPV - ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron